Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

PostHeaderIcon EcoTopten! Ένα εργαλείο οικολογικής συνείδησης και οικονομίας.




Το EcoTopten είναι ένα διαδικτυακό εργαλείο αναζήτησης και παρουσίασης των καλύτερων συσκευών, από πλευράς κατανάλωσης ενέργειας. Στις σελίδες του καλύπτονται διάφορες κατηγορίες προϊόντων που καταναλώνουν ενέργεια, όπως «λευκές συσκευές», συσκευές γραφείου, συσκευές ψυχαγωγίας κ.ά. Στην πρώτη φάση λειτουργίας του, το EcoTopten παρουσιάζει ψυγεία και αυτοκίνητα, ενώ θα εμπλουτιστεί με περισσότερα προϊόντα στη συνέχεια.



Το κριτήριο επιλογής των προϊόντων είναι, κατά κύριο λόγο, η ενεργειακή τους απόδοση. Ταυτόχρονα, παρουσιάζονται και άλλες πληροφορίες που ενδιαφέρουν τους καταναλωτές σχετικά με τα λειτουργικά χαρακτηριστικά των συσκευών ή γενικότερα των προϊόντων όπως η μάρκα, το μοντέλο, η φωτογραφία του μοντέλου, το κόστος ηλεκτρικής κατανάλωσης, η μέση τιμή αγοράς κ.ά.

Το EcoTopten ανήκει σε ένα Ευρωπαϊκό δίκτυο παρόμοιων δικτυακών τόπων με την ονομασία Topten. Η ιδέα ξεκίνησε το 2000 στην Ελβετία. Τo 2004 ξεκίνησαν παρόμοιες πρωτοβουλίες – με επιτυχία – στη Γαλλία και την Αυστρία. Το 2006 ιδρύθηκε το Topten International Group (TIG), προκειμένου να υποστηρίξει και να συντονίσει και άλλα εθνικά έργα Topten στο Βέλγιο, την Τσεχία, τη Φιλανδία, το Λουξεμβούργο, την Πολωνία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ολλανδία. Η Ελλάδα δημιούργησε το δικό της δικτυακό τόπο μέσα από το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Ευφυής ενέργεια - Ευρώπη Euro-Topten plus, που ξεκίνησε το 2009.


Κάθε χώρα έχει τον δικό της δικτυακό τόπο, με πρόσβαση μέσω της κοινής ευρωπαϊκής πύλης Topten.info.

H ιδέα του Topten δεν ξεκίνησε από το WWF, αλλά πολλά εθνικά γραφεία της οργάνωσης αγκάλιασαν αυτήν την πρωτοβουλία και από την αρχή συμμετέχουν στην υλοποίηση της σε εθνικό επίπεδο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα εθνικά γραφεία του WWF σε Γαλλία, Ισπανία και Βέλγιο. Αντίστοιχα, το EcoTopten στην Ελλάδα υλοποιείται από το WWF Ελλάς. Άλλοι φορείς που υλοποιούν τους διάφορους εθνικούς δικτυακούς τόπους Topten στην Ευρώπη περιλαμβάνουν τον Γαλλικό Οργανισμό για το Περιβάλλον και την Ενέργεια, την Αυστριακή Υπηρεσία Ενέργειας, το Κέντρο Ενεργειακής Απόδοσης της Τσεχίας, το Ινστιτούτο Wuppertal στη Γερμανία, το Πολωνικό Ίδρυμα για την Ενεργειακή Απόδοση κ.ά.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin