Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Προς ναυάγιο η μεγάλη επένδυση από το Κατάρ στην Κύπρο

 
 
Η Τουρκία ασκώντας αφόρητες πιέσεις προς την κυβέρνηση του Κατάρ, φαίνεται να έχει καταφέρει να τορπιλίσει τη συμφωνία για ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχείου και συμπλέγματος πολυτελών διαμερισμάτων στην περιοχή Χίλτον, η οποία θα έφερνε αρκετά εκατομμύρια στην Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε χθες βράδυ το ΣΙΓΜΑ, η προσπάθεια της Τουρκίας άρχισε με την επιστροφή της κυπριακής αντιπροσωπίας από το Κατάρ, υπό τον Υπουργό Οικονομικών.
Ο Χαρίλαος Σταυράκης μετέβη στο Εμιράτο στις 24 Νοεμβρίου σε μια προσπάθεια εξεύρεσης συμφωνίας με την κοινοπραξία του Κατάρ, μετά που οι διαπραγματεύσεις σκόνταψαν στην εκτίμηση για την αξία του οικοπέδου.

Τα μηνύματα που είχε φέρει τότε η κυπριακή αντιπροσωπία ήταν πολύ θετικά, αφού έμεναν κάποιες επιμέρους εκατέρωθεν διευκρινίσεις.

Μετά την εξέλιξη αυτή, η Τουρκία άρχισε να ασκεί μεγαλύτερες πιέσεις, οι οποίες κορυφώθηκαν με την επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στο Κατάρ, τον οποίον συνόδευαν πέραν των 300 επιχειρηματιών.

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει φτάσει στην Κυβέρνηση επίσημη άρση ενδιαφέροντος. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στο Υπουργείο Οικονομικών έφθασε μια επιστολή από στέλεχος του ΥΠΕΞ του Κατάρ. Στην επιστολή γνωστοποιείται από το Κατάρ ότι εκτιμά την αξία της γης έναντι του Χίλτον κοντά στα 50 εκατομμύρια ευρώ, τιμή πολύ χαμηλότερη από την εκτίμηση της κυπριακής πλευράς. Η επιστολή εκλαμβάνεται ως έμμεση πρόθεση του Κατάρ για ναυάγιο της συμφωνίας.

Μοναδική ελπίδα για να μη ναυαγήσει η συνεργασία, είναι η προσωπική εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να επικοινωνήσει με τον Εμίρη του Κατάρ, με τον οποίο έχει δημιουργήσει φιλικές σχέσεις.

----------------------------------------------
Η προσπάθεια αυτή της Τουρκίας άρχισε με την επιστροφή της κυπριακής αντιπροσωπείας από το Κατάρ υπό τον Χαρίλαο Σταυράκη και τους Χρίστο Μαυρέλη, Ανδρέα Πίττα και Πάμπο Παπαγεωργίου.Τα μηνύματα που είχε φέρει η αντιπροσωπεία τότε ήταν πολύ θετικά, αφού είχαν μείνει κάποιες επί μέρους εκατέρωθεν διευκρινήσεις.


Οι πιέσεις και η επιστολή από το Κατάρ
Η κορύφωση αυτών των πιέσεων από πλευράς Τουρκίας έγινε προχθές, με την επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στο Κατάρ, τον οποίο συνόδευαν πέραν των 300 επιχειρηματιών.

Μέχρι στιγμής, πάντως δεν έχει έρθει επίσημη άρση ενδιαφέροντος. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του «Σίγμα», στο Υπουργείο Οικονομικών έφθασε μια επιστολή από στέλεχος του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ. Μέσα από την εν λόγω επιστολή γνωστοποιείται από το Κατάρ ότι εκτιμά την αξία της γης έναντι του Χίλτον κοντά στα 50 εκατομμύρια ευρώ, τιμή πολύ χαμηλότερη από την εκτίμηση της κυπριακής πλευράς. Κι αυτό, την στιγμή που δόθηκαν όλες οι διευκρινήσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία σ' ότι αφορά επιμέρους θέματα όπως οι τόκοι, η διάρκεια καταβολής των ποσών κλπ.
Όπως προκύπτει, η επιστολή αυτή εκλαμβάνεται ως έμμεση πρόθεση του Κατάρ για ναυάγιο της συμφωνίας.
 
 
πηγή : newstrap

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin