Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Οι άγνωστες χρήσεις του µπότοξ...


Μπότοξ για ρυτίδες; Ναι, αλλά όχι µόνο. Η πιο διάσηµη θεραπεία οµορφιάς βρίσκει εφαρµογές από τον πονοκέφαλο µέχρι την ακράτεια ούρων.

Το µπότοξ ή, σύµφωνα µε την αυστηρή ιατρική ορολογία, η αλλαντική τοξίνη είναι η πιο δηµοφιλής αισθητική θεραπεία µε µεγάλη απήχηση και στα δύο φύλα.
Είναι µάλιστα η µοναδική θεραπεία ιατρείου που εξακολουθεί να παρουσιάζει αυξηµένη ζήτηση σε πείσµα της ύφεσης, ενώ τελευταία φαίνεται ότι αποτελεί ακόµα και «διαβατήριο» για προαγωγή στη δουλειά (ειδικά στους άντρες), αφού η πιο νεανική όψη τούς κάνει να φαίνονται πιο µαχητικοί, άρα και πιο αποδοτικοί στην εργασία τους. Ωστόσο η αλλαντική τοξίνη, που έχει την ιδιότητα να παραλύει τους µυς απαλύνοντας ή σβήνοντας τις ρυτίδες έκφρασης, έχει και άλλες, άγνωστες στο ευρύ κοινό ιατρικές χρήσεις που δικαιώνουν τη φήµη της ως πολυφάρµακου.

Για τις ηµικρανίες

Πρόσφατα το µπότοξ εγκρίθηκε από τον Αµερικανικό Οργανισµό Φαρµάκων (FDA) για την αντιµετώπιση των ηµικρανιών που δεν υποχωρούν µε κοινά αναλγητικά.
Πρώτη η Μεγ. Βρετανία ενέκρινε τον περασµένο Ιούλιο τις ενέσεις µπότοξ στο κεφάλι και το λαιµό για να µετριαστεί ο ανυπόφορος συνήθως πόνος από τις ηµικρανίες.
Τώρα ακολουθεί και η Αµερική και έτσι το µπότοξ αναµένεται να γίνει ακόµα πιο διάσηµο στις γυναίκες, αφού, όπως δείχνουν οι έρευνες, οι ηµικρανίες έχουν αδυναµία στο γυναικείο φύλο.

Κινητική αποκατάσταση
Ήδη από το 2008 το µπότοξ έχει εγκριθεί για την καταπολέµηση των µυϊκών σπασµών των άκρων.
Μάλιστα ερευνητές µιας από τις πιο γνωστές ιατρικές σχολές του πλανήτη, στο νοσοκοµείο Mount Sinai της Νέας Υόρκης, το χρησιµοποιούν για την αποκατάσταση των κινητικών προβληµάτων ύστερα από έµφραγµα.

Λιγότερος ιδρώτας
Το µπότοξ χρησιµοποιείται και για την αντιµετώπιση της υπεριδρωσίας, κατά την οποία παράγεται υπερβολικά µεγάλη ποσότητα ιδρώτα από τους ιδρωτοποιούς αδένες.
Η υπερέκκριση ιδρώτα εντοπίζεται σε παλάµες, πέλµατα και µασχάλες και, εκτός από κακοσµία και µυκητιάσεις, δηµιουργεί και έντονη αµηχανία στον πάσχοντα.
Η αλλαντική τοξίνη όµως σταµατά την παραγωγή του, παραλύοντας το ερέθισµα που διεγείρει τη λειτουργία του αδένα.

Stop στην ακράτεια
Μια άλλη πρόσφατα ανακαλυφθείσα θεραπευτική του εφαρµογή είναι η αντιµετώπιση της ακράτειας ούρων. Πρόκειται για το λεγόµενο και Σύνδροµο Υπερδραστήριας Κύστης, που και πάλι πλήττει περισσότερες γυναίκες –σε τριπλάσια αναλογία– σε σχέση µε τους άντρες.
Η ακράτεια, αν και δεν είναι απειλητική για τη ζωή, ταλαιπωρεί σηµαντικό ποσοστό ατόµων άνω των 50 ετών και, σύµφωνα µε πρόσφατη έρευνα, υποβαθµίζει την ποιότητα της ζωής τους περισσότερο από τη ρευµατοειδή αρθρίτιδα, µια επώδυνη φλεγµονώδη νόσο των αρθρώσεων.
Οι ασθενείς ουσιαστικά αποµονώνονται, πολλοί αναγκάζονται να σταµατήσουν την εργασία τους και οι περισσότεροι αναφέρουν πως έχουν πρόβληµα και στη σχέση τους. Οι ενέσεις µπότοξ αποτελούν µια καλή εναλλακτική λύση της φαρµακευτικής θεραπείας.
Το µπότοξ µπορεί να χρησιµοποιηθεί και για τη συµµετροποίηση του προσώπου όταν υπάρχει παράλυση ενός νεύρου από τη µία πλευρά.

Και για αισθητική χρήση
Η ζήτηση του µπότοξ δεν δέχτηκε πλήγµα ούτε από την ύφεση, καθώς όσοι το ζητούν το αντιµετωπίζουν ως αντικαταθλιπτικό.
Γι’ αυτό κανείς δεν αµφιβάλλει ότι η κυριαρχία του µπότοξ στον κόσµο της πλαστικής οµορφιάς καλά κρατεί. Πλέον πάντως εφαρµόζεται και στο λαιµό.
Όσο για το πρόσωπο, το µπότοξ επιτυγχάνει το µάξιµουµ αποτέλεσµα µία εβδοµάδα µετά τη θεραπεία και κρατά το δέρµα φρέσκο και ξεκούραστο για 4-6 µήνες. Μετά πρέπει να επαναληφθεί.
Το καλό µε τις τακτικές θεραπείες είναι πως ατροφούν οι µύες έκφρασης, οπότε συσπώνται λιγότερο και δηµιουργούνται λιγότερες ρυτίδες.
Στους άντρες η τεχνική διαφοροποιείται ελαφρά γιατί το δέρµα είναι λίγο πιο βαρύ και δεν πρέπει από την παράλυση των µυών να κατέβει το µέτωπο και να βαρύνει το βλέµµα.
 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin