Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Αχτίδα φωτός από τη Σόφια στην κατασκευή του Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης...

 

Αίτημα προς τη Σόφια να αναθεωρήσει την απόφασή της, σχετικά με τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, υπέβαλε η διεθνής κατασκευάστρια εταιρεία του έργου «Trans Balkan Pipeline».
Διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το αίτημα έγινε δεκτό από την κυβέρνηση της Βουλγαρίας και προσθέτουν ότι η εταιρεία ζήτησε «παράταση» προκειμένου να ερευνήσει και να σχεδιάσει την εναλλακτική λύση για την εκφόρτωση του αργού πετρελαίου από τα πετρελαιοφόρα στο λιμάνι του Μπουργκάς.



Την ίδια ώρα, η ρωσική Transneft εμφανίζεται να δυσανασχετεί με τη στασιμότητα που έχει παρατηρηθεί γύρω από τον αγωγό. Ο επικεφαλής της εταιρείας Νικολάι Τοκάρεφ σημείωσε ότι ο Μπουργκάς δεν έχει ακυρωθεί, αλλά ούτε και προχωρούν οι εργασίες. «Δυστυχώς, δεν έχει γίνει καμία ουσιώδης εργασία στο έργο. Δεν μπορούμε να πούμε όμως ότι έχει ακυρωθεί. Τα πράγματα προχωρούν με ακόμη πιο αργό ρυθμό», σημείωσε.

Προθεσμία ως το Φεβρουάριο

Από την πλευρά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Υδάτων της Βουλγαρίας επέτρεψε στην κατασκευάστρια εταιρία να καταθέσει μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου 2011, τα συμπληρωματικά στοιχεία που θα ρίξουν πρόσθετο φως στις προθέσεις των κατασκευαστών για τη διευθέτηση των προαναφερόμενων ανησυχιών του βουλγαρικού υπουργείου. 

Το υπουργείο θα ανακοινώσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου την απόφασή του, δηλαδή αν η μελέτη εγκρίνεται ή απορρίπτεται. "Σε περίπτωση τρίτης αρνητικής απόφασης, ο αγωγός δεν θα μπορεί να προχωρήσει" επισημαίνει το Mediapool. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή η θέση του υπουργείου είναι θετική, η οριστική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τον ερχόμενο Ιούλιο, έπειτα από δημόσια συζήτηση του σχεδίου, όπως προβλέπει ο νόμος.

Συνεχίζει να μην πληρώνει τέλη

Εν τω μεταξύ, η Βουλγαρία συνεχίζει να μην πληρώνει τα τέλη που της αντιστοιχούν, στην τριμερή κατασκευάστρια εταιρία του έργου. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η βουλγαρική πλευρά συνεχίζει να μην καταβάλει τη συνδρομή της για το 2009 αλλά και για το 2010, παρά τη δέσμευση της βουλγαρικής πλευράς (τον περασμένο Ιούλιο) ότι τα 5 εκ. ευρώ (υποχρεώσεις του 2009) θα πληρωθούν σε διάστημα 3 - 4 μηνών.

Αυτό δημιούργησε επιπρόσθετο πρόβλημα, επειδή, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Transneft (σ.σ. η μία εκ των τριών ρωσικών εταιριών που συστήνουν τη ρωσική κοινοπραξία - συμμετοχή στη διεθνή εταιρία του έργου του αγωγού), Μιχαήλ Μπαρκόφ, η Ελλάδα, ήδη σχετίζει την πληρωμή των εισφορών της στην εταιρία του έργου με την εξόφληση των βουλγαρικών εισφορών.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο κ. Μπαρκόφ δήλωσε ότι θεωρεί το σχέδιο Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολη "παγωμένο" και ότι "η Ρωσία θα κατασκευάσει πετρελαιαγωγό στα Βαλκάνια, έστω και σε περίπτωση άρνησης της Βουλγαρίας να συμμετάσχει στον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης". Όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Μπαρκόφ, "είχε υπόψη του, το σχέδιο κατασκευής του πετρελαιαγωγού Σαμψούντα - Τσεϊχάν" αναφέρεται στο δημοσίευμα του MediaPool.

Εξάλλου, το Νοέμβριο του 2010, ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν, επισκεπτόμενος τη Σόφια, αναφέρθηκε στην απόφαση της Ρωσίας να κατασκευάσει πετρελαιαγωγό στην περιοχή με ή χωρίς τη συμμετοχή της Βουλγαρίας, όπως προέκυψε από τα πρακτικά που δόθηκαν στη δημοσιότητα, από την υπηρεσία Τύπου της βουλγαρικής κυβέρνησης, έπειτα από τη συνάντηση του κ. Πούτιν με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Μπόικο Μπορίσοφ.

Πηγή : energypress

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin