Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Τα φυτά μετακινούνται στους πρόποδες των βουνών λόγω …υπερθέρμανσης

 Τα φυτά μετακινούνται στους πρόποδες των βουνών λόγω …υπερθέρμανσης
Η ευρέως διαδεδομένη υπόθεση ότι τα φυτά θα πρέπει να μετακινηθούν σε μεγαλύτερα ύψη για να γλιτώσουν την εξαφάνιση από την υπερθέρμανση του πλανήτη αμφισβητείται από μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science, από τον Jonathan Greenberg, ερευνητή στο Κέντρο Χωρικής Τεχνολογίας και Τηλεπισκόπησης του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.

Ο κ. Greenberg εξέτασε τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τη Δασική Υπηρεσία των ΗΠΑ από το 1930 έως το 2000 και είδε ότι, αντί να μεταναστεύουν σε υψηλότερα υψόμετρα για να διατηρήσουν μια σταθερή θερμοκρασία, πολλά είδη φυτών στην Καλιφόρνια μετανάστευσαν χαμηλότερα, με μέσο όρο τα 260 πόδια.


“Ενώ το κλίμα θερμαίνεται σημαντικά κατά την περίοδο αυτή, υπήρξε επίσης αύξηση των ατμοσφαιρικών κατακρημνισμάτων. Οι συνθήκες αυτές προϋποθέτουν περισσότερες βροχές που επιτρέπουν στα φυτά να επιβιώνουν σε θερμότερες περιοχές από ό, τι προηγουμένως” αναφέρει ο κ. Greenberg.


Σχετικά με την προηγούμενη υπόθεση ότι τα φυτά και τα ζώα θα πρέπει να ανέβουν σε υψηλότερα υψόμετρα ο Greenberg διαπίστωσε ότι πέρα από τη θερμοκρασία υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την μετακίνηση των ειδών. Τα ευρήματα αυτά είναι διπλά σημαντικά σε πολλές τοποθεσίες όπως βόρεια όπου σημειώθηκαν αυξημένα επίπεδα βροχοπτώσεων τον περασμένο αιώνα.


Τα παγκόσμια κλιματικά μοντέλα προβλέπουν ότι η αυξημένη τάση θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Στις χώρες αυτές περιλαμβάνεται το βορειότερο τμήμα των ΗΠΑ, σχεδόν όλες οι περιοχές του Καναδά και της Ρωσίας και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.


Είναι προφανές ότι τα είδη των ζώων και των φυτών στις εν λόγω χώρες μπορεί να μετακινηθούν προς τα κάτω σε αναζήτηση σταθερών συνθηκών διαβίωσης και πρέπει να υπάρχουν τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλιστεί η επιβίωση των ειδών αυτών.

Πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin