Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Lady Gaga vs Zorba... :P

άντε...αύριο πάλι... ;o)

PostHeaderIcon Τα φωτοβολταϊκά νέο πεδίο δόξης για τα αγροτικά μπλόκα

 

Εννέα εκατομμύρια ευρώ έχουν χάσει μέχρι στιγμής οι αγρότες λόγω απόρριψης των αιτήσεων τους για κατασκευή φωτοβολταϊκών μονάδων". 

Αυτό ισχυρίστηκε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ο γνωστός από τα περυσινά μπλόκα και από την καθεβραδινή "ηρωϊκή" παρουσία του στα κανάλια, πρόεδρος των αγροτών Βόρειας Φθιώτιδας Βάιος Γκανής, ο οποίος επέρριψε, μέσω του ΣΚΑΪ 100,3, ευθύνες στη ΔΕΗ και την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, γιατί δεν ενημέρωσαν εγκαίρως τους αγρότες για το πού θα μπορούσαν να γίνουν επενδύσεις. Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στην εκτίμηση ότι τα φωτοβολταϊκά θα είναι ιδανική αφορμή για επίδειξη αγωνιστικού πνεύματος από τους αγροτοπατέρες, παρότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι αιτιάσεις τους στερούνται πραγματικής βάσης.


PostHeaderIcon 57 εκατομμυριούχοι πολιτογραφήθηκαν ως Κύπριοι πολίτες

 
Συνεχίζουν να πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων σε ακίνητα και άλλους τομείς της κυπριακής οικονομίας, επιχειρηματίες - επενδυτές από τρίτες χώρες, οι οποίοι αποκτούν την Κυπριακή Υπηκοότητα με ταχείς διαδικασίες στη βάση των οικονομικών κριτηρίων που καθόρισε το Υπουργικό Συμβούλιο στο τέλος του 2007.

PostHeaderIcon ο Ελληνας πιανίστας Χρήστος Μαράντος ενθουσίασε το βιεννέζικο κοινό

 
Με παρατεταμένα χειροκροτήματα και επευφημίες υποδέχθηκε το φιλόμουσο βιεννέζικο κοινό, τον ανερχόμενο νεαρό Ελληνα πιανίστα Χρήστο Μαράντο, σε ρεσιτάλ του σε μεγάλη, ειδική εκδήλωση στο γνωστό "Ωδείο Πράινερ" της Βιέννης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του φημισμένου επιστημονικού-πολιτιστικού κύκλου "Βιεννέζικες Διαλέξεις", με την ευκαιρία των 200 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Αυστροούγγρου συνθέτη και πιανίστα Φραντς Λιστ (1811-1886).

PostHeaderIcon Το βινύλιο αντιστέκεται στον καταιγισμό των CDs, των MP3s και στον σύγχρονο εξοντωτικό τρόπο ζωής

 
 
«Μα, καλά, ζει ακόμη το βινύλιο;», με ρώτησε έκπληκτος ο Νίκος, όταν με είδε με δύο άλμπουμ στο χέρι. «Ευτυχώς, κάποια πράγματα αντιστέκονται στον χρόνο», του απάντησα, δείχνοντάς του με καμάρι τους συλλεκτικούς picture discs που κρατούσα.

PostHeaderIcon Τα φυτά μετακινούνται στους πρόποδες των βουνών λόγω …υπερθέρμανσης

 Τα φυτά μετακινούνται στους πρόποδες των βουνών λόγω …υπερθέρμανσης
Η ευρέως διαδεδομένη υπόθεση ότι τα φυτά θα πρέπει να μετακινηθούν σε μεγαλύτερα ύψη για να γλιτώσουν την εξαφάνιση από την υπερθέρμανση του πλανήτη αμφισβητείται από μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science, από τον Jonathan Greenberg, ερευνητή στο Κέντρο Χωρικής Τεχνολογίας και Τηλεπισκόπησης του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.

PostHeaderIcon Ο ιδρυτής της Tod's αναλαμβάνει τα έξοδα αναστήλωσης του Κολοσσαίου

 
Ο ιδρυτής της φίρμας Tod΄s, που κατασκευάζει δερμάτινα παπούτσια και τσάντες, δήλωσε ότι θα αναλάβει τα έξοδα για την αναστήλωση του Κολοσσαίου.
Όπως αναφέρει το BBC, οι Ιταλοί αξιωματούχοι αποδέχθηκαν την πρόταση του επιχειρηματία Ντιέγκο Ντελά Βάλε για την αποκατάσταση του μνημείου.
Τελείωσε ο εφιάλτης, δήλωσε ο δήμαρχος της Ρώμης, μόλις έμαθε ότι βρέθηκαν τα κονδύλια για το Κολοσσαίο.

PostHeaderIcon Εκστρατεία ενημέρωσης ξεκινά ο ΟΤΕ

 http://www.faretra.gr/images/ote-teliooo.jpg
Εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ορθής ενημέρωσης των παιδιών – εφήβων και των γονέων τους, για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο ξεκινάει ο ΟΤΕ, στο πλαίσιο της εταιρικής υπευθυνότητας που διακρίνει τον Οργανισμό. 

Στο πλαίσιο της σειράς των δράσεων που υλοποιεί ή πρόκειται να προωθήσει ο ΟΤΕ, είναι η έκδοση ειδικού ενημερωτικού εντύπου, ενημερωτικές συναντήσεις και άλλες.Συγκεκριμένα, ο ΟΤΕ συνεχίζοντας τη συνεργασία του με τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», δημιούργησε ένα ειδικό έντυπο με τίτλο «Πλοηγηθείτε στο Internet με ασφάλεια», το οποίο απευθύνεται στους γονείς, δίνοντας απλές και χρήσιμες συμβουλές για την ορθολογική και ασφαλή χρήση του διαδικτύου. Το έντυπο θα διατίθεται με κάθε αγορά από το εκτεταμένο Δίκτυο Καταστημάτων ΟΤΕ πανελλαδικά, ενώ είναι διαθέσιμο και στο internet.

Παράλληλα με την έκδοση του εντύπου, ο ΟΤΕ αναλαμβάνει και πρωτοβουλία για την εκπαίδευση μαθητών, καθώς και ενηλίκων – γονέων, πραγματοποιώντας σειρά ενημερωτικών συναντήσεων στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ. Ειδικότερα, στις 17/2, 24/2, 17/3, 31/3, οι μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα μπορούν να παρακολουθήσουν μια ωραία ενημέρωση για την ασφαλή και υπεύθυνη χρήση του διαδικτύου από εξειδικευμένο προσωπικό της Μονάδας Εφηβικής Υγείας.

Αντίστοιχα, οι ενημερωτικές συναντήσεις για ενήλικες – γονείς ξεκινούν στις 5 και 6/2, με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συνδυάσουν την ενημέρωση με μια ξενάγηση στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ. Σε όσους παρακολουθήσουν την ενημέρωση αυτή, ο ΟΤΕ θα διαθέσει δωρεάν την υπηρεσία conn-x on-line προστασία για τους επόμενους 6 μήνες.


PostHeaderIcon Ο Ζαμπίδης σε Ελληνοτουρκική μάχη στο Σ.Ε.Φ.

 
Ο Μιχάλης Ζαμπιδης θα υπερασπιστεί τον παγκόσμιο τίτλο του «King of the Ring» ενάντια στον Τούρκο Ali Gunyar, στην Ελλάδα.
Ο αγώνας του «Iron Mike» θα διεξαχθεί το Σάββατο στις 12 Μαρτίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Η διοργάνωση IRON CHALLENGE θα είναι γεμάτη δράση και ένταση, μιας και θα πραγματοποιηθούν συνολικά 6 αγώνες kick boxing στους οποίους θα πάρουν μέρος 10 Έλληνες αθλητές .
 


PostHeaderIcon Οι άγνωστες χρήσεις του µπότοξ...


Μπότοξ για ρυτίδες; Ναι, αλλά όχι µόνο. Η πιο διάσηµη θεραπεία οµορφιάς βρίσκει εφαρµογές από τον πονοκέφαλο µέχρι την ακράτεια ούρων.

PostHeaderIcon Τα Χρυσά Βατόμουρα δεν καταλαβαίνουν από ονόματα...

 
Έκλειψη, Sex and the City 2, Ρόμπερτ Πάτινσον, Κρίστεν Στιούαρτ, Τζένιφερ Άνιστον, Τζέραρντ Μπάτλερ... Γνωστά ονόματα, αναγνωρισμένοι ηθοποιοί «μεγάλης» ή λίγο... μικρότερης αξίας, σίγουρα όμως άκρως επιτυχημένοι εμπορικά... Στοιχείο που ασφαλώς αποτελεί τιμή και ένδειξη για τη δημοφιλία των γνωστών σταρ του Χόλιγουντ, χωρίς ωστόσο να τους... προφυλάσσει από το δυσάρεστο ενδεχόμενο να βρεθούν προτεινόμενοι για... Χρυσό Βατόμουρο.

PostHeaderIcon Ένα γονίδιο υπεύθυνο για την εξάπλωση του καρκίνου

Μια σημερινή δημοσίευση έφερε στην επικαιρότητα μια πολύ σημαντική ανακάλυψη στον τομέα της Ιατρικής και συγκεκριμένα στη μάχη κατά του καρκίνου. Επιστήμονες λοιπόν κατάφεραν να εντοπίσουν ένα συγκεκριμένο γονίδιο εντός των καρκινικών κυττάρων το οποίο ευθύνεται για την εξάπλωση του καρκίνου στον ανθρώπινο οργανισμό. 
Το γονίδιο γνωστό ως WWP2 είναι ένας ενζυμικός σύνδεσμος εντός των καρκινικών κυττάρων που καταστρέφουν τους φυσικού αναστολείς του οργανισμού που λογικά θα απαγόρευαν την εξάπλωση του καρκίνου. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μπλοκάροντας το, οι φυσικοί αναστολείς του οργανισμού ενθαρρύνονται με αποτέλεσμα ουσιαστικά τα καρκινικά κύτταρα να παραμένουν αδρανή. 
Αυτό αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη στη μάχη κατά του καρκίνου βασιζόμενη κυρίως στην καλύτερη κατανόηση του πως αυτός εξελίσσεται και εξαπλώνεται, αποτέλεσμα της πολύχρονης μελέτης. Το στοίχημα πλέον είναι η παραγωγή φαρμακευτικού σκευάσματος ικανού να μπλοκάρει το συγκεκριμένο γονίδιο, μια διαδικασία καθόλου εύκολη αλλά όχι ανέφικτη.


PostHeaderIcon Στέγη για τον χρυσό της αρχαίας Ελεύθερνας

 
Σαν να αναδύεται από τη γη, με τα βράχια γύρω του και την τοπική χλωρίδα να το περιβάλλουν, θα είναι το αρχαιολογικό μουσείο της Ελεύθερνας στην Κρήτη, το οποίο θα ανεγερθεί προκειμένου να εκτεθούν αλλά και να φυλαχθούν γενικότερα ορισμένα από τα χιλιάδες εντυπωσιακά ευρήματα που έχουν έρθει στο φως από τις ανασκαφές των τελευταίων ετών. 

Περί τα 1500 αντικείμενα μεταξύ των οποίων τα κτερίσματα των τάφων της Νεκρόπολης της Ορθής Πέτρας (χρυσά κοσμήματα ή από σπάνια υλικά, όπως αμέθυστος, φαγεντιανή, κορνεόλη, κεχριμπάρι, ορεία κρύσταλλος, ήλεκτρον, αιγυπτιακό μπλε, επίσης τελετουργικά αντικείμενα, ομφαλωτές γυάλινες φιάλες, σφραγιδόλιθοι, σκαραβαίοι, χάλκινα αγγεία, όπλα, κεραμική κ. ά.) θα εκτεθούν στο συνολικού εμβαδού 1.632 τ.μ.κτίριο (900 τ.μ. για το αίθριο και τον όροφο και 730 τ.μ. για τον ημιόροφο και το υπόγειο). Επιπλέον άλλα 4000 περίπου ευρήματα θα εκτίθενται σε ειδικούς αποθηκευτικούς χώρους του μουσείου.

Η θέση του κτιρίου έχει ορισθεί στην ανατολική παρειά λόφου που βρίσκεται ΝΔ του αρχαιολογικούχώρου _ χωρίς να υπάρχει οπτική επαφή μεταξύ τους_ σε έκταση 5,5 στρεμμάτων απέναντι από τον Ψηλορείτη και δίπλα στην επαρχιακή οδό Ελεύθερνας – Αρχαίας ΕλεύθερναςΜυλοποτάμου Κρήτης. Το Συμβούλιο Μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού έδωσε την έγκρισή του, έτσι απομένει πλέον η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ προκειμένου να αρχίσει η υλοποίησή του.

Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη τον όροφο (πλην του αιθρίου) θα καταλαμβάνουν τρεις μεγάλοι χώροι εκθέσεων: ανατολικά, κεντρικά και δυτικά. «Πρόκειται για μία σημειολογική χωροθέτηση», όπως είπε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Νίκος Σταμπολίδης, ο οποίος διενεργεί την ανασκαφή στην αρχαία Ελεύθερνα «καθώς ο δημόσιος και ιδιωτικός πυρήνας της πόλης βρισκόταν κυρίως στα ανατολικά, στην ακρόπολη το θρησκευτικό και διοικητικό κέντρο, και στα δυτικά οι νεκροπόλεις». Αντίστοιχα λοιπόν η πρώτη εκθεσιακή ενότητα θα περιλαμβάνει αρχαιότητες από το δημόσιο και ιδιωτικό βίο μέσα από τη διαχρονική ζωή της αρχαίας πόλης, η δεύτερη τις λατρείες και τα ιερά και η τρίτη τα ταφικά έθιμα και τις νεκροπόλεις.

Μαζί με την χωριστή αίθουσα προβολών και τον χώρο εισόδου με τις οθόνες αφής (οι ημιυπαίθριοι χώροι του αιθρίου θα δέχονται επίσης λίθινες αρχαιότητες) ο ωφέλιμος χώρος εκθέσεων καταλαμβάνει περίπου το 80% του εμβαδού του ορόφου. Στο μουσείο θα υπάρχει επίσης Κέντρο Μελέτης (βιβλιοθήκη, γραφεία) καθώς και οι απαραίτητες υποδομές για τηλειτουργία του. «Καθώς οι ανασκαφές θα συνεχίζονται, έχει προβλεφθεί χώρος για τις επόμενες δύο δεκαετίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Σταμπολίδης.

«Η έκθεση θα αναπτύσσεται με σπονδυλωτό τρόπο, που θα επιτρέπει την αντικατάσταση των αντικειμένων ανά τακτά χρονικά διαστήματα (3 – 5 έτη), ώστε το μουσείο να ανανεώνεται διαρκώς με τανέα ευρήματα που προκύπτουν από τις ανασκαφές ή να δημιουργούνται ενότητες περιοδικών εκθέσεων», πρόσθεσε εξάλλου ο ανασκαφέας επισημαίνοντας επίσης, ότι το μουσείο θα είναι ανοικτό σε δανεισμούς για εκθέσεις άλλων μουσείων, για μελέτη κλπ.

Στην αρχαία Ελεύθερνα που βρίσκεται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από το Ρέθυμνο έχει αποκαλυφθεί από τους αρχαιολόγους αδιάλειπτη ανθρώπινη κατοίκηση από τον 8ο π.Χ. αιώνα ως και τα βυζαντινά και μεσαιωνικά χρόνια. Σημαντικότερη ανασκαφή είναι αυτή που διεξάγεται στην νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας, όχι μόνον γιατί έχει φέρει στο φως μοναδικά ευρήματα αλλά γιατί έχει δώσει σημαντικότατες πληροφορίες στους επιστήμονες για τη ζωή σ΄αυτή την πόλη και γενικότερα στην Κρήτη κατά την Αρχαϊκή περίοδο. Ο λόγος αυτός είναι, που ένα ανασκαμμένο τμήμα της νεκρόπολης έχει καλυφθεί σήμερα με στέγαστρο, το οποίο προστατεύει τις αρχαιότητες αλλά και διευκολύνει τους επισκέπτες για την γνωριμία με το χώρο.


PostHeaderIcon Πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της Μόσχας

 Φωτό αρχείου
Τουλάχιστον 31 νεκροί και 130 τραυματίες μετά από επίθεση αυτοκτονίας καμικάζι στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο της Μόσχας, σύμφωνα με τον ρώσο υπουργό Υγείας.

PostHeaderIcon Ο απίστευτος βράχος της λίμνης Huron!

Beautiful Turnip Rock 
H λίμνη Huron είναι μία από τις πέντε Μεγαλύτερες Λίμνες της Βόρειας Αμερικήςιαμορφώθηκε από το λιώσιμο των πάγων στα ηπειρωτικά προς το τέλος της εποχής των παγετώνων!

Beautiful Turnip Rock

 Beautiful Turnip Rock 


PostHeaderIcon που εξαφανίστηκαν τα μελτέμια του Αιγαίου;

 
Δεν ξεχνιέται εύκολα το 2010. Φωτιές στη Ρωσία, καύσωνες και πλημμύρες στην Ευρώπη και όχι μόνο... Κοιτάζουν και οι έλληνες ψαράδες τις περίεργες αυγουστιάτικες μπουνάτσες και αναρωτιούνται: «Μα, πού πήγαν τα μελτέμια;».

PostHeaderIcon Γιατί ακριβαίνει η αμόλυβδη;

 
Μπορεί η βενζίνη στην Ελλάδα να είναι η ακριβότερη σε ολόκληρη την Ευρώπη, εξαιτίας των αλλεπάλληλων αυξήσεων στον ΕΦΚ και το ΦΠΑ, αυτό όμως δε σημαίνει ότι έχουν εκλείψει τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, που αποτελούν διαχρονικό «σύμπτωμα» της αγοράς καυσίμων. 


PostHeaderIcon Ρύπανση στη Μυτιλήνη

Ρύπανση στη Μυτιλήνη 

Την Κυριακή στις 12.30, η Λιμενική Αρχή Μυτιλήνης, ενημερώθηκε, ότι στη θαλάσσια περιοχή Σκάλας Παμφίλων, είχε παρατηρηθεί ρύπανση από κατάλοιπα μη επεξεργασμένου ελαιοπυρήνα, εκτάσεως περίπου 300τ.μ.

Άμεσα στο σημείο έσπευσαν στελέχη του Λιμενικού Σώματος, διαπιστώνοντας τα ανωτέρω και ότι λόγω της σύστασης των καταλοίπων (αυτοδιαλυόμενα), δεν χρήζει απορρύπανσης.
Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης ενώ κινήθηκε διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων κατά των υπευθύνων.


PostHeaderIcon Το Βερολίνο αρνείται ότι έλαβε "επίσημο αίτημα" για την επιστροφή της Νεφερτίτης


Η γερμανική κυβέρνηση διέψευσε ότι έλαβε "επίσημο αίτημα" από την Αίγυπτο για την επιστροφή της προτομής της βασίλισσας Νεφερτίτης που εκτίθεται στο Βερολίνο, αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι είναι αντίθετη σε μία τέτοια κίνηση.

"Δεν πρόκειται για επίσημο αίτημα: ένα επίσημο αίτημα διατυπώνεται από μία κυβέρνηση προς μία άλλη", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Αντρέας Πέσκε σε συνέντευξη Τύπου.

Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης σε αυτό το θέμα "είναι γνωστή και δεν έχει αλλάξει", πρόσθεσε. Η Γερμανία παραμένει αντίθετη στην επιστροφή αυτού του σημαντικού έργου της φαραωνικής εποχής.

Νωρίτερα σήμερα ο επικεφαλής του αιγυπτιακού Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων (CSA) Ζάχι Χαουάς είχε δηλώσει ότι έχει υποβάλλει "επίσημο αίτημα", με την υποστήριξη του αιγύπτιου πρωθυπουργού Άχμεντ Ναζίφ και του υπουργού Πολιτισμού Φαρούκ Χόσνι, προς τον Χέρμαν Πάρτσινγκερ, διευθυντή του ιδρύματος που είναι υπεύθυνο για τη διαχείρηση των δημόσιων γερμανικών μουσείων, συμπεριλαμβανομένου του Νόιες Μουζέουμ (Νέου Μουσείου) όπου εκτίθεται η προτομή της Νεφερτίτης.

PostHeaderIcon Οι μετρ του σκακιού χρησιμοποιούν διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου σε σχέση με τους ερασιτέχνες παίκτες

 
Ο παλιός είναι αλλιώς! Οι πιο προχωρημένοι επαγγελματίες σκακιστές αντλούν συνδυασμένη έμπνευση από διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου τους, σε σχέση με τους ερασιτέχνες παίκτες, όπως έδειξε μια νέα ιαπωνική επιστημονική έρευνα. Η ανακάλυψη μπορεί να έχει εφαρμογή όχι μόνο στα υπόλοιπα επιτραπέζια παιγνίδια, αλλά και σε άλλους τομείς στη ζωή, όπου απαιτείται έμπνευση για την επίλυση ενός προβλήματος, για παράδειγμα στην εξιχνίαση ενός εγκλήματος ή στον εντοπισμό μιας σοβαρής βλάβης από έναν μηχανικό.

PostHeaderIcon ΗΠΑ: Αγώνας για τη δημιουργία εθνικής ψηφιακής βιβλιοθήκης

 STREAM articleLarge ΗΠΑ: Αγώνας για τη δημιουργία εθνικής ψηφιακής βιβλιοθήκης
Αιώνες αφότου ο Βενιαμίν Φραγκλίνος εκθείασε το ρόλο της δανειστικής βιβλιοθήκης στον εκδημοκρατισμό της αμερικανικής κοινωνίας, οι ΗΠΑ φαίνεται να ακολουθούν την Ευρώπη και την Κίνα στη δημιουργία της σύγχρονης εκδοχής: μιας εθνικής ψηφιακής βιβλιοθήκης, η οποία θα χρησίμευε ως ηλεκτρονικός χώρος φύλαξης της εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

PostHeaderIcon Διάλλειμα για διαφημίσεις...


PostHeaderIcon Μιχάλης Κακογιάννης : Ο κινηματογράφος του σε 404 σελίδες

Η παρουσίαση του Λευκώματος «Μιχάλης Κακογιάννης - Κινηματογράφος» με φωτογραφίες από τη μεγάλη πορεία του σκηνοθέτη στον Ελληνικό και Διεθνή Κινηματογράφο γίνεται σήμερα Δευτέρα 24 Ιανουαρίου στις 7.00 το απόγευμα στο  Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε συνεργασία με τις Εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ και το Σπίτι της Κύπρου.
Για το Λεύκωμα και τον Μιχάλη Κακογιάννη θα μιλήσουν ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Τάσος Μπουλμέτης, ο Γιώργος Νανούρης και η Ευδοκία Ρουμελιώτη, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης θα κάνει ο δημοσιογράφος Χρήστος Σιάφκος.

Θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας «Βυσσινόκηπος» με τους Σαρλότ Ράμπλινγκ,  Αλαν Μπέιτς, Κάτριν Κάρτλιτζ κ.α. 

Στο πολυτελές λεύκωμα των 404 σελίδων, παρουσιάζονται για πρώτη φορά, σπάνιες, ανέκδοτες φωτογραφίες από την σκηνοθετική δουλειά του Μιχάλη Κακογιάννη, με λεζάντες από λόγια ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και σχόλια του ίδιου του δημιουργού.

Ο Κακογιάννης, πρωτοπόρος, διαχρονικός και ευαίσθητος, είναι αυτός που με το βλέμμα του έδειξε πρώτος την Αθήνα και τις λαϊκές συνοικίες, την κλειστή κοινωνία του νησιού, και έσκυψε με σεβασμό στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Μέσα από τις ταινίες του έπλασε χαρακτήρες αυθεντικούς και γνήσιους και έμειναν αξέχαστες οι κλασικές ερμηνείες της Ελλης Λαμπέτη, της Μελίνας Μερκούρη, της Ειρήνης Παππά,της Κάθριν Χέρμπορν, της Βανέσα Ρεντγκρέιβ, της Ζενεβιέβ Μπυζόλντ, του Αντονυ Κουήν, του Αλαν Μπέιτς, του Δημήτρη Χορν, του Γιώργου Φούντα, του Μάνου Κατράκη και πολλών-πολλών άλλων. Η κινηματογραφική του «Στέλλα», το «Κορίτσι με τα μαύρα» αλλά και ο «Αλέξης Ζορμπάς» έγραψαν ιστορία. Κι όλα αυτά με την ευλογία του ελληνικού φωτός, όπως είχε πει ο ίδιος, με το ταλέντο των ηθοποιών μας, με την ελληνική μουσική, την πίστη στην ελληνικότητα και με ένα ζωντανό και γνήσιο σενάριο.

PostHeaderIcon Oι μέλισσες... που θεραπεύουν

 
Kι όμως, εκτός από τη συμβολή της στη γονιμοποίηση των φυτών και στη χρήση των προϊόντων της στις γαστρονομικές μας απολαύσεις, η μέλισσα και τα προϊόντα της χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες στην πρακτική θεραπευτική.

Ήδη ο Iπποκράτης, αλλά και αιώνες πριν από αυτόν οι θεραπευτές στην Iνδία, την Kίνα και την Aίγυπτο είχαν ανακαλύψει τις ευεργετικές επιδράσεις τους στον ανθρώπινο οργανισμό. Ωστόσο, μόλις τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκε ειδικός κλάδος, γνωστός ως Mελισσοθεραπεία (Apitherapy), αφιερωμένος στη μελέτη των θεραπευτικών αυτών ιδιοτήτων και στις εφαρμογές τους για τη βελτίωση της ζωής μας.



Είναι το πιο γνωστό προϊόν της μέλισσας και αποτελεί μια άμεση και φυσική πηγή ενέργειας, πλούσια σε μέταλλα και βιταμίνες του συμπλέγματος B. Eίναι με λίγα λόγια μια τροφή-φάρμακο.

Aσκεί ευεργετική επίδραση στην καρδιά, το συκώτι και το πεπτικό μας σύστημα και έχει ήπια αντιβακτηριακή, αντιμικροβιακή και αντιβιοτική δράση. Hρεμεί τον πονεμένο λαιμό και εφαρμόζεται ως θεραπεία για την τερηδόνα, τη δυσκοιλιότητα και την αϋπνία.

1 με 2 κουταλιές την ημέρα.





Είναι το ρετσίνι που βγαίνει από τα μπουμπούκια ή το φλοιό ορισμένων δέντρων και συλλέγεται από τις εργάτριες, που προσθέτουν τις σιελογόνους εκκρίσεις τους και το χρησιμοποιούν για να καλύψουν το εσωτερικό της κυψέλης. Περιέχει αντιβακτηριακές ενώσεις, είναι πηγή φλαβονοειδών (ισχυρών αντιοξειδωτικών) και έχει αναισθητικές ιδιότητες χάρη στα αιθέρια έλαιά της.

Eπουλώνει τις πληγές και βοηθάει στην ανάπλαση των ιστών. Σε μορφή διαλύματος χρησιμοποιείται για την υγιεινή της στοματικής κοιλότητας, καθώς καταπολεμά διάφορες λοιμώξεις και την κακοσμία. Bοηθάει στη θεραπεία του κρυολογήματος και της γαστρεντερίτιδας και προστατεύει την επιδερμίδα από παθογόνους μύκητες. H παράλληλη χορήγησή της με τα αντιβιοτικά μειώνει τις βλάβες που προκαλούν τα τελευταία στον οργανισμό. Στη δερματολογία και στην κοσμητολογία εξασφαλίζει τη λάμψη και τη στιλπνότητα του δέρματος και επιταχύνει την επούλωση των κατεστραμμένων ιστών. Tέλος, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να δράσει κατά των καρκινικών όγκων.
Eξαρτάται από την πάθηση που θέλουμε να καταπολεμήσουμε. Eπειδή περιλαμβάνεται σε φαρμακευτικά σκευάσματα, η δοσολογία καθορίζεται από το γιατρό ή το φαρμακοποιό.



Είναι η ουσία που εκκρίνεται από τους σιελογόνους αδένες των εργατριών μελισσών και αποτελεί την τροφή όλων των μελισσών για τις πρώτες μέρες της ζωής τους. Στη συνέχεια, τρέφονται με τον πολτό μόνο όσες προορίζονται για βασίλισσες. Eίναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών, αμινοξέων, λιπιδίων, βιταμινών και ανόργανων στοιχείων.

Aνάμεσα στα προβλήματα για τα οποία ενδείκνυται είναι η κόπωση, το άσθμα, η έλλειψη όρεξης και η υψηλή πίεση. Aν και δεν υπάρχουν αποδείξεις, υπάρχουν ωστόσο πολλές ενδείξεις ότι καθυστερεί τη γήρανση του οργανισμού, καθώς του προσφέρει πλήθος θρεπτικών ουσιών που συμβάλλουν στον περιορισμό της φθοράς του.
Η συνήθης ποσότητα είναι 1 γρ. την ημέρα.



Παράγεται από τους κηρογόνους αδένες των μελισσών, που το χρησιμοποιούν για να καλύψουν το ώριμο μέλι. O σπουδαιότερος τομέας χρήσης του είναι οι βιομηχανίες καλλυντικών, καθώς έχει ενυδατικές και απαλυντικές ιδιότητες.

Xρησιμοποιείται στη θεραπεία της αρθρίτιδας, στις ωτίτιδες, στις φλεγμονές της ρινικής περιοχής, στις δερματοπάθειες και στο βρογχικό άσθμα. Φαίνεται, επίσης, να έχει ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες κατά ορισμένων βακτηριδίων, όπως η σαλμονέλα. Στην κοσμητολογία χρησιμοποιείται μέσα σε κρέμες προσώπου, αλοιφές και κραγιόν, καθώς βοηθάει στη φροντίδα του ταλαιπωρημένου από τον ήλιο, τη σκόνη και τη ρύπανση δέρματος, προστατεύοντάς το από την πρόωρη γήρανση. Συνιστάται για την επούλωση πληγών και ελκών και χρησιμοποιείται ως έμπλαστρο στις ρευματοπάθειες και στις νευραλγίες και ως αντιφλεγμονώδες.





Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, αμινοξέα, ένζυμα και συστατικά μεγάλης βιολογικής αξίας για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ρουτίνη, η οποία αυξάνει την αντίσταση των τριχοειδών αγγείων, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες για εγκεφαλικά επεισόδια. Eπίσης, βοηθάει τη διανοητική λειτουργία, χαρίζει ευεξία, έχει διουρητική δράση, βελτιώνει το μεταβολισμό και καταπολεμά τη γενική αδυναμία του οργανισμού. Συχνά χρησιμοποιείται ως τονωτικό συμπλήρωμα, καθώς περιέχει βιταμίνες, πρωτεΐνες και μέταλλα.

35 γρ. γύρης την ημέρα (περίπου μία κουταλιά) ικανοποιεί τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε πρωτεΐνες.



Είναι η πιο περίπλοκη από τις θεραπείες. Mάλιστα, χημικές έρευνες δείχνουν ότι περιέχει πολύ ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ουσίες, γι’ αυτό και απαιτείται προσοχή στη χορήγησή του.

H θεραπεία με το δηλητήριο χρησιμοποιείται συχνά σε παθήσεις όπως η τενοντίτιδα, η θυλακίτιδα και η οστεοαρθρίτιδα. Eπίσης, περιορίζει τους ισχιακούς πόνους και τη νευραλγία, ενώ χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων, σμηγματορροϊκής δερματίτιδας, υπερθυρεοειδισμού, πόνων περιόδου και γρίπης.




Xορηγείται με ένεση ή με απευθείας τσίμπημα της μέλισσας. Ωστόσο, στις μέρες μας το δηλητήριο κυκλοφορεί και σε αλοιφές, που όμως δεν είναι εξίσου ισχυρές.

Aν η θεραπεία γίνει με ένεση, η διαδικασία δεν διαφέρει από τις άλλες θεραπείες με ενέσεις. Aν γίνει με τη μέλισσα, τότε να θυμάστε ότι ο πόνος που προκαλεί το τσίμπημα της σφήκας είναι ισχυρός και ότι η πρώτη φορά είναι πάντα η χειρότερη. O ασθενής νιώθει κάποια ενόχληση, φαγούρα και πρήξιμο, αλλά ο πρακτικός τοποθετεί πάνω στο σημείο του τσιμπήματος πάγο για να περιορίσει τα συμπτώματα. Στην Eλλάδα, πάντως, δεν γίνονται ακόμη θεραπείες με δηλητήριο.









Oι προτεινόμενες δόσεις απευθύνονται σε ενηλίκους (μέσου βάρους 75 κιλών).
Πρόπολη: 4-6 ταμπλέτες κάθε μέρα για 5-7 ημέρες.
Bασιλικός πολτός: 3 ταμπλέτες την ημέρα (1 ταμπλέτα 20΄ πριν το γεύμα).



Γύρη: 1-3 ταμπλέτες την ημέρα (1 ταμπλέτα με κάθε γεύμα - ξεκινήστε με μικρές δόσεις των 0,5 γρ. και αυξήστε τις σταδιακά για να «χτίσετε» την άμυνα του οργανισμού σας).
Πρόπολη: 3 ταμπλέτες ημερησίως.


PostHeaderIcon Έκλεισε και το τελευταίο ελληνικό κατάστημα της Τζαμάικας

image 

Την περασμένη Δευτέρα άλλαξε ιδιοκτησία το τελευταίο ελληνικό κατάστημα της Τζαμέικας, το ελληνικό παντοπωλείο “Mediterranean”, που για περισσότερα από 45 χρόνια βρισκόταν στο Πάρσονς Μπούλεβαρντ, σχεδόν απέναντι από το κοινοτικό κέντρο του Αγίου Δημητρίου.

Το άκουσμα της είδηση έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στο Τζαμέικα Χιλς, μιά γειτονιά της Τζαμέικα που μέχρι στις αρχές της δεκαετίας του ’80 κυριαρχούσαν οι Ελληνες.
Τότε η περιοχή είχε τρία ελληνικά παντοπωλεία, ένα κατάστημα βιντεοκασετών, γραφείο ταξιδίων, ένα ανθοπωλείο, εστιατόριο Έλληνες κτηματομεσίτες και ασφαλιστές κι ένα ποδοσφαιρικό σωματείο, τον Ολυμπιακό Τζαμέικας. Υπήρχε ακόμη και ελληνικό γραφείο τελετών, που πλέον πέρασε σε ξένα χέρια.

Κι έπειτα άλλες εθνικότητες (Ινδία, Πακιστάν, Ισπανόφωνοι) άρχισαν να αγοράζουν τις περιουσίες που πουλούσαν οι Έλληνες, ο αριθμός των οποίων μειώθηκε σημαντικά, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν στη γειτονιά 100-150 σπίτια, με ένοικους στην πλειοψηφία ηλικιωμένους.


Βλέπουμε και στη Τζαμέικα να επαναλαμβάνεται το ίδιο έργο που παίχτηκε πριν 40 χρόνια στο Ουάσιγκτον Χάιτς κι αργότερα στη Τζαμέικα – για την περιοχή Νέας Υόρκης. Το ευτύχημα για την Τζαμέικα είναι η ύπαρξη μιάς δυνατής κοινότητας, η οποία ακόμη αντιστέκεται, με συμβούλιο που βλέπει μπροστά και ιερέα που ενώνει και εμπνέει τον κόσμο.

Σήμερα το μόνο ελληνικό που παραμένει είναι η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου με το σχολείο της (μετά το 2000 οκτατάξιο), ενώ χάρη στο κέντρο των ηλικιωμένων (με 200 μέλη) που ίδρυσε η κοινότητα στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, οι ηλικιωμένοι έχουν ένα στέκι που τους κρατά στην περιοχή, προσφέροντάς παρέα, ψυχαγωγία. Καθημερινά συγκεντρώνονται περί τα 100 άτομα που τρώνε με πολύ λίγα χρήματα γεύμα. Κατά καιρούς κάνουν οργανωμένες εκδρομές και παρακολουθούν παραστάσεις.

Πιστεύοντας ότι το κλείσιμο της τελευταίας ελληνικής επιχείρησης σε μια γειτονιά όπου κάποτε ανθούσε ο Ελληνισμός είναι σοβαρό θέμα, το οποίο ξεπερνά τις διαστάσεις του ιδιωτικού δικαίου, αλλά έχει μεγάλες κοινωνικές διαστάσεις και επιπτώσεις στη διατήρηση του Ελληνισμού στην περιοχή αυτή, αλλά και άλλες περιοχές, πέραν της ανθρώπινης πτυχής, συζητήσαμε με άτομα της γειτονιάς και πήραμε και την άποψη του έγκριτου καθηγητή του Κουίνς Κόλετζ, Νίκου Αλεξίου.

ΤΟ MEDITERRANEAN

Ο Γεώργιος Καλοζίνης αγόρασε το Mediterranean το Νοέμβριο του 1986, από το Χρήστο Τριπολιτσιώτη, ο οποίος το είχε αγοράσει προς τα τέλη της δεκαετίας του ’70. από τον αρχικό του ιδιοκτήτη, τον Χάρη Καλούδη. Το κατάστημα είχε ανοίξει αρκετά χρόνια νωρίτερα – περίπου απέναντι από το χώρο που βρίσκεται σήμερα – στη δεκαετία του ’60.
«Είμαι πλέον 67 χρονών. Πόσα χρόνια θα μπορώ ακόμη να δουλεύω με τους ίδιους ρυθμούς; Φεύγω καθημερινά στις 5 το πρωί από το σπίτι μου και επιστρέφω στις 9 το βράδυ. Κι αυτό γίνεται επτά ημέρες την εβδομάδα. Φτάνει πια. Θα πρέπει, όπως λένε κι οι Αμερικάνοι, να ηρεμείς όταν είσαι στην κορυφή του λόφου», μας είπε συγκινημένος ο κ. Καλοζίνης..

Υπάρχουν ωστόσο κι οι οικονομικοί λόγοι. Οι δουλειές δεν πηγαίνουν τα τελευταία χρόνια το ίδιο καλά, όπως παλαιότερα. Κι ο λόγος είναι η μεγάλη δημογραφική αλλαγή που συντελέστηκε στην Τζαμέικα (Jamaica Hills), όπου κάποτε στην πλειοψηφούσαν οι Έλληνες.
Αρκετοί ομογενείς, μόλις έγινε γνωστό το νέο, άρχισαν να ρωτούν γιατί πωλήθηκε το κατάστημα σε η Έλληνα.

«Δεν υπήρχε κάποιος ενδιαφερόμενος Έλληνας», μας λέγει στο ερώτημά μας ο κ. Καλοζίνης. «Αν υπήρχε, εξάλλου, θα μπορούσα να συνεχίσω κι εγώ. Η περιοχή έχει αλλάξει και πλέον κατοικούν άλλες εθνικότητες. Που δεν αγοράζουν ελληνικά προϊόντα και για τα υπόλοιπα προτιμούν να ψωνίζουν στα σουπερμάρκετ. Όσο για τους Έλληνες, αυτοί φύγανε. Όσοι έμειναν είναι στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι, που ο γιατρός τους απαγορεύει τα τυριά και τα αλμυρά. Δεν μπορούμε να κρατήσουμε το κατάστημα πουλώντας μόνο καφέδες κι εφημερίδες».

Παρότι οι περισσότεροι Έλληνες έχουν φύγει από τη γειτονιά, διατήρησαν τη σχέση τους με την κοινότητα του Αγίου Δημητρίου της Τζαμέικας, παραμένοντας στη μεγάλη τους πλειοψηφία μέλη. Όμως, οι συνήθειές τους έχουν πια αλλάξει κι αυτό είχε επιπτώσεις και στις δουλειές του Mediterranean.

«Στα μέρη που μετακινήθηκαν, προς το Λονγκ Αϊλαντ, έχουν δημιουργηθεί κι εκεί ελληνικά καταστήματα. Έτσι, κάνουν πια εκεί τα αναγκαία καθημερινά ψώνια τους και πηγαίνουν για τα μεγάλα στην Αστόρια. Παρότι την Κυριακή εκκλησιάζονται στην Τζαμέικα, βιάζονται να φύγουν μια ώρα αρχύτερα. Και δυστυχώς κανείς δεν έρχεται μετά την εκκλησία. Τα πρώρα χρόνια θυμούμαι είχαμε ουρά μετά την εκκλησία».

Όλα αυτά τα χρόνια ο κ. Καλοζίνης έγινε ένα με την κοινότητα της Τζαμέικας, παρότι ο ίδιος κατοικούσε αρχικά στην Αστόρια και σήμερα στο Μέρικ. Κι αυτό κάνει οπωσδήποτε την αποχώρηση σκληρότερη.

«Όλα αυτά τα χρόνια γνωριστήκαμε με τους ανθρώπους κι αναπτύξαμε φιλίες. Το Mediterranean ήταν κάθε πρωί ο τόπος συνάντησης των εργατών που ξεκινούσαν για να πάνε στις δουλειές τους. Έβλεπες εδώ εργολάβους, ελαιοχρωματιστές κι άλλους να σταματούν για να πάρουν τους συνεργάτες τουςΒέβαια, τα τελευταία χρόνια κι αυτοί δεν έχουν τις δουλειές που είχαν. Πάντως, στενοχωριέμαι που αναγκάζομαι να φύγω και να αποχωριστώ όλους αυτούς τους ανθρώπους».

Βέβαια, η κ. Ελένη Καλοζίνη, σύζυγος του κ. Γιώργου, έχει και τα παράπονά της.
«Δεν το στήριξαν το μαγαζί μας οι Ελληνες. Εδώ ερχόντουσαν για ψωμί κι εφημερίδες και τα υπόλοιπα τα ψώνιζαν από την Αστόρια. Τώρα που το πουλήσαμε, μας λένε τι θα γίνουμε  χωρίς ελληνικό μαγαζί στη γειτονιά μας».

Ο κ. Γιώργος Καλοζίνης μας λέγει ότι οι ποιότητες και οι τιμές του καταστήματός του δεν ήταν διαφορετικές από τα ελληνικά καταστήματα της Αστόριας.

Ο κ. Καλοζίνης θα παραμείνει κοντά στους νέους ιδιοκτήτες για 2-3 μήνες, ώστε να γίνουν γνωστοί με τους Έλληνες οι νέοι ιδιοκτήτες που είναι λατινοαμερικανοί.

«Θα κρατήσουν κάποια ελληνικά προϊόντα, αυτά που καταναλώνονται περισσότερο από τους Έλληνες όπως τα τυριά, οι ελιές το λάδι κ.α., όχι όμως σε τόσο μεγάλη ποικιλία»
«Μετά την εκκλησία μας, το στήριγμα της γειτονιάς ήταν ο Γιώργος ο Καλοζίνης. Βοηθούσε πολύ κόσμο και θα μας λείψει τώρα που φεύγει», μας λέγει ο Ανδρέας Βουτσινάς, που συναντήσαμε στο Mediterranean.

Συγκινημένος κι ο Σόλων Νεόφυτος, που εργαζόταν στο Mediterranean, μιλά θερμά για το Γιώργο Καλοζίνη.

«Θα τον επιθυμήσουμε όλοι. Για μένα το ότι κλείνει το τελευταίο ελληνικό μαγαζί σημαίνει ότι η γειτονιά σβήνει. Ολοι θα αποθυμήσουν το Γιώργο».

«Λυπούμαστε πολύ που κλείνει το τελευταίο ελληνικό μαγαζί της γειτονιάς μας. Φαίνεται ότι κουράστηκε κι αυτός μετά από τόσα χρόνια και δεν είχε αντικαταστάτες. Θα μας λείψει πολύ», λέγει ο Θανάσης Κουγιεμήτρος, τον οποίο συναντήσαμε στο Κέντρο Ηλικιωμένων της Κοινότητας, λίγη ώρα πριν ξεκινήσει το σερβίρισμα του φαγητού.

Παρά το κρύο που επικρατούσε τη Δευτέρα, περισσότεροι από 80 ηλικιωμένοι βρίσκονται στην αίθουσα, βλέποντας τηλεόραση, παίζοντας τάβλι και χαρτιά ή συζητώντας. Την ευθύνη του Κέντρου έχει η κ. Κατώπη, που εργάζεται ακούραστα. Το ίδιο κι ο κυρ Απόστολος Περβανάς, από τον Πεντάλοφο του Νομού Κοζάνης, ο οποίος επιστατεί στο σερβίρισμα του φαγητού, μαζί με τον κ. Θανάση Κουγιεμήτρο και τον Ευκαρπίδη.

Ο κ. Κουγεμήτρος ζει στην Τζαμέικα για περισσότερα από 30 χρόνια. Είναι δραστήριο μέλος της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου κι έχει θητεύσει πρόεδρος κατά το παρελθόν.

«Πρέπει να υπάρχουν ακόμη 100-150 ελληνικά στην Τζαμέικα, υπάρχουν όμως κι ορισμένοι άλλοι σε ακτίνα 2-3 μιλίων. Οι ηλικιωμένοι παραμένουν, δεν πάνε πουθενά. Οι νέοι είναι αυτοί που φεύγουν για άλλες γειτονιές. Ελπίζω κάποιοι να επιστρέψουν, γιατί για την ώρα η γειτονιά μας κρατά ακόμη το χρώμα της κι ίσως το διατηρήσει για καμιά δεκαετία ακόμη. Ισως ο Ελληνας έχει φοβηθεί με το όνομα Τζαμέικα».



πηγή

PostHeaderIcon Έλληνες πιλότοι ....στην Τουρκία


Είναι γνωστό ότι Έλληνες εργαζόμενοι, λόγω οικονομικής κρίσης μεταναστεύουν για να βρουν δουλειά. Όμως πόσοι γνωρίζουν ότι καταφεύγουν ακόμη και στην Τουρκία, για να αντιμετωπίσουν το φάσμα της ανεργίας;

19 Έλληνες πιλότοι εργάζονται αυτή τη στιγμή στις Τουρκικές Αερογραμμές, οι περισσότεροι μετά την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Vatan. Μάλιστα, οι ίδιοι δηλώνουν ευτυχείς που ζουν σε μία πόλη όπως η Κωνσταντινούπολη.

Ο Νικόλαος Κροντήρης, που εργαζόταν επί 18 έτη στην Ολυμπιακή, εδώ και έναν χρόνο εργάζεται στις Τουρκικές Αερογραμμές και σκέφτεται να παρατείνει το συμβόλαιό του για ένα ακόμη έτος.

Ο Αλέξανδρος Κεχαγιάς, βρίσκεται εδώ τους τελευταίους 6 μήνες, μετά από 21 χρόνια εργασίας στην Ολυμπιακή Αεροπορία:

«Ποτέ δεν είχα σκεφτεί ότι θα εύρισκα δουλειά στην Τουρκία. Πριν από δύο χρόνια δεν θα μου περνούσε ούτε από το μυαλό» λέει ο Αλέξανδρος Κεχαγιάς, ο οποίος έχει μεγαλώσει μεταξύ τουρκόφωνων της μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη.
«Αισθανόμαστε σαν στο σπίτι μας. Ο τουρκικός λαός μας φέρεται πολύ καλά», δηλώνει.
Όπως αναφέρει η Vatan, στην Τουρκία εργάζονται συνολικά 240 αλλοδαποί πιλότοι


PostHeaderIcon Οι Ρώσοι ζητούν τον ενταφιασμό του Λένιν

Οι Ρώσοι ζητούν τον ενταφιασμό του Λένιν 
 
Περισσότεροι από τα δύο τρίτα των Ρώσων επιθυμούν η σορός του Λένιν να αποσυρθεί από το μαυσωλείο της Κόκκινης Πλατείας και να ταφεί, υποστηρίζεται στον ιστότοπο του κυβερνώντος κόμματος Ενωμένη Ρωσία, το οποίο οργάνωσε μια διαβούλευση με την ευκαιρία της 87ης επετείου του θανάτου του πατέρα της μπολσεβικικής επανάστασης.
Στην ερώτηση "Υποστηρίζετε την ιδέα του ενταφιασμού του Λένιν;", σχεδόν 70% των συμμετεχόντων απάντησαν "ναι" σε σύνολο 258.354 ψηφοφόρων οι οποίοι καταμετρήθηκαν σήμερα το πρωί στον ιστότοπο που δημιουργήθηκε ειδικά για το θέμα αυτό (www.goodbyelenin.ru).

Η ονομασία του ιστότοπου αποτελεί αναφορά στην ταινία "Good Bye Lenin" (2003) με θέμα τη ζωή στην Ανατολική Γερμανία κατά την κομμουνιστική εποχή.
Το θέμα του ενταφιασμού της σορού του Λένιν επανέρχεται τακτικά στη Ρωσία μετά την κατάρρευση του σοβιετικού καθεστώτος το 1991, ιδιαίτερα με την ευκαιρία της επετείου του θανάτου του. Ο Λένιν πέθανε στις 21 Ιανουαρίου 1924.
Ωστόσο κανένας ηγέτης της χώρας έχει τολμήσει ως τώρα να πάρει την απόφαση αυτή, καθώς ο πρώην ηγέτης των μπολσεβίκων εξακολουθεί να τιμάται από πολλούς Ρώσους, ιδιαίτερα τους πιο ηλικιωμένους.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα συγκέντρωσε 11,57% των ψήφων στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, το 2007, και ο υποψήφιός του, ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, έλαβε 17,72% στις προεδρικές εκλογές του 2008.

Ένας υπεύθυνος του Κρεμλίνου δήλωσε την Παρασκευή ότι οι ρωσικές αρχές δεν σχεδιάζουν προς το παρόν να απομακρύνουν τη σορό του Λένιν από το μαυσωλείο της Κόκκινης Πλατείας.

Ο πρώην σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ εκτιμά επίσης ότι είναι πρόωρο να ενταφιαστεί ο επαναστάτης.
Από την άλλη πλευρά, η πρώην σοβιετική διαφωνούσα Λιουντμίλα Αλεξέγεβα εκτιμά ότι κανένας εκσυγχρονισμός ή εκδημοκρατισμός της Ρωσίας δεν μπορεί να υπάρξει όσο δεν αποσύρονται από την Κόκκινη Πλατεία η σορός του Λένιν και αυτή του Στάλιν, ο τάφος του οποίου βρίσκεται κοντά στο μαυσωλείο.



πηγή

PostHeaderIcon Νέο ελπιδοφόρο εμβόλιο κατά της φυματίωσης

 

Ένα νέο εμβόλιο, που μπορεί να προστατεύσει τόσο πριν όσο και μετά την έκθεση στο μολυσματικό βακτήριο της φυματίωσης, ανέπτυξε μια διεθνής επιστημονική ομάδα, ένα επίτευγμα που αυξάνει κατά πολλά χρόνια την παροχή προστασίας σε σχέση με ό,τι είναι σήμερα δυνατό.

PostHeaderIcon Ο Κώστας Ζουράρις, ο Ιωάννης Καζάζης και ο Ντίνος Χριστιανόπουλος στο Κτήμα Γεροβασιλείου

Τρεις εξαιρετικοί ομιλητές δίνουν τρεις διαλέξεις σε τρεις Τετάρτες στο Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου:
1. Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου 2011
Κώστας Ζουράρις, συγγραφέας: «Η ιλιαδορωμαϊκή αντίληψη περί πολιτικής»

PostHeaderIcon Η «πράσινη» μετακίνηση στη ζωή μας


Η μεγάλη αύξηση της τιμής της βενζίνης, ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον στρέφει αρκετούς Έλληνες στην «πράσινη» τεχνολογία, που έως ένα βαθμό παρέχει και οικονομικά οφέλη.

PostHeaderIcon flashback... Παλιά Παιδικά Παιχνίδια



PostHeaderIcon Η Κίνα ποντάρει στην αφαλάτωση

 
Είναι γεγονός ότι η μεγαλύτερη πληθυσμιακά χώρα στον κόσμο έχει και τις μεγαλύτερες απαιτήσεις σε πόσιμο νερό. Η λύση την οποία φαίνεται να προκρίνει η Κινεζική κυβέρνηση είναι αυτή της αφαλάτωσης του θαλασσινού νερού. Αυτό εξάλλου σηματοδοτεί η κατασκευή του μεγαλύτερου εργοστασίου αφαλάτωσης συνολικής αξίας £1,1 δις το οποίο  βρίσκεται στην περιοχή βιομηχανικής ανάπτυξης Tianjin – Binhai. 
 

PostHeaderIcon Η λίστα των νοσοκομείων που γίνεται δωρεάν το τεστ ΠΑΠ

Δωρεάν εξετάσεις (test Παπανικολάου) για όλες τις γυναίκες από 15 ετών και άνω, θα διενεργούνται στα δημόσια και πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας που διαθέτουν γυναικολογική κλινική, από σήμερα έως το τέλος του μήνα (24-31).

 
Το πρόγραμμα δωρεάν προσυμπτωματικών ελέγχων, σε όλη την επικράτεια, υλοποιείται στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου δράσης για τον καρκίνο και με αφορμή την 5η ευρωπαϊκή εβδομάδα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

PostHeaderIcon Η ιστορία του πασίγνωστου παιχνιδιού Τέτρις

 
Η ονομασία του παιχνιδιού Τέτρις προέρχεται από το Ελληνικό πρόθεμα τέτρα (αυτό γιατί όλα τα εμπλεκόμενα σχήματα αποτελούνται από τέσσερα ίδια τετράγωνα δομημένα με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους) και την Αγγλική λέξη "τέννις".

PostHeaderIcon Αναβαθμίζει ελληνικές τράπεζες η Credit Suisse

 
Η φημολογία για ''βελούδινη αναδιάρθρωση'' και επαναγορά ομολόγων, επηρεάζει θετικά τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με σημερινή ανάλυση της Credit Suisse, η οποία αναβαθμίζει την εκτίμησή της για τον κλάδο σε neutral από negative, όπως είναι οι όροι της αγοράς.

PostHeaderIcon Σύνδρομο Raynaud ή απλώς κρύα χέρια το χειμώνα;

Πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται για κρύα χέρια και πόδια το χειμώνα. Συνήθως είναι μια φυσιολογική κατάσταση, κατά την οποία ο οργανισμός προσπαθεί να διατηρήσει σταθερή τη θερμοκρασία του σώματος, μειώνοντας τη θερμοκρασία των άκρων. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί όμως τα συμπτώματα να είναι διαφορετικά... 

PostHeaderIcon Μετέτρεψε την καφετέριά του σε λαογραφικό μουσείο...

Ένα ξεχωριστό μουσείο, στο οποίο οι επισκέπτες- ή μάλλον θαμώνες- πίνοντας τον καφέ ή τον ποτό τους, μπορούν να θαυμάσουν μια αξιοζήλευτη συλλογή από σπάνιο υλικό, που παραπέμπει στην Επανάσταση του 1821, λειτουργεί στο δημοτικό διαμέρισμα Ράξας, στο νομό Τρικάλων. Στην πραγματικότητα, το μουσείο είναι …καφετέρια, όπου εκτίθενται σπάνια τουφέκια, που χρησιμοποίησαν οι Έλληνες το 1821 για να απαλλαγούν από τον τουρκικό ζυγό, αλλά και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από άλλες, δύσκολες εποχές που βίωσε η Ελλάδα.


PostHeaderIcon Ρεκόρ απώλειας πάγου στη Γροιλανδία το 2010


Μελέτη Αμερικανών επιστημόνων αναφέρει ότι η απώλεια πάγου στη Γροιλανδία ξεπέρασε κάθε ρεκόρ το 2010, εντείνοντας τις ανησυχίες για άνοδο της στάθμης της θάλασσας, σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP.

PostHeaderIcon Ο φόβος του Facebook αλλάζει την Google!

 
Όταν μια εταιρεία είναι επί μια δεκαετία και πλέον η ηγέτιδα στον τομέα της διεθνώς, παρουσιάζει εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα και επεκτείνεται διαρκώς, προφανώς και δεν αντιμετωπίζει προβλήματα εσωτερικής οργάνωσης, ή διοικητικούς τριγμούς.
Ο θυμόσοφος λαός λέει χαρακτηριστικά πως ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει. Να όμως που υπάρχουν και εξαιρέσεις. Ηχηρές μάλιστα.


PostHeaderIcon Πως να αποφύγετε την μούχλα στο σπίτι

1. Η μούχλα είναι κυρίως εποχιακό φαινόμενο. Εμφανίζεται στα σπίτια κατά την περίοδο της θέρμανσης τους χειμερινούς μήνες.

2. Η μούχλα σχετίζεται άμεσα με τη συμπύκνωση των εσωτερικών υδρατμών πάνω σε κρύα, αμόνωτα δομικά στοιχεία π.χ. δοκάρια, κολόνες, τοιχεία κλπ.

3. Η μούχλα είναι φυτικοί μικροοργανισμοί που για την επιβίωση και ανάπτυξή τους χρειάζονται κυρίως δύο πράγματα:
α) νερό που το παρέχουν τα συμπυκνώματα πάνω στα δομικά στοιχεία
β) τροφή που την παρέχουν τα οργανικά υλικά: χρώμα, ταπετσαρίες, υφάσματα κλπ.

4. Η μούχλα παρουσιάζεται κυρίως στις γωνίες κι έχει συνήθως μαυροπράσινο χρώμα. Ξεκινάει από έναν κεντρικό πυρήνα και εξαπλώνεται περιφερειακά.

5. Η μούχλα δεν επιβαρύνει συνήθως τα υγιή άτομα. Για άτομα όμως με βεβαρημένο ιστορικό αναπνευστικών προβλημάτων η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική.

6. Όντας φαινόμενο εσωτερικό η μούχλα δεν αντιμετωπίζεται με μέτρα στεγανοποίησης. Πολλά χρήματα ξοδεύονται ανώφελα κάθε χρόνο γι’ αυτό το λόγο.

7. Οι τρόποι αντιμετώπισης της μούχλας κατά σειρά αποτελεσματικότητας είναι:
α) ενίσχυση της θερμομόνωσης του δομικού στοιχείου
β) χρήση αντισυμπυκνωτικών βαφών (π.χ. Anticondensation)
γ) χρήση αντιμυκητιακών – αντιμουχλικών βαφών (π.χ. Biosheen)
δ) καθαρισμός της μούχλας με υλικά τοίχου Antimousse.
Οι τρόποι α) και β) αποτρέπουν τη δημιουργία της συμπύκνωσης, ο γ) επιτρέπει μεν τη συμπύκνωση αλλά αποτρέπει τη δημιουργία μούχλας και ο δ) είναι καθαρά πυροσβεστικού χαρακτήρα.

8. Μπορείτε να πάρετε τα εξής προληπτικά μέτρα κατά της δημιουργίας της μούχλας:
8α. Μειώστε την ποσότητα των παραγόμενων υδρατμών. Οι μεγαλύτερες ποσότητες υδρατμών παράγονται:
- σε μπάνια και κουζίνες χωρίς μηχανικό ή φυσικό εξαερισμό
- από το στέγνωμα των ρούχων
- από το μαγείρεμα
- από την ύπαρξη φυτών.

8β. Αερίζετε συχνά. Εξασφαλίστε ελεύθερη κυκλοφορία αέρα σε όλα τα μέρη του σπιτιού. Μην κολλάτε τα έπιπλα στους εξωτερικούς τοίχους.
8γ. Θερμαίνετε επαρκώς τους χώρους. Στα υποθερμαινόμενα σπίτια οι πιθανότητες συμπύκνωσης υδρατμών αυξάνουν. Εξασφαλίστε ενιαία θερμοκρασία σε όλους τους χώρους χωρίς κλειστά κρύα δωμάτια.

πηγή

PostHeaderIcon Θα καίνε τους νεκρούς και θα θερμαίνουν το τοπικό κολυμβητήριο!

Σε μια μικρή πόλη στην Μ.Βρετανία, την Redditch , το Δημοτικό Συμβούλιο σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν τη χαμένη θερμότητα απο την καύση των νεκρών που δημιουργείται στο τοπικό κρεματόριο για να θερμάνθει το τοπικό κολυμβητήριο.

PostHeaderIcon Το κιλό χάνει… βάρος!

 
Τελικά προβλήματα βάρους στην εποχή μας έχουν ακόμα και οι μονάδες μέτρησής του! Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων ετοιμάζεται να δώσει ένα νέο μη φυσικό ορισμό στο κιλό, μετά την ανακάλυψη ότι το μεταλλικό πρωτότυπό του, που χρησιμοποιείται ως διεθνές πρότυπο, ζυγίζει πια λιγότερο -για λόγους μυστηριώδεις.

PostHeaderIcon Το υψηλότερο χιονοδρομικό κέντρο στον κόσμο


Το Chacaltaya βρίσκεται στη Βολιβία, 30 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα Λα Παζ. Είναι το ψηλότερο χιονοδρομικό κέντρο στον κόσμο, όπως επίσης και το κοντινότερο στον ισημερινό.

PostHeaderIcon Αυξήθηκε η τηλεθέαση της F1 το 2010!

 
Η συναρπαστική εξέλιξη του πρωταθλήματος το 2010 βοήθησε στην αύξηση της τηλεθέασης σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της FOM.

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin