Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Αλπινιστές σώζουν την Πυθία

 
Πάνω σε δύο διασταυρούμενα ρήγματα στεκόταν ο τρίποδας της Πυθίας, όπως και ολόκληρος ο ναός του Απόλλωνα στους Δελφούς. Απόδειξη, η μετατόπιση των τοίχων του ναού κατά 0,50 μ., σύμφωνα με τον ομ. καθηγητή Γεωλογίας Ηλία Μαριολάκο, ο οποίος προέτρεψε τους μελετητές του μνημείου να ασχοληθούν με το θέμα. 

Ο ίδιος, πάντως, αποδίδει σε θρησκευτικούς λόγους τη χωροθέτηση του ναού σε εκείνο το σημείο. 

Οι Δελφοί αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, με πρώτο και κύριο τους βράχους που πέφτουν από τις Φαιδριάδες πέτρες μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. 

Προ διετίας αποκλείστηκαν από τους επισκέπτες λόγω επικινδυνότητας μεγάλα τμήματα του χώρου, ενώ για τον ίδιο λόγο παραμένει κλειστή 15 ολόκληρα χρόνια η Κασταλία Πηγή.
Το σκεπτικό της συνολικής επέμβασης έχει στόχο την ενοποίηση του Ιερού του Απόλλωνα με το Στάδιο και το Μουσείο, έτσι ώστε η επίσκεψη του κοινού να μην περιορίζεται στο Ιερό του Απόλλωνα, όπως συμβαίνει σήμερα. Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος η έφορος σκοπεύει να ξαναστήσει στους Δελφούς τον περίφημο ορειχάλκινο τρίποδα με τους όφεις. Ένα μνημείο εμβληματικό, αφού στήθηκε από όλους τους Έλληνες μετά τη μάχη των Πλαταιών για την επικράτησή τους έναντι των Περσών. 

Το ένα δέκατο από τα λάφυρα της μάχης αφιερώθηκε στον θεό Απόλλωνα, και από αυτά κατασκευάστηκε τρίποδας χρυσός με χάλκινο τρικέφαλο φίδι. Στήθηκε κοντά στον βωμό του δελφικού ναού, όπως δείχνει η ορατή και σήμερα λίθινη βάση του επί της ιεράς οδού.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin