Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Το ταλέντο δεν είναι έμφυτο

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι το ταλέντο είναι κάτι που αφορά στη γενετική. Με λίγα λόγια ότι υπάρχουν “έμφυτα ταλέντα” αθλητών, “χαρισματικοί μουσικοί” και “καλλιτέχνες εκ γενετής”. Όσοι όμως πιστεύουν ότι οι ιδιοφυΐες γεννιούνται και δε γίνονται, καλύτερα να το ξανασκεφτούν, σύμφωνα με τον Αμερικανό συγγραφέα David Shenk. 


Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιστήμη έχει αποδείξει ότι οι ικανότητές μας προέρχονται από μια διαδικασία ανάπτυξης, πράγμα που συμπεριλαμβάνει και όσα λαμβάνουμε από τα γονίδιά μας. 
 
Πριν από έναν αιώνα, οι γενετιστές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα γονίδια λειτουργούν μηχανικά, διαγράφοντας την ίδια πορεία με τον ίδιο ακριβώς τρόπο ανεξαρτήτως προσώπου. Πλέον οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα γονίδια επιδρούν διαφορετικά ανάλογα με τον άνθρωπο. 

"Δεν υπάρχουν γενετικοί παράγοντες που μπορούν να μελετηθούν ανεξάρτητα από το περιβάλλον”, επισημαίνει ο Michael Meaney, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο McGill στον Καναδά, προσθέτοντας: "και δεν υπάρχουν περιβαλλοντικοί παράγοντες που λειτουργούν ανεξάρτητα από το γονιδίωμα". 

Αυτό σημαίνει πως τα πάντα στον άνθρωπο, η προσωπικότητα, η εξυπνάδα, η ικανότητα,καθορίζονται στην πραγματικότητα από τις ζωές που ζούμε. Οι επιστημονικές εξελίξεις, απορρίπτουν, επομένως την ιδέα του “έμφυτου”. 

"Σε κάθε περίπτωση ένα ζώο ξεκινάει τη ζωή του με την ικανότητα να αναπτυχθεί με μια σειρά από διαφορετικούς τρόπους", επισημαίνει ο Patrick Bateson, βιολόγος του Πανεπιστημίου του Cambridge στο πρακτορείο Bloomberg, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξή του εξαρτάται από τη συγκεκριμένη οντότητα. 

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, αυτό δε σημαίνει ότι τα γονίδια δεν μετράνε. “Δεν υπήρξε ποτέ περίπτωση να είμαι εγώ ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Μόνο ο ίδιος είχε την ευκαιρία να γίνει ο Κριστιάνο Ρονάλντο που γνωρίζουμε”. 

Πηγή : enet

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin