Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

PostHeaderIcon Η OTEGLOBE εισάγει το Πρωτόκολλο IPv6 στο IP Δίκτυό της


H OTEGLOBE, ανταποκρινόμενη στις εξελίξεις της παγκόσμιας αγοράς τηλεπικοινωνιών, εισήγαγε στο δίκτυό της το νέο πρωτόκολλο διευθυνσιοδότησης του Ίντερνετ, το IPv6 (Internet Protocol Version 6). Έτσι, η OTEGLOBE γίνεται ένας από τους πρώτους παρόχους υπηρεσιών διεθνούς Internet στην Ελλάδα, που υποστηρίζει πλήρως τεχνολογία IPv6 και είναι ήδη έτοιμη για την ομαλή μετάβαση των πελατών της από την τεχνολογία IPv4 σε IPv6.

Το IPv6 αποτελεί το νέο εξελιγμένο Πρωτόκολλο που θα υιοθετηθεί από όλους τους παρόχους διεθνώς, καθώς αναμένεται να καλύψει την επιτακτική ανάγκη της παγκόσμιας αγοράς Internet για νέες Διευθύνσεις IP (δηλ. τη μοναδική διεύθυνση με την οποία συνδέεται κάθε συσκευή - Η/Υ, κινητό τηλέφωνο κα.- στο Internet), οι οποίες εκτιμάται ότι θα έχουν εξαντληθεί έως τις αρχές του 2012. Ουσιαστικά έρχεται να αντικαταστήσει το IPv4, το πρωτόκολλο που υιοθετήθηκε στην αρχή της λειτουργίας του Internet και εξασφάλιζε περίπου 4,2 δισεκατομμύρια διευθύνσεις, από τις οποίες πλέον περίπου μόλις 6% είναι διαθέσιμες.

Με το πρωτόκολλο IPv6 αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των διαθέσιμων διευθύνσεων από 4 δισεκατομμύρια σε μερικά τρισεκατομμύρια, λύνοντας έτσι το πρόβλημα της διαθεσιμότητας για πολλά χρόνια. Επίσης, το νέο πρωτόκολλο ενσωματώνει βελτιωμένα χαρακτηριστικά ασφάλειας, αυτόματης ρύθμισης συσκευών, υποστήριξης κινητών συσκευών κλπ., αναβαθμίζοντας και την συνολική ποιότητα της υπηρεσίας για τους χρήστες του Internet.

Κατά το διάστημα της μετάβασης από IPv4 σε IPv6, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι μεγάλο, η OTEGLOBE θα παρέχει στους πελάτες της παράλληλα διασύνδεση μέσω διευθύνσεων IPv4 και IPv6 (dual stack). Η πλειοψηφία των ISPs στην Ελλάδα αλλά και ένας σημαντικός αριθμός ISPs στα Βαλκάνια εμπιστεύονται πλέον την OTEGLOBE με την υπηρεσία της Internet Transit, για να συνδέουν τους τελικούς τους χρήστες στο Διαδίκτυο, απολαμβάνοντας εξαιρετική ποιότητα.

«Η ραγδαία αύξηση IP συσκευών (PCs, smartphones και tablets) φαίνεται ότι κάνει σταδιακά τη μετάβαση στο IPv6 αναγκαία,» δήλωσε η Δρ. Παναγιώτα Μποσδογιάννη, Διευθύντρια Τεχνολογίας της OTEGLOBE. «Με την εισαγωγή του IPv6 στο IP Δίκτυό της, η OTEGLOBE αποδεικνύει για μία ακόμα φορά ότι παρακολουθεί στενά τις διεθνείς εξελίξεις και εφαρμόζει νέες τεχνολογίες που ανταποκρίνονται στις υπάρχουσες αλλά και στις μελλοντικές ανάγκες της Διεθνούς Αγοράς Τηλεπικοινωνιών».

Πηγή: www.oteglobe.gr

PostHeaderIcon Οι διαθέσιμες διαδικτυακές διευθύνσεις «τελειώνουν τον Ιανουάριο»

Το σύστημα διευθύνσεων του Διαδικτύου χρειάζεται επειγόντως αναβάθμιση   
        Το σύστημα διευθύνσεων του Διαδικτύου χρειάζεται επειγόντως αναβάθμιση   Associated Press

Μοντεβιδέο, Ουρουγουάη: Το απόθεμα των ελεύθερων διαδικτυακών διευθύνσεων θα στερέψει γύρω στον Ιανουάριο, ανακοίνωσε ένας από τους φορείς που διαχειρίζεται τις διευθύνσεις, διευκρινίζοντας όμως ότι η κατάσταση «δεν είναι σοβαρή» -τη λύση θα δώσει το IPv6.

Η λειτουργία του Internet βασίζεται σήμερα στην έκδοση 4 του Διαδικτυακού Πρωτοκόλλου (IPv4), το οποίο χρησιμοποιείται από το 1981 και πλέον πλησιάζει το όριό του, τις τέσσερα δισεκατομμύρια διευθύνσεις (οι οποίες αντιστοιχούν σε συνδυασμούς αριθμών του τύπου 168.223.112.100).

Οι διευθύνσεις αυτές εκχωρούνται από την αμερικανική μη κερδοσκοπική εταιρεία ICANN (Διαδικτυακή Εταιρεία Ονοματοδοσίας και Αριθμοδότησης), η οποία τις μοιράζει σε πέντε περιφερειακούς καταχωρητές.

«Η δεξαμενή κεντρικών διευθύνσεων θα έχει εξαντληθεί μέχρι τον Ιανουάριο» δήλωσε στο AFP o Ερνέστο Μάχο, διευθυντής Επικοινωνιών στον Καταχωρητή Διαδικτυακών Διευθύνσεων Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, με έδρα το Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης.

«Αυτή την εβδομάδα εξαντλήθηκαν τέσσερα μπλοκ διευθύνσεων. Μας έμειναν μόνο πέντε, τα οποία έχει αποφασιστεί να διανεμηθούν στους πέντε περιφερειακούς καταχωρητές» ανέφερε.

Διευκρίνισε πάντως ότι η κατάσταση δεν είναι σοβαρή, αφού η επόμενη έκδοση του Διαδικτυακού Πρωτοκόλλου, το IPv6, θα δημιουργήσει δισεκατομμύρια επιπλέον διευθύνσεις.

Πάντως τo IPv6 αντιστοιχεί σήμερα σε ένα πολύ μικρό ποσοστό των διαδικτυακών διευθύνσεων και η επέκτασή του συναντά σημαντικές δυσκολίες. Αυτό σημαίνει ότι τα δύο πρωτόκολλα, το παλιό και το νέο, θα πρέπει να συνυπάρχουν τη μεταβατική περίοδο.


πηγή : http://tech.pathfinder.gr 

PostHeaderIcon Στις 31 Δεκεμβρίου κατεβάζει ρολά το LimeWire


Στις 31 Δεκεμβρίου θα κατεβάσει οριστικά τα "ρολά" του το LimeWire, η διάσημη υπηρεσία P2P ανταλλαγής μουσικών αρχείων, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας που εκδόθηκε χθες, Παρασκευή.

«Ως αποτέλεσμα της τρέχουσας νομικής κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε, δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να σταματήσουμε όλες τις λειτουργίες του LimeWire Store. Παρά τις προσπάθειές μας, στις 31 Δεκεμβρίου του 2010 το LimeWire Store θα σφραγίσει τις διαδικτυακές του πόρτες».

Δυστυχώς, οι χρήστες του sharing δεν θα έχουν στη διάθεσή τους ούτε τη νόμιμη υπηρεσία download μουσικής, την οποία σχεδίαζε η εταιρεία το προηγούμενο διάστημα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση το LimeWire Store εγκατέλειψε τα σχέδιά του, καθώς εκκρεμεί μία ακόμα ακροαματική διαδικασία, που έχει προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο, και αφορά σε αποζημιώσεις εκατομμυρίων δολαρίων προς τις μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες για διαφυγόντα κέρδη.

Πηγή: www.newsbomb.gr


PostHeaderIcon Νέο επαναστατικό είδος νανο - φωτονικού "τσιπ", υπόσχεται ακόμα ταχύτερους υπολογιστές

Η αμερικανική εταιρία πληροφορικής ΙΒΜ, αποκάλυψε μια νέα τεχνολογία κατασκευής επεξεργαστών ηλεκτρονικών υπολογιστών, που επιτρέπει μέχρι και δεκαπλάσια βελτίωση στις δυνατότητες των τωρινών "τσιπ".
 
Η καινοτομική νανο-φωτονική τεχνολογία CMOS Integrated Silicon Nanophotonics, υπόσχεται μικρότερα, ταχύτερα και λιγότερο ενεργοβόρα τσιπ που θα αυξήσουν ανάλογα, τις ικανότητες των μελλοντικών ηλεκτρονικών υπολογιστών, ιδίως στην κατηγορία "βαρέων βαρών" των υπερ-υπολογιστών.

Η νέα τεχνολογία είναι συμβατή με τις υπάρχουσες, άρα δεν απαιτεί νέα εργαλεία και αναστατώσεις στις βιομηχανικές γραμμές παραγωγής, καθώς απαιτούνται απλώς μερικές προσθήκες. Ενοποιεί ηλεκτρονικά και οπτικά εξαρτήματα στην ίδια πλακέτα πυριτίου, επιτρέποντας στα τσιπ των μεγάλων υπολογιστών να επικοινωνούν μεταξύ τους, χρησιμοποιώντας παλμούς φωτός αντί για ηλεκτρικά σήματα, όπως τα συμβατικά τσιπ, πράγμα που επιτρέπει την περαιτέρω σμίκρυνση των επεξεργαστών. Αυτή η σμίκρυνση, με τη σειρά της, ισοδυναμεί με ενισχυμένη επεξεργαστική ισχύ.

Τα νέα τσιπ, που ενσωματώνουν τις οπτικές επικοινωνίες στο πυρίτιο (τα τρανζίστορ μοιράζονται το ίδιο υπόστρωμα πυριτίου με τις νανοφωτονικές διατάξεις), αποτελούν προϊόν των εργαστηρίων της ΙΒΜ μετά από δεκαετή έρευνα, σύμφωνα με το New Scientist. Έτσι, το ίδιο πυρίτιο που συνιστά τα ηλεκτρικά κυκλώματα και τρανζίστορ, μπορεί πια να χρησιμοποιηθεί, επίσης, για τη μετάδοση και τη μετατροπή φωτονίων μέσα στο τσιπ.

Η νέα τεχνολογία, την οποία ήδη κατοχύρωσε εμπορικά η αμερικανική εταιρία, αναμένεται να βελτιώσει δραστικά τις δυνατότητες των μελλοντικών ηλεκτρονικών υπολογιστών. Σύμφωνα με την ΙΒΜ, ένα μόνο νανο-φωτονικό τσιπ μπορεί να μεταδώσει terabits δεδομένων ανά δευτερόλεπτο.

Η ανακάλυψη, που παρουσιάστηκε στη συνδιάσκεψη SEMICON στο Τόκιο, έγινε στο πλαίσιο του φιλόδοξου προγράμματος Exascale της ΙΒΜ, που έχει ως στόχο την ανάπτυξη μέσα στην επόμενη πενταετία ενός υπερ-υπολογιστή, ο οποίος θα μπορεί να εκτελέσει ένα εκατομμύριο τρισεκατομμύρια υπολογισμούς (δηλαδή ένα Exaflop) ανά δευτερόλεπτο. Ένας τέτοιος υπολογιστής θα είναι περίπου χίλιες φορές ταχύτερος από το σημερινό ταχύτερο μηχάνημα και θα έχει, για πρώτη φορά, σχεδόν την ίδια επεξεργαστική δύναμη με το ανθρώπινο μυαλό.

Όμως, εκτός από τους υπερ-υπολογιστές, τα νανο-φωτονικά τσιπ μπορούν να αξιοποιηθούν μελλοντικά, μεταξύ άλλων, σε ποιοτικές παιγνιδο-κονσόλες για να αυξήσουν σημαντικά τη ροή των δεδομένων ανάμεσα στις κάρτες γραφικών και τους επεξεργαστές.

Πηγή : http://www.kosmonaytis.com

PostHeaderIcon Κυκλοφόρησε τα µεσάνυχτα το νέο Warcraft

O κατακλυσµός χτύπησε και τίποτε δεν θα είναι πια το ίδιο στον κόσµο του Azeroth. Ξεχασµένοι δράκοι, µε αστείρευτες δυνάµεις βγαίνουν από τον λήθαργο... και η οργή τους είναι τόσο ισχυρή που ολόκληρες ήπειροι αλλάζουν για πάντα µορφή.


Τοφαινόµενο τουWorldof Warcraft, µεπερισσότερους από οκτώ εκατοµµύρια παίκτες παγκοσµίως και δεκάδες χιλιάδες συνδροµητές και στην Ελλάδα ξαναχτυπά, προκαλώντας κατακλυσµό στους φανατικούς gamers, οι οποίοι για αρκετούς µήνες περίµεναν την τρίτη συνέχεια του δηµοφιλούς παιχνιδιού.

Τόσο µεγάλη ήταν η αγωνία τους, ώστε πολλοί δεν περίµεναν καν τη σηµερινή κυκλοφορία του World of Warcraft: Cataclysm για να σπεύσουν στα καταστήµατα. Αντίθετα, σε σκηνές που θυµίζουν… Ιαπωνία, αψήφησαν τον χρόνο και στήθηκαν µεσάνυχτα έξω από τα καταστήµατα ηλεκτρονικών και πληροφορικής για να προµηθευτούν πρώτοι το πολυπόθητο αντίγραφο που ανοίγει τις πόρτες του Azeroth.

Από την πλευρά τους, οι µεγαλύτερες αλυσίδες του χώρου ήδη από τις 9 χθες το βράδυ είχαν ετοιµάσει τα δικά τους events, προκειµένου να παρουσιάσουν το νέο παιχνίδι. ∆ιαγωνισµοί, κουίζ εµπνευσµένα από τη µυθολογία του World of Warcraft, µουσική, στολές και κούκλες ηρώων σε φυσικό µέγεθος είναι µερικά από τα events που ετοίµασαν χθες οι µεγαλύτερες αλυσίδες του χώρου, προκειµένου να διαθέσουν όσο το δυνατόν περισσότερα παιχνίδια, τιµώντας τη δίψα των φανατικών gamers για να παίξουν έστω και λίγες ώρες νωρίτερα το αγαπηµένο τους παιχνίδι.

Oσο για τη συλλεκτική έκδοση του παιχνιδιού, έχει φτάσει να θεωρείται «άγιο δισκοπότηρο» ανάµεσα στους gamers, οι οποίοι µάλιστα µπήκαν σε κλήρωση προκειµένου να την αποκτήσουν.

Η ιστορία του κατακλυσµού ξεκινά µε την αναγέννηση τουδράκου Deathwing, ο οποίος επιστρέφει στον κόσµο Azeroth, µε µια έκρηξη οργής τόσο ισχυρή που όλες οι ήπειροι θα σειστούν συθέµελα και τίποτε δε θα παραµείνει ίδιο. Ο παντοδύναµος δράκος αφήνει στο πέρασµά του περιοχές, όπου το µόνο που µένει είναι τα λειωµένα από µάγµα αποµεινάρια τους και άλλες που έχουν µεταµορφωθεί σε κάτι παντελώς διαφορετικό. Οι παίκτες του World of Warcraft είτε ανήκουν στους «καλούς» Alliance είτε στους «κακούς» Horde θα κληθούν να ενώσουν τις δυνάµεις τους, αγωνιζόµενοι να φτάσουν στο επίκεντρο της καταστροφής ενώ ο κόσµος γύρω τους θα αναδηµιουργείται αφήνοντας ένα αγνώριστο, ηφαιστειακό τοπίο.

Μεταξύ άλλων το παιχνίδι δίνει τη δυνατότητα στους συνδροµητές να παίξουν µε δύο νέες φυλές, τους λυκανθρώπους Worgen και τα Goblins µε τη Horde, ενώ το µέγιστο επίπεδο που µπορούν να φτάσουν ανεβαίνει στο 85 από το 80.

Παράλληλα, οι περιοχές που ήξεραν οι παλιοί παίκτες του World of Warcraft αλλάζουν πλήρως, καθώς οι ήπειροι της Kalimdor και τα Ανατολικά Βασίλεια µεταµορφώνονται, αποκτώντας µια νέα µορφή, παντελώς διαφορετική από πριν. Επιπλέον οι παίκτες µπορούν (και πρέπει) να εξερευνήσουν τα νέα τµήµατα του κόσµου, συµπεριλαµβανοµένων των Uldum, Grim Batol και τη Λαµπρή Βυθισµένη Πόλη Vashj’ir κάτω απότη θάλασσα.

Στις µεγάλες επιδροµές (raids) όταν συµµετέχουν οι παίκτες υπάρχει επιλογή για ακόµα πιο αυξηµένη δυσκολία σε όλα τα επίπεδα, για να επιβιώσουν µόνο οι πιο ικανοί.

Κερασάκι στα παραπάνω τα βελτιωµένα (κατά τι) γραφικά του παιχνιδιού και µια σειρά από επιπλέον οπτικά και ηχητικά εφέ, τα οποία βάζουν τους παίκτες για τα καλά µέσα στον κόσµο του Warcraft, κάνοντάς τους να νιώθουν µέλη σε ένα ζωντανό και συνεχώς µεταλλασσόµενο οργανισµό.

Με λίγα λόγια, το«Cataclysm» επιδιώκει και όπως όλαδείχνουν καταφέρνει να δώσει νέα ζωή στον κόσµο του Warcraft, ανανεώνοντας το ενδιαφέρον των υπαρχόντων παικτών, αλλά και τραβώντας βετεράνους ξανά στη µαγεία τουπαιχνιδιού. Οι καινοτοµίεςπου εισάγει στο gameplay, η επιστροφή σε παλιές και αγαπηµένες περιοχές, αλλά και η προσοχή σε κάθε λεπτοµέρεια –χαρακτηριστικό των παιχνιδιών της Blizzard – εγγυώνται για ακόµη µια αφορά την επιτυχία, αλλά και αρκετές ώρες «καψίµατος» µπροστά στην οθόνη.

Πηγή : http://o-griniarhs.blogspot.com

PostHeaderIcon Η ιστορία των laptop

Μπορεί η μόδα των laptop να αποτελεί φαινόμενο του 21ου αιώνα, αλλά ο φορητός υπολογιστής κλείνει φέτος 35 χρόνια ζωής. Η βρετανική εφημερίδα Telegraph παρουσίασε ένα αφιέρωμα για την ιστορία του τεχνολογικού αυτού «θαύματος», που σήμερα τείνει να γίνει «μέλος του σώματος» πολλών χρηστών:..

IBM 5100

Δεν είναι απαραίτητα laptop, αλλά αρκετά μικρό για να μεταφέρεται. Το IBM 5100 ήταν ένας πρωτοποριακός υπολογιστής που σχεδιάστηκε το 1975 από την IBM και όσοι ήταν απελπισμένοι (και αρκετά δυνατοί), μπορούσαν να το βάλουν σε μια τσάντα και να το πάρουν μαζί τους.
GRiD Compass

Για πολλούς, το GRiD Compass υπήρξε το πρώτο γνήσιο laptop. Αναπτύχθηκε το 1979 από τον Βρετανό βιομηχανικό σχεδιαστή Bill Moggridge, «φορούσε» μνήμη 340kb και χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από τη NASA τη δεκαετία του ‘80.
Gavilan

Το Gavilan διεκδικεί επίσης τον τίτλο του αυθεντικού laptop, αφού ήταν το πρώτο που λανσαρίστηκε ως φορητός υπολογιστής και θεωρήθηκε επαναστατικό όταν βγήκε στα ράφια το 1983. Φορτωμένο με τον τελευταίας τεχνολογίας επεξεργαστή Intel 8088 των 5Mhz και έχοντας τη δυνατότητα να διαβάσει τις θρυλικές δισκέτες (floppy disks), το Gavilan γνώρισε αμέσως τεράστια εμπορική επιτυχία.
IBM Convertable

Κυκλοφόρησε τον 1986 και έφερε μια αλλαγή-ορόσημο για την ιστορία των laptop. Το IBM Convertable ήταν το πρώτο που μπορούσε να πάει «για ύπνο» με το απλό πάτημα ενός κουμπιού.
Mac Portable

Ο πρόγονος της κυρίαρχης σήμερα σειράς των MacBook, ήταν η πρώτη προσπάθεια της εταιρίας Apple να δημιουργήσει έναν φορητό υπολογιστή με μπαταρία. Σημαντικό χαρακτηριστικό του Mac Portable ήταν η οθόνη του, που έμοιαζε περισσότερο με αυτή των desktop σε σχέση με όλα τα προηγούμενα laptop.
iBook

Ίσως το πιο εικονικό μοντέλο της Apple, το iBook συμβολίζει μια τεράστια αλλαγή ως προς την τιμή των φορητών υπολογιστών. Ήταν ένα από τα πρώτα προσιτά laptop του εμπορίου και πούλησε εκατομμύρια κομμάτια μέχρι το 2006 που αντικαταστάθηκε από τη σειρά Macbook.
Alienware M11x

Το «εξωγήινο» Alienware M11x αποτέλεσε ένα σημαντικότατο άλμα για την ισχύ των φορητών υπολογιστών, αφού η επαναστατική του τεχνολογία απέδειξε πως το desktop δεν είναι πλέον μονόδρομος για τις βαριές υπολογιστικές δουλειές.
Acer Iconia

Τα αποκαλυπτήρια του έγιναν πριν από λίγες μέρες και το Acer Iconia, που συνδυάζει δύο οθόνες 14 ιντσών, αποτελεί την τελευταία λέξη της «λαπτοπικής» τεχνολογίας. Αντί για το καθιερωμένο πληκτρολόγιο, το Iconia λειτουργεί με δύο οθόνες αφής που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για πληκτρολόγηση και συμβολίζει την αρχή μιας νέας εποχής για τους φορητούς υπολογιστές, η οποία φαίνεται πως θα στηριχθεί στην τεχνολογία «touch screen».

πηγή : http://grizosgatos.blogspot.com 

PostHeaderIcon Ελλάδα...

Εἶσ' Ἕλληνας;
Τί προσκυνᾶς;
Σηκώσου ἀπάνω!
Ἐμεῖς καὶ στοὺς θεοὺς
ὀρθοὶ μιλοῦμε..

[ρητό του Λακεδαίμων Αππελαίου]

PostHeaderIcon Εγκαίνια του νέου Κέντρου Ενημέρωσης του Αρκτούρου στο Νυμφαίο!!!



Την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, στις 13.00 στο Νυμφαίο της Φλώρινας θα γίνουν τα εγκαίνια του νέου Κέντρου Ενημέρωσης για την Καφέ Αρκούδα που θα λειτουργεί στο ισόγειο του ιστορικού κτιρίου της Νικείου Σχολής.

Θα ακολουθήσει ξενάγηση στους χώρους ενημέρωσης και γνωριμία με την καφέ αρκούδα και τους βιοτόπους της, τους κινδύνους που την απειλούν και τις δράσεις που την προστατεύουν.
Τα εγκαίνια θα τελέσουν η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Μιλένα Αποστολάκη και ο Πρόεδρος του Αρκτούρου Γιάννης Μπουτάρης.

πηγή : http://www.kastoria4u.gr

PostHeaderIcon Νέες γεωτρήσεις στο κοίτασμα του Πρίνου για την αύξηση της παραγωγής


Μεγαλύτερη παραγωγή από τα κοιτάσματα πετρελαίου του Πρίνου, η οποία εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 5.000 βαρέλια ημερησίως, εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί χάρη στις νέες γεωτρήσεις, που θα πραγματοποιηθούν με το γεωτρύπανο "GSP Saturn", στο πλαίσιο του σχεδίου βελτιστοποίησης της παραγωγής "Prinos 5000". 
Το “Prinos 5000” προβλέπει την πραγματοποίηση γεώτρησης «PA35» από την υφιστάμενη «Πλατφόρμα Α», η οποία αναμένεται να διαρκέσει έως 35 ημέρες, ενώ στη συνέχεια, το GSP Saturn θα χρησιμοποιηθεί για παρεμβάσεις στο κοίτασμα "Έψιλον" με στόχο τη αύξηση της συνολικής παραγωγής της εταιρίας. 

"Με την ολοκλήρωση των νέων γεωτρήσεων, η παραγωγή αναμένεται να ανέλθει στα 5.000 βαρέλια την ημέρα", υπογραμμίζεται σε σημερινή ανακοίνωση της Ενεργειακής Αιγαίου (Energean Oil & Gas). Τα εγκαίνια του νέου προγράμματος γεωτρήσεων έγιναν το περασμένο Σάββατο από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, o οποίος δήλωσε: «Αυτό είναι το τρίτο γεωτρύπανο που βλέπουμε στην Καβάλα σε διάστημα δύο ετών από την έναρξη του επενδυτικού πλάνου της Ενεργειακής Αιγαίου. Αυτή η συνέχεια και ο μακρόχρονος χαρακτήρας της επένδυσης συμβάλλουν στην τόνωση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας στην περιοχή".
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εnergean, Μαθιός Ρήγας, υπογράμμισε: "Συνεχίζουμε τις επενδύσεις παρά τις αντίξοες οικονομικές, κοινωνικές και επιχειρηματικές συνθήκες και είναι αναγκαίο, οι επενδύσεις αυτές να πιάσουν τόπο, ώστε να διασφαλιστούν οι 300 θέσεις εργασίας στην Καβάλα. Από σήμερα, το σχέδιο βελτιστοποίησης της παραγωγής "Prinos 5000" έχει αποκτήσει πλέον ροή». 
Με την ευκαιρία των εγκαινίων παρουσιάστηκαν στους παρευρισκόμενους και τα μελλοντικά πλάνα της εταιρίας για την πρώτη υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Ελλάδα και την τριτογενή παραγωγή μέσω δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα. 

πηγή : http://efenpress.blogspot.com

PostHeaderIcon ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ



Ο στρατηγός Θρασύβουλος Ι. Τσακαλώτος (Πρέβεζα, 3 Απριλίου 1897 – Αθήνα, 15 Αυγούστου 1989) ήταν αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού με ξεχωριστή δράση στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου Πολέμου 1946–1949.

Ο Τσακαλώτος γεννήθηκε στην Πρέβεζα την εποχή που η πόλη ήταν ακόμα υπό οθωμανική κατοχή. Σε ηλικία 13 ετών, πήγε στην Αλεξάνδρεια για να συναντήσει τον αδελφό του που ζούσε εκεί. Στην Αλεξάνδρεια, τελείωσε το Ελληνικό Γυμνάσιο. Κατόπιν πήγε στην Αθήνα για να σπουδάσει στην Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε το 1916.

Συμμετείχε στις μάχες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και στην Μικρασιατική Εκστρατεία. Ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος του 1940, τον βρήκε συνταγματάρχη επικεφαλής του 3/40 Συντάγματος Ευζώνων, το οποίο διακρίθηκε στην αναχαίτιση των Ιταλών στην Ήπειρο τις πρώτες ημέρες του πολέμου. Στα πρώτα χρόνια της Κατοχής, ανέλαβε γενικός διευθυντής στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, ενώ ταυτόχρονα συμμετείχε στην αντιστασιακή οργάνωση «Θέρος», που διοικούσε ο συνταγματάρχης Παναγιώτης Σπηλιωτόπουλος. Το 1943 διέφυγε στην Αίγυπτο και ανέλαβε την διοίκηση του Κέντρου Εκπαίδευσης Ελλήνων στρατιωτών στην Ισμαηλία. Ως έμπιστος της εξόριστης Ελληνικής Κυβέρνησης, τον Ιούλιο του 1944 ανέλαβε την διοίκηση της Γ΄ Ορεινής Ταξιαρχίας, η οποία διακρίθηκε κατά την εισβολή των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ιταλία και κυρίως κατά την κατάληψη του Ρίμινι (9–21 Σεπτεμβρίου 1944).

Ως διοικητής της Γ΄ Ορεινής Ταξιαρχίας, επέστρεψε στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 1944 και συμμετείχε στα Δεκεμβριανά στις μάχες κατά του ΕΛΑΣ. Μετά τα Δεκεμβριανά, ανέλαβε την διοίκηση της ΙΙ Μεραρχίας Αθηνών. Το 1946, με την έναρξη του Εμφυλίου, προήχθη σε υποστράτηγο και ανέλαβε την διοίκηση της Σχολής Ευελπίδων. Τον Απρίλιο του 1948 ανέλαβε διοικητής του Α΄ Σώματος Στρατού, για να προχωρήσει στις μεγάλες εκκαθαρίσεις στην Πελοπόννησο. Τον ίδιο χρόνο, ανέλαβε την διοίκηση του Β΄ Σώματος Στρατού και συμμετείχε στις μάχες που οδήγησαν στην νίκη του εθνικού Στρατού κατά του Δημοκρατικού Στρατού.

Με το τέλος του Εμφυλίου, ο Τσακαλώτος ανέλαβε Γενικός Επιθεωρητής Στρατού και στις 31 Μαΐου 1951 ανέλαβε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ). Λίγες ημέρες πριν αναλάβει αρχηγός ΓΕΣ, ο Αλέξανδρος Παπάγος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να πολιτευθεί ερχόμενος σε σύγκρουση με τον βασιλιά Παύλο. Ο βασιλιάς διέταξε τον Τσακαλώτο να συλλάβει τον Παπάγο, αλλά ο Τσακαλώτος αρνήθηκε να την εκτελέσει (Σ. Π. Ζερβός, εφημ. Το Βήμα, 11 Ιουνίου 2008). Ωστόσο, ο Τσακαλώτος ήταν αυτός που απεκάλυψε την δράση της παραστρατιωτικής οργάνωσης ΙΔΕΑ στον τότε υπουργό Στρατιωτικών Σοφοκλή Βενιζέλο. Το αποτέλεσμα ήταν να έρθει σε ρήξη με τους αξιωματικούς του ΙΔΕΑ και τον Παπάγο. Αποστρατεύθηκε στις 20 Νοεμβρίου του 1952 με τον βαθμό του αντιστρατήγου, δύο ημέρες μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης Παπάγου.

Επί των πρώτων κυβερνήσεων Καραμανλή, διετέλεσε πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι. Από την θέση αυτή, ο Τσακαλώτος έθεσε στον στρατάρχη Τίτο τις ανησυχίες της Ελλάδας για την μετονομασία της προπολεμικής επαρχίας των Σκοπίων σε Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Όμως οι προσπάθειες του Τσακαλώτου ήταν ατελέσφορες, επειδή προσέκρουσαν στα ανοίγματα της κυβέρνησης Καραμανλή προς την γιουγκοσλαβική ηγεσία.

Αν και αντικομμουνιστής, ο Τσακαλώτος ουδέποτε υιοθέτησε ακροδεξιές ή φιλοδικτατορικές απόψεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν θέλησε να γίνει μέλος του οικοδομικού συνεταιρισμού των αξιωματικών που απέκτησαν πολυτελείς κατοικίες στον οικισμό Παπάγου. Μολονότι του παρεχωρήθησαν οικόπεδα στην περιοχή αυτή, ο Τσακαλώτος παραιτήθηκε του δικαιώματός του εκχωρώντας τα σε μέλη του συνεταιρισμού. Αρκέσθηκε να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του σε ένα τριάρι διαμέρισμα του σε πολυκατοικία της οδού Σούτσου 17 κοντά στην πλατεία Μαβίλη στην Αθήνα.

Τα απομνημονεύματά του εκδόθηκαν σε διάφορα βιβλία και αποτελούν σημαντική πηγή πληροφοριών για την νεότερη Ελληνική Ιστορία. Η τελευταία του γενναία πράξη συνέβη στις 23 Μαΐου του 1984, όταν συναντήθηκε και έδωσε τα χέρια με τον άλλοτε αντίπαλό του Μάρκο Βαφειάδη εμπρός από τις κάμερες της Ιταλικής Τηλεόρασης (RAI).

Πέθανε στις 15 Αυγούστου του 1989. Η σορός του ενταφιάσθηκε την επομένη στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών κοντά στο μνήμα της συζύγου του.
 
Πηγή : http://mathainoumeellinikiistoria.blogspot.com


PostHeaderIcon Διδυμίδες: Θα βρέξει πάλι αστέρια 13 και 14 Δεκεμβρίου


Διδυμίδες: Θα βρέξει πάλι αστέρια 13 και 14 Δεκεμβρίου


Μια νέα βροχή διαττόντων αστέρων, των Διδυμίδων, θα είναι ορατή από τις περισσότερες περιοχές του πλανήτη μας, μεταξύ αυτών και από την Ελλάδα, με αποκορύφωμα τη νύχτα της Δευτέρας 13 Δεκεμβρίου προς το ξημέρωμα της Τρίτης 14 Δεκεμβρίου, με πιθανή καλύτερη ώρα παρατήρησης στις 02:00.

Οι Διδυμίδες, που συνήθως διαρκούν από τις 7 έως τις 16 Δεκεμβρίου, παράγουν ένα από τα θεαματικότερα φαινόμενα διαττόντων μέσα στο έτος, αν οι κατά τόπους καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν. Ο ρυθμός που θα πέφτουν τα ορατά μετέωρα (πεφταστέρια), αναμένεται να είναι γύρω στα 50-60 την ώρα, ενώ αν υπάρχει αρκετό σκοτάδι στον ουρανό, θα μπορούσαν να παρατηρηθούν ακόμα και 100-120, με ταχύτητα περίπου 35 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο το καθένα.

Είναι πιθανό τα πρώτα μετέωρα να είναι ορατά από 22:00 της 13ης Δεκεμβρίου, κάτι που θα επέτρεπε ακόμα και στα παιδιά να δουν μερικά πεφταστέρια, πριν πάνε για ύπνο. Οι Διδυμίδες, που έκαναν την πρώτη εμφάνισή τους στα μέσα του 1800 μ.Χ., έχουν πάρει το όνομά τους από τον αστερισμό των Διδύμων, από όπου φαίνεται να προέρχονται.

Η ιδιαιτερότητά τους είναι ότι, αντίθετα με τις περισσότερες βροχές διαττόντων, δεν προέρχονται στην πραγματικότητα από θραύσματα κάποιου κομήτη, αλλά από ένα άλλου είδους μυστηριώδες ουράνιο σώμα, μάλλον αστεροειδή, τον αποκαλούμενο «3200 Φαέθωνα», που ανακαλύφθηκε το 1983 από το δορυφόρο IRAS της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας.

Πρόκειται για ένα σκοτεινό βραχώδες αντικείμενο, χωρίς «ουρά», που μερικοί αστρονόμοι θεωρούν «νεκρό» πια κομήτη, το οποίο όμως δεν αφήνει στο πέρασμα του αρκετή σκόνη για να εξηγήσει τη δημιουργία της βροχής διαττόντων.

Οι επιστήμονες που έχουν μελετήσει τις τροχιές των μετεώρων των Διδυμίδων, πιστεύουν ότι μάλλον προέρχονται από μεγάλες ποσότητες υλικών που εκτινάχθηκαν από τον «3200 Φαέθωνα», όταν αυτός είχε πλησιάσει πολύ τον ήλιο.

Ο «Φαέθων» έχει μια εκκεντρική ιδιαίτερα ελλειπτική τροχιά, η οποία κάθε 1,4 χρόνια τον φέρνει ανάμεσα στον Ερμή και τον Ήλιο, με συνέπεια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μερικών αστρονόμων, ανά τακτικά χρονικά διαστήματα να «ψήνεται» από την ηλιακή ακτινοβολία και έτσι να τροφοδοτεί πιθανώς με νέες εκροές σκόνης το ρεύμα που προκαλεί τις Διδυμίδες, όταν τα μετέωρα εισέρχονται στην γήινη τροχιά και καίγονται από την ατμόσφαιρα του πλανήτη μας.

Άλλοι επιστήμονες όμως επιμένουν ότι η παραπάνω διαδικασία δεν μπορεί να εξηγήσει πραγματικά τον μεγάλο αριθμό σωματιδίων σκόνης που πέφτουν στη Γη με την μορφή μετεώρων. Σύμφωνα με τον αστρονόμο Μπιλ Κουκ της NASA, από όλα τα «ρεύματα» σκόνης και θραυσμάτων που συναντά κάθε χρόνο η τροχιά της Γης, το (κατά πολύ μάλιστα) μεγαλύτερο είναι αυτό που δημιουργεί τους Διδυμίδες διάττοντες. Όπως είπε όμως, το μυστήριο της προέλευσης και δημιουργίας των Διδυμίδων δεν έχει ακόμα λυθεί οριστικά.


Πηγή : http://www.ierosagon.org




PostHeaderIcon Συρία: ανακαλύφθηκε κτίριο της 5ης χιλιετίας

Νέα εκπληκτικά ευρήματα προκύπτουν στη Χάσακα της Συρίας.

Τα αποτελέσματα των ερευνών σε διάφορες θέσεις της επαρχίας Χάσακα (Ν.Α. Συρία) ανακοίνωσε πρόσφατα ο έφορος για την περιοχή
Abdul-Masieh Baghdo.

Αναφορικά, στη θέση Τελ Φαράς, ήρθε στο φως κτίριο της 4ης χιλιετίας π.Χ. το οποίο επικάλυπτε άλλο, της 5ης χιλιετίας, καθώς και κεραμικοί κλίβανοι.


 Επίσης, Γάλλοι αρχαιολόγοι που εργάζονται στη θέση Τελ Μοχάμεντ Ντιάμπ αποκάλυψαν αψιδωτό ταφικό μνημείο καθώς και κεραμική, χάλκινη αιχμή ακοντίου και πέλεκυ, όλα από την Μέση Εποχή του Χαλκού. 


Ακόμη, αποστολή από Σύριους και Ευρωπαίους αρχαιολόγους ανέσκαψαν στη θέση Τελ Μπαϊντάρ τη Ν. αυλή ναϊκού κτίσματος, καθώς και οικιστικά κατάλοιπα του 2500 π.Χ.
Στην περιοχή αποκαλύφθηκαν επίσης ανακτορικό οικοδόμημα της Ακκαδικής περιόδου και ελληνιστικά κτίσματα.


Τέλος, Ιάπωνες που εργάζονται στη θέση Τελ Ταμπάν αποκάλυψαν αρχιτεκτονικά κατάλοιπα της Μέσης Ασσυριακής και της Βαβυλωνιακής περιόδου.
Στα ευρήματά τους περιλαμβάνονται σφραγίδα καθώς και πήλινη πινακίδα με σφηνοειδή επιγραφή.

Πηγή: http://echedoros.blogspot.com/


PostHeaderIcon Νέο είδος βακτηρίου στη σκουριά του Τιτανικού

Eνα νέο είδος βακτηρίου, το Halomonas titanicae βρέθηκε χθες στη σκουριά που καλύπτει το κουφάρι του Τιτανικού, μόλις λίγες ημέρες μετά την απίστευτη ανακάλυψη της NASA του βακτηρίου που ζει με βάση το αρσενικό!


Το Halomonas titanicae είναι η τελευταία ανακάλυψη μιας σειράς βακτηρίων και μυκήτων που έχουν εντοπιστεί στο σκουριασμένο κουφάρι του Τιτανικού, τα οποία τρέφονται με τη σκουριά και η ύπαρξή του έγινε γνωστή σε σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology.
«Ανακύκλωση»
Αυτό το νέο βακτήριο ανήκει στην οικογένεια των Halo-monas, η οποία εν γένει «αγαπάει» το αλάτι, και η ανακάλυψή του θεωρείται σημαντική, καθώς η αποκωδικοποιήση του γενετικού του υλικού, η οποία έχει ήδη γίνει, αναμένεται να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση του βιολογικού μηχανισμού «ανακύκλωσης» του σκουριασμένου μετάλλου από τα είδη αυτά.
Αυτό το νέο βακτήριο εντοπίστηκε από του ερευνητές του Πανεπιστημίου Νταλχάουζι, του Επιστημονικού Κέντρου του Οντάριο και του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης της Ισπανίας, σε δείγματα που είχαν ληφθεί από τον Τιτανικό το 1991. Οι επιστήμονες αρχικά απομόνωσαν το βακτήριο και εν συνεχεία ανέλυσαν το DNA του βακτηρίου, αποκαλύπτοντας ότι πρόκειται για ένα νέο, άγνωστο μέχρι σήμερα είδος.



PostHeaderIcon Νέα πειραματική μέθοδος για τον καρκίνο

Βρετανοί επιστήμονες άρχισαν να εφαρμόζουν μια νέα πολλά υποσχόμενη τεχνική, που καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα, "καίγοντας" τα με μαγνητικούς παλμούς. Η νέα μέθοδος, που ονομάζεται υπερθερμία, επειδή αυξάνει την θερμοκρασία των κακοήθων κυττάρων μέχρι αυτά να πεθάνουν, έχει δοκιμαστεί προς το παρόν σε πειραματόζωα (ποντίκια)...
Οι ερευνητές περιβάλλουν τα καρκινικά κύτταρα με μικροσκοπικά σωματίδια οξειδίου του σιδήρου, τα οποία δονούνται σε ένα μαγνητικό πεδίο, αναγκάζοντας τα κύτταρα του όγκου να υπερθερμανθούν και τελικά να καταστραφούν. Τα τεστ έδειξαν, ότι όταν η θερμοκρασία των καρκινικών κυττάρων αυξηθεί κατά έξι βαθμούς σε σχέση με την θερμοκρασία του υπολοίπου σώματος, οι όγκοι αρχίζουν να καταστρέφονται.
 
Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν να αξιοποιήσουν την θεραπεία της υπερθερμίας στους ανθρώπους, ώστε να στοχεύουν τα καρκινικά κύτταρα και να τα σκοτώνουν, χωρίς παράλληλα να καταστρέφουν τα περιβάλλοντα υγιή κύτταρα, κάτι που οδηγεί στις γνωστές παρενέργειες της χημειοθεραπείας και της θεραπείας με ακτινοβολίες.
Οι ερευνητές μπορούν να "στοχεύσουν" και να κατευθύνουν τα σωματίδια οξειδίου του σιδήρου στους όγκους, τοποθετώντας τα μέσα σε βλαστικά κύτταρα από μυελό των οστών, τα οποία εκ φύσεως -για αιτίες που ακόμα δεν έχουν κατανοηθεί πλήρως- κινούνται προς την κατεύθυνση του καρκίνου στο σώμα, πιθανώς για να "επιδιορθώσουν" τις βλάβες σε εκείνους τους ιστούς που έχει πλήξει ο καρκίνος. Με τον τρόπο αυτό, τα νανοσωματίδια προσανατολίζονται με φυσικό τρόπο στον όγκο και μπορούν να αρχίσουν την καταστροφική δράση τους.
 
Η τεχνική αναπτύσσεται από τον ειδικό στον καρκίνο δρα Σαμ Τζέιμς του University College του Λονδίνου, σε συνεργασία με τον καθηγητή Κούεντιν Πάνκχερστ, διευθυντή ερευνών του Royal Institution, σύμφωνα με τη βρετανική "Τέλεγκραφ". Όπως ανέφερε ο Τζέημς, τα καρκινικά κύτταρα αρχίζουν να πεθαίνουν, όταν θερμανθούν πάνω από τους 43 βαθμούς Κελσίου (η φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος είναι γύρω στους 37 βαθμούς). Τα εργαστηριακά πειράματα έδειξαν ότι η τεχνική μπορεί να αυξήσει την θερμοκρασία μέχρι και τους 60 βαθμούς Κελσίου.
 
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η νέα μέθοδος βρίσκεται ακόμα στα πρώτα στάδιά της, αλλά είναι ελπιδοφόρα και μπορεί μελλοντικά να αποτελέσει μια νέα θεραπευτική τεχνική, ιδίως για τον καρκίνο του πνεύμονα. Οι επιστήμονες προσπαθούν να αυξήσουν τον αριθμό των βλαστικών κυττάρων που μεταφέρουν τα νανοσωματίδια και κατευθύνονται προς τον όγκο, ενώ παράλληλα κάνουν δοκιμές με εναλλακτικές συχνότητες των μαγνητικών παλμών και με διαφορετικά μεγέθη νανοσωματιδίων, για να βρουν τον καλύτερο δυνατό και πιο καταστροφικό συνδυασμό.
 
πηγή : http://fimotro.blogspot.com

PostHeaderIcon Η κατασκευή του Ισθμού της Κορίνθου...

Η κατασκευή του Ισθμού της Κορίνθου ίσως είναι από τα σημαντικότερα έργα που έγιναν στην αρχαία Ελλάδα που ακόμα επιδρούν θετικά στη σημερινή Ελλάδα. Η ιστορία του είναι πολύ παλιά, 2.300 χρόνια, όπου γύρω στο 602 πΧ ο Περίανδρος εμπνεύστηκε τη δημιουργία της διώρυγας ωστόσο εγκαταλείφθηκε για να μην προκαλέσουν την οργή των θεών αλλά και λόγους οικονομικούς διότι η Κόρινθος είχε οφέλη από τα τέλη της χρήσης της δίολκου (μετέφεραν τα πλοία μέσω ξηράς, απομεινάρια της υπάρχουν μέχρι και
σήμερα).

 Έτσι, ο Νέρωνας βασισμένος σε σχέδια του Ιουλίου Καίσαρα ξεκινάει τις εργασίες διάνοιξης στις 28 Νοεμβρίου του 66 μΧ με χιλιάδες εργάτες. Οι εργασίες προχώρησαν σε μήκος 3.300 μέτρων όπου και σταμάτησαν λόγω αναγκαστικής αποχώρησης του Νέρωνα στη Ρώμη.

Ηρώδης ο Αττικός, Βυζαντινοί και Ενετοί προσπάθησαν χωρίς όμως ουσιαστική συνέχιση του έργου.

Προσπάθεια έγινε και από τον Ιωάννη Καποδίστρια κατά τη βιομηχανική εποχή όμως το έργο υπολογίστηκε ότι χρειαζόταν 40 εκατ. χρυσά φράγκα και το έργο εγκαταλείφθηκε αφού οι κρατικοί και οι διεθνείς πόροι ήταν ελάχιστοι.

Όμως το Νοέμβριο του 1869 και με την εξέλιξη της τεχνολογία η κυβέρνηση Ζαίμη ψηφίζει νόμο "περί διορύξεως του Ισθμού της Κορίνθου". Το 1881 το έργο κατοχυρώνεται στο στρατηγό Στέφανο Τύρρ με το προνόμιο της εκμ
ετάλλευσης του για 99 χρόνια.
Στις 23 Απριλίου του 1882 ξεκινάνε τα έργα ξανά με μελέτη του μηχανικού Ούγγρου Β. Gerfer (αρχιμηχανικό της διώρυγας του Φραγκίσκου στην Ουγγαρία) και η οποία ελέγχθηκε από το μηχανικό Daujats (αρχιμηχανικό της διώρυγας του Σουέζ). Για την τελική κατάληξη έγιναν μελέτες τριών χαράξεων. Ως η πιο σωστή και οικονομική, προκρίθηκε η χάραξη που είχε εφαρμόσει ο Νέρωνας. Υστερα, όμως, από 8 χρόνια, η εταιρεία αυτή διέκοψε τις εργασίες της λόγω της εξάντλησης όλων των κεφαλαίων της και τελικά διαλύθηκε.

Η συνέχιση του έργου ανέλαβε ελληνική εταιρεία του Ανδρέα Συγγρού με την επωνυμία «Εταιρεία της Διώρυγας της Κορίνθου» το 1983, που ανέθεσε την εκτέλεση των εργασιών στην εργοληπτική εταιρεία του Α. Μάτσα, η οποία και αποπεράτωσε το έργο. Για την ολοκλήρωση του έργου χρησιμοποιήθηκαν 2.500 εργάτες και τα καλύτερα μηχανικά
μέσα της εποχής, με αποτέλεσμα η ολοκλήρωσή της να επέλθει μετά 11 χρόνια. Τα εγκαίνια έγιναν στις 25 Ιουλίου 1893 με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια.
Η διώρυγα είναι μια ευθεία γραμμή μήκους 6.346 μέτρων, πλάτους 24.6 στην επιφάνεια της θάλασσας και βάθους 7.50 με 8 μέτρα. Ο συνολικός όγκος των χωμάτων που εξορύχτηκαν για την κατασκευή της έφθασε τα 12 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Ο ισθμός κατά καιρούς έχει κλείσει λόγω των καταπτώσεων με κορύφωση το 1944 και το κλείσιμο της για 5 χρόνια.

πηγή : http://spathovouni.blogspot.com/

PostHeaderIcon Η άποψη των… μεθυσμένων




Κάθισα αναπαυτικά στο καρεκλάκι του καφενείου στο χωριό μου και παρήγγειλα το ούζο μου. Βλέποντας το πλήθος που περνούσε από μπροστά μου για να πάει να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, συλλογίστηκα τις κουβέντες που είχα με σειρά ψηφοφόρων και άρχισα να καταλήγω για το πώς ψηφίζει το χωριό μου, το οποίο σαν μικρογραφία της ελληνικής κοινωνίας αντανακλά όλες τις τοπικές κοινωνίες.
  1. Κάποιοι ψηφίζουν από συμφέρον (θα μου κάνουν εκείνο το ρουσφέτι, θα με βοηθήσουν…)
  2. Κάποιοι από υποχρέωση (μου έκαναν το ρουσφέτι, με βοήθησαν ήδη…)
  3. Πολλοί ψηφίζουν από συνήθεια (μια ζωή αυτούς ψηφίζω, τώρα θα αλλάξω;)
  4. Μεγάλο ποσοστό ψηφίζει από συγγένεια (ο κουμπάρος κατεβαίνει υποψήφιος με αυτά τα καθάρματα, αλλά τι να κάνω;)
  5. Αρκετοί ψηφίζουν από κομματική πειθαρχία (όποιον κατεβάσει το κόμμα…)
  6. Άλλοι ψηφίζουν από ελπίδα (δεν μπορεί, κάτι θα κάνουν τώρα…)
  7. Καμιά ντουζίνα ψηφίζει από… ανθρωπισμό! (καλός άνθρωπος, με χαιρετάει συνέχεια στον δρόμο…)
  8. Όχι και λίγοι, ψηφίζουν από προσωπικές διαφορές (αφού αυτός είναι με αυτούς, εμείς είμαστε με τους άλλους…)
  9. Μερικοί ψηφίζουν από… εγωισμό (είχα δίκιο που τον ψήφισα, δεν θα μου πείτε εσείς τι να κάνω…)
  10. Κάποιοι ψηφίζουν από αδιαφορία (τι με ενδιαφέρει εμένα ποιος βγει;)
  11. Άλλοι από αντίδραση (ρίχνουμε κανά σύνθημα στο ψηφοδέλτιο, και βγαίνει άκυρο…)
  12. Άλλοι από απογοήτευση (όποιος και να βγει δεν αλλάζει τίποτα, όλοι ίδιοι είναι…)
  13. Πολλοί δεν ψηφίζουν καθόλου (δεν συμμετέχω σε αυτό το καραγκιοζιλίκι, έχω αηδιάσει…)
  14. Κανά –δυο θα ψηφίσουν από… μίσος! (αφού ο κόσμος δεν καταλαβαίνει, θα ψηφίσω και γω τον απατεώνα που θέλει, να τους αλλάξει τα φώτα…)
  15. Μεγάλο ποσοστό ψηφίζει από...δόλο (αφού θα βγει σίγουρα, πρέπει να πάμε μαζί του για ωφεληθούμε και εμείς κάτι…)
Και η ώρα περνούσε και τα παραδείγματα πλήθαιναν. Και σοκαρίστηκα όταν ανακάλυψα ότι δεν βρέθηκε ένας, ναι ούτε ΕΝΑΣ, να μου πει “Ψηφίζω αυτόν που θεωρώ πιο άξιο, πιο τίμιο και πιο ικανό, να παραδώσει στα παιδιά μας έναν καλύτερο τόπο, ένα καλύτερο αύριο”.
Και με έπιασε τέτοια μελαγχολία, γιατί είδα ότι αυτή η άρρωστη νοοτροπία του Έλληνα δεν θα ξεριζωθεί τόσο εύκολα και τόσο γρήγορα όσο θα ήθελα. Δυστυχώς, οι γενιές οι δικές μας (είμαι 38) και των μεγαλύτερων, είμαστε καταδικασμένες.

Ακολούθησε ένα δεύτερο ούζο, ήρθε η παρέα, πάρε και το τρίτο, τέταρτο, πέμπτο, έκτο, και όλα άρχισαν να αλλάζουν. Τα έβλεπα όλα όμορφα, γελούσα και ένιωθα ευτυχισμένος που ήμουν σε αυτή την χώρα, δεν μας έσκιαζε φοβερά καμιά.
Τι χαζομάρες, καθόμουν και σκεφτόμουν!

Άντε στην υγεία μας και άσπρο πάτο (Τον πάτο θα τον δούμε, να ‘στε σίγουροι…)

Τελικό συμπέρασμα: Σε μια χώρα όπου οι θεσμοί λειτουργούν σαν μεθυσμένοι, οι πολίτες ψηφίζουν σαν μεθυσμένοι και οι πολιτικοί διοικούν σαν μεθυσμένοι… σε αυτήν την χώρα αντέχεις να ζεις, πριν να σου στρίψει, μόνο αν είσαι μεθυσμένος.

Κι όμως, κάποτε, οι πρόγονοί μας, μεθούσαν στο όνομα του αγώνα για την λευτεριά...

πηγή: http://kostasanagnostopoulos.blogspot.com

PostHeaderIcon Εντυπωσιακή μείωση των τιμών των φαρμάκων



Hair cut και στα φάρμακα που προμηθεύονται τα ασφαλισιτκά ταμεία. Είναι τόσο εντυπωσιακή η μείωση των τιμών των φαρμάκων που επιτεύχθηκε, μετά από διαπραγματεύσεις με τις φαρμακευτικές εταιρίες και την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφισης που άφησε ακόμη έκπληκτη και την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Όπως έκπληκτη έμεινε από το ποσό που κατέβαλαν κάθε μήνα τα ασφαλιστικά ταμεία για την προμήθεια των φαρμάκων...


Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν για πρώτη φορά από το υπουργείο Εργασίας και που παρουσιάζει σήμερα «Το Βήμα», η μηνιαία δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων για την προμήθεια φαρμάκων ανερχόταν σε 5,2 δισ. ευρώ. Ήδη με την ηλεκτρονική συνταγογράφιση και με τις διαπραγματεύσεις που έγιναν με τις φαρμακευτικές εταιρίες, έπεσαν οι μηνές (κατά τον μήνα Νοέμβριο) κατά 850 εκατ. ευρώ. Μόνον μέσα σε μήνα, δηλαδή, εξοικονομήθηκαν, δηλαδή, 850 εκατ. ευρώ.

«Στόχος μας είναι μέσα στο 2011 η μηνιαία δαπάνη για φάρμακα που επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία να μειωθεί στο 1,4 δισ.

ευρώ από περίπου 5 δισ. ευρώ που είναι σήμερα», δηλώνει στο «Βήμα», ο υπουργός αναπληρωτής Εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, ο οποίος αποκαλύπτει ότι με τη δημιουργία ενιαίου φορέα πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας (με την οποία ένας ασφαλισμένος θα μπορεί να καταφεύγει για ιατρικές εξετάσεις σε όποιο ασφαλιστικό ταμείο επιθυμεί, είτε είναι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ, είτε στον ΟΓΑ, κτλ) θα δημιουργηθεί μια ειδική ομάδα, αποτελούμενη από τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας η οποία θα διαπραγματεύεται τις τιμές των φαρμάκων κάθε μήνα.

Όσον αφορά τις μειώσεις φαρμάκων, ο κ. Κουτρουμάνης είπε ότι ο μεγαλύτερος ασφαλισιτκός οργανισμός της χώρας, το ΙΚΑ, πλήρωνε έως τώρα 205 εκατ. ευρώ, τον μήνα για φάρμακα. Με τη νέα μέθοδο πλήρωσε τον Νοέμβριο 135 εκατ. ευρώ, δηλαδή επιτεύχθηκε έκπτωση της τάξεως του 34%. Στον ΟΠΑΔ (Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων), η μηνιαία δαπάνη για φάρμακα ήταν μέχρι πρότινος 55 εκατ. ευρώ. Τον μήνα Νοέμβριο επιτεύχθηκε σημαντική έκπτωση και δαπανήθηκαν μόνον 32 εκατ. ευρώ. Στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελμάτων (ΟΑΕΕ) η μηνιαία δαπάνη για τα φάρμακα ήταν 28 εκατ. ευρώ, ενώ τον Νομέμβριο ήταν μόλις 15 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός αναπληρωτής Εργασίας κ. Κουτρουμάνης αναφέρει ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω μέιωση των τιμών των φαρμάκων και επισημαίνει πόσα χρήματα πλήρωναν έως τώρα τα ασφαλισιτκά ταμεία αδίκως.: «Η σπατάλη», πρόσθεσε,« ήταν ανεπίτρεπτη».


fimotro.blogspot.com

PostHeaderIcon Έκθεση-καταπέλτης για την Ελλάδα από τη Human Rights Watch

 Ζοφερή εικόνα για την κατάσταση των χώρων κράτησης αλλοδαπών στον Έβρο δημοσιοποιεί σήμερα σε όλο τον... κόσμο η διεθνής οργάνωση Human Rights Watch με έκθεσή της υπό τον τίτλο «Ελλάδα: Τέλος στις Απάνθρωπες Συνθήκες Κράτησης για τους Μετανάστες».

Η οργάνωση συστήνει στις ελληνικές αρχές να μεταφέρουν άμεσα στο άδειο κέντρο κράτησης στη Σάμο τους αλλοδαπούς που βρίσκονται στους υπερπλήρεις χώρους κράτησης στον Έβρο και κρούει τον κώδωνα κινδύνου για τα 120 ασυνόδευτα ανήλικα που κρατούνται εδώ και εβδομάδες στο Κέντρο Κράτησης Φυλακίου από Αφγανιστάν, Ερυθραία, Ιράκ, Αλγερία, Συρία, Ιράν, Μαρόκο.Συγχρόνως, συστήνεται η κατάσταση στην Ελλάδα να τεθεί ως επείγον θέμα στη διάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες στις 9 και 10 Δεκεμβρίου.Ο μεγαλύτερος αριθμός όσων έχουν περάσει τα σύνορα το τελευταίο εξάμηνο, οπότε αυξήθηκαν δραματικά οι ελεύσεις μέσω Έβρου, είναι αιτούντες άσυλο, ασυνόδευτα παιδιά, οικογένειες με μικρά παιδιά, γυναίκες μόνες. Ένας αιτών άσυλο από την Τουρκία κρατούνταν τέσσερεις μήνες στον μικρό χώρο κράτησης στις Φέρρες. Ως μέτρο πίεσης για να μην υποβάλλονται αιτήσεις για πολιτικό άσυλο, οι αλλοδαποί που καταθέτουν αίτηση για πολιτικό άσυλο κρατούνται περισσότερο από εκείνους που δέχονται απόφαση διοικητικής απέλασης και φεύγουν.Τα ασυνόδευτα ανήλικα στο Φυλάκιο κρατούνται από εβδομάδες έως μήνες μαζί με ενήλικες άνδρες, ενώ σπάνια επιτρέπεται προαυλισμός. Ένα 14χρονο αγόρι, που έφθασε μόνο του στην Ελλάδα, είπε στην ομάδα της οργάνωσης ότι κρατούνταν για 43 ημέρες. Στη διάρκεια της επίσκεψης του κλιμακίου της οργάνωσης, κελιά είχαν πλημμυρίσει με νερά αποχέτευσης από σπασμένες τουαλέτες. Η 175μελής μεθοριακή δύναμη ταχείας επέμβασης (RABIT) της Frontex, που εγκαταστάθηκε στην περιοχή στις αρχές Νοεμβρίου, βοηθά τις ελληνικές αρχές να ανακόψουν την εισροή αλλοδαπών με εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, ελικόπτερο, σκυλιά και οχήματα.Όμως, όπως αποδεικνύεται από όσους κατορθώνουν να μπουν στη χώρα, απόπειρα εισόδου στη χώρα γίνεται κυρίως από ευάλωτες ομάδες -αιτούντες άσυλο, ασυνόδευτα παιδιά, θύματα βασανιστηρίων ή εμπορίας ανθρώπων.Γι' αυτό και η Human Rights Watch ασκεί έντονη κριτική: «Η Frontex δεν μπορεί απλά να κλείσει τα μάτια στην ανθρωπιστική κρίση των αλλοδαπών στα ελληνικά σύνορα. Η Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και οι αξίες της ΕΕ απαιτούν να κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει ότι οι αλλοδαποί θα τύχουν ανθρώπινης μεταχείρισης

πηγή : http://solidaritymit.blogspot.com

PostHeaderIcon Αλλαγές - σοκ σε 54 φορείς

Δραστικές τομές προωθεί η κυβέρνηση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με διαδικασίες - εξπρές. Επιβάλλεται ανώτερο πλαφόν στις αμοιβές. Ενσωματώνονται στις βασικές αποδοχές τα επιδόματα.
Τα αλλάζει όλα στις ΔΕΚΟ η κυβέρνηση. Απ΄άκρη σε άκρη του ευρύτερου δημόσιου τομέα, πλην των εισηγμένων στο χρηματιστήριο, αλλάζουν αμοιβές, εργασιακές σχέσεις και μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης.

Στις αμοιβές μπαίνει ανώτατο πλαφόν, οι όροι εργασίας αυστηροποιούνται και οι διοικήσεις θα πρέπει πλέον να λογοδοτούν. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή άμεσα, ώστε να ακολουθηθεί τις...
ερχόμενες ημέρες από το νόμο- «σκούπα» για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγαλμάτων.

Με τις δύο συγκεκριμένες παρεμβάσεις τα υπουργεία Οικονομικών και Υποδομών θέλουν να λύσουν τον γόρδιο δεσμό των ελλειμμάτων και της ανταγωνιστικότητας, σύμφωνα και με τις επιταγές του μνημονίου.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο Γ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τον Γ. Παπανδρέου για τον φάκελο με τον εύγλωττο τίτλο: «οριζόντια αντιμετώπιση των προβλημάτων». Πρόκειται για την παρέμβαση της κυβέρνησης στις ΔΕΚΟ με μεγάλα ελλείμματα, αλλά και για το νέο μοντέλο λειτουργίας όλων των ανώνυμων επιχειρήσεων του δημοσίου. Με το νόμο που προωθείται άμεσα στη Βουλή:

-Επιβάλλεται ανώτερο πλαφόν στις αμοιβές.
-Ενσωματώνονται στις βασικές αποδοχές τα επιδόματα.
-Καταργούνται «παράθυρα» τύπου μπόνους, υπερωρίες εκτός έδρας κτλ.
- Περιορίζονται στο όριο των εσόδων τα έξοδα λειτουργίας.
- Καθίστανται υποχρεωτικές οι μετατάξεις, αλλά και οι μετακινήσεις στο εσωτερικό των οργανισμών.
- Προστατεύονται οι κατώτατοι μισθοί.
- Οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα περνούν περίοδο μαθητείας και δοκιμής.
- Μειώνονται οι αμοιβές των μελών των διοικητικών συμβουλίων.
- Μειώνονται τα κονδύλια διαφήμισης και δημοσίων σχέσεων.
- Θεσπίζονται αυστηροί όροι για τις προμήθειες και τα έργα που υλοποιούν.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη περιορίσει τη χρηματοδότηση, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2011, και έχει κλείσει την «κάνουλα» των δανείων με την εγγύηση του δημοσίου. «Για πρώτη φορά οι ανώνυμες επιχειρήσεις θα λειτουργήσουν ως πραγματικές επιχειρήσεις και όχι ως πεδία άσκησης πελατειακής πολιτικής και πηγές παραγωγής πολιτικούς χρήματος» δηλώνουν οι επιτελείς του Μαξίμου.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Ριζικές αλλαγές στο μοντέλο λειτουργίας των επιχειρήσεων

Το νομοσχέδιο αλλάζει δραστικά το μοντέλο λειτουργίας των δημόσιων επιχειρήσεων. Προβλέπει:

- «Την εισαγωγή τυποποιημένων διαδικασιών ελέγχου μέσω της δημιουργίας ενός τακτικού και έγκαιρου μηχανισμού αναφοράς με σκοπό τη δημοσίευση έγκαιρων πληροφοριών σχετικά με τη χρηματοοικονομική κατάσταση των δημόσιων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερών καταστάσεων αποτελεσμάτων χρήσεως, ισολογισμών και στοιχείων για την απασχόληση και τις μισθολογικές δαπάνες».
- «Την καθιέρωση του στρατηγικού σχεδιασμού που περιλαμβάνει τον καθορισμό μακροπρόθεσμων στόχων, την κατάστρωση των επιχειρησιακών σχεδίων υλοποίησης των στόχων αυτών, την παρακολούθηση, ανασκόπηση και συνεχή αναπροσαρμογή τους».
- «Την αλλαγή του τρόπου κατάρτισης των προϋπολογισμών των δημόσιων επιχειρήσεων, λαμβάνοντας υπόψη την προσέγγιση από πάνω προς τα κάτω, δηλαδή πρόβλεψη ανώτατων ορίων δαπανών, επαρκές αποθεματικό κινδύνου και μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δαπανών, καθώς και στην υποχρέωση σύνταξης συμπληρωματικών προϋπολογισμών για κάθε ενδεχόμενη υπέρβαση πέραν των προβλεπόμενων, με σκοπό τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητάς τους».
- «Την ορθολογικότερη αξιοποίηση, όπου απαιτείται, της ακίνητης περιουσίας των δημόσιων επιχειρήσεων».
- «Την ενίσχυση του θεσμού της εταιρικής διακυβέρνησης, που αφορά το σύνολο των κανόνων που διέπει τις σχέσεις μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου ως μετόχου, της διοίκησης και όσων επηρεάζονται από τη λειτουργία των επιχειρήσεων (εργαζόμενοι, προμηθευτές, πελάτες, κοινωνικό σύνολο)».
- «Την περαιτέρω ενίσχυση του θεσμού του εσωτερικού ελέγχου, για την αποτίμηση και βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διαχείρισης κινδύνων, των εσωτερικών ελέγχων και των διαδικασιών διοίκησης».
Γιάννης Αντύπας

ΔΕΗ: Εξαίρεση λόγω ΧΑ και επαφές με συνδικαλιστές

Η εξαίρεση της ΔΕΗ από τη νομοθετική πρωτοβουλία για τις ΔΕΚΟ φαίνεται ότι έχει αποφασιστεί από την κυβέρνηση, καθώς η εν λόγω επιχείρηση είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο. Ωστόσο, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, που προωθείται από το αρμόδιο υπουργείο εντός του διμήνου, μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις και «μπλακ άουτ» στις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Σύμφωνα πάντως με έγκυρες πληροφορίες, η Ιπποκράτους πρωτοστατεί στις επαφές και στις συναντήσεις με «πράσινους» συνδικαλιστές του χώρου, προκειμένου να αποτελέσει τη γέφυρα για τη μεταφορά των αιτημάτων τους προς τους αρμόδιους υπουργούς.

Λέγεται μάλιστα ότι την περασμένη Παρασκευή επρόκειτο να περάσουν την πόρτα του Γ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ στη ΔΕΗ (Ν. Φωτόπουλος κ.ά.), προκειμένου να συζητήσουν για την «κόκκινη γραμμή» που θέτουν. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι ο Μ. Καρχιμάκης έχει αρχίσει κύκλο επαφών με συνδικαλιστές όλων των χώρων (π.χ. του ΟΤΕ, της Αγροτικής Τράπεζας κ.ά.) για έγκαιρη ενημέρωση επί των καυτών θεμάτων.


πηγή : http://greki-gr.blogspot.com

PostHeaderIcon H ''Σπιναλόγκα ''στο σφυρί μαζί με άλλα 108 έργα Ελλήνων ζωγράφων.

Εκτίθενται από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη στο Ζάππειο Μέγαρο με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό 109 έργα Ελλήνων ζωγράφων, στο πλαίσιο της δημοπρασίας Ελληνικής Ζωγραφικής του οίκου "Βέργος" που θα πραγματοποιηθεί τον ίδιο χώρο στις 10 Δεκεμβρίου.

    Στα έργα της Δημοπρασίας συμπεριλαμβάνεται μεταξύ άλλων ένα σπάνιο θεματικό έργο του Σπύρου Βασιλείου, η "Σπιναλόγκα". Ο Βασιλείου εμπνεύστηκε στη δεκαετία του '70 από την ενέργεια του τοπίου έναν δυναμικό σε χρώματα πίνακα που εκφράζει όλη
τη συναισθηματική φόρτιση που προκαλεί το νησί στους επισκέπτες του.

    Η δημοπρασία περιλαμβάνει έργα Ελλήνων ζωγράφων από τον 19ο αιώνα μέχρι και την προηγούμενη δεκαετία, καλύπτοντας έτσι μια σημαντική χρονική περίοδο της ελληνικής ζωγραφικής.

    Το έργο με την υψηλότερη τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας είναι του Κωνσταντίνου Βολανάκη (1837-1907) "Ιστιοφόρο και ατμόπλοιο" με τιμή 60.000-80.000 ευρώ και ακολουθεί το έργο του Παύλου (γ.1930) "Baroque" με τιμή 50.000-70.000 ευρώ, ενώ συνολικά περιλαμβάνονται έργα περισσοτέρων από 60 ζωγράφων με μεγάλο εύρος τιμών που ξεκινούν από 3.000 ευρώ.

    Στα σημαντικότερα έργα της δημοπρασίας περιλαμβάνονται επίσης: ο "Άγιος Σεβαστιανός" του Τσαρούχη, το "Ομηρικό ακρογιάλι" του Γεράσιμου Στέρη, το ιστορικό "Εσωτερικό με καθρέφτες" του Δημήτρη Μηταρά, η προσωπογραφία γυναίκας" του Γιάννη Μόραλη κα.

    Ζωγράφοι των οποίων έργα περιλαμβάνονται στη δημοπρασία είναι με αλφαβητική σειρά οι: Αγγελίδου Δ., Ακριθάκης Α., Αργυρός Ου., Βακιρτζής Γ., Βασιλείου Σ., Βολανάκης Κ., Βυζάντιος Π., Γαΐτης Γ., Γεραλής Α., Γερμενής Β., Γεωργάς Μ., Γαλλινάς Α., Γκίκας Ν. Χατζηκυριάκος, Γουναρόπουλος Γ., Δερπάπας Γ., Διαμαντόπουλος Δ., Δρούγκας Α., Ζούνη Ό., Θεόφιλος, Θεοφυλακτόπουλος Μ., Θωμόπουλος Ε., Κανιάρης Β., Καράς Χ., Κεσσανλής Ν., Κοκκινίδης Δ., Κόττης Γ., Κοψίδης Ρ., Κρυστάλλης Α., Λάππας Γ., Μακρουλάκης Μ., Μανωλίδης Θ., Μαυροΐδης Γ., Μόραλης Γ., Μποκατσιάμπης Β., Μπότσογλου Χρ., Μυταράς Δ., Νικολάου Ν., Παπαλουκάς Σ., Παύλος, Πεντζίκης Ν. Γ., Πιερράκος Α., Ποταμιάνος Χ., Πράσινος Μ., Σακαγιάν Ε., Σάμιος Π., Σαχίνης Ν., Σόρογκας Σ., Σπαθάρης Σ., Σπεράντζας Β., Σπυρόπουλος Γ., Στέρης Γ., Τάκης, Τέτσης Π., Τσαρούχης Γ., Τσίγκος Θ., Τσόκλης Κ., Φασιανός Α., Χρύσα, Ψυχοπαίδης Γ., Barkoff A., Bonirote P..
 

PostHeaderIcon Η Ιστορία των Λαχείων στην Ελλάδα από το 1849 μέχρι σήμερα




Το 1849 η Αρχαιολογική εταιρία στην προσπάθειά της να περισώσει ότι περισσότερο μπορούσε από τα εκτεθειμένα στην αμάθεια των Ελλήνων και στη ληστρική μανία των ξένων, αρχαία ερείπια, αναγκάστηκε να καταφύγει στη φιλοπατρία των πλούσιων Ελλήνων με διάφορες λαχειοφόρους αγορές, όπως το «Λαχείο Οικίας» όπου ο τυχερός κέρδιζε σπίτι.

Το πρώτο όμως επίσημο λαχείο στη ιστορία του νεότερου ελληνικού κράτους εξεδόθη με διάταγμα του βασιλιά Γεωργίου του Α’, στις 19 Νοεμβρίου 1874. Είναι το λαχείο των φιλάρχαιων που σκοπό είχε να εξοικονομήσει πόρους για αρχαιολογικές ανασκαφές.
Η επιτυχία του λαχείου ήταν μεγάλη και έτσι η Αρχαιολογική Εταιρία με τους πόρους που απέκτησε, άρχισε τις ανασκαφές του Διονυσιακού Θεάτρου και της Στοάς του Αττάλου. Εκτιμάτο 3,30δρχ. και έδινε στον πρώτο τυχερό 22,000δρχ.

Στις 11 Ιουνίου του 1904, το Υπουργείο Οικονομικών εκδίδει το Λαχείο υπέρ του Εθνικού Στόλου, ενώ τον Ιούλιο του 1905 τα δυο λαχεία της Αρχαιολογικής Εταιρίας και του Στόλου συγχωνεύονται σε ένα νέο λαχείο που ονομάζεται Λαχείο υπέρ του Εθνικού Στόλου και των Αρχαιοτήτων της Ελλάδας, που είναι το μόνο κρατικό λαχείο μέχρι το 1926.
>

Το 1936 η Ένωση Συντακτών κυκλοφορεί μια φορά το χρόνο υπέρ των σκοπών της, ενώ μέχρι την ίδια χρονιά που δημιούργησε η Ένωση Συντακτών το δικό της λαχείο κυκλοφορούσε και το Λαχείο Θεσσαλονίκης.
Ένα νέο λαχείο, με την ονομασία Εθνικό Λαχείο, ιδρύεται στις 26 Απριλίου 1937,(κυκλοφορεί τον Οκτώβριο) για να καταργηθεί τρία χρόνια μετά και να επανακυκλοφορήσει τον Ιούλιο του 1941. Την ίδια χρονιά το λαχείο Στόλου μετονομάζεται σε Λαϊκό Λαχείο, που ακόμη και στην περίοδο της κατοχής συνέχισε να εκδίδεται με επιτυχία, αφού η προσδοκία μερικών δισεκατομμυρίων που μεταφράζονταν σε λίγο λάδι ή ψωμί έκανε τον κόσμο να το αγοράζει. Το Λαϊκό Λαχείο το 1964 μοίραζε κάθε Δευτέρα 16,000,000 δραχμές.

Το Σεπτέμβριο του 1967 καταργείται τι Λαχείο Συντακτών και στη θέση του δημιουργείται το «Ειδικό Κρατικό Λαχείο υπέρ κοινωνικής αντιλήψεως». Επί υπουργίας Μιλτιάδη Έβερτ στο Υπουργείο Οικονομικών (1981) τυπώθηκε ο πρόδρομος του ξυστού λαχείου. Όταν το λεγόμενο πολιτιστικό λαχείο που σκοπό είχε την συγκέντρωση πόρων για τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που τελικά δεν κυκλοφόρησε.
πηγή : http://syllektiko-pazari.blogspot.com

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin