Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Η Google στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής ένωσης

 
Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) έχει βρεθεί η Google στο πλαίσιο αντιμονοπωλιακής έρευνας που διενεργείται και αφορά το κατά πόσο η εταιρία πρότεινε σε διαφημιζόμενους αύξηση των δαπανών τους σε αντάλλαγμα βελτιωμένη εμφάνιση στα αποτελέσματα αναζήτησης και κατά πόσο εμπόδισε επιχειρήσεις να μετακινηθούν σε ανταγωνιστικές εταιρίες. 


Στο πλαίσιο της έρευνας έχει αποσταλεί ερωτηματολόγιο σε εταιρίες προσπαθώντας έτσι οι ερευνητές να διαγνώσουν κατά πόσο η Google χειραγώγησε αποτελέσματα αναζητήσεων της δημοφιλούς πλατφόρμα της προς όφελος πελατών της και προς υποβάθμιση ανταγωνιστών. Οι αναζητήσεις στο διαδίκτυο εμφανίζουν υπό κανονικές συνθήκες αποτελέσματα με βάση τις ποιο σχετικές πληροφορίες και είναι τελείως διαφορετικό πράγμα από τις πληρωμένες καταχωρήσεις διαφήμισης. 

Οι ερευνητές εκτός από επίσημα δικαιολογητικά αναζητούν και κάθε άλλο είδους στοιχείο όπως mails, fax επιστολές και σημειώσεις που μπορεί να κρατήθηκαν από τηλεφωνικές επικοινωνίες, αν και ειδικοί εκτιμούν ότι σε περιπτώσεις που άπτονται αντιμονοπωλιακών κανονισμών, είναι απίθανο να έχουν κρατηθεί σημειώσεις. 

Η έρευνα αφορά μόνο την Google και όχι άλλες πλατφόρμες. Ένα δεύτερο ερωτηματολόγιο στάλθηκε σε κάθετες υπηρεσίες αναζήτησης (είναι ιστοσελίδες που πραγματοποιούν εξειδικευμένες μορφές αναζήτησης, όπως νομικές συμβουλές ή συγκριτικές αγορές), για τη διερεύνηση της κίνησης που παρουσιάστηκε προς αυτές από την Google σε σχέση με την Bing της Microsoft καθώς και την Yahoo.Ένα άλλο αντικείμενο της έρευνας είναι το κατά πόσο η Google έκανε χρήση τεχνολογίας για να μειώσει την ορατότητα στην αναζήτηση ανταγωνιστικών sites. 

Η διαδικασία κινήθηκε από την ΕΕ επίσημα την 30 Νοεμβρίου το 2010 έπειτα από καταγγελίες εταιριών που εδρεύουν στην Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία. Αποτελέσματα επί των ερωτηματολογίων αναμένονται μετά τα μέσα Φεβρουαρίου. Στις περισσότερες περιπτώσει τα στοιχεία που ζητά η επιτροπή αφορούν χρονικό διάστημα μετά το 2005 και σε μία μόνο περίπτωση φτάνει έως το 2003. 

Η Google από την πλευρά της επιμένει ότι λειτουργεί δίκαια και αμερόληπτα τονίζοντας ότι δεν έχει μονοπωλιακές τάσεις ενώ σημειώνει ότι ο υπερατλαντικός ανταγωνιστής της η Microsoft απολαμβάνει προνομιακής αντιμετώπισης από τις αντίστοιχες αρχές των ΗΠΑ σε ανάλογες υποθέσεις. Πάντως η ΕΕ τονίζει ότι δεν είναι απαραίτητο η έρευνα να οδηγήσει οπωσδήποτε σε συμπέρασμα επιβαρυντικό για την Goοgle.

πηγή : majorgiannis

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow by Email

Follow my blog with bloglovin