Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Νέα μελέτη για τα έργα στο λιμάνι της Ζέας ζητά το ΚΑΣ

 
Η απουσία μέριμνας για τις αρχαιότητες στην περιοχή του λιμανιού της Ζέας από τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που κατέθεσε η εταιρία «Μαρίνα Ζέας ΑΕ», οδήγησε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο να θέσει ζήτημα αναβολής και να μη γνωμοδοτήσει επί του θέματος.
Στο λιμάνι της Ζέας (Πασαλιμάνι) βρισκόταν ο αρχαίος ναύσταθμος των πολεμικών πλοίων του άστεως και του Πειραιά, καθώς και 192 νεώσοικοι (κατασκευές με υπόστεγα για τη φύλαξη των πλοίων), που είναι οι περισσότεροι από οποιονδήποτε πολεμικό λιμένα της αρχαιότητας. Επίσης, η περιοχή φιλοξενούσε την περίφημη σκευοθήκη του Φίλωνα, ένα μνημειώδες για τις διαστάσεις του κτίριο, που προοριζόταν για τη φύλαξη των εξαρτημάτων των πλοίων που ελλιμενίζονταν εκεί. Σήμερα όμως αποτελεί μια από τςι πιο δημοφιλείς περιοχές του Πειραιά, τόσο ως πυρήνας κοινωνικής δραστηριότητας όσο και ως "μαρίνα" ελλιμενισμού πλεούμενων μικρού σχετικά μεγέθους. Έτσι, η εταιρεία «Μαρίνα Ζέας ΑΕ» σχεδιάζει να κατασκευάσει δύο πλωτές προβλήτες κι έναν σταθμό καυσίμων, με σκοπό να αυξηθούν οι πλωτές προβλήτες περίπου κατά το 5%. Σύμφωνα με τους υπάρχοντες κανονισμούς που σχετίζονται με το σεβασμό στον αρχαιολογικό και περιβαλλοντικό πλούτο μιας περιοχής, η εταιρεία κατέθεσε στο ΚΑΣ μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της οποίας τη διαχείριση έχει αναλάβει. Η πρώτη μελέτη, που εγκρίθηκε από το ΚΑΣ το 2004, ακυρώθηκε ύστερα από προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Κατά τη σχετική συνεδρίαση όμως, την πρώτη συνεδρίαση του ΚΑΣ για το 2011, τα μέλη του Συμβουλίου έκριναν ελλιπή τη μελέτη, ζητώντας νέα συμπληρωματική μελέτη, η οποία θα περιλαμβάνει στοιχεία για την προστασία των αρχαιοτήτων. Η μελέτη κρίθηκε προβληματική και από την προϊστάμενη της ΚΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, κ. Ευτυχία Λυγκούρη. Σύμφωνα με δηλώσεις της, η ΚΣΤ΄ΕΠΚΑ διαπίστωσε ότι πολλά τμήματα της αρχαίας οχύρωσης (Κονώνειο και Θεμιστόκλειο Τείχος), που βρίσκονται σε διάφορα σημεία στους χώρους των εγκαταστάσεων του λιμανιού, δεν διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Για την ανάδειξη των μνημείων αυτών προτάθηκε η ενοποίηση των πέντε σημαντικότερων περιοχών αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, με κατάλληλες παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο και συντήρηση των μνημείων, μέσα από την εκπόνηση νέας μελέτης. Σύμφωνα με την γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, απαραίτητη κρίθηκε και η ανάμειξη στη νέα πρόταση της εταιρείας "Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα", που διαχειρίζεται όλη την περιοχή , μέσα από συνεργασία με τις αρχαιολογικές αρχές. 

πηγή : arxaiologia

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin