Είχαμε οίστρο...
Χρονοντούλαπο:
-
►
2013
(
5
)
- ► Ιανουαρίου ( 1 )
-
▼
2011
(
4948
)
-
▼
Μαρτίου
(
217
)
-
▼
Μαρ 15
(
20
)
- Τοξοπλάσμωση: Απαντήσεις στα ερωτήματα σας
- Τι ακριβώς έγινε στον πλανήτη γη μετά τον σεισμό τ...
- Μωρό ζωντανό κάτω από συντρίμμια
- Αριστοτέλης Ωνάσης: Ο περιπετειώδης βίος του Έλλην...
- Καταδικάστηκε ο παππούς δύο ανηλίκων που εμπλέκοντ...
- Ο Πάπας κάνει chat στο... Facebook!
- Σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης αναγ...
- Tα σοβαρότερα πυρηνικά δυστυχήματα στην Ιστορία
- Τούρκοι φοιτητές γράφουν ένα ασυνήθιστο βιβλίο για...
- «The stolen scream»: η εκμετάλλευση μιας φωτογραφί...
- ''Google Me'': Η απάντηση της Google στο Facebook
- 8 ερωτήσεις & απαντήσεις για την πυρηνική κρίση
- Χάραξε στο σώμα της συντρόφου του με πυρωμένο σίδε...
- CNN: Το πρόβλημα του πυρηνικού αντιδραστήρα (video)
- Τρίτη έκρηξη σε πυρηνικό αντιδραστήρα
- Καταστρεπτική καλημέρα... :P
- Μαμά σήμερα να μαγειρέψεις... : Κανελόνια
- Σαν σήμερα...
- Γενική πρόγνωση καιρού για Τρίτη 15/03/2011
- Καλημέρα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
-
▼
Μαρ 15
(
20
)
- ► Φεβρουαρίου ( 568 )
- ► Ιανουαρίου ( 1371 )
-
▼
Μαρτίου
(
217
)
-
►
2010
(
804
)
- ► Δεκεμβρίου ( 804 )
Contact via email
m@il at:
Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 15 Μαρτίου 2011
Τούρκοι φοιτητές γράφουν ένα ασυνήθιστο βιβλίο για τη Θεσσαλονίκη
11:15 π.μ.
|
Αναρτήθηκε από
antgeo
|
Επεξεργασία ανάρτησης
Ένα ασυνήθιστο βιβλίο για τη Θεσσαλονίκη γράφουν 29 Τούρκοι φοιτητές και επτά καθηγητές από το Εσκίσεχιρ. Το βιβλίο δεν αναφέρεται ούτε στην ιστορία, ούτε στα οθωμανικά μνημεία της πόλης, όπως θα περίμενε κάποιος, αλλά στο μικρόκοσμο της Θεσσαλονίκης, μέσα από στιγμιότυπα της καθημερινής ζωής. Πορτρέτα ανθρώπων που περπατούν στους δρόμους, τα γκράφιτι στους τοίχους, οι πινακίδες, λεπτομέρειες από την αρχιτεκτονική, τα παλιά βιβλία κι αντικείμενα ενός σπιτιού, είναι κάποια από τα θέματα του βιβλίου.
Το βιβλίο αποτελεί συνέχεια, αλλά και "καρπό" ενός προγράμματος ελληνοτουρκικού πολιτισμικού διαλόγου, που ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο Αναντολού του Εσκίσεχιρ με το φεστιβάλ "Dialog" το Νοέμβριο του 2010 και στο οποίο προβλήθηκαν ελληνικές και τουρκικές ταινίες μικρού μήκους, και συνεχίστηκε στις 9-10 Μαρτίου 2011, στη Θεσσαλονίκη.
Το βιβλίο θα περιλαμβάνει φωτογραφίες από τη Θεσσαλονίκη και θα εκδοθεί τον προσεχή Απρίλιο από το Πανεπιστήμιο Αναντολού του Εσκίσεχιρ. Θα ακολουθήσει ένα άλλο βιβλίο, με θέμα το Εσκίσεχιρ, συγγραφείς του οποίου θα είναι αυτή τη φορά Έλληνες φοιτητές.
Αφορμή για τη πρωτοβουλία αυτή υπήρξε η επίσκεψη του αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αναντολού, Νεζίχ Ορχόν, στη Θεσσαλονίκη, πριν από περίπου δύο χρόνια, στη διάρκεια της οποίας γνωρίστηκε με το διευθυντή του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Θεσσαλονίκης, Γιάννη Ζαχόπουλο. Λίγους μήνες μετά, ο κ. Ορχόν προσκάλεσε Έλληνες φοιτητές στο ετήσιο, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, που πραγματοποιείται στο Εσκίσεχιρ.
"Τότε ήρθαν στο Εσκίσεχιρ 12 Έλληνες φοιτητές, που τους φιλοξενήσαμε σε σπίτια Τούρκων φοιτητών. Είδαμε ότι βρισκόμαστε σε σωστό δρόμο και σκεφτήκαμε ότι θα ήταν σωστό να διοργανώσουμε ένα Ελληνοτουρκικό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, στο οποίο δώσαμε το όνομα 'Dialog' (Διάλογος) και το ξεκινήσαμε στις 1-3 Δεκεμβρίου του 2010. Καλέσαμε περίπου 15 Έλληνες φοιτητές, τέσσερις Έλληνες σκηνοθέτες και τον κ. Ζαχόπουλο στο Εσκίσεχιρ. Η αίθουσα προβολής του Πανεπιστημίου Αναντολού είναι χωρητικότητας 550 ατόμων και το Φεστιβάλ το διοργάνωσαν οι φοιτητές του τμήματος κινηματογράφου. Η πληρότητα στη αίθουσα ήταν 90-95% και μάλιστα βάλαμε και νυχτερινές προβολές", αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ορχόν.
Οι Τούρκοι φοιτητές ενθουσιάστηκαν από τη γνωριμία με τους Έλληνες φοιτητές. Έτσι, 29 απ' αυτούς, μαζί με επτά καθηγητές τους, βρέθηκαν, την περασμένη εβδομάδα, στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συμμετάσχουν στο 2ο Φεστιβάλ "Dialog".
"Φτάνοντας στη Θεσσαλονίκη κάναμε άλλο ένα σημαντικό άνοιγμα. Είπαμε να μην αρκεστούμε στο ευχολόγιο κι αντί να σταθούμε πάνω σε αφηρημένες έννοιες, να κάνουμε κάτι συγκεκριμένο. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να ετοιμάσουμε ένα βιβλίο, με τίτλο 'Θεσσαλονίκη-Εσκίσεχιρ', υπό την επίβλεψη του καθηγητή Λεβέντ Κιλίτς, ο οποίος είναι από τα ιδρυτικά μέλη του τμήματός μας. Κάθε φοιτητής και καθηγητής θα επιλέξει ένα θέμα σχετικό με τη Θεσσαλονίκη και θα γράψει τέσσερις σελίδες, που θα είναι πλαισιωμένες με φωτογραφίες. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου μας υποσχέθηκε, μέσα στον Απρίλιο, να εκδοθεί αυτό το βιβλίο. Αλλά, η πρωτοβουλία μας δεν σταματά εδώ. Συναντηθήκαμε με τους καθηγητές της Σχολής Δημοσιογραφίας και της Σχολής Κινηματογράφου του ΑΠΘ και τους καλέσαμε στο Εσκίσεχιρ. Περιμένουμε νε έρθουν 50 φοιτητές, τους οποίους θα φιλοξενήσουμε στα τέλη Οκτωβρίου με μέσα Νοεμβρίου. Όταν έρθουν οι Έλληνες φοιτητές στην πόλη μας θα γράψουν κι αυτοί ένα βιβλίο για το Εσκίσεχιρ, ο οποίο θα εκδώσει το Πανεπιστήμιο Αναντολού", προσθέτει ο κ. Ορχόν.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Λεβέντ Κιλίτς επισημαίνει ότι η έκδοση ενός βιβλίου για τη Θεσσαλονίκη θα αποτελέσει ένα χειροπιαστό αποτέλεσμα του πολιτισμικού διαλόγου των φοιτητών από τις δύο χώρες.
"Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν μια ιστορική διάσταση, η οποία προβάλλεται διαφορετικά στα σχολικά εγχειρίδια των δύο χωρών, και μια πολιτική διάσταση, σε επίπεδο κυβερνήσεων, που βελτιώνεται συνεχώς. Αυτό είναι ένα ευτυχές γεγονός. Όμως, τι σκέφτεται ο άνθρωπος που περπατάει στο δρόμο; Απαντήσεις στο ερώτημα αυτό θα δώσουν οι φοιτητές μας, που έμειναν στη Θεσσαλονίκη για ένα μικρό διάστημα έξι ημερών. Από ιστορική άποψη, η κουλτούρα μας διαθέτει πολλά κοινά με την κουλτούρα της Ελλάδας. Με το απόθεμα των γνώσεων που αποκόμισαν οι φοιτητές μας, στη διάρκεια της επίσκεψης στη Θεσσαλονίκη, θα ερμηνεύσουν πώς βλέπουν αυτή την κουλτούρα. Ο καθένας θα γράψει τέσσερις σελίδες στο βιβλίο. Τα θέματα που έχουν επιλέξει είναι οι πινακίδες της πόλης, τα πορτρέτα των πολιτών που περπατούν στο δρόμο, τα γκράφιτι, τα μενού στα εστιατόρια, όπου βλέπουμε πολλά τουρκικά ονόματα φαγητών και γλυκών, οι νέες τεχνολογίες. Αυτά μπορεί να φαίνονται μικροπράγματα, αλλά αποτελούν στιγμιότυπα από την καθημερινή ζωή", επισημαίνει ο κ. Κιλίτς.
Οι Τούρκοι φοιτητές ενθουσιάστηκαν από την επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη. "Εκείνο που τούς έκανε μεγαλύτερη εντύπωση είναι η ζωή στη πόλη. Είπαν ότι είναι μια πόλη γεμάτη ενέργεια. Σ' ένα καφέ απέναντι από τον κινηματογράφο 'Αλέξανδρο' συζητούσαμε όχι το πώς διασκέδασαν ή το τι έκαναν και το τι έφαγαν, αλλά την ελληνική αρχιτεκτονική. Μου έλεγαν, 'κοιτάξτε τη διακόσμηση στην οροφή'. Αποδέχονται κάθε τι που είναι διαφορετικό, βλέπουν την ομορφιά ανάμεσα στην ασχήμια. Στις διάφορες περιόδους της ιστορίας θεωρήσαμε το διαφορετικό ως κακό και επικίνδυνο. Τώρα, όμως, το διαφορετικό γίνεται αποδεκτό κι αυτό είναι πολύ σημαντικό", λέει ο αντιπρύτανης, Νεζίχ Ορχόν, αναφερόμενος στις εντυπώσεις των φοιτητών. Παράλληλα, επισημαίνει ότι χάρη στον κ. Ζαχόπουλο και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, οι φοιτητές πήραν σε μία μέρα βίζα για την Ελλάδα, χωρίς καν να επιβαρυνθούν το κόστος, το οποίο ανέλαβαν οι Έλληνες διοργανωτές του Φεστιβάλ.
Εντυπωσιασμένη από το σπίτι που τη φιλοξένησε δηλώνει η φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Αναντολού, Σεντέφ Γιλμάερ, η οποία μετέχει στην ομάδα που διοργανώνει το "Dialog" και είναι μία από τις συγγραφείς του βιβλίου για τη Θεσσαλονίκη. Γι' αυτό, άλλωστε, έχει επιλέξει να γράψει γι' αυτό το σπίτι, ιδιαιτερότητα του οποίου είναι να παλιά αντικείμενα που το κοσμούν.
"Φιλοξενήθηκα στο Επταπύργιο, στο σπίτι μίας Ελληνίδας φοιτήτριας, η οποία μένει με τους γονείς της. Νιώθω πολύ ευτυχισμένη για τον ενδιαφέρον που μού έδειξαν, για τα φαγητά που μαγείρεψαν ειδικά για μένα. Εκείνο που μου κίνησε πιο πολύ το ενδιαφέρον είναι το ίδιο το σπίτι. Ο πατέρας της οικογένειας πηγαίνει εδώ και 30 χρόνια κάθε μέρα στο Μπιτ Παζάρ και φέρνει κάτι παλιό στο σπίτι. Έχουν πάρα πολλά παλιά αντικείμενα, αλλά και τουρκικά βιβλία, παρ' ότι δεν ξέρουν τουρκικά. Όλα αυτά τα φωτογράφησα κι αυτές οι φωτογραφίες και ο πολιτισμικός διάλογος θα είναι το θέμα που θα γράψω για το βιβλίο", αναφέρει η Τουρκάλα φοιτήτρια.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου