Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

PostHeaderIcon Μουσική: Five Star Hotel - This Sound






Είναι η γενικότερη ανισορροπία των πρόσφατων μηνών που δίνει αρχικά το πλεονέκτημα στους σχοινοβάτες... Πάλι καλά που βρίσκεται συγχρόνως κι ένας τομέας της ημεδαπής που κρατεί τα κεκτημένα του καλώς: η μουσική, και δη η ποπ... Ώστε να 'χουμε το αντικείμενο χειροπιαστό για να βγάλουμε και τα αντιστοίχως κείμενα, ξεκουράζοντας προσωρινά τριτοβάθμιους και μεταπτυχιακούς.


Που λέτε, το "πες καμιά ιδέα" είναι ένας απλός ενάντια-στην-πλήξη ειρμός. Στα απανταχού φοιτητικά μυαλά και στέκια πετάγεται τόσο συχνά ώστε τον λες ως και τυπικό, χωρίς κάπου ν' ανοίγει. Θέτοντάς τον μεταξύ νέων, ωστόσο, η απάντηση που παίρνει δεν είναι πάντοτε έτσι. Π.χ. οι θεσσαλονικείς Γιώργος Μπέγκας και Γιάννης Κρέτσιος -υπό παρόμοιες συνθήκες, τρόπος του λέγειν τώρα- έβαλαν τους Five Star Hotel στην αφετηρία, σπουδάζοντας στο Μπέρμινχαμ. Επιστρέφοντας πίσω, κείνο το ξεχασμένο απ' τους πάντες πια ολυμπιακό έτος της δήθεν αφθονίας, ξεκίνησαν και τις κυκλοφορίες: "Enjoy The Greeks", τίτλος επίκαιρος όσο ποτέ και πλέον πανευρωπαϊκής αίγλης, συλλογή του '04, "This Is The Night" ι-πι με επιταγή δικαιωμάτων στο μεταλλικό κουτί των PIL, δυο χρόνια αργότερα, "Coca Cola Soundwave" το '07 - στάδια 1, 2, 3 μιας προθέρμανσης με νεκρό ρελαντί για το μόλις φετινό μεγάλο "This Sound"... Κι αν στο popular κηποθέατρο η παραπλάνηση και το ξεγέλασμα μερικές φορές πάνε μαζί με την αξιότερη παράσταση, καθότι η πειστική ηθοποιία ενέχει το ψέμα ως ζητούμενο όπως συμβουλεύουν αυτοί που ξέρουν, όλα τα παραπάνω είναι αληθή μέχρι και το τελευταίο τους κόμμα.


Το καταληκτικό ατού του δίσκου είναι πως εκδίδεται από νοσταλγούς και καθυστερημένα. Πολύ, αν αναλογιστείς τη ζύμωση ετών και το ότι περιέχει μόλις 11 τραγούδια. Πώς τρέπεται σε προσόν κάτι που διαβάζοντάς το σου κολλάει μόνον ως αρνητικό; Δεν το φανταζόσουν, αλλά έγινε κι αυτό, αντιστροφή κυρίαρχου νοήματος σε κυκλοφορία ελληνικού γκρουπ. Εξάλλου, το άγγιγμα του χρόνου σ' ένα καλό τραγούδι είναι πάντοτε εθελοντής σύμμαχος, γνωστό.


Ανασκαλεύοντας τούτη την αναθέρμανση των εγχώριων, πρώιμων 90s που ακούς στο "This Sound", στέκεσαι στις όμορφες μελωδίες αλλά και στο εξαιρετικό για την μπάντα κεφάλαιο των synths και του programming, του Αντώνη Βέλλιου. Χωρίς αυτά, όλα θα προσγειώνονταν στην απευκταία για άλμπουμ του είδους συνηθισμένη κατάσταση - η ρουτινιάρικη, τυπική ποπ παραμένει ό,τι πιο εύκολο για γκρέμισμα ανεξαρτήτως εποχής. Επίσης, είναι προβλέψιμο το ολίσθημα σε αντίστοιχα συγκροτήματα να ανεβάζουν στα λάιβ τις κιθάρες (τους Five Star Hotel δεν τους έχω δει), στρώνοντας αλλιώς το χαλί και πιστεύοντας ότι τοιουτοτρόπως δρουν βελτιωτικά... Τώρα, απ' το στούντιο βγαλμένα κι αντρειωμένα καταγράφονται κομμάτια όπως τα "Minimal" και "Can You Understand?", αρκούντως κι ευσήμως ραδιοφωνικά, όπως και τα περισσότερα απ' τα υπόλοιπα, ακόμα κι όσα σκοντάφτουν κάπως στην ερμηνεία.


Βέβαια, οι Five Star Hotel δεν κοντράρονται με τις αναφορές που προκαλούν, σε ύφος και στιλ περισσότερο, και περί αυτού συζητούμε κι ολοκληρώνουμε. Είναι ξεκάθαρο πως το πιο "αδύναμο" τρακ των Next Time Passions είναι πάνω απ' την ιδεατή μέση του "This Sound". Αν καταλάβουν το μέτρο θετικώς, θα δουν και τη λύση που τους δίνεται στο δωμάτιο στο τέλος του διαδρόμου. Ονομάζεται διαρρηκτική δημιουργικότητα, τους προκαλεί, έχουν τα φόντα κι αν την ακολουθήσουν μας (τους) περιμένουν ακόμη περισσότερα. Οι προσδοκίες ποτέ τους δεν απαξίωσαν το τώρα και το αποτέλεσμά του, από κάπου πρέπει να ξεκινήσει κανείς.


Ντεμπούτο σπουδαίο, λοιπόν, με τις άλλοτε λανθάνουσες άλλοτε υπερβολικές, μα πάντοτε γοητευτικές, αναλογίες του πατρόν που βάζανε οι παλιοί ραφτάδες, κι οι οποίες έφτασαν να μας λείπουν πιο πολύ απ' τα πεντάστερα ξενοδοχεία και το σεξ στα βελούδα. Ακούστε το.


Πηγή: Πάνος Πανότας @ www.mic.gr

PostHeaderIcon 93 χρόνια μετά βρέθηκε ο τάφος Έλληνα πιλότου στη Τουρκία.

93 ολόκληρα χρόνια από τη κατάρριψή του από Γερμανό πιλότο,ο τάφος ενός ηρωϊκού Έλληνα πιλότου εντοπίστηκε στο Τσανάκαλλε της Τουρκίας! Η επίμονη έρευνα του ιστορικού της Σχολής Ικάρων Κώστα Λαγού, αποκάλυψε και επιβεβαίωσε ότι ο αεροπόρος-ανθυποπλοίαρχος του Ελληνικού Ναυτικού Σώματος Σπύρος Χάμπας έχει ενταφιαστεί σε τουρκικό έδαφος.

Η ιστορία του Σπύρου Χάμπα και η κατάρριψή από ένα Γερμανό πιλότο «άσσο»,στις 23 Ιανουαρίου 1918,είναι «μυθιστορηματική».

Κατάσταση «Γκέμπεν» και λοταρία θανάτου!


19 Ιανουαρίου 1918: Ο Σπύρος Χάμπας βρίσκεται στη Θάσο,όπου υπάρχουν ελληνικά αεροσκάφη της Ναυτικής –τότε- Αεροπορίας. Ετοιμάζεται να αναχωρήσει για το Μούδρο της Λήμνου,όπου σταθμεύει άλλη μοίρα αεροσκαφών. Λίγες ώρες πριν την αναχώρησή του ,προκύπτει η «Κατάσταση Γκέμπεν». Ήταν η κωδική ονομασία της επιχείρησης βύθισης από αέρος του γερμανικού καταδρομικού Γκέμπεν.







Ο Χάμπας παραλαμβάνει το σήμα για την επιχείρηση και ετοιμάζεται να αναλάβει δράση ,γιατί πίστευε ότι «η τύχη αυτόν επέλεξε»! Ο διοικητής του Αριστείδης Μωραϊτίνης ,αντιδρά όπως και οι υπόλοιποι χειριστές που θέλουν να πετάξουν. Ο Μωραϊτίνης διατάσσει το Χάμπο να γράψει σε χαρτάκια όλα τα ονόματα των πιλότων ακόμη και το δικό του. Όποιο όνομα θα τραβούσε ο Χάμπας μέσα από το κράνος,αυτός θα πετούσε. Το χαρτάκι που επέλεξε έγραφε: Σπύρος Χάμπας. Κανείς δεν σκέφτηκε να ρίξει μια ματιά και στα υπόλοιπα χαρτάκια. Όλα έγραφαν «Σπύρος Χάμπας»!



Ο Χάμπας συμμετέχει στις αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον του Γκέμπεν που έχει προσαράξει στο Ναγαρά. Στις 21 Ιανουαρίου 1918 γίνεται γνωστό ότι ο Χάμπας καταρρίφθηκε από τουρκικά αντιαεροπορικά ενώ βομβάρδιζε το Γκέμπεν. Αυτό κατέγραψε η ιστορία.
Όπως συμβαίνει συχνά όμως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Μία φωτογραφία που ανακάλυψε τυχαία ο ιστορικός Κώστας Λαγός στο διαδίκτυο -αυτή που δημοσιεύει και το Onanlert- απέδειξε ότι η ιστορία του Χάμπα ήταν κάπως διαφορετική και κυρίως στάθηκε η αφορμή για να εντοπιστεί 93 χρόνια μετά το θάνατό του,ο τάφος του.

Η φωτογραφία που είχε πάνω του ο Χάμπας και που ο Γερμανός "άσσος" που το κατέρριψε πήρε ως "ενθύμιο".Αριστερά ο Χάμπας.

Από την έρευνα αποκαλήφθηκε ότι ο Χάμπας κατερρίφθη στις 23 Ιανουαρίου από το Γερμανό «άσσο» πιλότο Εμίλ Μάϊνεκε. Ο Γερμανός είδε ότι το αεροσκάφος που χτύπησε έπεσε φλεγόμενο κοντά στην ακτή. Μόλις προσγιεώθηκε ζήτησε να ανασύρουν τον πιλότο . Πάνω του βρήκε τη φωτογραφία του Χάμπα μαζί μ΄ ένα βρετανό πιλότο,μπροστά στο αεροπλάνο του. Τη κράτησε για ενθύμιο. 93 χρόνια μετά ο Κώστας Λαγός την εντόπισε και άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι των γεγονότων που τον οδήγησαν μέχρι το τάφο του ηρωϊκού Έλληνα πιλότου. Πήγε ο ίδιος στο Τσανάκκαλε . Στο νεκροταφείο του Αγγλικού Προξενείου ανάμεσα στους 91 τάφους βρήκε και τον τάφο του Σπύρου Χάμπα.

πηγή : http://www.istorikathemata.com

PostHeaderIcon Το νεκροταφείο βρεφών της Αστυπάλαιας

Ορισμένα από τα αγγεία του εγχυτρισμού των βρεφών στην Αστυπάλαια

Μοναδικό στον κόσμο το νεκροταφείο βρεφών με ταφές σε πήλινα αγγεία, που έχει αποκαλυφθεί στην Αστυπάλαια. Η ανασκαφή έφερε στο φως πάνω από 2.500 χιλιάδες ταφές βρεφών, κυρίως νεογέννητων μωρών, τα οποία είχαν εναποτεθεί μέσα σε πήλινα αγγεία, σύμφωνα με έναν τρόπο ταφής που ονομάζεται εγχυτρισμός.


Η ταφή μέσα σε πήλινα αγγεία αρχικά χύτρες, αλλά και υδρίες, πίθους, αμφορείς ή και άλλα σχήματα αγγείων, ήταν ο πιο συνηθισμένος τρόπος ταφής στην αρχαία εποχή για μωρά, συμβολίζοντας πιθανόν τη μήτρα της μητέρας τους.

Οι τάφοι των βρεφών με τους εγχυτρισμούς αποκαλύφθηκαν στη θέση Κυλίνδρα.

Η ταφή του βρέφους γινόταν συνήθως από οπή που ανοιγόταν στην κοιλιά του αγγείου, η οποία στη συνέχεια καλυπτόταν με το ίδιο τεμάχιο που είχε αποκοπεί ή ακόμη και με κάποια πέτρα.

Οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι στην περιοχή υπήρχε ιερό της γεωμετρικής εποχής, όπου έρχονταν πιστοί για να εναποθέσουν το χαμένο μωρό τους ή ακόμη και τα έμβρυα από τις αμβλώσεις. Στη συνέχεια ωστόσο το αρχικό ιερό της γεωμετρικής περιόδου με τα χρόνια εξελίχθηκε σε πανελλήνιο ιερό, όπου πιστοί προσέρχονταν να προσφέρουν το χαμένο μωρό τους, χωρίς κτερίσματα, το ίδιο ως αφιέρωμα.

πηγή : http://echedoros.blogspot.com 

PostHeaderIcon ο Χρυσός της Ελλάδας

Πώς και γιατί η Τράπεζα της Ελλάδος πούλησε 20 τόνους για να αγοράσει ομόλογα

Ηταν άνοιξη του 1941, λίγο πριν από την είσοδο του γερμανικού στρατού στην Αθήνα, όταν ο τότε υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γεώργιος Μαντζαβίνος ακολουθώντας εντολή της ελληνικής κυβέρνησης ανέλαβε τη μεταφορά του χρυσού του ελληνικού κράτους στο εξωτερικό.
 Ο χρυσός φορτώθηκε στον Πειραιά στο αγγλικό καταδρομικό πλοίο «Διδώ», το οποίο με κίνδυνο να βυθιστεί παίρνοντας μαζί του το πολύτιμο φορτίο έφθασε μέσω Κρήτης στην Αίγυπτο.
 Από εκεί κατέληξε στη Νότια Αφρική, όπου παρέμεινε ως το τέλος του πολέμου.
 Μαζί με τον τότε υποδιοικητή και μετά την απελευθέρωση διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ήταν ο 13χρονος γιoς του Αντώνιος Μαντζαβίνος, μέλος σήμερα του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος.
 Ο γιος ήταν γραφτό να είναι σήμερα ένας από εκείνους που λόγω της θέσεώς τους στο εν λόγω συμβούλιο συναποφάσισαν για την πώληση 20 τόνων χρυσού από την κεντρική τράπεζα.

 
 Μοιάζει σαν μυθιστόρημα και εγείρει περιέργεια αλλά και ενστάσεις, σαν και αυτή που εκφράστηκε τις προάλλες με την κατάθεση ερώτησης 60 βουλευτών της ΝΔ, που είπαν ότι εν κρυπτώ η Τράπεζα της Ελλάδος πούλησε το χρυσάφι για να καλύψει τα κυβερνητικά ελλείμματα – αλλά μάλλον οι βουλευτές πιάστηκαν αδιάβαστοι.
 Στο διάστημα που μεσολάβησε από την πολεμική περιπέτεια του ελληνικού χρυσού ως σήμερα ο ρόλος του πολύτιμου μετάλλου σε μια οικονομία, αλλά και στην ελληνική ειδικότερα, έχει αλλάξει άρδην.
H εποχή που η ποσότητα χρυσού που διέθετε μια χώρα αντικατόπτριζε την ισχύ της οικονομίας της φαίνεται ότι έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. «Την εποχή μετά τον πόλεμο» αναφέρει ο κ. Μαντζαβίνος «η αξιοπιστία μιας κεντρικής τράπεζας και μιας οικονομίας βασιζόταν στον χρυσό που διέθετε. Σήμερα δεν υπάρχει ανάγκη να διατηρεί μια χώρα υψηλά αποθέματα χρυσού».
 
 Δεν είναι μόνο η κατάργηση του συστήματος σταθερών ισοτιμιών του Bretton Woods το 1971, με βάση το οποίο κάθε εθνικό νόμισμα σε κυκλοφορία είχε το ισοδύναμό του σε χρυσό μέσω της ισοτιμίας του με το δολάριο και μπορούσε να ανταλλαγεί με αυτόν ανά πάσα σιγμή.
 Για την Ελλάδα η είσοδος στην ΟΝΕ και η υιοθέτηση του ευρώ περιορίζουν σημαντικά την ανάγκη διατήρησης συναλλαγματικών διαθεσίμων και υψηλών αποθεμάτων χρυσού. «Με το ευρώ, η σημασία του χρυσού έχει σχεδόν εξαλειφθεί» τονίζει ο κ. Μαντζαβίνος.
* Τα αποθέματα ασφαλείας
Οσο υπήρχε η δραχμή, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα και ο χρυσός ήταν απαραίτητα. Για τη στήριξη του εθνικού νομίσματος η Τράπεζα της Ελλάδος έπρεπε να διαθέτει σκληρά νομίσματα όπως το δολάριο, για να αντεπεξέλθει σε τυχόν κερδοσκοπικές επιθέσεις, αλλά και υψηλά αποθέματα χρυσού για την περίπτωση που τα συναλλαγματικά διαθέσιμα τελείωναν. Βέβαια ποτέ η ελληνική οικονομία δεν έφθασε στο σημείο να πουλήσει χρυσό για να εξασφαλίσει συνάλλαγμα.
 
Υπήρχε ακόμη ένας λόγος που η διατήρηση υψηλών αποθεμάτων χρυσού κρινόταν αναγκαία: λόγοι εθνικής ασφαλείας την επέβαλλαν.
 Σε περίπτωση γεωπολιτικών εντάσεων η δραχμή μπορούσε να αποδειχθεί ανίσχυρη για αγορά πρώτων υλών, στρατιωτικού υλικού κ.ά., κάτι που μπορούσε να γίνει με χρυσό, που ήταν, είναι και θα είναι αποδεκτός στις διεθνείς συναλλαγές.
 Σήμερα το ευρώ είναι το δεύτερο (μετά το δολάριο) ισχυρότερο νόμισμα στον κόσμο, είναι ευρέως αποδεκτό στις διεθνείς συναλλαγές και καμία χώρα ή συνασπισμός χωρών δεν μπορεί να επιβάλει εμπάργκο εναντίον του, όπως εύκολα μπορούσε να συμβεί με τη δραχμή.
* Και άλλοι πούλησαν
Για τους ίδιους λόγους οι περισσότερες ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες ακολουθούν την ίδια πολιτική. «Πριν από την πώληση χρυσού από την Τράπεζα της Ελλάδος είχαν προηγηθεί άλλες ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες» αναφέρει ο κ. Μαντζαβίνος. Οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες όχι μόνο δεν επιδιώκουν τη συσσώρευση επιπλέον διαθεσίμων σε χρυσό, αλλά έχουν συνάψει μια «συμφωνία κυρίων» για περιορισμένη και ελεγχόμενη πώληση ποσοτήτων χρυσού από τα διακρατούμενα διαθέσιμά τους. Με τη συμφωνία αυτή επιδιώκεται η αποφυγή μαζικών πωλήσεων χρυσού, οι οποίες θα προκαλούσαν αναστάτωση στην αγορά χρυσού και μεγάλες διακυμάνσεις στην τιμή του.
Βέβαια υπάρχουν και οι παραδοσιακά «χρυσόφιλες» χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, που διατηρούν υψηλά αποθέματα. Σύμφωνα με στοιχεία που αφορούν το τέλος του 2002, τα αποθέματα της Γερμανίας ανέρχονταν σε 3.448 τόνους, της Γαλλίας σε 3.024 τόνους, της Ιταλίας σε 2.451 τόνους, της Πορτογαλίας σε 606 τόνους, της Ισπανίας σε 523 τόνους και του Βελγίου σε 258 τόνους. Τα αποθέματα της Ελλάδας μετά την πώληση των 20 τόνων ανέρχονται σε 127 τόνους, ποσότητα σημαντικά μεγαλύτερη από αυτήν που είχε μεταφέρει το 1941 ο Μαντζαβίνος πατήρ.
 
* Πού έχουμε τις ράβδους
Ο χρυσός της Ελλάδας βρίσκεται κατά ένα μέρος στο θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας της Ελλάδος, στα υπόγεια του κεντρικού κτιρίου της Πανεπιστημίου, και κατά ένα άλλο στο εξωτερικό. Ενα κομμάτι του ελληνικού χρυσού βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT), την οποία οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες «προίκισαν» με χρυσό και συναλλαγματικά διαθέσιμα.
 Κάθε τράπεζα συνέβαλε στη δημιουργία των αποθεμάτων χρυσού της EKT ανάλογα με το «ειδικό βάρος» της χώρας της.
 H ελληνική «συνεισφορά» παραμένει στην κατοχή της Τράπεζας της Ελλάδος και εμφανίζεται ως περιουσιακό στοιχείο της στον ισολογισμό της. Ελληνικός χρυσός, κατατεθειμένος σε ράβδους διεθνών προδιαγραφών, βρίσκεται στη Fed (την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ) και στην Τράπεζα της Αγγλίας, εκεί όπου υπάρχουν αγορές που πληρώνουν τόκο για καταθέσεις χρυσού.
* Εχει χαμηλό τόκο
Ο τόκος όμως είναι ελάχιστος, μόλις 0,1%, αναφέρουν στην Τράπεζα της Ελλάδος, και οι καταθέσεις κρίνονται ασύμφορες. Πρέπει να σημειωθεί ότι η διατήρηση χρυσού επιβαρύνεται και από υψηλά «φύλακτρα», σε σημείο ώστε να είναι ασύμφορη. «Πολλές φορές κοστίζει η διακράτηση χρυσού» αναφέρει ο κ. Μαντζαβίνος.
Ο χρυσός έπαψε να είναι ελκυστικός για επένδυση εδώ και πολλά χρόνια. Οσοι κρατούσαν χρυσό τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 έβλεπαν ότι έχαναν σε σχέση με άλλες τοποθετήσεις, είτε αυτές ήταν ακίνητα είτε καταθέσεις, που είχαν αρχίσει να αποδίδουν ικανοποιητικούς τόκους.
 Οι συσσωρευμένοι τόκοι, π.χ., μιας δεκαετίας αντιστάθμιζαν τις απώλειες στην αγοραστική δύναμη της δραχμής ύστερα από μια υποτίμηση ή ταχεία διολίσθηση, που ήταν συχνό φαινόμενο στη σύγχρονη οικονομική ιστορία της χώρας.
 
 H ανασφάλεια που δημιουργούσε η δραχμή οδηγούσε στη διακράτηση χρυσού. Με μόνη εξαίρεση την άνοδο της τιμής του στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’70, η εικόνα δεν άλλαξε τις δύο επόμενες δεκαετίες. Αντίθετα, τα έσοδα που απέφεραν οι καταθέσεις και τα ρέπος την εποχή εκείνη καθιστούσαν τις τοποθετήσεις σε χρυσό ασύμφορες.
Ετσι σταδιακά οι Ελληνες απομακρύνθηκαν από τον χρυσό και οι επισκέψεις ιδιωτών αλλά και επιχειρηματιών στην Τράπεζα της Ελλάδος για ρευστοποίηση των χρυσών νομισμάτων και πλακιδίων που κατείχαν πλήθαιναν. Ζήτηση υπήρχε μόνο για αγορά αναμνηστικών χρυσών λιρών για δώρα κυρίως σε γεννήσεις ή επετείους.
 Κάθε χρόνο από το 1965, όταν θεσπίστηκε η ονομαστικοποίηση στην αγορά χρυσών λιρών, το ισοζύγιο των αγορών και των πωλήσεων χρυσού στα γκισέ της Τράπεζας της Ελλάδος ήταν καθαρά υπέρ των ρευστοποιήσεων.
H ονομαστικοποίηση, που σήμαινε ότι για την αγορά νέων χρυσών λιρών και άλλων νομισμάτων ο αγοραστής έπρεπε να έδινε τα στοιχεία του και ήταν υποχρεωμένος να αποδείξει ανά στιγμή σε αιφνιδιαστικό έλεγχο από τις αρχές ότι διατηρούσε στην κατοχή του τα χρυσά νομίσματα, έδρασε αποτρεπτικά για την αγορά χρυσών λιρών. Πολλοί ήσαν εκείνοι που έσπευδαν στην Τράπεζα για να τις ρευστοποιήσουν.
 
* Ανασύρθηκαν από τα σεντούκια
Από τις ρευστοποιήσεις χρυσών λιρών και πλακιδίων χρυσού που βρίσκονταν σε θυρίδες και σεντούκια η Τράπεζα της Ελλάδος συγκέντρωσε τα τελευταία 40 χρόνια περισσότερους από 80 τόνους! Μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια η κεντρική τράπεζα έχει λιώσει και έχει μετατρέψει σε ράβδους διεθνών προδιαγραφών 81 τόνους χρυσού που αγόρασε με τη μορφή χρυσών νομισμάτων και πλακιδίων. Το ένα τέταρτο από αυτή την ποσότητα (20 τόνοι) αποφασίστηκε να πωληθεί προκειμένου να επενδυθεί σε ασφαλείς τοποθετήσεις που αποφέρουν αποδόσεις από 2% ως 4% (όπως, π.χ., ομόλογα ευρωπαϊκών κυβερνήσεων) έναντι της σχεδόν μηδενικής απόδοσης των τοποθετήσεων σε χρυσό.
H Τράπεζα της Ελλάδος σύμφωνα με το καταστατικό της αγοράζει χρυσά νομίσματα και πλακίδια χρυσού που πωλούν οι ιδιώτες. Σε αυτή τη μορφή όμως ο χρυσός δεν είναι εμπορεύσιμος και κατά συνέπεια δεν μπορεί να αξιοποιηθεί. Γι’ αυτόν τον λόγο αποφάσισε να αναβαθμίσει ποιοτικά αυτά τα χρυσά νομίσματα και πλακίδια που αγόραζε από το κοινό και να τα μετατρέψει σε ράβδους διεθνών προδιαγραφών, που είναι εμπορεύσιμες. Οι μετατροπές αυτές ολοκληρώθηκαν εκτός Ελλάδος, σε οίκους που διέθεταν τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και ανάλογη εξειδίκευση, ενώ για ευνόητους λόγους έγιναν με απόλυτη μυστικότητα και με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας.
* Θα βγάλουν και κέρδη
Σύμφωνα με τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, η απόφαση της κεντρικής τράπεζας να πωλήσει 20 τόνους χρυσού από τα συνολικά αποθέματά της ύψους 147 τόνων εντάσσεται στο πλαίσιο της αποδοτικότερης διαχείρισης του χαρτοφυλακίου της.
 Επομένως η ρευστοποίηση οδηγεί απλώς σε διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου της Τράπεζας της Ελλάδος και αφορά τμήμα της ποσότητας χρυσού που είχε συγκεντρωθεί από τις αγορές νομισμάτων των τελευταίων ετών.
 
Οι υψηλότερες αποδόσεις από την τοποθέτηση του προϊόντος της πώλησης του χρυσού, ύψους 207 εκατ. ευρώ, θα αποφέρουν επιπλέον έσοδα στην Τράπεζα, τα οποία εκτιμάται ότι σε ετήσια βάση θα ανέλθουν σε 5 εκατ. ευρώ περίπου.
 Το ποσό που αντιστοιχεί στη χρήση του 2003 θα προσμετρηθεί κατά τον υπολογισμό των κερδών της χρήσης, τη διάθεση των οποίων θα αποφασίσει η γενική συνέλευση των μετόχων την άνοιξη του 2004, όπως προβλέπει ο νόμος

πηγή : http://greeksurnames.blogspot.com 

PostHeaderIcon Καταπληκτικό: Απίστευτος διάλογος στο γερμανικό περιοδικό Stern

Το Μουσείο της  Περγάμου στο Βερολίνο. Γεμάτο με ελληνικά εκθέματα

Η παρακάτω ανοιχτή επιστολή του Walτer Wuellenweber, προς τους Έλληνες πολίτες, με τίτλο «Αγαπητοί μας Έλληνες», δημοσιεύεται σε πρόσφατο τεύχος του γερμανικού εβδομαδιαίου περιοδικού, Stern. Ο υπέρτιτλος του άρθρου αναφέρει: «Μετά τις τράπεζες, θα πρέπει τώρα οι Γερμανοί να σώσουν και την Ελλάδα. Πρώτα έκαναν αλχημείες οι Έλληνες στο ευρώ και τώρα, αντί να κάνουν οικονομίες, απεργούν».

Αγαπητοί Ελληνες, από το 1981 ανήκουμε στην ίδια οικογένεια. Μόνο που εμείς έχουμε συνεισφέρει, όσο κανείς άλλος στο κοινό ταμείο, δηλαδή γύρω στα 200 δις €, ενώ εσείς έχετε, αντίθετα, εισπράξει κατά κεφαλήν, όσα κανείς άλλος, δηλαδή σχεδόν 100 δις €. Ουδέποτε λαός βοήθησε μέχρι τώρα με τη θέλησή του, σε τέτοιο βαθμό, και για τόσο μακρύ διάστημα, άλλον λαό. Είσαστε, κυριολεκτικά, οι πιο ακριβοί μας φίλοι.


Το ζήτημα πάντως είναι, ότι τελικά δεν εξαπατάτε μόνο τον εαυτό σας αλλά κι' εμάς. Στην ουσία, ουδέποτε φανήκατε αντάξιοι του ευρώ, μιας και παρά την εισαγωγή του, δεν καταφέρατε μέχρι τώρα να εκπληρώσετε τα κριτήρια σταθερότητας. Στην ΕΕ είσαστε ο λαός που ξοδεύει τα μεγαλύτερα ποσά σε καταναλωτικά αγαθά. Θα θέλαμε, ο πρωθυπουργός σας Γ. Παπανδρέου να προχωρήσει στο πρόγραμμά του, όμως προφανώς αυτό δεν το θέλετε εσείς, αφού συνεχίζετε απτόητοι, ν' απεργείτε. Μη μας λέτε λοιπόν, ότι μόνο οι πολιτικοί ευθύνονται για την καταστροφή.

Εσείς έχετε εφεύρει τη Δημοκρατία κι' ως εκ τούτου θα πρέπει να γνωρίζετε, ότι ο λαός είναι αυτός που κυβερνά κι' επομένως, έχει και την ευθύνη. Κανείς δεν σας αναγκάζει να φοροδιαφεύγετε, να χρηματίζεστε, ν' αντιδράτε σε κάθε συνετή πολιτική και να εκλέγετε διεφθαρμένους πολιτικούς. Σε τελευταία ανάλυση, οι πολιτικοί είναι λαϊκιστές και κάνουν, ότι τους πει ο λαός. Θα μας πείτε, βεβαίως, ότι κι' εμείς οι Γερμανοί δεν είμαστε πολύ καλύτεροι, όπως θέλουν κάποιοι να πιστεύουν. Κι' έχετε δίκιο.

Οι Έλληνες είναι εκείνοι, που μας είχαν δείξει το δρόμο της Δημοκρατίας και της Φιλοσοφίας, καθώς και τις πρώτες γνώσεις Εθνικής Οικονομίας. Τώρα μας δείχνετε και πάλι το δρόμο. Μόνο που αυτή τη φορά, είναι λάθος δρόμος. Κι' από το σημείο που εσείς έχετε τώρα φτάσει, δεν πάει παραπέρα.

===========================================================

Και η απάντηση που δόθηκε από ένα συμπατριώτη μας:

Αγαπητέ μου Walτer Wuellenweber, ονομάζομαι Γεώργιος Π. Ψωμάς. Είμαι δημόσιος λειτουργός κι' όχι υπάλληλος, όπως κατά κόρον τα ΜΜΕ των «συμπατριωτών» σου (μου) και άλλων «συμπατριωτών» σου (μου) αναφέρουν, ως βρισιά και με περίσσεια χλεύη. Ο μισθός μου είναι 1.000€. Το μήνα, όχι την ημέρα, όπως ίσως σ' έχουν παρασύρει, να νομίζεις. Ούτε 1.000 € λιγότερα από σένα.

Από το 1981 ανήκουμε στην ίδια οικογένεια. Μόνο που σας έχουμε παραχωρήσει με αδιαφανείς όρους κι' έναντι αυτών των 200 δις € που λέτε, ότι μας δώσατε, το 40% περίπου των αμυντικών εξοπλισμών μας, το σύνολο σχεδόν των εθνικών τηλεπικοινωνιών μας, την κατασκευή 2 μεγάλων αεροδρομίων καθώς και πολλών χιλιομέτρων εθνικού οδικού δικτύου. Αν ξεχνώ κάτι, ζητώ να με συγχωρέσεις. Σημειώνω, πως είμαστε από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς στα καταναλωτικά προϊόντα που παράγουν τα εργοστάσιά σας.

Η αλήθεια είναι, πως δεν ευθύνονται μόνο η πολιτικοί μας γι' αυτή την καταστροφή. Ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης έχει και μια εταιρία γερμανικών κυρίως συμφερόντων, η οποία τους λάδωνε, για ν' αναλαμβάνει, όπως λέω παραπάνω, δημόσια έργα (βλ. C4Ι). Πιθανολογώ, πως φταίνε και τα γερμανικά ναυπηγεία, τα οποία μας πούλησαν κάτι υποβρύχια, που γέρνουν. Είμαι σίγουρος, ότι εσύ δεν με πιστεύεις ακόμα, αλλά δείξε λίγο υπομονή και περίμενε, διάβασέ με, κι' αν δεν σε πείσω, τότε διώξε με από την Ευρωζώνη, τον τόπο της Αλήθειας και της Ευημερίας, του Δίκαιου και του Σωστού.

Λοιπόν Walτer, μισός αιώνας και πάνω πέρασε από τη λήξη του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου, από τότε που η Γερμανία έπρεπε να ξοφλήσει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα.

Οι οφειλές αυτές, που μόνον η Γερμανία αρνείται να ξοφλήσει στην Ελλάδα (η Βουλγαρία και η Ρουμανία, τακτοποίησαν ήδη τις αντίστοιχες υποχρεώσεις τους), συνίστανται:

α) Σε χρέη ύψους 80 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων, από τον Α´ Παγκόσμιο Πόλεμο.

β) Σε χρέη από τη διαφορά του κλήριγκ στο μεσοπόλεμο, ύψους 593.873.000 δολαρίων, που ήταν σε βάρος της Γερμανίας.

γ) Στα αναγκαστικά δάνεια, τα οποία συνήψε το Γ´ Ράιχ από την Ελλάδα, ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στη διάρκεια της κατοχής.

δ) Στις επανορθώσεις, που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα, για τις κατασχέσεις, αρπαγές και καταστροφές, που της προξένησε το Γ' Ράιχ, την περίοδο της κατοχής, ύψους 7,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως επεδίκασαν οι Σύμμαχοι.

ε) Στις ανυπολόγιστες υποχρεώσεις της Γερμανίας για την αφαίρεση της ζωής 1.125.960 Ελλήνων (38.960 εκτελεσμένων, 12.000 νεκρών από αδέσποτες, 70.000 σκοτωμένων σε μάχες, 105.000 νεκρών στα στρατόπεδα της Γερμανίας, 600.000 νεκρών από πείνα και 300.000 απωλειών από υπογεννητικότητα).

στ) Στην ατίμητη ηθική προσβολή, που προξένησε στον ελληνικό λαό και στις ανθρωπιστικές ιδέες που εκφράζει η ελληνική ιδέα. Αυτό το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό, είναι ηθικής τάξης, ύψιστης ηθικής αξίας.

Ξέρω Walτer, σε πειράζουν αυτά που γράφω, αλλά και μένα με πείραξαν, αυτά που έγραψες! Αλλά περισσότερο με πειράζουν, αυτά που σκέφτεσαι και θέλεις να κάνεις για μένα και τους «συμπατριώτες» σου, τους Έλληνες !

Walτer, φίλτατε Walτer, στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 130 γερμανικές επιχειρήσεις, στις οποίες, περιλαμβάνονται σχεδόν όλοι οι γερμανικοί κολοσσοί, οι οποίες πραγματοποιούν ετήσιο τζίρο της τάξης των 6,5 δισ. ευρώ.

Ξέρεις Walτer, σύντομα δε θα μπορώ ν' αγοράζω Γερμανικά προϊόντα, γιατί δεν θάχω λεφτά. Εγώ Walτer μεγάλωσα στα λίγα, θα τ' αντέξω . και μην ανησυχείς για τους νέους στην Ελλάδα, . είμαστε ακόμα πολλοί παλιοί, για να τους βοηθήσουμε, να εξοικειωθούν στη νέα κατάσταση . αλλά εσείς βρε Walτer, . τους ανέργους σας, που θα δημιουργηθούν από την κατάσταση αυτή στην Ελλάδα, πως θα τους αντιμετωπίσετε

Πες μου σε παρακαλώ . έχω απορία: εμείς οι Έλληνες πρέπει να φύγουμε από την Ευρώπη, την Ευρωζώνη (κι' απ' όπου αλλού θέλετε, εσείς, οι Γερμανοί, οι Σουηδοί, οι Ολλανδοί και λοιποί «συμπατριώτες). Πρέπει να φύγουμε, για να σωθούμε από μια Ένωση, κατ' επίφαση. Από μια ομάδα κερδοσκόπων. Από μια ομάδα, στην οποία είμαστε συμπαίκτες, όσο καταναλώναμε τα προϊόντα των συμπαικτών !

Εγώ φίλτατε Walτer, πιστεύω, ότι οι Έλληνες θα πρέπει να σταματήσουν ν' αγοράζουν Mercedes, BMW, Opel, Ford, Scoda, κλπ. συμμαχικά προϊόντα, γιατί, . δεν μπορούν και δεν πρέπει ! ... Δεν το αξίζουν. Θα πρέπει να σταματήσουν ν' αγοράζουν προϊόντα από το Lidl, το Praktiker και το IKEA. Γιατί δε θα μπορούν πια να τ' αγοράσουν αυτά τα προϊόντα, βρε αδερφέ, τι να κάνουμε !

Φίλτατε Walτer, θα πρέπει να κανονίσουμε και κάποιες άλλες «λεπτομέρειες» . αν μου επιτρέπεις βέβαια, γιατί εσύ είσαι ο «πιστωτής» της ζωής μου. Ξέρεις βρε φίλε Walτer, θέλω να μου επιστρέψεις τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ μου, που έκλεψες εσύ (όχι ΕΣΥ βεβαίως, αλλά κάποιοι ΔΙΚΟΙ ΣΟΥ), θέλω τα ΑΘΑΝΑΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΟΥ, που βρίσκονται στα Μουσεία του Βερολίνου, του Μονάχου, του Λονδίνου, του Παρισιού, της Ρώμης! Τα θέλω τώρα, που μπορεί να πεθάνω, . αλλά θέλω να πεθάνω, κοντά στους πατέρες μου !


πηγή : http://ta-anilia.blogspot.com 

PostHeaderIcon Στο σφυρί το σπίτι του Κωστή Παλαμά...


Ένα από τα ιστορικότερα μνημεία της χώρας μας, το σπίτι του μεγάλου μας ποιητή Κωστή Παλαμά, βγαίνει στο σφυρί.

Το σπίτι σώζεται μέχρι σήμερα και βρίσκεται στην Αθήνα επί της οδού Περιάνδρου αριθ. 5 στη συνοικία της Πλάκας,...



απέναντι και με θέα τους Στύλους του Ολυμπίου Διός.

Μόνο που σε λίγο καιρό θα βρίσκεται σε χέρια ιδιωτών μιας και η πολιτεία έχει αποφασίσει να βγάλει στο σφυρί το σπίτι. 


πηγή : http://apolitistosteki.blogspot.com

PostHeaderIcon 17 εκ. δολάρια για Αρχαίο Ελληνικό γλυπτό

Ο "πολιτισμός μας", σκορπισμένος στα πέρατα του κόσμου, πωλείται... από οίκους.

Πρόκειται για ένα μοναδικό ειδώλιο που αναπαριστά μια γυναίκα σε κατάσταση εγκυμοσύνης. Η ηλικία του σχεδόν δυόμισι χιλιάδες χρoνών. Προέρχεται από την περιοχή των Κυκλάδων και για αιώνες βρισκόταν στο σκοτάδι. Είναι ένα από τα 12 ειδώλια έργα όλα του ίδιου αρχαίου γλύπτη, αλλά είναι το μοναδικό το οποίο σώζεται ακέραιο. Αυτή η λεπτομέρεια εκτίναξε την τιμή του στα ύψη. 
 
Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του το έβγαλε στο “σφυρί” και ο γνωστός οίκος Christie’s έβαλε τιμή εκκίνησης 4.000.000 δολάρια. Τελικά το ύψους μόλις 29,2 εκατοστών ειδώλιο μάγεψε τόσο πολύ κάποιον συλλέκτη που το «χτύπησε» στο αστρονομικό
ποσό των 16.882.500 δολαρίων. 

πηγή: http://ypotheto.blogspot.com

PostHeaderIcon Έρχεται η τσιπουροαπαγόρευση


Μόνο από ποτοποιείες η πώληση τσίπουρου«Κακή είδηση» για τους αγρότες που παράγουν μόνοι τους τσίπουρο και το διαθέτουν στην αγορά επιφύλαξε ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Κουσελάς. Ο κ. Δημ. Κουσελάς στέλνει μήνυμα σε παραγωγούς τσίπουρου και τσικουδιάς επισημαίνοντας ότι δεν θα μπορούν να διαθέτουν οι ίδιοι το τσίπουρο και την τσικουδιά που παράγουν αλλά αντίθετα θα πρέπει να δίνουν μόνο σε ποτοποιίες. Δίνοντας σαφές δείγμα των προθέσεων της κυβέρνησης ο..... κ. Δημ. Κουσελάς αναφέρει:

«Η Κοινότητα συναίνεσε, κατά τις συζητήσεις, το έτος 1992, για την εναρμόνιση των φόρων κατανάλωσης, στη διατήρησή του ιδιαιτέρου αυτού καθεστώτος των εν λόγω επιτηδευματιών [(διημέρων) μικρών αποσταγματοποιών] ακριβώς με το σκεπτικό ότι τούτο αφορά σε πολύ περιορισμένη παραγωγή που προορίζεται για την ίδια χρήση των παραγωγών και όχι για εμπορία, ενώ συνδέεται άμεσα με τις παραδόσεις και τα ήθη και έθιμα του λαού μας. Σε ό,τι αφορά στο θέμα της εμφιάλωσης και τυποποίησης του προϊόντος των (διημέρων) μικρών αποσταγματοποιών, τούτο προσκρούει στο κοινοτικό δίκαιο και οδηγεί ευθέως στον αθέμιτο ανταγωνισμό προς τους ποτοποιούς και τους συστηματικούς αποσταγματοποιούς, των οποίων τα αντίστοιχα προϊόντα παράγονται και διατίθενται, όπως προαναφέρθηκε, με πλήρη φορολογία και υπό όρους και προϋποθέσεις που καθορίζονται υπό τη σχετική κοινοτική και εθνική νομοθεσία και κατόπιν συστηματικών ελέγχων των μονάδων παραγωγής αυτών από τις αρμόδιες αρχές, ενώ ταυτόχρονα έρχεται σε αντίθεση και με τον παραδοσιακό χαρακτήρα αυτού ο οποίος διαφέρει οπωσδήποτε από εκείνον του βιομηχανικού προϊόντος που παρασκευάζεται και διακινείται τυποποιημένο σε μεγάλες ποσότητες.

Ακριβώς δε στους λόγους αυτούς οφείλεται η, βάσει των σχετικών διατάξεων (άρθρο 7 πυρ. Ε) του Ν. 2969/01, ρητή απαγόρευση της εμφιάλωσης και τυποποίησης του προϊόντος απόσταξης των (διήμερων) μικρών αποσταγματοποιών».
Ο υφυπουργός Οικονομικών επικαλείται και το καθεστώς των ελέγχων λέγοντας πως «σε ό,τι αφορά στον έλεγχο της παραγωγής και του προϊόντος οι μεν (διήμεροι) μικροί αποσταγματοποιοί υπόκεινται, λόγω και του μεγάλου αριθμού τους, ουσιαστικά σε δειγματοληπτικούς ελέγχους, οι δε συστηματικοί αποσταγματοποιοί υπόκεινται στο συστηματικό και διαρκή, οι περισσότεροι από αυτούς σε καθημερινή βάση, έλεγχο [έλεγχος της πρώτης ύλης (καταμέτρηση, δειγματοληψία κατά την εισαγωγή στο εργοστάσιο και χημική εξέταση), έλεγχος της όλης παραγωγικής διαδικασίας, διαρκής σφράγιση των αποστακτικών μηχανημάτων και του όλου κυκλώματος της παραγωγής, έλεγχος (καταμέτρηση, δειγματοληψία και χημική εξέταση) του εκάστοτε παραγομένου προϊόντος, έλεγχος της εκάστοτε διακίνησης] από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου μας (Τελωνειακές και Χημικές Υπηρεσίες του Γ.Χ.Κ.).

Ο κ. Κουσελάς ισχυρίζεται ότι «στην περίπτωση ικανοποίησης του σχετικού αιτήματος των (διήμερων) μικρών αποσταγματοποιών - η εμφιάλωση και τυποποίηση του προϊόντος απόσταξης αυτών, δεν παρέχει καμιά απολύτως διασφάλιση για τον έλεγχο της παραγωγής τούτων ή / και της ποιότητας και ταυτότητας του προϊόντος, τούτου επιτυγχανομένου και μόνον με την εφαρμογή των προαναφερθείσων διαδικασιών και ρυθμίσεων που προβλέπονται προκειμένου για τους συστηματικούς αποσταγματοποιούς».


πηγή : http://fragma09.blogspot.com

PostHeaderIcon Πρεμιέρα για το Google Chrome Web Store



Η Google ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας του Chrome Web Store. Πρόκειται για το online κατάστημα που φιλοξενεί εφαρμογές τόσο για τον browser της Google, όσο και για το επερχόμενο λειτουργικό σύστημα. Αυτή τη στιγμή εξυπηρετεί μόνο τις ΗΠΑ, αλλά πολύ σύντομα θα ανοίξει και για τις υπόλοιπες αγορές.

Το πρώτο πράγμα που προσέχει κανείς στο νέο κατάστημα της Google είναι ότι έχει αρκετές ομοιότητες με το App Store της Apple. Η Google έχει ρίξει το βάρος της στην ευκολία χρήσης, με αποτέλεσμα οι εφαρμογές να εγκαθίσταται στον υπολογιστή με ελάχιστα κλικ. Στα θετικά του Chrome Web Store συγκαταλέγεται και η δυνατότητα ακύρωσης μιας αγοράς εντός 30 λεπτών, σε περίπτωση που μετανιώσει ο χρήστης. Αυτό, βέβαια, ισχύει για τις επί πληρωμή εφαρμογές. Οι δωρεάν εγκαθίσταται και απεγκεθίστανται οποιαδήποτε στιγμή.

Για τους χρήστες του Chrome browser, το νέο κατάστημα είναι μεν χρήσιμο, αλλά δεν είναι ζωτικής σημασίας. Το Chrome Web Store θα λάμψει με την έλευση του Chrome OS, καθώς θα είναι το μέσο για την εγκατάσταση εφαρμογών στο λειτουργικό της Google.

Πηγή: e-pcmag.gr

PostHeaderIcon Μεγάλη διαρροή καυσίμων το εμπορικό λιμάνι της Μυτιλήνης...

Μεγάλη διαρροή καυσίμων από τις δεξαμενές του οχηματαγωγού πλοίου «AEGEAN STAR», σημειώθηκε το πρωΐ της Κυριακής, μέσα στο εμπορικό λιμάνι της Μυτιλήνης...

Το πλοίο, γύρω στις 6 το πρωί, προσέκρουσε στην δεξιά είσοδο του λιμανιού με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ρήγμα, μήκους 8 μέτρων. Η διαρροή άρχισε μετά την πρόσδεση του πλοίου, στην προβλήτα του λιμανιού.

Στελέχη του Λιμενικού Σώματος και εθελοντές αντλούν την καύσιμη ύλη, ενώ άγνωστες είναι, μέχρι στιγμής, οι επιπτώσεις στην περιοχή από τη διαρροή. 
 
πηγή : http://fimotro.blogspot.com

PostHeaderIcon Ελληνική Βουλή... : ΤΑ ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΑ

*Το Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής

Η Βουλή σχεδόν καθημερινά ψηφίζει νόμους. Μερικές φορές όμως ψηφίζει και πράγματα που είτε έχουν ιστορικό ενδιαφέρον, είτε μας φαίνονται περίεργα και ασυνήθιστα. 
Ας αρχίσουμε τους συμπαθείς κυρ- Μέντιους. Στις 31 Ιανουαρίου 1857 η Βουλή ψήφισε νόμο, ο οποίος όριζε μεταξύ άλλων, ότι τα γαϊδούρια φορολογούνται 0,50 λεπτά της δραχμής, έκαστον!!! Σήμερα κανένα γαϊδούρι δίποδο ή τεράποδο δεν φορολογείται... Τα δίποδα ειδικά φοροδιαφεύγουν!!!
Στις 5 Ιανουαρίου 1866, ο δραστήριος και μαχόμενος τους Πανσλαβιστές εκπαιδευτικός Γεώργιος Τσουκαλάς Ζακύνθιος, είχε στείλει στην Ελληνική Βουλή μια χειμαρρώδη, πολυσέλιδη και πυκνογραμμένη αναφορά με την οποία προειδοποιούσε από τη Φιλιππούπολη ότι « αίφνης τέσσαρες προπαγγάνται ενεφανίσθησαν εν τη πόλει ταύτη, όπου ο Βουλγαροσλαβισμός μανιωδώς ανεφάνη και βαναύσως και αδίκως μάχεται κατά του Ελληνισμού». Επεσήμαινε μάλιστα, ότι ο Ρώσος πρόξενος στη Φιλιππούπολη, διέδιδε, πως «μετά δέκα έτη δεν θέλει υπάρχει τις εν της πόλει και τη επαρχία Φιλιππουπόλεως, ίνα είπη Ελληνιστί καλή ημέρα». Και καλούσε τους Έλληνες βουλευτές: «Σκεφθείτε ωρίμως, διότι ο καιρός παρέρχεται ανεπιστρεπτί».
Είχε προηγηθεί στις 28 Οκτωβρίου 1865,μια άλλη αναφορά του  Γεωργίου Τσουκαλά "Περί Πανσλαυισμού και περί των εν Θράκη ελληνικών προξενείων". Η αναφορά αυτή ανακοινώθηκε τοτε μέσα στη Βουλή και παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Αναφορών.
Να και κάτι ακόμα: Στις 6 Ιουνίου 1867 η Βουλή ψήφισε προσωρινό κανονισμό, που πρόβλεπε ότι "απαγορεύεται εις πάντα βουλευτήν να εισέρχηται εις το Βουλευτήριον φέρων όπλον ή ράβδον".

πηγή: http://sitalkisking.blogspot.com

PostHeaderIcon Τι αναζήτησαν οι Έλληνες στο Internet το 2010;

Η Google ανακοινώνει το Ετήσιο Zeitgeist για το 2010, μία ματιά για το έτος που πέρασε, μέσα από την οπτική όλων των Ελλήνων χρηστών. Το Zeitgeist 2010 προσφέρει μία ιδιαίτερη προοπτική επί των θεμάτων που απασχόλησαν τους χρήστες για το 2010, καθώς και των τελευταίων τάσεων σε ό,τι αφορά τις διαδικτυακές αναζητήσεις τους, βασισμένο στη διερεύνηση και ανάλυση των δισεκατομμυρίων ερωτημάτων που γίνονται μέσω της Google κάθε χρόνο.

Το Google Zeitgeist προσφέρει τη δυνατότητα να δει κανείς ποια θέματα αιχμαλώτισαν το ενδιαφέρον του κοινού τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και ειδικότερα στην Ελλάδα. Η πληροφορία αυτή βασίζεται σε ανώνυμες, συγκεντρωτικές μετρήσεις αναφορικά με το πόσο συχνά ορισμένα ερωτήματα αναζήτησης εμφανίζονται μέσα στον χρόνο.

Για τους Έλληνες, μάλλον χωρίς να προκαλεί έκπληξη, οι όροι αναζήτησης οι οποίοι κατατάσσονται στην πρώτη δεκάδα με τις πλέον δημοφιλείς αναζητήσεις, αφορούν σε υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, με το Facebook να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι πλέον της καθημερινότητας των Ελλήνων, το YouTube, το οποίο έρχεται αμέσως μετά σε προτίμηση, αλλά και στο troktiko, το διάσημο blog, το οποίο ακολουθεί αμέσως μετά σε αναζητήσεις.

Με σειρά κατάταξης, οι πιο δημοφιλείς όροι αναζήτησης στην Ελλάδα για το έτος 2010 είναι :

facebook
youtube
troktiko
hotmail
yahoo
gmail
in.gr
google
meteo.gr
sport24

Στην κορυφή των γρηγορότερα αυξανόμενων αναζητήσεων στην Ελλάδα για το 2010 βρίσκεται το ενημερωτικό sitenewsit.gr, αποτυπώνουν την τάση των Ελλήνων να ενημερώνονται από τα ηλεκτρονικά μέσα. Δεύτερη ταχύτερα αυξανόμενη αναζήτηση είναι οι δημοτικές εκλογές που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των Ελλήνων, δεδομένου μάλιστα του νέου διοικητικού χάρτη «Καλλικράτης» που εφαρμόστηκε φέτος. Η Eurovision, η ταινία Inception, το ant1 webtv και το patitο feo (το τραγούδι των τίτλων του σήριαλ Patty) στις επόμενες θέσεις καταδεικνύουν το ενδιαφέρον των Ελλήνων χρηστών του Internet για ψυχαγωγική διέξοδο που συνδέεται μάλιστα με ένα μέσο ανέξοδο όπως είναι η τηλεόραση.

Ταχύτερα αυξανόμενες αναζητήσεις στην Ελλάδα:

Newsit.gr
Δημοτικές εκλογές
Eurovision 2010
Inception
Ant1 web tv
Patito feo
Πανελλήνιες
Ivi Adamou
Πάσχα 2011
Ikea katalogos

Επιπλέον, ενδεικτικό του προσανατολισμού των Ελλήνων καταναλωτών σε αγορές περιορισμένου προϋπολογισμού αλλά και στο ηλεκτρονικό εμπόριο είναι η τάση η οποία σκιαγραφείται για το 2010, που φέρνει πρώτο τον ηλεκτρονικό κατάλογο του καταστήματος Ikea και δεύτερο το ηλεκτρονικό κατάστημα GetitNow στον κατάλογο με τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αναζητήσεις στο online εμπόριο:

Ikea Katalogos
Getitnow
Whatup
Kotsovolos.gr
Carrefour προσφορές
Ricardo.gr
Alfavita.gr
Skroutz.gr
plaisio.gr
bershka collection 2010

Αίσθηση προκαλεί επίσης το όνομα του Justin Bieber στην κορυφή της κατάταξης με τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αναζητήσεις για ανθρώπους, καταδεικνύοντας την παγκοσμίως αυξητική τάση ενθουσιασμού προς τον νεαρό καλλιτέχνη. Επιπλέον, η διαχρονικότητα του pacman, ενός παιχνιδιού που μετρά 30 χρόνια φέτος, επιβεβαιώνεται και από της προτιμήσεις των Ελλήνων χρηστών, καθώς κατατάσσεται ανάμεσα στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αναζητήσεις σε παιχνίδια, λίγες μόλις θέσεις πίσω από farmerama, το παιχνίδι το οποίο φαίνεται να έχει προσηλώσει τους online gamers. Τέλος ο αθλητισμός, δεν θα μπορούσε να λείπει από τις δημοφιλείς ελληνικές αναζητήσεις των Ελλήνων, με τα PrasinaNea.gr να έχουν το «προβάδισμα» από το RedPlanet και το aek365.gr, ενώ στην ίδια κατάταξη, τον πρώτο λόγο φαίνεται να έχουν το Sentragoal.gr και το Gazzeta.gr.

Για να δείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Google Zeitgeist σε όλο τον πλανήτη, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: google.com/zeitgeist2009

Πηγή: t3mag.gr


PostHeaderIcon 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών στη Θεσσαλονίκη

ΟΛΥΜΠΙΟΝ | Παύλος Ζάννας13, 14 & 15 Δεκεμβρίου 2010


Η επιστήμη πάει σινεμά
 
Μετά από πέντε συνεχείς χρονιές επιτυχημένης παρουσίας στην Αθήνα, το Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Τανιών ανεβαίνει και πάλι στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει τις καλύτερες ταινίες της παγκόσμιας παραγωγής.
Το Φεστιβάλ υποδέχθηκε, για το Διαγωνιστικό Μέρος, το αθηναϊκό κοινό, φέτος τον Οκτώβριο, στο Ινστιτούτο Θερβάντες, όπου μέσα σε εφτά ημέρες προβλήθηκαν ταινίες από διάφορα επιστημονικά πεδία και βραβεύτηκαν οι καλύτερες συμμετοχές από τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ και από το κοινό.


Ακριβώς μετά το τέλος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στις 13, 14 και 15 Δεκεμβρίου, στο Ολύμπιον, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, από τις 19.30 μέχρι τις 23.00, το Φεστιβάλ, με μεγάλη χαρά, ανοίγει και φέτος τις πόρτες του στη Θεσσαλονίκη. 
Το CAID Societas Scientia et Ars – διοργανωτής του Φεστιβάλ- σας συστήνει ένα φεστιβάλ που συνδυάζει την τέχνη του κινηματογράφου και την επιστημονική γνώση. Όταν η βιολογία, η φυσική, η αστρονομία και τα μαθηματικά μπαίνουν στην κινηματογραφική αίθουσα και συναντούν το κοινό, με εργαλεία τελευταίας τεχνολογίας και την ιδιαίτερη ματιά ταλαντούχων σκηνοθετών, τότε η επιστήμη γίνεται ψυχαγωγία.

 
Απολαύστε τις 8 πιο σημαντικές παραγωγές του 2010:
 
Σύνδεσε και Προσευχήσου | Δευ 13/12 |19:30-21:00
Βραβείο Επικοινωνίας της Επιστήμης
 Η Περιπέτεια από το Βρέφος στο Φιλί | Δευ 13/12 | 21:15-22:45
β’ Βραβείο Κοινού
Συνομιλίες για την Επιστήμη | Τρ 14/12 | 19:30-20:20
Ειδική Διάκριση β’
 Ανθρώπινη Ευφυΐα | Τρ 14/12 | 20:30-21:30
Ειδική Διάκριση α’
Ως το Aπειρο και Ακόμα Παραπέρα | Τρ 14/12| 21:45-22:45
Βραβείο Τέχνης
Εξωγήινοι του Βυθού | Τετ 15/12 | 19:30-20:20
Βραβείο Καινοτομίας & Τεχνολογίας
Ξέρετε τι Ώρα είναι; | Τετ 15/12| 20:30-21:30
 Βραβείο Κοινού
Η Κρυφή Ζωή του Χάους | Τετ 15/12| 21:45-22:45
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας
Ελεύθερη είσοδος

PostHeaderIcon Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά


PostHeaderIcon Oι 7 πιο άτυχοι άνθρωποι του κόσμου

Η τύχη, ενώ σε κάποιους ανθρώπους έρχεται και τους χτυπά την πόρτα πολύ συχνά,  κάποιους άλλους τους ξεχνάει για χρόνια. Μερικές φορές δεν τους θυμάται ποτέ.


1.) Ann Hodges
Γιατί είναι άτυχη: Είναι ο μοναδικός άνθρωπος που έχει χτυπηθεί από μετεωρίτη!
Η Αν Χότζες (1923 – 1972) απο την Sylacauga της Alabama, έγινε γνωστή  όταν, στις 30 Νοεμβρίου 1954, άπλωνε τη μπουγάδα της και είδε τον ήλιο να δύει στην ανατολή. Γυρνώντας προς τη δύση είδε και ένα δεύτερο ήλιο σε κανονική θέση.
Τελικά αποδείχτηκε ότι ο πρώτος ήλιος ήταν ένας μετεωρίτης ο οποίος μάλιστα έσπασε σε κομμάτια. Ένα θραύσμα τρύπησε την οροφή της και ένα την τραυμάτισε στα πόδια. Είναι ο μοναδικός άνθρωπος που έχει χτυπηθεί από μετεωρίτη στην ιστορία.
Ο μετεωρίτης σήμερα βρίσκεται στο μουσείο φυσικής ιστορίας της Αλαμπάμα. Ωστόσο, πριν καταλήξει εκεί προκάλεσε πολλά προβλήματα στη Χότζες. 
 
Η Αμερικάνικη Αεροπορία μετέβη στο σημείο και τον κατάσχεσε. Λίγα χρόνια αργότερα και μετά από δικαστικούς αγώνες τον απέκτησε ξανά αλλά η δημοσιότητα και οι επίμονες προσφορές αγοράς την ανάγκασαν να τον ξεφορτωθεί.


2.) Henry Ziegland
Γιατί είναι άτυχος: Σκοτώθηκε από σφαίρα σφηνωμένη σε δέντρο επί 20 χρόνια!
Το 1883, ο Henry Ziegland χώρισε με τη φίλη του. Εκείνη αναστατωμένη αυτοκτόνησε. Ο αδελφός της, εξοργισμένος για το θάνατό της άρχισε να κατηγορεί τον Ziegland σαν υπαίτιο της απώλειας της. Μάλιστα προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα,  αφού πήρε την απόφαση να σκοτώσει τον Ziegland.

Ο αδελφός της κοπέλας πήγε στο σπίτι του Ziegland και αφού τον πυροβόλησε, στη συνέχεια έστρεψε το όπλο στο κεφάλι του και αυτοκτόνησε. Δυστυχώς για τον αδελφό, η σφαίρα πέρασε ξυστά από τον Ziegland και κατέληξε να σφηνωθεί στον κορμό ενός δέντρου. Τυχερός, σωστά;  20 χρόνια αργότερα, ο Χένρι ήθελε να κόψει το δέντρο, και δεδομένου ότι δεν ήταν σε θέση να το κάνει ο ίδιος, χρησιμοποίησε  δυναμίτη. Αποτέλεσμα:
Η έκρηξη εκτόξευσε τη σφαίρα από το  δέντρο κατευθείαν  στο κεφάλι του Ziegland, σκοτώνοντας τον ακαριαία.


3.) Violet Jessop
Γιατί είναι άτυχη: Επιβάτης σε 3 πλοία που ναυάγησαν!
Και τι πλοία…η Βάιλετ Τζέσοπ, υπάλληλος της Γουάιτ Σταρ Λάιν που ναυπήγησε τα αδελφά υπερωκεάνια Ολυμπικό, Τιτανικό και Βρετανικό ξεκίνησε τα θαλάσσια ταξίδια της  με το  Ολυμπικό. Στο ταξίδι της, στις  20 Οκτωβρίου 1910 το Ολυμπικό συγκρούστηκε με το πλοίο Χοκ.

Δύο χρόνια αργότερα είπε να ταξιδέψει με τον Τιτανικό, με τα γνωστά αποτελέσματα.
Τέλος, το 1916 υπηρέτησε ως νοσοκόμα του Ερυθρού Σταυρού στο Βρετανικό ο οποίος βυθίστηκε στο Αιγαίο μετά από σύγκρουση με νάρκη.
Παραδόξως, η Τζέσοπ σώθηκε και στα δύο ναυάγια και τελικά πέθανε σε ηλικία 84 ετών από ανακοπή.



4.) Roy Sullivan
Γιατί είναι άτυχος: Χτυπήθηκε 7 φορές από κεραυνό!
Η πιθανότητα να χτυπηθεί ένας άνθρωπος από κεραυνό είναι μια προς τρεις χιλιάδες. Σύμφωνα με τη θεωρία των πιθανοτήτων, η πιθανότητα να χτυπηθεί εφτά φορές είναι το γινόμενο τους δηλαδή μια στα 22 επτάκις εκατομμύρια. Και, όμως, αυτό ήταν το «λαχείο» που τράβηξε ο Ρόι Σάλιβαν, ένας δασοφύλακας στο Εθνικό Πάρκο Σέναντοα στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ.
Κάποιοι επιστήμονες λένε ό,τι η ατυχία του Σάλιβαν οφείλεται στη φύση του επαγγέλματος και στις καιρικές συνθήκες της περιοχής. Ωστόσο, όσοι είναι γνώστες του φυσικού περιβάλλοντος μπορούν να αποφεύγουν καλύτερα τα επικίνδυνα φυσικά φαινόμενα. Ο Σάλιβαν δεν ήταν σε αυτούς.



5.) Robert Todd Lincoln
Γιατί ήταν άτυχος: Ήταν παρών σε 3 δολοφονίες Αμερικανών προέδρων
Ο γιος του προέδρου Λίνκολν, Ρόμπερτ Τοντ, ήταν μόλις 21 ετών όταν δολοφονήθηκε ο πατέρας του στις 15 Απριλίου 1865. 16 χρόνια μετά, τον Ιούλιο του 1881, και ενώ διατελούσε Υπουργός Πολέμου για μόλις τέσσερις μήνες, κλήθηκε από τον Πρόεδρο Τζέιμς Γκάρφιλντ να τον συνοδέψει σε ένα ταξίδι στο Νιου Τζέρσεϊ. Προτού επιβιβαστούν στο τρένο, ένας άντρας τους πλησίασε και πυροβόλησε τον Γκάρφιλντ στην πλάτη. Μετά από 80 μέρες εξέπνευσε.
Και επειδή δύο πρόεδροι δεν είναι ποτέ αρκετοί, ο Ρόμπερτ Λίνκολν ήταν παρόν και στη δολοφονία του Προέδρου Γουίλιαμ Μακ Κίνλεϊ, στις 6 Σεπτεμβρίου 1901. Αν και δεν ήταν αυτόπτης μάρτυρας, ήταν σε διπλανό δωμάτιο και άκουσε τους πυροβολισμούς. Ο πρόεδρος Μακ Κίνλεϊ πέθανε οχτώ μέρες μετά.

Μετά τις τρεις δολοφονίες, ο Λίνκολν απέρριψε οποιαδήποτε πρόσκληση από πρόεδρο των ΗΠΑ δηλώνοντας ότι «υπάρχει μια ανησυχητική θνησιμότητα σε όποια προεδρική εκδήλωση είναι παρών». Δεν του κράτησε κακία κανείς.


6.) Jason and Jenny Cairns-Lawrence
Γιατί είναι άτυχοι: Σε όποια πόλη αποφάσιζαν να πάνε διακοπές, γίνονταν τρομοκρατική επίθεση!
Άν αντιληφθείτε αυτό τε ζευγάρι να έρχεται διακοπές στην πόλη σας, καλύτερα να φύγετε εσείς διακοπές κάπου μακρυά..  Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, οι Λόρενς έκαναν διακοπές στη Νέα Υόρκη. Η τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους ήταν εμπειρία ζωής για τους περισσότερους τουρίστες που βρίσκονταν εκεί. Για τους Λόρενς, όμως, όχι αφού τέσσερα χρόνια μετά, στις 7 Ιουλίου 2005, βρίσκονταν στο Λονδίνο. Η βομβιστική επίθεση στο μετρό του Λονδίνου ήταν η δεύτερη τρομοκρατική επίθεση στην «καριέρα» τους.

Σπάνιο άλλα όχι απίθανο θα πει κανείς. Από τις χιλιάδες τουρίστες που βρίσκονταν στη Νέα Υόρκη, αρκετοί ήταν Λονδρέζοι και κάποιοι από αυτούς ήταν στο Λονδίνο τον Ιούλιο του 2005. Πόσοι, όμως, από αυτούς ήταν στο Μουμπάι το Νοέμβριο του 2008.
Σωστά μαντέψατε. Δύο. Ο Τζέισον και η Τζένη έκαναν χατ τρικ και αποφάσισαν ότι εκείνη τη φορά, ο κόσμος να χαλάει, θα κάνουν διακοπές. Και έκαναν!


7.) Tsutomu Yamaguchi
Γιατί είναι άτυχος: Ήταν παρών και στη  Hiroshima  αλλά και στο Nagaski κατά την διάρκεια των βομβαρδισμών!
Γεννημένος το 1916, ο Τσουτόμου Γιαμαγκούτσι ταξίδεψε στη Χιροσίμα τον Αύγουστο του 1945 για επαγγελματικούς λόγους. Στις 6 Αυγούστου και ενώ κατέβαινε από ένα τραμ είδε μια μεγάλη λάμψη στον ορίζοντα. Προσωρινά τυφλωμένος και με τα τύμπανα κατεστραμμένα πήγε σε ένα καταφύγιο και επέστρεψε σπίτι του στο Ναγκασάκι.

Τρεις μέρες αργότερα και ενώ προσπαθούσε να εξηγήσει στο αφεντικό του γιατί είναι δύσκολο να πουλήσεις αυτοκίνητα σε μια πόλη που έχει ισοπεδωθεί από μια πυρηνική βόμβα, ο Tsutomu δέχτηκε και δεύτερη επίθεση.
Μια ακόμα ατομική βόμβα ισοπέδωνε το Ναγκασάκι.

πηγή : http://anoixtomualos.blogspot.com

PostHeaderIcon Τζον Λένον: Το θρυλικό σκαθάρι


Ο Τζον Λένον αποτελεί ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερα σπάνιο κεφάλαιο της παγκόσμιας μουσικής. Συμπληρώντας 30 χρόνια από το θάνατό του όλα δείχνουν ότι οι πραγματικά σπουδαίοι καλλιτέχνες μένουν αναλλοίωτοι μέσα στο πέρασμα του χρόνου.
Είδωλο της ποπ, συνθέτης στιχουργός και τραγουδιστής ο John Winston Lennon όπως ήταν ολόκληρο το όνομά του, γεννήθηκε κατά τη διάρκεια γερμανικής αεροπορικής επιδρομής στις 9 Οκτωβρίου του 1940 στο Liverpool του Ηνωμένου Βασιλείου.
Σε ηλικία 4 ετών οι γονείς του χώρισαν και ο μικρός John βρέθηκε να μεγαλώνει με τη θεία του Mimi. Ο πατέρας του ήταν ναυτικός σε εμπορικά πλοία με αποτέλεσμα να λείπει συνεχώς σε ταξίδια και να απουσιάζει από τη φροντίδα του γιού του. Η μητέρα του Julia από την άλλη, ξαναπαντρεύτηκε και επισκεπτόταν πολύ συχνά τον John και τη Mimi. Μάλιστα, εκείνη ήταν που του έμαθε να παίζει banjo και πιάνο και του αγόρασε την πρώτη του κιθάρα. Δυστυχώς, ο Lennon συγκλονίστηκε όταν μόλις 18 ετών την έχασε, από έναν αστυνομικό που τη χτύπησε με το αυτοκίνητό του ενώ βρισκόταν εκτός υπηρεσίας. Πολλοί αναφέρουν ότι αυτό το περιστατικό σημάδεψε βαθιά τη ζωή του.


Ως παιδί ο Lennon ήταν άτακτος και αγαπούσε να κάνει πλάκες και να μπλέκει σε μπελάδες, ενώ λάτρευε να ζωγραφίζει γκροτέσκες φιγούρες. Μάλιστα, οι καθηγητές του στο σχολείο συμφωνούσαν ότι θα ήταν καλό να πάει κολέγιο σε κάποια σχολή καλών τεχνών εφόσον είχε ιδιαίτερη κλίση εκεί, ενώ στα υπόλοιπα μαθήματα υστερούσε.
Στα 16 του, η έκρηξη του ονόματος του Elvis Prisley στη ροκ μουσική σκηνή είχε κάνει αίσθηση και επηρρεασμένος από αυτό ο νεαρός Lennon εμπνεύστηκε τη δημιουργία μιας μπάντας με το όνομα Quarry Men. Το 1957, ο John συναντάει τον Paul McCartney σε μια γιορτή της εκκλησίας. Γνωρίζονται και σύντομα τον προσκαλεί στο γκρουπ του δημιουργώντας το πιο επιτυχημένο στιχουργικό δίδυμο στη μουσική ιστορία.
Ο McCartney συστήνει τον επόμενο χρόνο τον George Harrison στον Lennon και τον κολλητό του Stuart Sutcliffe και μπαίνουν και αυτοί στην μπάντα του John. Έχοντας όμως πάντα ανάγκη από έναν πραγματικά καλό ντράμερ το γκρουπ καταλήγει τελικά το 1960 στον Pete Best.


Το πρώτο άλμπουμ του γκρουπ ήταν το Buddy Holly’s That’ll be the Day στα μέσα του 1958, ενώ το γκρουπ Crickets τους ενέπνευσε να αλλάξουν το όνομα της μπάντας τους. Από τότε ήταν που ο Lennon αστειευόταν για το όνομα του συγκροτήματος, λέγοντας ότι είχε δει ένα όνειρο με έναν άνδρα που κρατούσε μια πίπα που τον ώθησε να ονομάσει το γκρουπ Beatles αλλάζοντας το γράμμα E σε A.
Η μπάντα των Beatles ανακαλύφθηκε από τον Brian Epstein το 1961 στο Cavern Club που συνήθιζαν να εμφανίζονται. Ο Epstein εξασφάλισε στους Beatles νέο δίσκο με την EMI και η μπάντα κυκλοφορεί το πρώτο της single Love Me Do τον Οκτώβριο του 1962 με νέο ντράμερ τον Ringo Starr (Richard Starkey) και νέο παραγωγό τον George Martin, κατακτώντας την 17η θέση στα βρετανικά charts.

Ο Lennon γράφει το επόμενο single του γκρουπ Please Please Me και κατακτάει την κορυφή πλέον των βρετανικών charts, ενώ με τις μεγάλες επιτυχίες τους She Loves You και I Want to Hold Your Hand γίνονται η πιο διάσημη μπάντας της Βρετανίας.
Το 1964, οι Beatles έγιναν το πρώτο συγκρότημα που έκανε επιτυχία στις ΗΠΑ ξεκινώντας με τις εμφανίσεις τους στο πρόγραμμα της τηλεόρασης The Ed Sullivan Show στις 9 Φεβρουαρίου του 1964. Η υστερία για την μπάντα ξεκίνησε την «εισβολή της βρετανικής μουσικής» στις ΗΠΑ για να ακολουθήσουν οι The Rolling Stones και οι The Kinks. Μετά τις ΗΠΑ, οι Beatles επιστρέφουν στη Βρετανία για να ετοιμάσουν την πρώτη τους ταινία και την πρώτη τους παγκόσμια περιοδεία.

Μια μεγάλη καριέρα είχε ξεκινήσε για το συγκρότημα από τη μουσική έως τον κινηματογράφο και το lifestyle. Το 1965 μάλιστα η Βασίλισσα της Αγγλίας απένειμε στην μπάντα το MBE (Member of the Order of the British Empire) ενώ τον ίδιο χρόνο η συναυλία τους στο Shea Stadium της Νέας Υόρκης me 55.600 θαυμαστές αποτελεί την πιο πολυπληθή συναυλία όλων των εποχών.
Το 1966 η Beatlemania, όπως συνηθιζόταν να λέγεται, αρχίζει να φθίνει. Και μετά την συναυλία τους στο Candlestich Park του San Francisco τον Αύγουστο του 1966 το συγκρότημα σταματάει τις περιοδείες του.


Τα δείγματα από την επόμενη δουλειά τους συνδέονται με την εμπειρία τους από τον κόσμο των ναρκωτικών και έχουν αποτελέσματα όπως το Penny Lane/Strawberry Fields Forever και το θρυλικό Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Δυστυχώς, το 1967 η μπάντα σοκάρεται από την απώλεια του Epstein από υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών και ο McCartney αναλαμβάνει τη νέα πορεία του γκρουπ.
Το 1962 ο Lennon παντρεύεται την Cynthia Powell και αποκτούν μαζί ένα γιο, τον Jullian που πήρε το όνομά του από την χαμένη μητέρα του τραγουδιστή. Η Cynthia έπρεπε να διατηρεί ένα πολύ χαμηλό προφίλ κατά τη διάρκεια της Βeatlemania και το 1968 όταν πέρνουν διαζύγιο, ο Lennon ξαναπαντρεύεται την γιαπωνέζα αρτίστα της avant-garde Yoko Ono την οποία είχε γνωρίσει στην Indica Gallery το Νοέμβριο του 1966.

Η σχέση του όμως με την Ono σε καλλιτεχνικό επίπεδο είχε φέρει ένταση με τα μέλη του γκρουπ. Μαζί εφηύραν μια φόρμα ειρινικής διαμαρτυρίας μένοντας στο κρεβάτι ενώ τους κινηματογραφούσαν και τους έπαιρναν συνέντευξη. Το single που κυκλοφόρησε από αυτή τους την ενέργεια με το όνομα The Plastic Ono Band, Give Peace a Chance το 1969 έγινε ο εθνικός ύμνος όλων των ειρηνιστών.
Ο Lennon δεν άργησε να εγκαταλήψει τους Beatleas και έτσι το 1969 μετά την ολοκλήρωσει του άλμπουμ Abbey Road οι δρόμοι τους χώρισαν. Το νέο όμως κρατήθηκε μυστικό μέχρι την ανακοίνωση του McCartney ότι επίσης αποχωρεί από το συγκρότημα τον Απρίλιο του 1970, ένα μήνα μετά την κυκλοφορία του δίσκου τους Let It Be που ηχογράφησαν αμέσως μετά το Abbey Road.
Μετά τη διάλυση του γκρουπ ο Lennon κυκλοφόρησε το Plastic Ono Band και το 1971 ακολούθησε το μοναδικό Imagine που αποτελεί το πιο επιτυχημένο εμπορικά και με τις καλύτερες κριτικές για τον Lennon μετά τη διάλυση των Beatles.
Ο Lennon και η Ono μετακόμισαν στις ΗΠΑ το Σεπτέμβριο του 1971 παρά το γεγονός ότι συνεχώς κινδύνευαν με απέλαση από την κυβέρνηση Νίξον. Εξάλλου και ο Lennon είχε κακό προηγούμενο καθώς είχε καταδικαστεί για χρήση μαριχουάνας στη Βρετανία το 1968 παρά το γεγονός ότι ο ίδιος θεωρούσε ότι η αντιπάθεια προς το πρόσωπό του είχε να κάνει με την αντίθεσή του για τον πόλεμο του Βιετνάμ, κάτι που φαίνεται να αποδείχτηκε αρκετά χρόνια αργότερα, όταν μετά την παραίτηση Νίξον, o Lennon απέκτησε το 1976 την άδεια παραμονής στη χώρα.

Το 1972 ο Lennon εμφανίστηκε στο Madison Square Garden για να βοηθήσει τα διανοητικά ανάπηρα παιδιά και συνέχισε να δίνει την ειρηνική του μάχη για να παραμείνει στις ΗΠΑ. Όλη αυτή η συνεχής αγωνία για την παραμονή του είχε σαν αποτέλεσμα να καταστραφεί η σχέση του με την Ono, με την οποία χώρισαν το 1973.
Ακόμα και τότε η καριέρα του δεν επηρεάστηκε. Κυκλοφόρησε τα επιτυχημένα Mind Games, Walls and Bridges και Rock and Roll και συνεργάστηκε με τον David Bowie και τον Elton John.
Η σχέση του με την Ono όμως φαίνεται ότι δεν ήταν κάτι απλό για αυτόν. Στο τέλος τα ξαναβρήκαν και η ευτυχία τους επισφραγίστηκε με το μοναδικό παιδί τους τον Sean και με την απόφαση του Lennon να απομακρυνθεί από τη μουσική βιομηχανία και να αφοσιωθεί στην οικογένειά του.
Το 1980, ωστόσο επέστρεψε στη μουσική με το άλμπουμ Couble Fantasy. Δυστυχώς, μόλις λίγες εβδομάδες μετά την κυκλοφορία του ο Lennon πυροβολήθηκε από έναν ψυχικά διαταραγμένο θαυμαστή του έξω από το διαμέρισμα του στη Νέα Υόρκη.
Ο John Lennon άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 40 ετών στο Roosvelt Hospital στις 8 Δεκεμβρίου του 1980 φέροντας πολλαπλά τραύματα από όπλο στην πλάτη. Ο θάνατός του συγκλόνησε εκατομμύρια ανθρώπων ενώ οι πωλήσεις στους δίσκους του ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Σήμερα συνεχίζει να αποτελεί είδωλο και πρώτυπο από γενιά σε γενιά θαυμαστών του αποδεικνύοντας την αθανασία της φήμης του.

Πηγή: www.capital.gr

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin