Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Η μπύρα μπορεί να μας αδυνατίσει!

 
Δύο ποτήρια μπύρα ale και lager την ημέρα μπορούν να μας βοηθήσουν να αδυνατίσουμε, ενώ μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη και υπέρτασης, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Οι ισπανοί ερευνητές που την πραγματοποίησαν εξήγησαν ότι η μπύρα περιέχει φολικό οξύ, βιταμίνες, σίδηρο και ασβέστιο, και ότι παρέχει τα ίδια οφέλη στην υγεία με αυτά που ήδη έχουν αποδοθεί στην μετρημένη κατανάλωση κρασιού. 

«Η κατανάλωση έως μισού λίτρου μπύρα την ημέρα παρέχει θρεπτικά και ιατρικά οφέλη», είπε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ραμόν Εστρούθ. «Είναι μύθος ότι η μπύρα οδηγεί κατ’ ανάγκην στην αύξηση του σωματικού βάρους. Η αλήθεια είναι πως δεν περιέχει λίπη ενώ το θερμιδικό φορτίο της είναι χαμηλό».

Αναφερόμενος στην χαρακτηριστική «μπάκα» που πιστεύεται ότι αποκτούν οι λάτρεις της μπύρας, ο δρ Εστρούθ τόνισε ότι αυτή δεν είναι απόρροια της μπύρας καθ’ εαυτής.
Αντιθέτως, οφείλεται στον συνδυασμό της κατανάλωσής της με την παντελή έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και με παχυντικά φαγητά, όπως τα λουκάνικα, οι τηγανητές πατάτες, τα σουβλάκια κ.ά.

«Η μελέτη μας έδειξε πως όταν καταναλώνεται στο πλαίσιο της υγιεινής μεσογειακής διατροφής και συνδυάζεται με συστηματική φυσική δραστηριότητα, όχι μόνο δεν παχαίνει, αλλά αδυνατίζει κιόλας», πρόσθεσε. 

Ο δρ Εστρούθ συνέκρινε τους βρετανούς λάτρεις της μπύρας με τους ισπανούς. «Οι Ισπανοί πίνουν μικρές ποσότητες μπύρας με τάπας ενώ οι Βρετανοί πίνουν μεγάλες ποσότητες τρώγοντας τηγανητές πατάτες και λουκάνικα». Τα τάπας είναι χαρακτηριστικά μικρά σνακ της Ισπανίας. 

Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, την Νοσοκομειακή Κλινική της ίδιας πόλης και το Ίδρυμα Υγείας Carlos III στη Μαδρίτη.
Ο δρ Εστρούθ και η δρ Ρόσα Λαμουέλα επιστράτευσαν γι’ αυτήν 1.249 εθελοντές. Όπως διαπίστωσαν, όσοι έπιναν συστηματικά μικρές ποσότητες μπύρας (ένα έως το πολύ δύο ποτήρια του νερού, την ημέρα) διέτρεχαν μειωμένο κίνδυνο να πάσχουν από διαβήτη και υπέρταση, ενώ είχαν και μικρότερα ποσοστά σωματικού λίπους. 

Ειδικά όσοι ακολουθούσαν και τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής, που χαρακτηρίζεται από πολλά φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρια και δημητριακά ολικής αλέσεως, αδυνάτισαν με το πέρασμα του χρόνου. 

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μπύρα ασκεί προστατευτική δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα, εφάμιλλη με αυτήν του κρασιού.

Σημειώνεται πως 500 ml μπύρας lager παρέχουν περίπου 200 θερμίδες - όσες και ένας καφές latte με πλήρες γάλα. 

πηγή : ygeia.tanea

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin