Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

PostHeaderIcon “Λαθρέμπορος όπλων” ο Σαλί Μπερίσα, γράφει η Politika!

 

Η εφημερίδα “Politika” του Βελιγραδίου κατηγορεί σήμερα τον αλβανό πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα ότι υπήρξε ο κύριος υπεύθυνος ενός εκτεταμένου λαθρεμπορίου όπλων που διεξήγετο στην Αλβανία στη διάρκεια της σύγκρουσης του Κοσόβου (1998-1999).
 
“Ο Σαλί Μπερίσα υπήρξε ένας από τους κύριους λαθρέμπορους όπλων στη διάρκεια της σύγκρουσης στο Κόσοβο. Το όνομά του αναφέρεται από τέσσερις μάρτυρες στα ντοκουμέντα της (σερβικής) εισαγγελίας για τα εγκλήματα πολέμου”, γράφει στην πρώτη σελίδα της η “Politika”.

Η εφημερίδα επικαλείται ένα φάκελο με τον αριθμό “33-08″ της εισαγγελίας για τα εγκλήματα πολέμου, στον οποίο μια κατοικία που ανήκει στον Μπερίσα στη βόρεια Αλβανία, κοντά στην τοποθεσία Τροπόγια, στα σύνορα με το Κόσοβο, αναφέρεται ως “κέντρο αγοράς όπλων”.

Η “Politika” επικαλείται τις μαρτυρίες τεσσάρων Αλβανών του Κοσόβου, πρώην μελών του αυτονομιστικού ανταρτικού Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK), οι οποίοι κατηγορούν τον αλβανό πρωθυπουργό.

Η εφημερίδα δημοσιεύει εκτενή αποσπάσματα από τις μαρτυρίες αυτών των Αλβανών, οι οποίοι προέρχονται από τις πόλεις Τζακοβίτσα, Ντέτσανι και Πριζρέν και από το χωριό Γκλόντγιανε, στο δυτικό και το νοτιοδυτικό Κόσοβο, και διευκρινίζει ότι συνελήφθησαν από τις σερβικές δυνάμεις ασφαλείας στη διάρκεια της σύγκρουσης του 1998-1999.

Οι κατηγορίες αυτές δημοσιοποιούνται μετά τη δημοσίευση, στα μέσα Δεκεμβρίου, μιας έκθεσης του ελβετού κοινοβουλευτικού Ντικ Μάρτι, ο οποίος αναφέρεται σ’ αυτή σε ένα λαθρεμπόριο οργάνων τα οποία αφαιρούνταν στην Αλβανία από αιχμαλώτους των κοσοβάρων αυτονομιστών ανταρτών στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Στην έκθεση κατηγορείται για το λαθρεμπόριο αυτό μια ομάδα υπευθύνων του UCK, στην οποία ανήκε ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι.
Σύμφωνα με τον ελβετό κοινοβουλευτικό, τα περισσότερα από τα θύματα ήταν Σέρβοι που κρατούνταν στα στρατόπεδα του UCK στην Αλβανία.

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία είχε ζητήσει την έκθεση αυτή, καλείται να αποφανθεί στα τέλη Ιανουαρίου για το έγγραφο αυτό.

Πηγή : odromos


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin