Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Πετρέλαιο – Η μητέρα του πολέμου

 
Ήμουν στο εξωτερικό τους τελευταίους 3 μήνες. Δεν έγραψα διότι δεν ήθελα να επαναλάβω τα ιδία που γράψαμε τον Ιανουάριο του 2010 γύρω από την οικονομία- καταστροφική πολιτική που οδηγεί στην χρεοκοπία. Όλα ακολουθούν με μαθηματική ακρίβεια αυτά που είχαμε πει.
Το παιχνίδι της ενέργειας θα είναι το θέμα του πρώτου άρθρου για το 2011.

Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας αυτά που άκουσα σε τρεις διαφορετικές ηπείρους και τα συμπεράσματα μου.

Ήμουν στην Κίνα όταν ο αγωγός πετρελαίου μεταξύ Ρωσίας και Κίνας άνοιξε. Οι δυο χώρες είναι πια ενεργειακά ενωμένες

Στην Αμερική υπήρξε η μεγαλύτερη ανακάλυψη φυσικού αερίου των τελευταίων 60 ετών. Η Αμερική έχει αρκετό φυσικό αέριο για τα επόμενα 100 χρόνια.

Δυο πλοία (ελληνικής ιδιοκτησίας) με ικανότητα να κάνουν γεωτρήσεις μέχρι 12000 ft έφυγαν από την Βραζιλία ναυλωμένα από την Τουρκιά με κατεύθυνση το Αιγαίο.

Ρώσοι μηχανικοί για πλατφόρμες που είχαν έρθει στην Κύπρο έφυγαν ξαφνικά

Πανεπιστήμιο στο Ισραήλ ήδη κάνει μελέτες για το κράτος για τον θαλάσσιο αγωγό που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από το Leviathan ( το κοίτασμα ανάμεσα Κύπρος και Ισραήλ) στην Ευρώπη. Απαραίτητος σταθμός η Κρήτη.

Ο ενεργειακός χάρτης του κόσμου αλλάζει ραγδαία και το καινούργιο δίκτυο παραγώγων και καταναλωτών αρχίζει να παίρνει μορφή με την περιοχή μας να είναι στο κέντρο της επικαιρότητας.

Η Ευρώπη είναι η άρρωστη αδελφή στον καινούργιο χάρτη. Η μονή επιλογή που έχει χωρίς άλλη διέξοδο (αν και προσπάθησε να το κάνει μέσω Τουρκιάς) είναι το φυσικό αέριο από την Ρωσία. Μέχρι τώρα. Τα κοιτάσματα στην Μεσόγειο είναι η λύση που έψαχνε.

Αυτό όμως είναι κάτι που η Ρωσία δεν θα επιτρέψει να γίνει. Για την Ρωσία είναι ζήτημα ζωής και θανάτου εκτός εάν Ρωσικές εταιρείες έχουν σοβαρή συμμετοχή στην εκμετάλλευση αυτών τον κοιτασμάτων. Αυτό είναι κάτι που οι Αμερικανικές και Ευρωπαϊκές εταιρείες δεν θα επιτρέψουν να γίνει. Το όνομα Noble Energy θα ακουστεί πολύ αυτή την περίοδο.

Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει. Πάντως τα πράγματα θα γίνουν πολύπλοκα και θα δούμε συμμαχίες που θα μας κάνουν να τρίβουμε τα μάτια μας. Κρίμα που η Ελλάδα σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο είναι στα χέρια ανίκανων.

Πηγή:logioshermes

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin