Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Γρηγόρης Ξενόπουλος

 
Ο Γρηγόρης Ξενόπουλος (9 Δεκεμβρίου 1867 - 14 Ιανουαρίου 1951) ήταν Ζακυνθινός μυθιστοριογράφος, δημοσιογράφος και συγγραφέας θεατρικών έργων.
 
Άρχισε την λογοτεχνική καριέρα του δημοσιεύοντας διηγήματα στις ημερήσιες εφημερίδες, με πρώτη την Εστία. Το 1896 άρχισε να συνεργάζεται με το λογοτεχνικό περιοδικό -η πορεία του οποίου έμμελε να συνδεθεί με το όνομα του Ξενόπουλου-,την Διάπλαση των Παίδων. Είναι χαρακτηριστική η υπογραφή του Σας ασπάζομαι, Φαίδων, που χρησιμοποιούσε στις επιστολές που υποτίθεται έστελνε στο περιοδικό. Ασχολήθηκε,επίσης, με το θέατρο συμβάλλοντας αποφασιστικά στον εκσυχρονισμό του. Κυριότερα έργα του είναι: Ο Ποπολάρος, Το μυστικό της Κοντέσας Βαλέραινας, Το Φιόρο του Λεβάντε, Η Στέλλα Βιολάντη. Στη Πεζογραφία αντιπροσωπευτικότερα έργα του Ξενόπουλου είναι: Ο Νουμάς, Η Μαργαρίτα Στέφα, Ο κόκκινος βράχος, Πλούσιοι και φτωχοί. Το 1931 εκλέχτηκε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Ήταν ο ιδρυτής και εκδότης του περιοδικού Νέα Εστία, το οποίο εκδίδεται ακόμα και σήμερα. Το 1931 έγινε ακαδημαϊκός.
Μαζί με τους Παλαμά, Σικελιανό και Καζαντζάκη ίδρυσε την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών.
Ο Γρηγόρης Ξενόπουλος υπήρξε ένας από τους ανανεωτές της ελληνικής λογοτεχνίας και ένα μεγάλο μέρος του έργου του έχει μεταφραστεί στο εξωτερικό.
 
πηγή : syllektiko-pazari
 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin