Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

PostHeaderIcon Συμβουλές για το σπίτι... Άλλα κόλπα!



Σας παραθέτουμε μια σειρά απο μικρές συμβουλές για να αντιμετωπίσετε καθημερινούς... μπελάδες στο νοικοκυριό σας!




ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΦΥΛΛΑ

Αν θέλετε να πλύνετε τα φύλλα των φυτών σας και να τους δώσετε μια γυαλάδα, προσθέστε σε ένα γαλόνι νερού, μισή κούπα σόδα μαγειρικής και ένα κουταλάκι γλυκού λάδι. Ανακατέψτε τα καλά και ψεκάστε με αυτό όλα τα φυτά σας, εκτός από αυτά με χνουδωτά φύλλα.



ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΦΡΕΣΚΑ
Διατηρείστε τα λουλούδια στο βάζο σας φρέσκα και δροσερά επί μεγάλο διάστημα με ένα μείγμα όπως: σε ένα λίτρο νερού, διαλύστε δύο κουταλιές της σούπας ζάχαρη και δύο κουταλιές λευκό ξύδι.



ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΦΟΥΡΝΟΥ
Ο καθαρισμός του φούρνου είναι από τις πλέον σκληρές εργασίες στο σπίτι γι' αυτό απαιτούνται και σκληρά χημικά. Χρησιμοποιήστε ακίνδυνα υλικά όπως αλάτι, σόδα, και Borax.Βάλτε 2 κουταλιές σούπας υγρό σαπούνι, 2 κουταλιές Borax, ανακατέψτε το και φυλάξετέ το σε ένα πλαστικό μπουκάλι ψεκάσματος. Με το μείγμα αυτό μπορείτε να ψεκάζετε το φούρνο και να τα αφήνετε 20 λεπτά. Μετά τρίψτε τον.



ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΦΟΥΡΝΟΥ
Αν λοιπόν σας χύθηκαν υγρά ή φαγητά καθόσον ο φούρνος είναι ακόμα ζεστός, απλώστε ένα στρώμα αλάτι και σόδα μαγειρικής, επάνω τους. Αν έχουν ξεραθεί βρέξτε τα λίγο πριν. Όταν κρυώσει ο φούρνος ξύστε τα σημεία εκείνα και πλύνετε τα μετά.



ΧΑΛΙ ΚΑΙ "ΦΡΕΣΚΑΡΙΣΜΑ"
Μια απλή λύση για το "φρεσκάρισμα" του χαλιού είναι ο καθαρισμός του με λευκό ξύδι και νερό (ένα μέρος λευκό ξύδι προς τρία μέρη νερό). Το ξύδι είναι κατάλληλο για τη συντήρηση του χαλιού , για την αντιμετώπιση τοπικών λεκέδων και τέλος, προσθέτει μια ξεχωριστή γυαλάδα στα χρώματά του και τα αναζωογονεί.



ΜΑΛΛΙΝΑ ΥΦΑΣΜΑΤΑ
Για να ξαναβρούν τη φόρμα τους τα μάλλινα , αφήστε τα να απολαύσουν την υγρασία των υδρατμών του..μπάνιου σας μακριά όμως από θερμαντικά σώματα, καλοριφέρ κλπ.



ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ Μουλιάστε μέσα σε διάλυμα ζεστού νερού και γλυκερίνης (1:1) για μια ώρα. Μετά πλύνατε κανονικά.



ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΛΑΔΙ Ή ΛΙΠΗ
Βρέξτε με λίγη βενζίνη και μετά ρίξτε ταλκ. Βουρτσίστε το και πλύνατε κανονικά. Εάν το ύφασμα δεν πλένεται, τότε απλώς βουρτσίστε καλά αφού απορροφηθεί το λάδι από την ταλκ.



ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΚΕΡΙ
Ξύστε το κερί που έμεινε στην επιφάνεια του υφάσματος. Βάλτε το ύφασμα ανάμεσα σε 2 κομμάτια από χαρτί κουζίνας ή απορροφητική πετσέτα κουζίνας και σιδερώστε μέχρι να λιώσει το κερί και να απορροφηθεί από το χαρτί. Μετά τρίψτε απαλά με πανί ή σφουγγάρι βρεγμένο με βενζίνη και πλύντε κανονικά.



ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΜΕΪΚ ΑΠ
Βρέξτε το λεκέ με υγρό απορρυπαντικό κι αφήστε να δράσει. Πλύνε κανονικά. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε και υγρό ντεμακιγιάζ μη-λιπαρό.



ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΚΡΑΣΙ
 Ρίξτε αλάτι και αφήστε να μείνει για μισή ωρίτσα. Μετά τρίψτε με σφουγγάρι βουτηγμένο σε ζεστό νερό με απορρυπαντικό. Ξεπλύνατε με κρύο νερό.



ΚΑΦΕΣ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ 
Είναι ιδανικό ένα χάρτινο σακουλάκι καφέ στο ψυγείο. Εξαφανίζει όλες τις ανεπιθύμητες μυρωδιές!



ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΦΕΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ
Αν κόψετε κρεμμύδια ή σκόρδα και μυρίζουν τα χέρια σας,πάρτε μια πρέζα ελληνικό καφέ και τρίψτε καλά τα χέρια σας.



ΑΡΩΜΑ ΚΑΦΕ
 Βάλτε λίγη σκόνη ελληνικού καφέ στο ζεστό μάτι της κουζίνας για να φύγουν οι δυσάρεστες μυρωδιές από την κουζίνα σας.Να είστε σίγουροι ότι η κουζίνας σας θα γεμίσει ένα ευχάριστο άρωμα καφέ.



ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ
Ήσασταν αφημένοι, ή, έστω, χάλασε ο αποροφητήρας. Τώρα; Φυσικά ανοίγετε τα παράθυρα, αλλά εκτός αυτού, κάψτε μέσα σε ένα σταχτοδοχείο φλούδες πατάτας και λεμονιού. Κάνουν καλύτερη δουλειά από όλα τα αποσμητικά χώρου στον κόσμο!



ΑΡΩΜΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Για να έχετε πάντα ένα ευχάριστο, διακριτικό και πάνω απ` όλα υγιεινό άρωμα στο σπίτι, σας χρειάζονται μόνο δύο δόσεις βανίλιας,που βάζουμε στα γλύκα, και η ηλεκτρική σας σκούπα. Ρουφήξτε τη σκόνη βανίλιας με τη σκούπα την ώρα που καθαρίζετε το σπίτι. Όταν τελειώσετε, το άρωμά της θα διαχέεται ευχάριστα παντού. Στα επόμενα σκουπίσματα δεν χρειάζεται να ξαναπροσθέσετε βανίλια.



ΑΣΗΜΙΚΑ ΚΑΙ ΓΥΑΛΙΣΜΑ
Για γυαλιστερά ασημικά , τυλίξτε τα σε αλουμινόχαρτο και βάλτε τα να βράσουν σε μια μεγάλη κατσαρόλα γεμάτη νερό με αλάτι . Η χημική αντίδραση αποκρίνει τους λεκέδες από την οξείδωση του ασημιού .



ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΙΕΣ
Για να φύγει η μυρωδιά από τα πλαστικά σκεύη , βάλτε τα , πλυμένα και σκουπισμένα , στο ψυγείο μία μέρα . Αν παραμένει , γεμίστε τα σκεύη με νερό με λίγο απορρυπαντικό πιάτων και αφήστε τα έτσι για μία μέρα



ΜΠΙΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΚΑΖΟΝ
Αν το γκαζόν σας σε κάποιο σημείο έχει κιτρινίσει , ένας απλός τρόπος για να ξανά πρασινίσει είναι να ραντίσετε τη συγκεκριμένη περιοχή με μπίρα . Τα σακχαρώδη ένζυμα της μπίρας δυναμώνουν το γρασίδι και καταπολεμούν τους μύκητες , που τυχόν αναπτύσσονται και σταδιακά το ξεραίνουν . Βέβαια , αν το πρόβλημα συνεχίζεται , ο μόνος κατάλληλος για να το λύσει είναι ο γεωπόνος ...



ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΣΦΗΚΕΣ
Τοποθετήστε σε κάποια σημεία της βεράντας ( ή κρεμάστε στις κληματαριές ή στο φράκτη ) μερικά άδεια πλαστικά μπουκάλια ( από νερό ή αναψυκτικό ) , αφού προηγουμένως βάλετε μέσα σε αυτά δύο - τρία δάχτυλα πορτοκαλάδα και να κλείσετε με το καπάκι τους . Στη συνέχεια ανοίξτε 3- 4 τρύπες , λίγο πιο κάτω από το στόμιο του κάθε μπουκαλιού , σε μέγεθος που να μπορεί να περάσει ένα μολύβι . Η μυρωδιά της πορτοκαλάδας θα προσελκύσει τις σφήκες , οι οποίες , μπαίνοντας μέσα στο μπουκάλι , δεν θα μπορέσουν να ξαναβγούν .



ΟΠΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΕΚΕΔΕΣ
ΤΑΛΚ : Αν καλύψετε με ταλκ ένα λιπαρό λεκέ , θα απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος του . ΑΛΑΤΙ : Αφαιρεί τους λεκέδες από κρασί .
ΓΑΛΑ : Το φοβούνται όλοι οι λεκέδες από μελάνι !!!



ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΤΣΙΧΛΑ
Βάλτε το ρούχο στην κατάψυξη για να σφίξει η τσίχλα και ξεκολλήστε τα κομματάκια της , που θα σπάσουν σαν γυαλί .



ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΟΥΡΑ
Ξεπλύνετε πολύ καλά με κρύο νερό και πλύνετε αμέσως κανονικά . Αν ο λεκές έχει ήδη στεγνώσει , μουλιάστε το ρούχο σε νερό με υγρό απορρυπαντικό και μετά πλύνετε κανονικά . Για επίμονους λεκέδες , μουλιάστε το για λίγο σε οξυζενέ .



ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΚΡΑΓΙΟΝ
Τρίψτε το λεκέ με άσπρο οινόπνευμα και βρέξτε τον με υγρό απορρυπαντικό . Πλύνετε το ρούχο κανονικά , προσθέτοντας , αν είναι απαραίτητο , λίγες σταγόνες αμμωνίας στο νερό . Ξεπλύνετε πολύ καλά .



ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΑΙΜΑ
Αν το ύφασμα είναι λευκό , βουτήξτε το σε κρύο νερό και τρίψτε το λεκέ με αραιωμένο ( σε νερό ) οξυζενέ . Αφήστε το ύφασμα να μουλιάσει για λίγη ώρα σε νερό με χλωρίνη και μετά πλύνετε κανονικά . Αν το ύφασμα είναι χρωματιστό ή ευαίσθητο , καλύψτε το λεκέ με ένα μείγμα που θα φτιάξετε από αλεύρι και νερό ( σε υφή πάστας , σαν την οδοντόπαστα ) . Αφήστε την πάστα να στεγνώσει , βουρτσίστε το σημείο και πλύνετε κανονικά το ύφασμα . Για τα μάλλινα , τρίψτε το λεκέ με ασπιρίνη διαλυμένη σε λίγο νερό και μετά πλύνετε σύμφωνα με τις οδηγίες στην ετικέτα του ρούχου .



ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΚΑΦΕ
Μην τον αφήσετε να στεγνώσει . Πλύνετε τον αμέσως με χλιαρό νερό και λευκαντικό απορρυπαντικό . Αν το ύφασμα είναι άσπρο , μπορείτε να βρέξετε το λεκέ με οξυζενέ και μετά να το ξεπλύνετε πολύ καλά . Αν το ύφασμα είναι χρωματιστό , αφήστε το να μουλιάσει σε κρύο νερό με λίγη αμμωνία . Στα μάλλινα , τρίψτε το λεκέ με κρόκο αυγού διαλυμένο σε νερό και πλύνετε με ειδικό απορρυπαντικό για μάλλινα .



ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΜΕΛΑΝΙ
Αν το μελάνι προήλθε από στυλό διαρκείας και το λεκιασμένο ύφασμα είναι βαμβακερό , βάλτε ένα κομματάκι βαμβάκι στην ανάποδη μεριά του λεκέ και τρίψτε τον με ένα άλλο κομμάτι βαμβάκι , βουτηγμένο σε γάλα . Αν μιλάμε για μελάνι πένας και άσπρο ύφασμα , μουλιάστε για λίγο το ρούχο σε χλιαρό νερό με χλωρίνη και μετά ξεπλύνετε πολύ καλά . Αν το ύφασμα είναι χρωματιστό , μουλιάστε το για πολλές ώρες σε χλιαρό γάλα και ξεπλύνετε το με νερό και λεμόνι . Αν το ύφασμα είναι συνθετικό , τρίψτε το λεκέ με μισή λεμονόκουπα .



ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑ
Αφαιρέστε το περισσότερη σοκολάτα μπορείτε και μετά τρίψτε το λεκέ με υγρό απορρυπαντικό . Ξεπλύνετε με κρύο νερό και πλύνετε το ρούχο κανονικά .



ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΚΟΛΛΑ
Εξαρτάται από τη σύνθεσή της . Αν είναι διάφανη , τρίψτε το λεκέ με λίγο ασετόν ή με ειδικό διαλυτικό για συνθετικές μπογιές . Αν είναι λευκή και παχύρρευστη , πλύνετε το ύφασμα με κρύο νερό και τρίψτε το λεκέ με ένα μείγμα νερού και αμμωνίας . Ξεπλύνετε πολύ καλά . Αν είναι με βάση το βινύλιο , τρίψτε το λεκέ με λίγο ξίδι διαλυμένο σε νερό .



ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΓΡΑΣΙΔΙ
Αν ο λεκές είναι μεγάλος , τρίψτε τον μαλακά με άσπρο οινόπνευμα , ξεπλύνετε καλά με κρύο νερό και πλύνετε κανονικά . Αν δεν ... πειθαρχήσει ή αν το ύφασμα είναι ευαίσθητο , μουλιάστε το σε κρύο και μετά πλύνετε το με χλιαρό νερό και υγρό απορρυπαντικό . Ξεπλύνετε με κρύο νερό , στο οποίο θα προσθέσετε λίγο οξυζενέ . Ξεπλύνετε ξανά με κρύο νερό και λίγο ξίδι .



ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΝΤΟΜΑΤΑ
Αν δεν αντιδράσετε γρήγορα , θα δυσκολευθείτε πολύ να τον εξαφανίσετε . Τρίψτε λοιπόν αμέσως το λεκέ με άφθονο υγρό απορρυπαντικό κι αφήστε τον για λίγο . Έπειτα , πλύνετε κανονικά το ρούχο .



ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΜΠΟΓΙΑ
Το ιδανικό είναι να χρησιμοποιήσετε διαλυτικό παρόμοιο με αυτό που περιέχεται στη σύνθεση της μπογιάς ( αφού το δοκιμάσετε πρώτα σε μία αθέατη γωνίτσα του υφάσματος για να δείτε αν αντέχει ) . Αν ο λεκές έγινε από ακρυλική μπογιά , σκεπάστε τον αμέσως με στυπόχαρτο , το οποίο θα βρέξετε με άφθονο υγρό πιάτων . Αφήστε για λίγο και μετά πλύνετε κανονικά . Α μιλάμε για λαδομπογιά , τρίψτε το σημείο με λίγο νέφτι , μουλιάστε το ύφασμα σε νερό με υγρό απορρυπαντικό και μετά πλύνετε το κανονικά .



ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΓΡΑΣΑ
Καλύψτε το λεκέ με ταλκ , αφήστε 3 λεπτά και βουρτσίστε πολύ δυνατά . Πλύνετε το ρούχο στην πιο δυνατή επιτρεπόμενη θερμοκρασία . Αν το ύφασμα είναι άσπρο βαμβακερό , τρίψτε το λεκέ με βενζίνη γι' αναπτήρες και πλύνετε με ζεστό νερό και απορρυπαντικό . Για τα μάλλινα , τρίψτε το λεκέ με ύφασμα ποτισμένο σε νέφτι και πλύνετε με υγρό απορρυπαντικό .



ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΚΡΑΣΙ
Αντιμετωπίστε το λεκέ όσο πιο γρήγορα μπορείτε και πάντως μη χρησιμοποιήσετε ζεστό νερό , που θα τον κάνει ανεξίτηλο !! Ο καλύτερος τρόπος είναι να τον σκεπάσετε με αλάτι ( που θα ρουφήξει το υγρό ) και μετά , αφού το αφαιρέσετε με ένα υγρό πανί , να αφήσετε το ύφασμα να μουλιάσει για μισή ώρα σε κρύο νερό . Μετά , πλύνετε το με τον κλασικό τρόπο .



ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΦΡΟΥΤΑ
Ξεπλύνετε καλά το λεκέ με κρύο νερό και μετά πλύνετε με απορρυπαντικό . Αν ο λεκές έγινε σε άσπρο ύφασμα , αφήστε το να μουλιάσει σε νερό με λίγη αμμωνία , ξεπλύνετε το πολύ καλά και βάλτε το να μουλιάσει πάλι σε νερό με χλωρίνη . Αν το ύφασμα είναι χρωματιστό , τρίψτε το με λεκέ με οξυζενέ , στο οποίο θα προσθέσετε λίγες σταγόνες αμμωνίας .



ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΛΑΣΠΗ
Η λάσπη είναι ένας από τους ελάχιστους λεκέδες που πρέπει να περιμένουμε να στεγνώσει . Κι αυτό γιατί με το βούρτσισμα θα ξεκολλήσουν πιο εύκολα τα περισσότερα μόριά της . Βουρτσίστε λοιπόν καλά το λεκέ και πλύνετε το ρούχο στην υψηλότερη επιτρεπόμενη θερμοκρασία , που αναγράφεται στην ετικέτα του .



ΑΛΑΤΑ ΣΤΟ ΒΡΑΣΤΗΡΑ
Απομακρύνεται τα άλατα από το βραστήρα σας γεμίζοντας τον με ένα μείγμα από νερό και ξίδι σε ίσες ποσότητες . Βάλτε τον να λειτουργήσει και , μόλις το μείγμα βράσει και ο βραστήρας κλείσει αυτόματα , τοποθετήστε τον σε μια γωνιά και αφήστε τον όλη τη νύχτα . Την άλλη μέρα αδειάστε το μείγμα , ξεπλύνετε πολύ καλά το βραστήρα , γεμίστε τον με νερό και βράστε το . Πετάξατε αυτό το νερό . Ο βραστήρας σας είναι πια έτοιμος για κανονική χρήση ..



ΣΦΗΝΩΜΕΝΑ ΠΟΤΗΡΙΑ
Αν φυλάτε τα ποτήρια σας τακτοποιώντας τα σε στοίβες , το ένα μέσα στο άλλο , είναι πολύ πιθανόν κάποια στιγμή να σφηνώσουν και να μην μπορείτε να τα ξεχωρίσετε . Για να τα χωρίσετε χωρίς να σπάσουν , βυθίστε το κάτω - κάτω της στοίβας σε ένα μπολ με ζεστό νερό και γεμίστε το πάνω - πάνω με κρύο νερό . Θα ξεσφηνώσουν αμέσως !!!!



ΞΥΛΙΝΕΣ ΚΟΥΤΑΛΕΣ
Για να μην καούν οι ξύλινες πηρούνες στην ψησταριά, ποτίστε τις για αρκετές ώρες στο νερό πριν τις χρησιμοποιήσετε .



ΠΟΤΙΣΜΑ ΜΕ ΚΟΡΔΟΝΙΑ
Αν πρόκειται να λείψετε για περίπου 3 εβδομάδες , δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τα φυτά σας και ποιος θα τα ποτίζει . Για κάθε γλάστρα , γεμίστε ένα λεκανάκι ή έναν κουβά , ανάλογα με το μέγεθος της γλάστρας και τις ανάγκες του , με νερό και τοποθετήστε τη δίπλα στη γλάστρα , αλλά ψηλότερα από αυτήν . Στερεώστε με μία πέτρα μέσα στον κουβά τη μία άκρη ενός κορδονιού παπουτσιών και χώστε την άλλη άκρη στο χώμα της γλάστρας . Με αυτό τον τρόπο , τα φυτά θα παίρνουν κάθε μέρα όσο νερό χρειάζονται . Αν οι γλάστρες σας είναι μικρές , μπορείτε σε ένα κουβά να στερεώσετε περισσότερα κορδόνια ( ένα για κάθε γλάστρα )!!!



ΑΣΧΗΜΕΣ ΜΥΡΩΔΙΕΣ ΣΤΟ ΘΕΡΜΟ
Αν το θερμός σας μυρίζει άσχημα , γεμίστε τον με ζεστό νερό και προσθέστε μία κουταλιά της σούπας σόδα φαγητού . Κλείστε το καλά και αφήστε το γείσα είκοσι λεπτά . Ξεβγάλετε το με άφθονο νερό και αφήστε το ανοιχτό να στεγνώσει καλά . Έτσι όλες οι μυρωδιές θα εξαφανιστούν ..



ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΑΠΟΣΜΗΤΙΚΟ
Ανακατέψτε σε ένα κατσαρόλα 2 κουταλιές της σούπας σόδα φαγητού με 2 κουταλιές της σούπας βαζελίνη και 2 κουταλιές της σούπας ταλκ . ( Αν θέλετε να έχει άρωμα , χρησιμοποιήστε για το μείγμα αρωματικό ταλκ) . Βάλτε το κατσαρόλα σε μπεν μαρί και αφήστε το σε σιγανή φωτιά , ανακατεύοντας συνέχεια , μέχρι το μείγμα να πάρει την υφή κρέμας . Βγάλτε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και μεταφέρετε την κρέμα σε βαζάκι που να κλείνει αεροστεγώς . Το αποσμητικό κρέμα είναι έτοιμο!!!



ΤΖΑΜΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ
Τα τζάμια στο παράθυρο της κουζίνας μαζεύουν λιπαρούς ατμούς . Για να καθαρίσουν καλύτερα , περάστε τα με ένα σφουγγάρι βουτηγμένο με ζεστή σαπουνάδα και ξεβγάλετε τα με υγρό πανί . Όταν στεγνώσουν εξαφανίστε τη θαμπάδα που ίσως μείνει τρίβοντας τα με ένα στεγνό πανάκι .



ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΖΑΜΙΩΝ
Τα τζάμια σας θα αστράψουν κυριολεκτικά , αν τα τρίψετε με ένα πανάκι βουτηγμένο σε άσπρο ξίδι ή κρύο τσάι ( χωρίς ζάχαρη !!) . Η βρεγμένη εφημερίδα είναι επίσης πολύ αποτελεσματική φτάνει να διαλέξετε την σωστή ποιότητα χαρτιού!!! Οι ιλουστρασιόν εφημερίδες με γλασέ χαρτί δεν προσφέρονται γι' αυτή τη δουλειά .



ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΜΑΡΜΑΡΩΝ
Αν το μάρμαρο είναι πολύ λερωμένο , διαλύετε στο νερό λίγο σαπούνι Μασσαλίας σε σκόνη . Αφού το πλύνετε , θα πρέπει να το ξεβγάλετε και να το τρίψετε με ένα στεγνό μάλλινο πανί , για να εξαφανίσετε τυχόν θαμπάδες . Μη χρησιμοποιήσετε ποτέ χλωρίνη ή άλλα καυστικά απορρυπαντικά για να καθαρίσετε μαρμάρινες επιφάνειες .



ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ
Η καλύτερη προστασία των μαρμάρων είναι να τα περάσετε με διαφανές ματ βερνίκι , που μειώνει την απορροφητικότητά τους . Επειδή όμως το βερνίκι αυτό δεν είναι αιώνιο και σιγά - σιγά φεύγει , καλό είναι κάθε 5-6 χρόνια να το ανανεώνετε . Στο μεταξύ , για να καθαρίζετε τις μαρμάρινες επιφάνειες , χωρίς να ανησυχείτε για τα σημεία όπου έχει φθαρεί το βερνίκι , χρησιμοποιείτε σκέτο νερό και ένα καθαρό πανί .



ΑΠΟΣΜΗΤΙΚΟ ΑΠΟ ΣΠΙΡΤΑ
Αν η ατμόσφαιρα στην τουαλέτα δεν είναι και τόσο ευχάριστη , διώξτε κάθε δυσάρεστη μυρωδιά , κλείνοντας την πόρτα , ανάβοντας ένα σπίρτο ή δύο , αν ο χώρος είναι μεγάλος , και αφήνοντας το να καεί . Θα εκπλαγείτε με την αποτελεσματικότητά του!!!!!!



ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΓΥΑΛΙΣΜΑ
Για αποτελέσματα πολύ καλύτερα όταν γυαλίζετε τα έπιπλά σας , προσθέστε σε όποιο στιλβωτικό αγοράσετε λίγες σταγόνες ξίδι .



ΓΥΑΛΙΣΜΑ ΣΤΑ ΕΠΙΠΛΑ
Καθαρίστε και γυαλίστε τα έπιπλα από ξύλο με ένα στιλβωτικό που θα φτιάξετε μόνη σας : Πάρτε λίγο ελαιόλαδο , προσθέστε χονδρό αλάτι φαγητού και ανακατέψτε πολύ καλά , μέχρι να διαλυθεί το αλάτι . Βρέξτε ένα πανί με το μείγμα και τρίψτε πολύ καλά το έπιπλο μέχρι να γυαλίσει . Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχετε και αν χρησιμοποιήσετε ένα μείγμα από λάδι και ξίδι , σε ίσες ποσότητες .



ΗΛΙΑΚΑ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ
Για τα ηλιακά εγκαύματα τρίψτε μία πατάτα ωμή και κάνετε κατάπλασμα εκεί όπου πονάτε . Ακόμα , μπορείτε να καταπραΰνετε τον πόνο και τον ερεθισμό του δέρματος αν το αλείψετε με γιαούρτι ή αν κάνετε κομπρέσες με ένα μείγμα από 1/2 νερό και 1/2 ξίδι .



ΛΟΣΙΟΝ ΑΠΟ ΤΙΛΙΟ
Για να ανακουφίσετε το δέρμα σας από τον πόνο και τον ερεθισμό ενός ηλιακού εγκαύματος φτιάξτε αφέψημα με μία γεμάτη χούφτα τίλιο , σε 1/2 λίτρο νερό , και κάντε συχνά κομπρέσες .



ΛΑΜΠΕΡΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ
Βάλτε σε ένα ποτήρι τζιν .... και μην το πιείτε ... Βουτήξτε μέσα το κόσμημά σας . Αφήστε το να μουλιάσει για μισή ώρα και ξεβγάλετε το καλά με χλιαρό νερό . Σκουπίστε το και θα δείτε ότι έχει γίνει λαμπερό σαν καινούργιο ....



ΚΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΣΙΧΛΕΣ
Αν στάξει κερί ή κολλήσει τσίχλα στα ρούχα σας , μη δοκιμάσετε με κανένα τρόπο να τα αφαιρέσετε αμέσως . Πάρτε μία νάιλον σακούλα και βάλτε μέσα τα ρούχα σας . Βάλτε την στην κατάψυξη και αφήστε την για μία ώρα τουλάχιστον . Το κερί ή η τσίχλα θα σκληράνει τόσο , ώστε να ξεκολλήσει πολύ εύκολα ....



ΚΟΥΡΤΙΝΕΣ ΜΠΑΝΙΟΥ
Στις κουρτίνες μπάνιου συχνά τα άλατα νερού και οι σαπουνάδες τις κάνουν να ... γαριάζουν και να φαίνονται λερωμένες . Για να μην ταλαιπωρείστε να τις πλένετε και να τις τρίβετε , βάλτε τις στο πλυντήριο και πλύνετε τις στο πρόγραμμα για τα χρωματιστά ρούχα . Κρεμάστε τις στη θέση τους μόλις τις βγάλετε από το πλυντήριο .... Έτσι θα φτιάξουν και τα σημεία που έχουν τσαλακωθεί ..



ΑΛΟΥΜΙΝΕΝΙΑ ΣΚΕΥΗ
Για να λάμπουν και να φαίνονται καθαρά τα αλουμινένια σκεύη σας , βράστε τα μέσα σε καυτό νερό μαζί με ροδέλες κρεμμυδιών για 10 - 15 λεπτά .



ΛΙΠΑΣΜΑ
Ένα θαυμάσιο λίπασμα για τα φυτά του κήπου σας ή της βεράντα σας και ειδικά τις τριανταφυλλιές , είναι το νερό όπου βράσατε σπανάκι ...



ΣΚΑΨΙΜΟ ΑΠΟ ΓΑΤΑ
Έχετε γατούλα και σας σκάβει τον κήπο; Ανοίξτε κάποιες τρύπες και βάλτε μέσα μερικά μπαλάκια ναφθαλίνη .



ΒΙΒΛΙΑ
Μην αφήνετε τα βιβλία σας για πολύ καιρό στη βιβλιοθήκη σας . Αλλάξτε τους τακτικά θέσεις , ώστε να προφυλάσσονται από την υγρασία .



ΚΕΡΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΟΜΑΝΤΙΛΟ
Έσταξε το κερί πάνω στο τραπεζομάντιλο σας; Οι λεκέδες βγαίνουν πιο εύκολα αν τοποθετήσετε πάνω μια χαρτοσακούλα και το σιδερώσετε με καυτό σίδερο .



ΓΛΙΣΤΡΗΜΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΩΝ ΠΑΠΟΥΤΣΙΩΝ
Αγοράσατε καινούργια παπούτσια ; Προσοχή γλιστράνε . Περάστε τις σόλες με μία πατάτα ( κομμένη στα δύο) πριν τα φορέσετε .



ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΚΑΦΕ
Οι λεκέδες από καφέ στα φλιτζάνια από πορσελάνη φεύγουν πιο εύκολα αν τους τρίψετε με αλάτι και αφήσετε λίγο αλάτι επάνω τους για 1 ώρα προτού τα ξεπλύνετε .



ΑΝΟΙΓΜΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙΟΥ
Για να ανοίξετε εύκολα ένα μπουκάλι , περάστε το καπάκι από λίγο ζεστό νερό για λίγα λεπτά και μετά ανοίξτε το .



ΠΛΑΚΑ ΣΙΔΕΡΟΥ
Αν η πλάκα του σίδερου κολλάει , τρίψτε την όσο είναι ακόμα χλιαρή με ένα λεπτό κομμάτι πανί , στο οποίο θα έχετε βάλει επάνω τριμμένο κερί . Κατόπιν περάστε την πλάκα με ένα μαλακό πανί .



ΑΣΗΜΙΚΑ
Για να λάμψουν τα ασημικά σας , τρίψτε τα με λίγη σόδα ή με στάχτη από το τζάκι ..



ΠΡΟΣΑΝΑΜΜΑ 
Χρησιμοποιήστε τις φλούδες από πατάτες σαν προσάναμμα για να ανάψετε εύκολα και γρήγορα το τζάκι ή τα κάρβουνα .



ΜΠΡΟΥΤΖΙΝΑ ΕΙΔΗ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ
Για να καθαρίσετε μπρούτζινα είδη (ορειχάλκου). Κόψτε ένα λεμόνι στα δύο, προσθέστε του αρκετό αλάτι, και τρίψτε τα σκεύη σας με αυτό. Τρίψτε τα με νωπό πανί μετά.



ΤΡΑΠΕΖΙ ΜΕ ΓΥΑΛΙ
Αν έχετε τραπέζι με γυάλινη επιφάνεια, χρησιμοποιείστε λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού και τρίψτε τον με μια χαρτοπετσέτα. Θα αστράφτει!



ΥΓΡΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ
Θέλετε να παρασκευάσετε το δικό σας υγρό καθαρισμού του μπαμπρίζ του αυτοκινήτου σας; Σημειώστε. Σε δύο κουταλιές της σούπας υγρό σαπούνι πιάτων και τρεις κούπες οινόπνευμα εντριβής , προσθέστε αρκετό νερό για να συμπληρώσετε ένα γαλόνι.



ΞΕΠΑΓΩΜΑ ΚΑΤΑΨΥΚΤΗ 
Αν χρειάζεται να ξεπαγώνετε τον καταψύκτη σας συχνά, σημειώστε έναν τρόπο, που θα κάνει τη ζωή σας πολύ πιο εύκολη. Όταν τον ξεπαγώσετε, αλείψτε ή ψεκάστε τον με λίγο φυτικό λάδι. Ο πάγος θα βγαίνει σχεδόν μόνο του μετά.



ΣΙΔΕΡΩΣΤΡΑ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΟΧΑΡΤΟ 
Αν βάλετε ένα αλουμινόχαρτο κάτω από το κάλυμμα της σιδερώστρας σας, το σιδέρωμά σας θα γίνεται πιο γρήγορα, αφού το σίδερο θα καίει περισσότερο! και η θερμοκρασία θα διατηρείται επί μακρότερο.



ΤΖΑΜΑΡΙΑ ΜΠΑΝΙΟΥ ΚΑΙ ΑΛΑΤΑ
Αν έχετε συρόμενες πόρτες στο μπάνιο σας και βαρεθήκατε να τις καθαρίζετε από τα άλατα του νερού ή υπολλείματα σαπουνιού, δοκιμάστε έναν άλλο τρόπο. Περάστε τες με ένα μαλακό πανί, Ποτισμένο με BABY OIL. Θα γλυτώσετε από τους λεκέδες τουλάχιστον επί αρκετούς μήνες. Νερό, σαπούνι και όλα τα υπόλοιπα θα στραγγίζουν στη μπανιέρα σας, αφήνοντας τη τζαμαρία της πόρτας καθαρή.



ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΣΩΛΗΝΩΝ
(1) Ρίξτε στις σωλήνες βραστό ξύδι , σε μικρές συχνές ποσότητες. Αφήστε το 10-15 λεπτά, μετά ξεπλύνετε το με βραστό νερό. Αν χρειαστεί επαναλάβετε το.



ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΣΩΛΗΝΩΝ
(2) Ρίξτε στη σωλήνα μισή κούπα σόδα μαγειρική και μία κούπα ξύδι. Αφήστε το μείγμα να αφρίσει επί 10 λεπτά, και μετά αδειάστε μία τσαγέρα βραστό νερό.



ΒΟΥΛΩΜΕΝΟΙ ΝΕΡΟΧΥΤΕΣ
Ένας αποτελεσματικός τρόπος για τους βουλωμένους νεροχύτες με λίπη είναι να ρίξετε στη σωλήνα μια κούπα αλάτι και μια κούπα σόδα μαγειρικής και μετά βραστό νερό .



ΡΟΥΧΑ ΜΕ ΙΔΡΩΤΑ
Για να καθαρίσετε ρούχα λεκιασμένα από ιδρώτα. Τρίψτε τα με μείγμα αραιωμένου ξυδιού, ή αραιωμένου με νερό χυμό λεμονιού.



ΣΟΔΑ ΚΑΙ ΞΥΔΙ ΣΤΑ ΡΟΥΧΑ
Για να μαλακώσουν τα ρούχα σας, προσθέστε στο πλύσιμό τους, μισή κούπα σόδας. Στο ξέπλυμα τους μισή κούπα ξυδιού.



ΣΟΔΑ ΚΑΙ ΧΑΛΙΑ
Η σόδα καθαρίζει και απολυμαίνει χαλιά. Ένα ελαφρό στρώμα σόδας επάνω στο χαλί, αφήστε την επί μισή ώρα και μετά τραβήξτε την με την ηλεκτρική σκούπα.



ΣΟΔΑ ΚΑΙ ΞΥΔΙ ΣΤΙΣ ΣΩΛΗΝΩΣΕΙΣ
Μισή κούπα σόδας και μισή κούπα ξύδι κρατά τις σωληνώσεις υδραυλικών πάντα καθαρές, ενώ ταυτόχρονα τις απολυμαίνει.



ΨΑΛΙΔΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Αν την άνοιξη μπαίνουν ψαλίδες στο σπίτι σας , τρίψτε σε σκόνη, μερικά φύλλα βάγιας και σκορπίστε την σε σημεία που υποπτεύεστε ότι μπαίνουν οι ψαλίδες (πόρτες, παράθυρα). Δεν πρόκειται να ξαναπλησιάσουν!



ΣKOΡΟΙ ΚΑΙ ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ
 Αποφύγετε την ναφθαλίνη για να φυλάξετε τα ρούχα σας από τον σκόρο. (Είναι καρκινογόνος ουσία). Βάλτε ανάμεσα στα ρούχα, τσέπες κλπ., ολόκληρα κομμάτια από το εξαίσιο μπαχαρικό, το γαρύφαλλο (cloves), αποτελεσματικό, ασφαλές, και μυρωδάτο.



ΣΟΔΑ ΓΙΑ ΠΟΝΤΙΚΙΑ
Ξέρετε ότι σκορπώντας λίγη σόδα, σε χώρους που υποπτεύεστε ότι μπαίνουν ποντίκια στο σπίτι ή το γκαράζ, τα αποκρίνει; Αλλά μετά λίγες μέρες χρησιμοποιήστε την ηλεκτρική σας σκούπα και μαζέψτε την.



ΕΝΤΟΜΑ / ΠΑΡΑΣΙΤΑ
Ένας μεγάλος αριθμός εντόμων και παρασίτων γενικά στα δένδρα και φυτά, εξολοθρεύεται με το εξής παρασκεύασμα: Μια κουταλιά της σούπας υγρό των πιάτων, μια κουταλιά σπορέλαιο, σε ένα γαλόνι νερού, ανακατέψτε το καλά και λούζετε με αυτό τα δένδρα και φυτά, μέσα και έξω απ' το σπίτι, κάθε μια ή δύο εβδομάδες



ΓΥΜΝΟΣΑΛΙΓΓΑΡΟΙ
Αν έχετε γυμνοσαλίγγαρους (slugs) στον κήπο σας, βάλτε σε ένα βαθύ πιάτο, μια κούπα από μείγμα μισής μπύρας και μισού νερού. Η μυρωδιά θα τα προσελκύσει και το υγρό θα τα πνίξει



ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΟ ΦΥΣΙΚΟ
Σε τρεις κούπες νερού, προσθέστε δυο κουταλιές της σούπας λιωμένο σκόρδο, μισή κούπα τριμμένο μαϊντανό (ξηρό), βράστε το μείγμα μέχρις ότου μείνουν μόνο 2 κούπες νερού. Στραγγίστε το και αφήστε το υγρό να κρυώσει. Ψεκάζετε με το μείγμα αυτό τα δένδρα και φυτά ή λαχανικά σας, είναι αποτελεσματικό για ένα μεγάλο αριθμό εντόμων, φθηνό, και προ πάντως αβλαβές για την υγεία σας.



ΜΑΥΡΑ ΒΑΜΒΑΚΕΡΑ ΡΟΥΧΑ
Αν τα μαύρα βαμβακερά ρούχα σας (μπλούζες, παντελόνια, φούστες) έχουν ατονήσει και το μαύρο χρώμα τους έχει χάσει την "έντασή" του, προσθέστε στον κύκλο 'ξεπλύματος" του πλυντηρίου σας 2 κούπες έτοιμου μαύρου δυνατού καφέ.



ΔΙΣΚΑΚΙΑ CD ΚΑΙ ΓΡΑΤΖΟΥΝΙΕΣ
Αν μερικά ψηφιακά δισκάκια σας (CDs), έχουν γρατζουνιστεί ή λερωθεί, με αποτέλεσμα να "πηδούν" όταν τα παίζετε, μην απελπίζεστε: Απλώστε στην καλή επιφάνειά του και τρίψτε ελαφρά με το δάχτυλό σας λίγη οδοντόπαστα συνηθισμένη (όχι την διαυγή gel). Αφήστε την 5 λεπτά, και μετά σκουπίστε την με ένα νωπό μαλακό χνουδωτό πανί.



ΦΟΥΡΝΟΣ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΞΥΔΙ
Ένας άριστος τρόπος αποσμητικού των φούρνων μικροκυμάτων (microwave) είναι, μία κούπα ξύδι, ανοίγετε τον φούρνο μέχρι να βράσει, βρέχετε ένα πανί με το ζεστό ξύδι και σκουπίζετε το εσωτερικό του φούρνου.



ΚΕΡΙ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ
Αν φυλάξετε τα κεριά στο ψυγείο μερικές ώρες πριν τα ανάψετε, διαρκούν πολύ περισσότερο.



ΚΕΡΙ ΣΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ
Κερί που έσταξε σε κηροπήγια ή άλλα αντικείμενα, βγαίνει πολύ εύκολα, αν τα τοποθετήσετε στη κατάψυξη μερικές ώρες.



ΓΡΑΤΖΟΥΝΙΕΣ ΣΤΑ ΓΥΑΛΙΚΑ
Έχετε καθρέπτες ή γυαλικά που έχουν γρατζουνιές; Δοκιμάστε να τρίψετε επάνω στις γρατζουνιές λίγη απλή οδοντόπαστα (όχι την gel) με ένα μαλακό ύφασμα! Κάνει θαύματα!



ΠΕΤΣΕΤΕΣ ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΕΣ
Αν έχετε πετσέτες με χτυπητούς χρωματισμούς και θέλετε να τις διατηρήσετε όμορφες, προσθέστε στο πρώτο πλύσιμό τους μια κούπα αλάτι στο νερό. Το αλάτι σταθεροποιεί τα χρώματα, που πλέουν, θα παραμείνουν ζωντανά και έντονα επί πολύ περισσότερο χρόνο!



ΠΕΤΣΕΤΕΣ ΜΠΑΝΙΟΥ ΚΑΘΑΡΕΣ
Για να διατηρήσετε τις πετσέτες μπάνιου ή προσώπου όσο πιο απορροφητικές γίνεται, βεβαιωθείτε ότι έχουν ξεπλυθεί στην εντέλεια απ' το σαπούνι. Μια κούπα λευκό ξύδι στο ξέπλυμά τους αναιρεί όλα τα ίχνη του σαπουνιού.



ΚΑΝΑΠΕΔΕΣ ΛΕΡΩΜΕΝΟΙ
Αν είναι λερωμένοι οι καναπέδες σας και θέλετε να τους καθαρίσετε , βρέξτε ένα μαλακό πανί σε ένα διάλυμα αμμωνίας και νερού . Η αναλογία πρέπει να είναι ένα προς ένα . Τρίψτε κόντρα στο πέλος . Στη συνέχεια , σκουπίστε τους με ένα στεγνό πετσί και αφήστε τους να στεγνώσουν .



ΒΕΛΟΥΔΙΝΟΙ ΚΑΝΑΠΕΔΕΣ
Για να διατηρήσετε το βελούδο των καναπέδων σας καθαρό και απαλό σαν καινούργιο , τρίψτε τους μια φορά την εβδομάδα με υγρό πανί ( σαν αυτό που χρησιμοποιείτε για να στεγνώσετε το αυτοκίνητο , μετά το πλύσιμο ) και μετά σκουπίστε καλά με ένα στεγνό βαμβακερό πανί.



ΜΥΡΩΔΙΕΣ ΤΣΙΓΑΡΟΥ
Το χειμώνα που ανάβει το καλοριφέρ , τοποθετήστε πάνω ένα μικρό γυάλινο μπολ με νερό και λίγο ξίδι .Το ξίδι "διαλύει " τις μυρωδιές του τσιγάρου και κάνει πιο υγιεινή την ατμόσφαιρα .



ΤΣΙΓΑΡΙΛΑ
Ρίξτε στα τασάκια λίγη βανίλια σε σκόνη . Έτσι , κάθε φορά που θα σβήνετε τα τσιγάρα σας θα μυρίζει βανίλια , εξουδετερώνοντας την τσιγαρίλα . Το ίδιο μπορείτε να εφαρμόσετε και στα τασάκια του αυτοκινήτου .



ΜΥΡΩΔΙΑ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ
Αν τα ντουλάπια της κουζίνα σας μυρίζουν κλεισούρα , βράστε ένα φλιτζάνι φρέσκο γάλα και βάλτε το στο χαμηλότερο ράφι του ντουλαπιού . Κλείστε καλά την πόρτα και αφήστε το γάλα να κρυώσει . Όταν κρυώσει και ανοίξετε την πόρτα θα διαπιστώσετε ότι η μυρωδιά της κλεισούρας θα έχει εξαφανιστεί .



ΞΥΛΙΝΑ ΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΦΟΥΣΚΩΜΑ
Για να μην φουσκώσουν από το πλύσιμο και καταστραφούν γρήγορα τα ξύλινα σκεύη της κουζίνας σας , πριν τα χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά , περάστε τα με ένα βουρτσάκι βουτηγμένο σε λίγο λάδι . Σκουπίστε τα απαλά με χαρτί κουζίνας και αφήστε τα έτσι για 24 ώρες . Κάθε φορά που το ξύλο σάς φαίνεται στεγνό , επαναλαμβάνετε αυτή τη διαδικασία .


Πηγή: thegreekz.com

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin