Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Ο Μέγας Αλέξανδρος στο Λούβρο

 
Η μεγάλη έκθεση με τίτλο «Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου – Η αρχαία Μακεδονία» θα ανοίξει για τους επισκέπτες του Λούβρου τον ερχόμενο Οκτώβριο και θα διαρκέσει ως και τον Ιανουάριο του 2012, η προετοιμασία της όμως, έχει ήδη σχεδόν ολοκληρωθεί. Κατά την πολλοστή επίσκεψή της στη Θεσσαλονίκη και άλλες μακεδονικές πόλεις όπου εκτίθενται ευρήματα από αρχαιολογικές ανασκαφές, η επιμελήτρια της έκθεσης και διευθύντρια του τμήματος Ελληνικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων του Μουσείου του Λούβρου κυρία Σοφί Ντεσάμπ κατέληξε στην επιλογή 668 αντικειμένων από έντεκα συνολικά Εφορείες Αρχαιοτήτων και μουσεία της Βόρειας Ελλάδας.
«Οι Γάλλοι γνωρίζουν ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Ελληνας, όχι όμως και Μακεδόνας. Τα πράγματα είναι λίγο μπερδεμένα. Δεν γνωρίζουν ότι η Μακεδονία - γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι Ελλάδα. Η έκθεση λοιπόν θα είναι μια καταπληκτική ευκαιρία γι ανα γνωρίσουν οι κάθε εθνικότητας επισκέπτες του Λούβρου τον Μέγα Αλέξανδρο, την καταγωγή και τη διαχρονικότητα του μύθου του»,

έλεγε σήμερα στη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται, η κ. Ντεσάμπ, η οποία υπενθύμισε επίσης πως οι πρώτες ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας έγιναν από τον γάλλο αρχαιολόγο Λέον Εζέ (1861) όταν ακόμα η Μακεδονία βρισκόταν υπό τουρκική κατοχή.

Ο γάλλος αρχαιολόγος και οι συνεργάτες του μάλιστα, αλλά και πολλοί γάλλοι περιηγητές πήραν μαζί τους αρκετά από τα ευρήματα των ανασκαφών τους, τα οποία βρίσκονται σήμερα στο Λούβρο και θα αποτελέσουν - με την ευκαιρία της έκθεσης- τη βάση για την επανένωση των συνόλων των αρχαιολογικών ευρημάτων, αφού τα μισά βρίσκονται στη Γαλλία.

Η έκθεση στο Λούβρο θα χωρίζεται σε 10 ενότητες, που θα αρχίζουν από τα ευρήματα της πρώτης ανασκαφής που έγινε στη Βεργίνα από τον Λεόν Εζέ και την ιστορία των ελληνικών ανασκαφών στο σύνολο της Μακεδονίας, την ιστορία της Μακεδονίας από την εποχή του Χαλκού ως τον 4ο μ. Χ αιώνα. Ειδικότερα θα γάινει ανααφορά στην Κλασσική εποχή (από τον Αλέξανδρο τον Α΄ως τον Μέγα Αλέξανδρο), τη Μακεδονία μετά τον Μέγα Αλέξανδρο, την κοινωνική και δημόσια ζωή στη (οπλισμός, σάρισες, γυναικεία κοσμήματα, συμπόσια κ.ά), την παραγωγή τέχνης, τη θρησκεία και τον θάνατο (ταφικά έθιμα, κτερίσματα κ.ά), τη ρωμαϊκή Μακεδονία και τέλος τον μύθο και την ακτινοβολία του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε όλο τον κόσμο της αρχαιότητας.

Κεντρικό έκθεμα θα αποτελέσει το ψηφιδωτό με σκηνή κυνηγιού από τον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας αλλά και το χρυσό στεφάνι που εντόπισε τον Αυγουστο του 2008 στην αγορά της Βεργίνας η αρχαιολόγος και ευρωβουλευτής κ. Χρυσούλα Παλιαδέλη (το χρυσό στεφάνι συντηρήθηκε και εκτίθεται για πρώτη φορά στο γαλλικό κοινό) και η προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου (ρωμαικών χρόνων), επίσης από το μουσείο της Πέλλας.

πηγή : tovima

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin