Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Παπανδρέου σε ΚΚΕ: "Θέλετε πόλεμο με Τουρκία;"


Έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε στη Βουλή ανάμεσα στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τη ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατά τη διάρκεια συζήτησης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η κ. Παπαρήγα κατηγόρησε τον κ.Παπανδρέου για άσκηση μυστικής διπλωματίας, στο πλαίσιο ευρύτερου αμερικανονατοϊκού σχεδίου, ώστε να μετατραπεί η χώρα ενεργειακός δίαυλος για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο. 

Ο πρωθυπουργός απάντησε με σκληρούς χαρακτηρισμούς λέγοντας πως «Δεν θα σας διαψεύσω απλώς, θα σας κατηγορήσω για συκοφάντηση και υπονόμευση της ειλικρινούς προσπάθειας να προχωρήσει μία νέα σχέση με τη γείτονα χώρα. 

Αυτή η ανεύθυνη εικοτολογία δημιουργεί αδικαιολόγητες φοβίες και ηττοπάθεια που υπονομεύει την αυτοπεποίθηση του λαού και αυτή την καλλιεργείτε βαθιά. Εμείς πιστεύουμε στις δυνατότητες του λαού και στην υποχρέωση να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας χωρίς να αναζητούμε άλλοθι».

Από την πλευρά της, η ΓΓ του ΚΚΕ σημείωσε πως όσα ειπώθηκαν στο Ερζερούμ επιτείνουν τους φόβους διότι όπως ισχυρίστηκε «οι μεγάλες παραχωρήσεις γίνονται αφού έχουν προηγηθεί παχιά λόγια περί εξυπηρέτησης εθνικών συμφερόντων».

«Εμείς δεν μένουμε στα τολμηρά λόγια, αλλά στις τολμηρές αποφάσεις και στα τολμηρά έργα. Δεν επρόκειτο για λεονταρισμούς, αλλά για την απλή διατύπωση της αλήθειας, με κάθε ειλικρίνεια, γιατί θέλουμε να προχωρήσει η συνεργασία μας με την γείτονα», απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Παντού βλέπετε μία συνωμοσία και με βάση τις θεωρίες συνωμοσίας, εκφράζετε την κριτική σας ισοπεδώνοντας κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης», συνέχισε ο κ. Παπανδρέου.

Ο ίδιος συνέχισε αναφέροντας πως οι δύο χώρες θα καταφέρουν να συνεργαστούν και να παίξουν κομβικό ρόλο για την ανάπτυξη και την ευημερία των λαών της περιοχής. Σημείωσε επίσης πως αν δε βρεθεί λύση στο θέμα της υφαλοκρηπίδας τότε και οι δύο χώρες θα προσφύγουν στη Χάγη.

«Η διευθέτηση του ζητήματος θα έχει οφέλη μεγαλύτερα από την οικονομική ανάπτυξη, αφού θα επιφέρει σταθερότητα, ειρήνη και ευημερία χωρίς απειλές casus belli. Όταν κριθεί ώριμο θα προχωρήσει το θέμα της οριοθέτησης και των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών. Εσείς τι λέτε; Στρουθοκαμηλισμός; Σύρραξη; Στασιμότητα; Ποια είναι η δική σας θέση;», ρώτησε ο πρωθυπουργός την Αλέκα Παπαρήγα.

Η ΓΓ του ΚΚΕ με τη σειρά της απάντησε ότι «Ο τρόπος που απαντήσατε και οι χαρακτηρισμοί σας επιβεβαιώνουν ότι σας έχουμε πιάσει στα "πράσα" κι ότι αυτά που λέμε δεν είναι θεωρίες. Ούτε ΚΥΠατζήδες έχουμε χρηματίσει για να βλέπουμε συνωμοσίες, αλλά βλέπουμε αυτό που είναι καθαρό. Έχετε ασκήσει ποτέ κριτική στο ΝΑΤΟ, να βάλει στη θέση της την Τουρκία;».

Η ίδια συνέχισε λέγοντας πως  το ΚΚΕ δε θέλει πόλεμο με την Τουρκία αλλά να γνωρίζει τι είδους ειρήνη θα υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες. 

«Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη και θέλουμε με τον τρόπο αυτό να ασκήσουμε πίεση. Η πρόταση του ΚΚΕ συναρτάται με τον εξωτερικό προσανατολισμό της Ελλάδας, με καταγγελία του ΝΑΤΟ και της αντιπυραυλικής ασπίδας», κατέληξε η κ. Παπαρήγα.

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια κάλεσε την κ. Παπαρήγα να «εμπιστευθεί την κοινή λογική, αντί να σκέφτεται παράλογα και με παρανοήσεις» τονίζοντας πως δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης της υφαλοκρηπίδας του Καστελόριζου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξήγησε πως η «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ενώ στο τέλος κατηγόρησε την κ. Παπαρήγα για εύκολη ρητορική στο θέμα τωνΑποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών.

«Τώρα ξεπέφτετε καλλιεργώντας εθνικιστικές φοβίες. Πού τα είδατε αυτά; Με τις θεωρίες συνωμοσίας έχετε καταντήσει ο καλύτερος προπαγανδιστής των πιο ακραίων τουρκικών θέσεων, του πιο ακραιφνούς κεμαλιστή στρατηγού του βαθέως κράτους της Τουρκίας», κατέληξε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Πηγή: cosmo.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin