Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

PostHeaderIcon Τοξοπλάσμωση: Απαντήσεις στα ερωτήματα σας

Τοξοπλάσμωση: Απαντήσεις στα ερωτήματα σας 
Σκέφτεστε να πάρετε γατούλα αλλά δεν το αποφασίζετε γιατί σας λένε συχνά ότι «γάτες και εγκυμοσύνη δεν συμβιβάζονται» ή ότι «οι γάτες προκαλούν στειρότητα»;

Έχετε γατούλα αλλά και προβλήματα με τους γείτονές σας γιατί φοβούνται ότι η γατούλα «θα τους κολλήσει τοξόπλασμα»;

Η απάντηση στα ερωτήματα αυτά βρίσκεται στην ενημέρωση σχετικά με την τοξοπλάσμωση.

PostHeaderIcon Τι ακριβώς έγινε στον πλανήτη γη μετά τον σεισμό της Ιαπωνίας;

 Τι ακριβώς έγινε στον πλανήτη γη μετά τον σεισμό της Ιαπωνίας;
Στα… πόδια φαίνεται ότι το ‘βαλε ο βόρειος µαγνητικός πόλος της Γης. Από τον Καναδά όπου βρίσκεται, άρχισε να κινείται προς τη Ρωσία µε ταχύτητα 60 χλµ. τον χρόνο.

Το γεγονός αυτό, µόνο συνηθισµένο δεν µπορεί να χαρακτηριστεί, τουλάχιστον τα τελευταία 200 χρόνια. Και οι επιστήµονες ανησυχούν για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυµονεί, όχι µόνο για την ασφάλεια των µεταφορών αλλά και για τις µεταναστευτικές οδούς που ακολουθούν εκατοµµύρια αποδηµητικά πουλιά.

PostHeaderIcon Μωρό ζωντανό κάτω από συντρίμμια

 
 
Ιάπωνες στρατιώτες βρήκαν ένα μωρό 4 μηνών καθώς έψαχναν στα συντρίμμια που άφησε πίσω του το τσουνάμι. 

Το κλάμα ενός μωρού ήταν κάτι που δεν περίμεναν να ακούσουν οι Ιάπωνες στρατιώτες στα συντρίμμια του χωριού Ishinomaki. Κάτω από κάτι ξύλα και λάσπη που έσταζε οι στρατιώτες ήρθαν αντιμέτωποι με ένα μικρό θαύμα ... ένα μωρό. Οι στρατιώτες τύλιξαν το μωρό με μια κουβέρτα και το κοίταζαν χωρίς να πιστέψουν πως κάποιος τόσο νέος μπόρεσε να επιβιώσει τη στιγμή που μέρα με τη μέρα η ελπίδα για ζωή ολοένα και χάνεται.  Το μόλις 4 μηνών μωρό ξέφυγε από την αγκαλιά του μπαμπά του όταν το θανατηφόρο κύμα κατάστρεψε το σπίτι της οικογένειας. Για 3 ημέρες η οικογένεια έψαχνε το μωρό και πίστεψε ότι χάθηκε για πάντα. Οι εικασίες της οικογενείας δεν επιβεβαιώθηκαν όταν οι στρατιώτες βρήκαν το μωρό. 


PostHeaderIcon Αριστοτέλης Ωνάσης: Ο περιπετειώδης βίος του Έλληνα Κροίσου

image 
Συμπληρώνονται 36 χρόνια από τότε που πέθανε (15-3-1975), ο πολυσυζητημένος Έλληνας Κροίσος Αριστοτέλης Ωνάσης, που γινόταν τακτικά είδηση στις εφημερίδες, για τα πλούτη και τους έρωτες του. 

Η αυλαία του πολυτάραχου βίου του άνοιξε στις 20 Ιανουαρίου 1906 στη Σμύρνη. Τότε, στην προκυμαία του λιμανιού, ο καπνοβιομήχανος Σωκράτης Ωνάσης, από το Μουταλάσι της Καππαδοκίας καθώς γύριζε με το βαπόρι απ’ την Καβάλα όπου πήγε ν’ αγοράσει μυρωδάτα καπνά, μαθαίνει από τον γραμματικό του, ότι η σύζυγός του Πηνελόπη γέννησε γιό! Γεμάτος χαρά ο Σωκράτης, αφού έδωσε το μπαξίσι στον υπάλληλό του, τράβηξε με την άμαξα να δει το γιό του. Τον βάφτισε Αριστοτέλη. Πιστή η οικογένεια στην αρχαιοελληνική παράδοση, έβαζε ονόματα όπως: Σωκράτης, Πηνελόπη, Άρτεμις, Καλλιρρόη, Αλέξανδρος, Αθηνά. Μόνο το Χριστίνα δόθηκε κατ’ απαίτηση της Τίνας Λιβανού.

Φωτο: Ο γάμος του με την Τίνα Λιβανού
Ο Αριστοτέλης, φοίτησε στην Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης και παρακολουθούσε τις πατρικές δουλειές στο καπνεργοστάσιο. Η μικρασιατική καταστροφή φέρνει την οικογένεια στην Αθήνα, και ο Αριστοτέλης δουλεύει κλητήρας στην εφημερίδα «Ελεύθερος Λόγος». Ένα χρόνο μετά, με φορτηγό πλοίο πηγαίνει στη Νάπολη Ιταλίας και απο εκεί παρκάρει ναύτης για Αργεντινή.

Στο Μπουένος Αϋρες, με τα αγγλογαλλικά που ήξερε, εργάστηκε τηλεφωνητής στην τηλεφωνική εταιρία «United Telecom». Με το δαιμόνιο εμπορικό μυαλό δημιουργεί σε πέντε χρόνια μεγάλη περιουσία απο ένα μικρό εργοστάσιο παραγωγής τσιγάρων που άνοιξε. Το 1928 υπογράφει για λογαριασμό της ελληνικής κυβερνήσεως διακρατική συμφωνία με την Αργεντινή και διορίζεται γενικός πρόξενος! 

Ρευστοποιεί κατόπιν την περιουσία του, κάπου 1.000.000 δολάρια και αγοράζει σε τιμές ευκαιρίας έξι φορτηγά πλοία απο καναδική εταιρία αντί 120.000 δολαρίων. Το 1932, παραγγέλλει το πρώτο πετρελαιοφόρο («Καλλιρρόη») και το 1940 άλλα δύο !
Φωτο: Ο γάμος του με την Τζάκυ Κέννεντυ

Με τον μικρό αλλά υπολογίσιμο στόλο, ο Ωνάσης γίνεται γνωστός στους ναυτιλιακούς κύκλους. Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι σύμμαχοι ναύλωσαν τα πλοία του για να εξυπηρετήσουν τους πολεμικούς τους σκοπούς. Πολλά βούλιαξαν και μετά τον πόλεμο, ο Ωνάσης, από τις αποζημιώσεις που πήρε αγόρασε 17 δεξαμενόπλοια, ξενοδοχεία, καζίνο και θέατρα στο Μόντε Κάρλο.

Το 1950 δημοσιεύει σειρά άρθρων στον «Εθνικό Κήρυκα» για την ανάπτυξη της Ναυτιλίας που μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή πηγή εισροής συναλλάγματος στην Ελλάδα. Το 1957 ιδρύει την «Ολυμπιακή Αεροπορία» και δρομολογεί αεροπλάνα σε πόλεις των πέντε ηπείρων.

Ο Ωνάσης με την τεράστια περιουσία έκτισε έναν μύθο γύρω απο το όνομά του. Αγαπούσε τα γλέντια, τις όμορφες γυναίκες και τη… δημοσιότητα. Το 1946 νυμφεύθηκε την Τίνα Λιβανού, έγινε αποδεκτός στην κοσμική ελίτ και απέκτησαν τη Χριστίνα και τον Αλέξανδρο. Το 1960 χωρίζει απο την Τίνα. Το διαζύγιό του σχολιάστηκε όπως και οι σχέσεις του με την αξεπέραστη πριμαντόνα της όπερας Μαρία Κάλας, χωρίς να την νυμφευθεί. Αντ’ αυτής νυμφεύθηκε το 1968 την χήρα του προέδρου Κέννεντυ, Ζακελίν.

Φωτο: Με τη Μαρία Κάλλας - Ένας παράξενος έρωτας που δεν οδήγησε πουθενά

Το μεγάλο πλήγμα ήλθε όταν γιόρταζε το Γενάρη του 1973 τα 67α γενέθλιά του στη Νέα Υόρκη. ΄Ηταν τα πιο μαύρα, γιατί πληροφορήθηκε τον σοβαρό τραυματισμό του μονάκριβου γιού του Αλέξανδρου… Και μόλις τον είδε νεκρό στο ΚΑΤ, ψέλλισε συγκλονισμένος: « Η ζωή μου έχασε κάθε νόημα…»

Τα μονά – ζυγά του Ωνάση!

Όταν κάποτε ο Ωνάσης κατέβηκε στον Πειραιά σε εκδήλωση καθέλκυσης πλοίου, μόλις βγήκε από τη λιμουζίνα, είδε στο πεζοδρόμιο νεαρό δημοσιογράφο, να τρώει φιστίκια. Τον πλησίασε, έχωσε το χέρι στο σακουλάκι, πήρε μερικά και με κλειστή την παλάμη ρωτά: Μονά, ζυγά; Ζυγά! Απαντά αιφνιδιασμένος ο δημοσιογράφος. Εκείνος ανοίγει την παλάμη, μετρά: «… τέσσερα πέντε, έξι, επτά ! Μονά! Έχασες!» του λέει και τράβηξε στο χώρο της εκδήλωσης, τρώγοντας τα φιστίκια που κέρδισε στον… τζόγο. 


*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Real News της 14 Μαρτίου 2011


PostHeaderIcon Καταδικάστηκε ο παππούς δύο ανηλίκων που εμπλέκονταν στην υπόθεση Άλεξ

 
 Με εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών και έξι μηνών καταδίκασε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης τον παππού των δύο Ελληνόπουλων, που εμπλέκονταν στην υπόθεση εξαφάνισης του 11χρονου Άλεξ από τη Βέροια, τον Φεβρουάριο του 2006.

Ο ηλικιωμένος κρίθηκε ένοχος για τις πράξεις τής υπόθαλψης εγκληματία κατά συρροή και της ψευδορκίας μάρτυρα κατ’ εξακολούθηση.

PostHeaderIcon Ο Πάπας κάνει chat στο... Facebook!

 
Ποιος είπε ότι το Βατικανό δεν γνωρίζει από ίντερνετ και από facebook. Κι όμως τα social media έχουν μπει στην καθημερινότητα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας

Τα social media στην υπηρεσία της θρησκείας θέτει το Βατικανό, το οποίο εδραιώνει την παρουσία του στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, υιοθετώντας όλα τα χαρακτηριστικά της «ψηφιακής εκκλησίας».

Μέσα στην εβδομάδα, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία θα παρουσιάσει μια ειδική σελίδα στο Facebook αφιερωμένη στον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β', ο οποίος απεβίωσε το 2005 και πρόκειται να αγιοποιηθεί την 1η Μαΐου.

PostHeaderIcon Σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης αναγορεύτηκε ο Τίτος Πατρίκιος

Σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης αναγορεύτηκε ο Τίτος Πατρίκιος 

Σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, αναγορεύτηκε απόψε , ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, στην αίθουσα του Ωδείου Ρεθύμνου.
Η αναγόρευση ενός εκ των σημαντικότερων μεταπολεμικών ποιητών, πραγματοποιήθηκε σε μία κατάμεστη αίθουσα σε κλίμα συγκίνησης, από τον αντιπρύτανη του Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητή Εμμανουήλ Πετράκη, ενώ για το έργο του και την προσωπικότητα του, μίλησε ο πρόεδρος του τμήματος Αλέξης Πολίτης.

Όπως επισημάνθηκε, ο Τίτος Πατρίκιος που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928 εκτιμήθηκε πολύ γρήγορα για το έργο του από τα νεανικά του χρόνια. Η πρώτη κιόλας συλλογή του, Χωματόδρομος, 1952, εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από την κριτική της εποχής και με τη δεύτερη συλλογή, Μαθητεία, 1963, αναγνωρίστηκε ως ένας από τους κορυφαίους ανάμεσα στους συνομήλικούς του. Ο Τίτος Πατρίκιος δεν είναι μόνο ποιητής, μολονότι αυτό ήταν το κεντρικό «στοίχημα της ζωής του», όπως ωραία το όρισε κάποτε ο ίδιος. Ο Τίτος Πατρίκιος υπηρέτησε τα γράμματα ποικιλότροπα: ένας από τους βασικούς μοχλούς του περιοδικού Επιθεώρηση Τέχνης, σημαντικός μεταφραστής (και από τους πρωτεργάτες του Ελληνικού Κέντρου Μετάφρασης Λογοτεχνίας), δοκιμιογράφος. Η συμβολή του στην κριτική αντιμετώπιση λογοτεχνικών ζητημάτων είναι σπουδαία? εξίσου σημαντική πρέπει ωστόσο να θεωρηθεί και η παρέμβασή του σε ζητήματα πολιτικής: ίσως να είναι από τους πιο τολμηρούς και καθαρούς στοχαστές που διαθέτουμε.
Γοητεύτηκε από το όραμα μιας καλύτερης και δικαιότερης κοινωνίας, και υπερασπίσθηκε σθεναρά και πολύτροπα αυτό το όραμα: με την σωματική του συμμετοχή (νέος εντάχθηκε στην εθνική αντίσταση στα χρόνια της Κατοχής), αλλά και με την κριτική του σκέψη. Σπούδασε νομικά και κοινωνιολογία? εργάστηκε στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Έρευνας, και αυτοεξόριστος στη Γαλλία σε ανάλογους διεθνείς οργανισμούς? εντάχθηκε σε πολιτικό κόμμα, σε επιτροπές (ανάμεσα σε άλλες, το 1995 στο Ε.ΚΕ.ΒΙ. ως πρόεδρός του? το 2002 υπεύθυνος της «Πολιτισμικής Ολυμπιάδας»? παραιτήθηκε αμέσως), και τόλμησε να αποχωρήσει όταν το θεώρησε σκόπιμο, όταν δηλαδή διαπίστωσε είτε πως η συμμετοχή του δεν ωφελούσε είτε πως η πορεία του κόμματος δεν εξυπηρετούσε τους στόχους που ο ίδιος είχε οραματιστεί. Δεν δίστασε μπροστά στην πράξη, αλλά και η εμπλοκή του δεν παρέσυρε ποτέ την κριτική εγρήγορση.
Σήμερα η ποιητική του παραγωγή βρίσκεται συγκεντρωμένη στους τέσσερις τόμους που καλύπτουν το έργο του έως το 2002? τελευταία του ποιητική συλλογή Η νέα χάραξη, 2007, ενώ το 2008 κυκλοφόρησε και μια ανθολογία των ερωτικών του ποιημάτων, Λυσιμελής πόθος.
Ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε πάρα πολλές διεθνείς συναντήσεις, σε ποιητικά φόρουμ, έχει προσκληθεί από ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και φορείς για να μιλήσει είτε για τη δική του ποίηση είτε για άλλα θέματα. Πολλά ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε ευρωπαϊκές γλώσσες, ιδίως στα ιταλικά? μία ανθολογία ποιημάτων του μεταφρασμένη στα γερμανικά κυκλοφόρησε το 1993. Το 1994 τιμήθηκε με το Κρατικό Ειδικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του? δεν έχει ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτορας από άλλο πανεπιστήμιο.
Οι μαθητές του Ρεθύμνου, μέσα από την πρωτοβουλία της Σχολικής Συμβούλου Φιλολόγων κ. Καψάσκη, αύριο Τρίτη, θα έχουν την ευκαιρία για μία συνάντηση-συνομιλία με τον ποιητή στο Πολιτιστικό Φοιτητικό Κέντρο Ξενία στο πλαίσιο διδακτικής επίσκεψης. Οι μαθητές θα συνομιλήσουν και θα υποβάλλουν ερωτήσεις στον ποιητή για τη ζωή και το έργο του για το οποίο ήδη γνωρίζουν μέσω της λογοτεχνίας που διδάσκονται.
Άρθρα για την συνάντηση και συνεντεύξεις του ποιητή θα δημοσιευτούν στα μαθητικά περιοδικά του 1ου και 2ου Λυκείου Ρεθύμνου

πηγή

PostHeaderIcon Tα σοβαρότερα πυρηνικά δυστυχήματα στην Ιστορία

Δύο εκρήξεις σημειώθηκαν τη Δευτέρα 14 Μαρτίου στο επίπεδο του αντιδραστήρα 3 και, σύμφωνα με την διαχειρίστρια Tokyo Electric Power (Tepco), ο αντιδραστήρας είναι ανέπαφος και η πιθανότητα διαρροής ραδιενεργού υλικού είναι μικρή. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν αμέσως μετά από νέο μετασεισμό μεγέθους 6,2 βαθμών στον κύριο σεισμό των 9 βαθμών που ισοπέδωσε την περιοχή.
Η γιαπωνέζικη εταιρεία παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας του Τόκιο, ανακοίνωσε ότι η δημόσια υπηρεσία ηλεκτρισμού, ειδοποίησε την κυβέρνηση για αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας, στην μονάδα της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στη Φουκουσίμα.


PostHeaderIcon Τούρκοι φοιτητές γράφουν ένα ασυνήθιστο βιβλίο για τη Θεσσαλονίκη

5319 

Ένα ασυνήθιστο βιβλίο για τη Θεσσαλονίκη γράφουν 29 Τούρκοι φοιτητές και επτά καθηγητές από το Εσκίσεχιρ. Το βιβλίο δεν αναφέρεται ούτε στην ιστορία, ούτε στα οθωμανικά μνημεία της πόλης, όπως θα περίμενε κάποιος, αλλά στο μικρόκοσμο της Θεσσαλονίκης, μέσα από στιγμιότυπα της καθημερινής ζωής. Πορτρέτα ανθρώπων που περπατούν στους δρόμους, τα γκράφιτι στους τοίχους, οι πινακίδες, λεπτομέρειες από την αρχιτεκτονική, τα παλιά βιβλία κι αντικείμενα ενός σπιτιού, είναι κάποια από τα θέματα του βιβλίου.

Το βιβλίο αποτελεί συνέχεια, αλλά και "καρπό" ενός προγράμματος ελληνοτουρκικού πολιτισμικού διαλόγου, που ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο Αναντολού του Εσκίσεχιρ με το φεστιβάλ "Dialog" το Νοέμβριο του 2010 και στο οποίο προβλήθηκαν ελληνικές και τουρκικές ταινίες μικρού μήκους, και συνεχίστηκε στις 9-10 Μαρτίου 2011, στη Θεσσαλονίκη.
Το βιβλίο θα περιλαμβάνει φωτογραφίες από τη Θεσσαλονίκη και θα εκδοθεί τον προσεχή Απρίλιο από το Πανεπιστήμιο Αναντολού του Εσκίσεχιρ. Θα ακολουθήσει ένα άλλο βιβλίο, με θέμα το Εσκίσεχιρ, συγγραφείς του οποίου θα είναι αυτή τη φορά Έλληνες φοιτητές.
Αφορμή για τη πρωτοβουλία αυτή υπήρξε η επίσκεψη του αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αναντολού, Νεζίχ Ορχόν, στη Θεσσαλονίκη, πριν από περίπου δύο χρόνια, στη διάρκεια της οποίας γνωρίστηκε με το διευθυντή του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Θεσσαλονίκης, Γιάννη Ζαχόπουλο. Λίγους μήνες μετά, ο κ. Ορχόν προσκάλεσε Έλληνες φοιτητές στο ετήσιο, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, που πραγματοποιείται στο Εσκίσεχιρ.
"Τότε ήρθαν στο Εσκίσεχιρ 12 Έλληνες φοιτητές, που τους φιλοξενήσαμε σε σπίτια Τούρκων φοιτητών. Είδαμε ότι βρισκόμαστε σε σωστό δρόμο και σκεφτήκαμε ότι θα ήταν σωστό να διοργανώσουμε ένα Ελληνοτουρκικό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, στο οποίο δώσαμε το όνομα 'Dialog' (Διάλογος) και το ξεκινήσαμε στις 1-3 Δεκεμβρίου του 2010. Καλέσαμε περίπου 15 Έλληνες φοιτητές, τέσσερις Έλληνες σκηνοθέτες και τον κ. Ζαχόπουλο στο Εσκίσεχιρ. Η αίθουσα προβολής του Πανεπιστημίου Αναντολού είναι χωρητικότητας 550 ατόμων και το Φεστιβάλ το διοργάνωσαν οι φοιτητές του τμήματος κινηματογράφου. Η πληρότητα στη αίθουσα ήταν 90-95% και μάλιστα βάλαμε και νυχτερινές προβολές", αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ορχόν.
Οι Τούρκοι φοιτητές ενθουσιάστηκαν από τη γνωριμία με τους Έλληνες φοιτητές. Έτσι, 29 απ' αυτούς, μαζί με επτά καθηγητές τους, βρέθηκαν, την περασμένη εβδομάδα, στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συμμετάσχουν στο 2ο Φεστιβάλ "Dialog".
"Φτάνοντας στη Θεσσαλονίκη κάναμε άλλο ένα σημαντικό άνοιγμα. Είπαμε να μην αρκεστούμε στο ευχολόγιο κι αντί να σταθούμε πάνω σε αφηρημένες έννοιες, να κάνουμε κάτι συγκεκριμένο. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να ετοιμάσουμε ένα βιβλίο, με τίτλο 'Θεσσαλονίκη-Εσκίσεχιρ', υπό την επίβλεψη του καθηγητή Λεβέντ Κιλίτς, ο οποίος είναι από τα ιδρυτικά μέλη του τμήματός μας. Κάθε φοιτητής και καθηγητής θα επιλέξει ένα θέμα σχετικό με τη Θεσσαλονίκη και θα γράψει τέσσερις σελίδες, που θα είναι πλαισιωμένες με φωτογραφίες. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου μας υποσχέθηκε, μέσα στον Απρίλιο, να εκδοθεί αυτό το βιβλίο. Αλλά, η πρωτοβουλία μας δεν σταματά εδώ. Συναντηθήκαμε με τους καθηγητές της Σχολής Δημοσιογραφίας και της Σχολής Κινηματογράφου του ΑΠΘ και τους καλέσαμε στο Εσκίσεχιρ. Περιμένουμε νε έρθουν 50 φοιτητές, τους οποίους θα φιλοξενήσουμε στα τέλη Οκτωβρίου με μέσα Νοεμβρίου. Όταν έρθουν οι Έλληνες φοιτητές στην πόλη μας θα γράψουν κι αυτοί ένα βιβλίο για το Εσκίσεχιρ, ο οποίο θα εκδώσει το Πανεπιστήμιο Αναντολού", προσθέτει ο κ. Ορχόν.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Λεβέντ Κιλίτς επισημαίνει ότι η έκδοση ενός βιβλίου για τη Θεσσαλονίκη θα αποτελέσει ένα χειροπιαστό αποτέλεσμα του πολιτισμικού διαλόγου των φοιτητών από τις δύο χώρες.
"Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν μια ιστορική διάσταση, η οποία προβάλλεται διαφορετικά στα σχολικά εγχειρίδια των δύο χωρών, και μια πολιτική διάσταση, σε επίπεδο κυβερνήσεων, που βελτιώνεται συνεχώς. Αυτό είναι ένα ευτυχές γεγονός. Όμως, τι σκέφτεται ο άνθρωπος που περπατάει στο δρόμο; Απαντήσεις στο ερώτημα αυτό θα δώσουν οι φοιτητές μας, που έμειναν στη Θεσσαλονίκη για ένα μικρό διάστημα έξι ημερών. Από ιστορική άποψη, η κουλτούρα μας διαθέτει πολλά κοινά με την κουλτούρα της Ελλάδας. Με το απόθεμα των γνώσεων που αποκόμισαν οι φοιτητές μας, στη διάρκεια της επίσκεψης στη Θεσσαλονίκη, θα ερμηνεύσουν πώς βλέπουν αυτή την κουλτούρα. Ο καθένας θα γράψει τέσσερις σελίδες στο βιβλίο. Τα θέματα που έχουν επιλέξει είναι οι πινακίδες της πόλης, τα πορτρέτα των πολιτών που περπατούν στο δρόμο, τα γκράφιτι, τα μενού στα εστιατόρια, όπου βλέπουμε πολλά τουρκικά ονόματα φαγητών και γλυκών, οι νέες τεχνολογίες. Αυτά μπορεί να φαίνονται μικροπράγματα, αλλά αποτελούν στιγμιότυπα από την καθημερινή ζωή", επισημαίνει ο κ. Κιλίτς.
Οι Τούρκοι φοιτητές ενθουσιάστηκαν από την επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη. "Εκείνο που τούς έκανε μεγαλύτερη εντύπωση είναι η ζωή στη πόλη. Είπαν ότι είναι μια πόλη γεμάτη ενέργεια. Σ' ένα καφέ απέναντι από τον κινηματογράφο 'Αλέξανδρο' συζητούσαμε όχι το πώς διασκέδασαν ή το τι έκαναν και το τι έφαγαν, αλλά την ελληνική αρχιτεκτονική. Μου έλεγαν, 'κοιτάξτε τη διακόσμηση στην οροφή'. Αποδέχονται κάθε τι που είναι διαφορετικό, βλέπουν την ομορφιά ανάμεσα στην ασχήμια. Στις διάφορες περιόδους της ιστορίας θεωρήσαμε το διαφορετικό ως κακό και επικίνδυνο. Τώρα, όμως, το διαφορετικό γίνεται αποδεκτό κι αυτό είναι πολύ σημαντικό", λέει ο αντιπρύτανης, Νεζίχ Ορχόν, αναφερόμενος στις εντυπώσεις των φοιτητών. Παράλληλα, επισημαίνει ότι χάρη στον κ. Ζαχόπουλο και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, οι φοιτητές πήραν σε μία μέρα βίζα για την Ελλάδα, χωρίς καν να επιβαρυνθούν το κόστος, το οποίο ανέλαβαν οι Έλληνες διοργανωτές του Φεστιβάλ.
Εντυπωσιασμένη από το σπίτι που τη φιλοξένησε δηλώνει η φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Αναντολού, Σεντέφ Γιλμάερ, η οποία μετέχει στην ομάδα που διοργανώνει το "Dialog" και είναι μία από τις συγγραφείς του βιβλίου για τη Θεσσαλονίκη. Γι' αυτό, άλλωστε, έχει επιλέξει να γράψει γι' αυτό το σπίτι, ιδιαιτερότητα του οποίου είναι να παλιά αντικείμενα που το κοσμούν.
"Φιλοξενήθηκα στο Επταπύργιο, στο σπίτι μίας Ελληνίδας φοιτήτριας, η οποία μένει με τους γονείς της. Νιώθω πολύ ευτυχισμένη για τον ενδιαφέρον που μού έδειξαν, για τα φαγητά που μαγείρεψαν ειδικά για μένα. Εκείνο που μου κίνησε πιο πολύ το ενδιαφέρον είναι το ίδιο το σπίτι. Ο πατέρας της οικογένειας πηγαίνει εδώ και 30 χρόνια κάθε μέρα στο Μπιτ Παζάρ και φέρνει κάτι παλιό στο σπίτι. Έχουν πάρα πολλά παλιά αντικείμενα, αλλά και τουρκικά βιβλία, παρ' ότι δεν ξέρουν τουρκικά. Όλα αυτά τα φωτογράφησα κι αυτές οι φωτογραφίες και ο πολιτισμικός διάλογος θα είναι το θέμα που θα γράψω για το βιβλίο", αναφέρει η Τουρκάλα φοιτήτρια.


PostHeaderIcon «The stolen scream»: η εκμετάλλευση μιας φωτογραφίας που απέφερε τεράστια κερδή, εν αγνοία του δημιουργού! (βίντεο)

 
Όλοι ανεξαιρέτως οι χρήστες του διαδικτύου γνωρίζουν τη δύναμή του και όλα τα θετικά που συνεπάγεται η εμφάνιση αυτού στη ζωή μας. Αποτελεί την πιο μεγάλη πηγή πληροφοριών όπου μπορεί κανείς με μια σύντομη αναζήτηση να βρει αυτό που θέλει, ενώ ο καθένας μπορεί να διαρρεύσει οποιοδήποτε προσωπικό στοιχείο επιθυμεί, από φωτογραφίες και βίντεο, μέχρι απόψεις και δημιουργίες. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί και να κάνουμε ορθή χρήση των υπηρεσιών του internet για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως και δούμε τις προσωπικές στιγμές μας ή την ίδια μας την φάτσα δημοσιευμένη χωρίς να το επιθυμούμε. Άλλωστε, αυτό το έχουμε δει να συμβαίνει πολλές φορές, με επιτήδειους να κλέβουν προσωπικά στοιχεία άλλων και να τα δημοσιεύουν προς όφελός τους. 

Κάτι αντίστοιχο έγινε και με την περίπτωση ενός Αμερικανού φωτογράφου, του Noam Galai, ο οποίος είχε ανεβάσει μια φωτογραφία του στο Flickr, και εφτασε να γίνει διάσημη σε περισσότερες απο 40 χώρες, αφού βρίσκεται τυπωμένη σε μπλουζάκια, περιοδικά, αφίσες, πίνακες, αποφέροντας τεράστια κέρδη σε αυτούς που την χρησιμοποίησαν. Βέβαια, όλα αυτά συνέβησαν εν αγνοία του ίδιου του Galai, και φυσικά κανείς δεν ζήτησε την άδειά του, ούτε και του έδωσε κάποιο ποσοστό από τα κέρδη. Μετά την ανακάλυψη της «κλοπής», ο Galai δημιούργησε μια ιστοσελίδα με την ονομασία «The stolen scream», όπου και δημοσιεύει όλες τις σχετικές φωτογραφίες που έχουν τυπωθεί από την δική του αρχική.
Δείτε την ενδιαφέρουσα ιστορία του στο παρακάτω βίντεο:

πηγή

PostHeaderIcon ''Google Me'': Η απάντηση της Google στο Facebook

Mετά το φιάσκο με το κάτι σαν social network Buzz, η Google προσανατολίζεται στο να “χτυπήσει” στα ίσια το Facebook, με το Google Me.
Στα blogs και τα forum θεωρείται δεδομένο, ωστόσο η ίδια η εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει τίποτα ακόμα επίσημα.

Το Google Me έχει πέσει ως ιδέα από το 2010 στη Google, όμως το The Next Web ισχυρίζεται πως θα πάρει σάρκα και οστά από το Μάιο του 2011.
Ήδη οι σχέσεις μεταξύ Facebook και Google δεν είναι και οι καλύτερες, και αν τελικά το Google Me γίνει πραγματικότητα τότε θα μιλάμε για κανονική μονομαχία γιγάντων.

πηγή

PostHeaderIcon 8 ερωτήσεις & απαντήσεις για την πυρηνική κρίση

Ποιοί είναι οι πραγματικοί κίνδυνοι από το πυρηνικό ατύχημα στο Φουκουσίμα; Θα βελτιωθεί η κατάσταση; Μπορούν να ψυχθούν οι αντιδραστήρες εγκαίρως ώστε να αποφευχθεί μεγάλη καταστροφή; Ιδού οκτώ κρίσιμες ερωτήσεις για την κρίση στην Ιαπωνία και οι απαντήσεις που δίνουν οι ειδικοί:

PostHeaderIcon Χάραξε στο σώμα της συντρόφου του με πυρωμένο σίδερο τα αρχικά του

 
Το αρρωστημένο μυαλό ενός ανθρώπου σε συνδυασμό με εκρήξεις παθολογικής ζήλιας μπορεί να τον οδηγήσει σε πράξεις που δεν μπορεί να συλλάβει ανθρώπινος νους.

Η ιταλική αστυνομία συνέλαβε έναν 49χρονο Ιταλό πρωταθλητή του body building στην περιοχή Μοντεβέρντε της Ρώμης, μετά από την καταγγελία της πρώην συντρόφου του, βάσει της οποίας κατηγορείται ότι χάραξε με πυρακτωμένο σίδερο τα αρχικά του ονόματός του στο δέρμα της 32χρονης κοπέλας.

PostHeaderIcon CNN: Το πρόβλημα του πυρηνικού αντιδραστήρα (video)


PostHeaderIcon Τρίτη έκρηξη σε πυρηνικό αντιδραστήρα


Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί πλέον ολόκληρος ο πλανήτης τις εξελίξεις στην Ιαπωνία, καθώς σήμερα τα ξημερώματα (τοπική ώρα) σημειώθηκε και νέα -τρίτη- έκρηξη, αυτή τη φορά στον αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα. Παράλληλα, στη φλόγες έχει παραδοθεί και ο αντιδραστήρας 4 του εργοστασίου. Τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιφέρεια Φουκουσίμα έχουν τετραπλασιαστεί, ενώ ήδη «χαμηλά» επίπεδα ραδιενεργού νέφους εντοπίστηκαν στην ατμόσφαιρα στο Τόκιο.

PostHeaderIcon Καταστρεπτική καλημέρα... :P


PostHeaderIcon Μαμά σήμερα να μαγειρέψεις... : Κανελόνια




PostHeaderIcon Σαν σήμερα...


44 π.Χ: Ειδοί του Μαρτίου. Δολοφονείται από μία ομάδα ρωμαίων συγκλητικών ο Ιούλιος Καίσαρας.

1311: Επί φραγκοκρατίας, ιδρύεται το Καταλανικό Κράτος των Αθηνών. Θα διαρκέσει έως το 1337.

1892: Ιδρύεται η ποδοσφαιρική ομάδα της Λίβερπουλ.

1905: Οι επαναστάτες στην Κρήτη κηρύσσουν την ένωση της νήσου με την Ελλάδα.

1926: Ο δικτάτωρ Θεόδωρος Πάγκαλος εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας, χωρίς αντίπαλο.

1943: Αναχωρεί από τη Θεσσαλονίκη ο πρώτος συρμός με Έλληνες Εβραίους με προορισμό το Άουσβιτς. Συνολικά πάνω από 48.000 Ελληνοεβραίοι εκτοπίστηκαν στο Άουσβιτς, στο Μπιργκενάου και στο Μπέργκεν-Μπέλσεν. Μόνο 2.000 τελικά θα επιστρέψουν στην Ελλάδα μετά το τέλος του πολέμου.

PostHeaderIcon Γενική πρόγνωση καιρού για Τρίτη 15/03/2011


Καλό και ζεστό καιρό με τοπικές νεφώσεις κυρίως στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας και μικρή πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών στα δυτικά, περιμένουμε την Τρίτη 15 Μαρτίου 2011.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 19 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 8 έως 20 στη Δυτική Ελλάδα, από 4 έως 22 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και από 8 έως 19 στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου, ενώ στην Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 22-23 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις, στο Αιγαίο μέτριοι και στο Ιόνιο ισχυροί μέχρι σχεδόν θυελλώδεις.

Καλό και υγρό καιρό με λίγες νεφώσεις και περιορισμένη τοπικά ορατότητα τις πρωινές ώρες, περιμένουμε την Τρίτη στην Αττική. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 16 - 17 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι σχεδόν μέτριοι.

Ζεστό και υγρό καιρό με λίγες νεφώσεις και περιορισμένη τοπικά ορατότητα, περιμένουμε την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 18 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι σχεδόν μέτριοι.

PostHeaderIcon Καλημέρα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin