Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

PostHeaderIcon Ξυπνάς μέσα μου το ζώο.... αγρρρρ


PostHeaderIcon Κβαντικό χρήμα: Ο μελλοντικός εφιάλτης κάθε παραχαράκτη


Μετά το υλικό χρήμα ήρθε το πλαστικό χρήμα και κατόπιν το ηλεκτρονικό χρήμα. Τώρα μερικοί επιστήμονες ετοιμάζουν ένα ακόμη πιο τολμηρό βήμα, που θα οδηγήσει στην περαιτέρω "εξαΰλωση" του χρήματος, με την ταυτόχρονη προσδοκία να κάνουν το χρήμα πραγματικά απαραβίαστο από κάθε επίδοξο παραχαράκτη. Πρόκειται για το κβαντικό χρήμα, το οποίο θα είναι όχι μόνο καθαρή πληροφορία
που θα μπορεί να αποθηκευτεί και να μεταδοθεί ηλεκτρονικά (π.χ. μέσω του Ίντερνετ), όπως μια εικόνα ή ένα βίντεο, αλλά επίσης θα έχει κβαντικές ιδιότητες και συνεπώς δεν θα μπορεί να αντιγραφεί από κανένα χάκερ ή άλλο οικονομικό εγκληματία.

    Τα κβαντικά "χαρτονομίσματα" δεν θα έχουν καμία αναγνωρίσιμη υλική μορφή (όπως ένα χειροπιαστό χαρτονόμισμα ή μια εξίσου χειροπιαστή πιστωτική κάρτα), ούτε θα συνίστανται μόνο σε bits πληροφοριών, δηλαδή στα 0 και 1 όπου κωδικοποιείται το ηλεκτρονικό χρήμα, όπως και κάθε άλλη ψηφιακό δεδομένο. Τα κβαντικά χαρτονομίσματα θα περιέχουν επίσης κβαντικά bits (τα λεγόμενα qubits), τα οποία διέπονται από τους νόμους της κβαντομηχανικής και συνεπώς θα μπορούν να είναι ταυτόχρονα 0 και 1.

    Αυτή την περίοδο ουσιαστικά τίθενται τα θεωρητικά θεμέλια του κβαντικού χρήματος, ώστε κάποια μέρα αυτό να γίνει πραγματικότητα. Οι σχετικές μελέτες -που εστιάζονται στην πρακτική υλοποίηση των ιδιοτήτων της κβαντομηχανικής προκειμένου το ηλεκτρονικό κβαντικό χρήμα να ανήκει αποκλειστικά και μόνο στον εκάστοτε κάτοχό του, δηλαδή να προστατεύεται από έναν απαραβίαστο κβαντικό μηχανισμό κωδικοποίησης- μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν και σε άλλες εφαρμογές, όπως π.χ. να επιτρέψουν μελλοντικά τη δημιουργία λογισμικού που οι "πειρατές" δεν θα μπορούν να "σπάσουν". Παράλληλα, οι φυσικοί αντιμετωπίζουν το κβαντικό χρήμα ως πολύτιμο "παιγνίδι", στο οποίο μπορούν να τεστάρουν και να μελετήσουν στην πράξη τις παράξενες ιδιότητες της κβαντομηχανικής.
    Πρώτος είχε την ιδέα του κβαντικού χρήματος, το 1968, ο αμερικανός φυσικός του πανεπιστημίου Κολούμπια Στέφεν Βίσνερ, σύμφωνα με το New Scientist. Πρότεινε τη δημιουργία χαρτονομισμάτων που με κάποιο τρόπο να "παγιδεύουν" (αποθηκεύουν) πάνω τους μερικές δεκάδες φωτόνια, τα οποία, χάρη στις κβαντικές ιδιότητές τους, δεν θα μπορούν να αντιγραφούν, δηλαδή να παραχαραχτούν. Όμως η πρότασή του έπασχε από ένα σημαντικό πρακτικό μειονέκτημα: η αυθεντικότητα ενός κβαντικού χαρτονομίσματος θα μπορούσε να πιστοποιηθεί μόνο από την κεντρική τράπεζα, που -αυτή και μόνο αυτή- θα διέθετε την κατάλληλη γνώση και τεχνολογία για κάτι τέτοιο. Αλλά στην πραγματική οικονομία, ο καθένας θέλει να ξέρει άμεσα αν αυτό που κρατά στα χέρια του είναι γνήσιο - γι' αυτό άλλωστε τα σημερινά χαρτονομίσματα έχουν τόσες δικλείδες ασφαλείας (υδατογραφίες, ολογράμματα κ.α.).
    Η ιδέα του Βίσνερ ταξινομήθηκε ως ένα ακόμη θεωρητικό αξιοπερίεργο για περίπου 40 χρόνια και ουσιαστικά ξεχάστηκε, ώσπου πέρυσι ο ειδικός στην επιστήμη των υπολογιστών Σκοτ Άαρονσον του πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ πρότεινε μια νέα προσέγγιση, καθώς εγκατέλειψε την ιδέα ενός χειροπιαστού κβαντικού χαρτονομίσματος και, αντίθετα, εστιάστηκε στη δημιουργία απαραβίαστου κβαντικού ηλεκτρονικού χρήματος, δηλαδή στη ροή πληροφοριών, την οποία αντιπροσωπεύει το κβαντικό χρήμα, μέσω των ηλεκτρονικών δικτύων.
    Πέρυσι και φέτος η ομάδα του Άαρονσον επεξεργάζεται τις θεωρητικές και τεχνικές πλευρές του ζητήματος, προκαλώντας άλλες επιστημονικές ομάδες να βρουν "τρύπες", δηλαδή αδύνατα σημεία που μπορεί να οδηγήσουν σε παραβίαση του ηλεκτρονικού κβαντικού χρήματος. Η διαδικασία αυτή, στο εσωτερικό ενός κλειστού "κλαμπ κβαντικού χρήματος", που αποτελείται από ειδικούς στην πληροφορική, στα μαθηματικά και στη φυσική σε διάφορα πανεπιστήμια, έχει φέρει στο φως ποικίλα πρακτικά προβλήματα.
    Μια σημαντική τεχνική δυσκολία που πρέπει να ξεπεραστεί, είναι με ποιο τρόπο θα μπορούν να σταλούν κβαντικά bits (qubits) μέσω του διαδικτύου, με τον ίδιο τρόπο που "ταξιδεύει" ένα e-mail. Οι επιστήμονες ξέρουν να στέλνουν qubits, με την μορφή φωτονίων, από το ένα μέρος στο άλλο μέσω των δικτύων, όμως μόνο μέσα από μεμονωμένα καλώδια οπτικών ινών. Οποιαδήποτε αναδρομολόγηση των φωτονίων από τη μια ίνα στην άλλη, καταστρέφει τις κβαντικές πληροφορίες. Αλλά ακόμα χειρότερα, προς το παρόν, μπορούμε να αποθηκεύσουμε qubits μόνο για μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου, ενώ -ειδικά αν πρόκειται για κβαντικό χρήμα- η αποθήκευση θα πρέπει να διαρκεί χρόνια και δεκαετίες.
    Παρά τις δυσκολίες, πάντως, οι προσπάθειες συνεχίζονται με την ελπίδα ότι θα υπάρξει μια νέα επανάσταση, όπως αυτή που στη δεκαετία του ΄70 κατέστησε εφικτή την ευρέως διαδεδομένη σήμερα "κρυπτογραφία του δημόσιου κλειδιού". Ακόμα κι αν τελικά δεν κατέστη εφικτό να δημιουργηθεί κβαντικό χρήμα, σύμφωνα με τους πρωτοπόρους ερευνητές, η όλη προσπάθεια θα έχει συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση των κβαντικών νόμων. 

πηγή : http://efagonizesthe.blogspot.com

PostHeaderIcon Sony Play Station 2... ζει και βασιλεύει!


Η Sony, πριν λίγο καιρό, κυκλοφόρησε στην Ευρώπη μια Bravia LCD TV, η οποία έχει ενσωματωμένο το PlayStation 2 Entertainment System. Το μοντέλο KDL-22PX300 διαθέτει 22” LCD οθόνη, ικανή να προβάλει εικόνα υψηλής ευκρίνειας 720p. Έχει ακόμα θύρες για 4 HDMI καλώδια, 2 υποδοχές για οπτικές ίνες ήχου και τρεις θύρες USB. Το καλό είναι ότι, έχοντας ένα PS2, η τηλεόραση όχι μόνο μας δίνει τη δυνατότητα να παίξουμε παιχνίδια των PS2 και PS1, αλλά να δούμε ταινίες DVD και να ακούσουμε CD μουσικής. Όποιος ενδιαφέρεται να προμηθευτεί το μοντέλο, δεν θα χρειαστεί να δώσει μια περιουσία, μιας και κοστίζει μόνο £200, δηλαδή γύρω στα 230 ευρώ.


PostHeaderIcon Η Google, καλείται να καταβάλει αποζημίωση 1 δολάριο!



Οι δικαστικές διαμάχες έχουν μερικές φορές αστεία κατάληξη, ιδίως στις ΗΠΑ. Μια τέτοια περίπτωση είναι η μήνυση που κατέθεσε το ζεύγος Boring εναντίον της Google, εγκαλώντας τη για καταπάτηση ιδιοκτησίας. Η απόφαση του δικαστηρίου δικαίωσε τους Boring, αλλά με έναν μάλλον φαιδρό τρόπο.
Όλα ξεκίνησαν όταν ένα από τα διαβόητα αυτοκίνητα του Google Street View μπήκε στον ιδιωτικό δρόμο των Boring στην Pennsylvania και τράβηξε φωτογραφίες, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στην υπηρεσία της Google. Οι Boring κατέθεσαν μήνυση, κατηγορώντας τη Google ότι εισέβαλε στο χώρο τους. Έπειτα από ένα σίριαλ αναβολών και διαπραγματεύσεων, το δικαστήριο δικαίωσε τους Boring και επέβαλε πρόστιμο ενός δολαρίου στη Google.
Το αστείο αυτό πρόστιμο οφείλεται στο γεγονός ότι οι Boring δεν κατάφεραν να αποδείξουν πως επηρεάστηκαν αρνητικά απότη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών. Το ζεύγος βγήκε τελικά ζημιωμένο από την όλη ιστορία, καθώς τα δικαστικά έξοδα και οι αμοιβές των δικηγόρων προφανώς δεν καλύπτονται από το ένα δολάριο.
Πέρα από την ηθική δικαίωση των Boring, η υπόθεση αυτή δημιουργεί νομολογία η οποία ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες παρόμοιες δίκες. Βέβαια, αν είναι να καταβάλει η Google ένα δολάριο για κάθε τέτοια δίκη, θα χρειαστούν εκατομμύρια δικαστήρια για να προκαλέσουν αναστάτωση στην εταιρεία.
Όσο για το τι ώθησε τους Boring να κάνουν όλο αυτό τον αγώνα, η εξήγηση μπορεί να βρίσκεται στο επώνυμό τους (Boring=βαρετός). Ενδεχομένως να έχουν τόσο βαρετή ζωή που να θεώρησαν όλη αυτή την περιπέτεια ως κάτι που θα προσδώσει ενδιαφέρον στη ζωή τους.

Πηγή: e-pcmag.gr



pt

PostHeaderIcon Εργοδότης...με περίοδο...

 
Ενα αφεντικό στη Νορβηγία έδωσε εντολή σ’ όλες τις γυναίκες υπαλλήλους να φοράνε κόκκινα βραχιόλια όταν έχουν περίοδο, ώστε να δικαιολογούν το γεγονός ότι επισκέπτονται συχνότερα την τουαλέτα.

Το εξοργιστικό αίτηµα αποκαλύπτεται σε έκθεση του εργατικού συνδικάτου Parat για τους «τυραννικούς» κανονισµούς διαφόρων νορβηγικών εταιρειών που διέπουν τις επισκέψεις στην τουαλέτα.

Στην ίδια έκθεση διαπιστώνεται ότι το 66% των διευθυντών βάζει τους εργαζόµενους να του ζητούν µια ηλεκτρονική κάρτα-κλειδί για να χρησιµοποιήσουν την τουαλέτα, ώστε να µπορεί να παρακολουθεί τα διαλείµµατα των υπαλλήλων του. Στη µία από τις τρεις νορβηγικές εταιρείες, η πρόσβαση στην τουαλέτα ελέγχεται µε βιντεοκάµερα, ενώ άλλες εταιρείες βάζουν τους εργαζόµενους να υπογράφουν ένα… «βιβλίο επισκεπτών» της τουαλέτας.

Το βραχιόλι της ντροπής
«Οµως η πιο ακραία ενέργεια είναι αυτή ενός διευθυντή ο οποίος έβαλε τις γυναίκες που έχουν περίοδο να φοράνε ένα κόκκινο βραχιόλι, ώστε να δικαιολογούν τις συχνότερες επισκέψεις τους στην τουαλέτα», αναφέρεται στην έκθεση του συνδικάτου Parat. «Πολύ δικαιολογηµένα οι γυναίκες αισθάνονται ταπεινωµένες που αναγκάζονται να φορούν µια τέτοια “ταµπέλα”, µε αποτέλεσµα όλοι οι συνάδελφοί τους να γνωρίζουν πολύ προσωπικές λεπτοµέρειες της ιδιωτικής ζωής τους».

«Πιστεύατε πως το αφεντικό σας ήταν φρικτό; Καλά, αποκλείεται να ξεπερνάει αυτόν τον Νορβηγό», έγραψε για την είδηση ο ιστότοπος Opposing Views.

«Μερικά αφεντικά στη Νορβηγία είναι τρελά», σύµφωνα µε τον ιστότοπο Gawker. «Αυτές είναι ακραίες περιπτώσεις παρακολούθησης του χώρου εργασίας, όµως είναι πραγµατικές», σχολίασε ο νορβηγός «συνήγορος του καταναλωτή» Μπγιορν Ερικ Τον. «Κανονισµοί τουαλέτας που συνδέονται µε τον κύκλο των γυναικών παραβιάζουν σαφώς την ιδιωτική ζωή και είναι πολύ προσβλητικοί».

ΤΑ ΝΕΑ

PostHeaderIcon 5 Δεκεμβρίου - Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη

Η 5η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη το 1985, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στα εκατομμύρια των εθελοντών, που είναι ταγμένοι στην υπηρεσία του ανθρώπου, συχνά με κίνδυνο της ζωής τους.

Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι:




PostHeaderIcon Αρχής Πανηγύρια!!!


Καλώς ορίσατε σε ένα Blog...
Σαν ΟΛΑ τα άλλα... ;o)

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin