Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

PostHeaderIcon Η κρίση ρίχνει τα ενοίκια των καταστημάτων


Πτώση έως και 40% στα μισθώματα

Σε αγώνα για τη μείωση των ενοικίων των καταστημάτων επιδίδεται ο εμπορικός κόσμος, σε μία τελευταία προσπάθεια να ανταπεξέλθουν οι επιχειρηματίες της βαθιάς ύφεσης που πλήττει την οικονομία και τις αγορές.


Το τελευταίο διάστημα, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σκληρό παζάρι μεταξύ ενοικιαστών και επιχειρηματιών, με τους πρώτους να ζητούν μείωση των μισθωμάτων έως και 20%.

Πρόκειται για το δεύτερο κύμα που ξεσπά μέσα σε ενάμιση χρόνο, με αποτέλεσμα η μείωση των ενοικίων στα καταστήματα να αγγίζει πλέον το 30%-40%.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», στον χορό των αναπροσαρμογών έχουν ήδη εισέλθει επαγγελματίες από όλους τους κλάδους: έμποροι ένδυσης και υπόδησης, αντιπρόσωποι αυτοκινήτων, εταιρείες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών, τράπεζες, βενζινοπώλες, αλυσίδες εστίασης, αλλά και πολυεθνικοί όμιλοι.

Η υποχώρηση των μισθωμάτων απλώνεται σε όλες τις περιοχές, από το κέντρο της Αθήνας μέχρι τις κεντρικές λεωφόρους και τα εμπορικά προάστια, αλλά και τα μεγάλα αστικά κέντρα της περιφέρειας.

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν τα άδεια καταστήματα. Στο κέντρο της Αθήνας τα κενά καταστήματα ακόμη και σε άκρως εμπορικούς δρόμους αντιστοιχούν μέχρι και στο 25% του συνόλου των εμπορικών χώρων, ενώ στη Θεσσαλονίκη φτάνουν στο 15%.

Όπως βεβαιώνουν οι επιχειρηματίες σε περιθωριακές αγορές οι ιδιοκτήτες καταστημάτων και επαγγελματικών χώρων συμβιβάζονται πιο εύκολα, προκειμένου να κρατήσουν τους ενοικιαστές τους. Αλλά και όσοι ιδιοκτήτες προσπαθούν να αντισταθούν, δείχνουν να κατανοούν τα προβλήματα και παγώνουν τα ενοίκια για τα επόμενα δύο-τρία χρόνια.

Την ίδια ώρα, αρκετοί είναι οι επιχειρηματίες που έχουν προχωρήσει σε κλείσιμο των καταστημάτων και συρρίκνωση των δικτύων τους, προκειμένου να μειώσουν το λειτουργικό κόστος των καταστημάτων τους. Όπως δηλώνουν χαρακτηριστικά οι επιχειρηματίες, στις περιοχές που ο τζίρος είναι χαμηλός και το κατάστημα ζημιογόνο αλλά τα ενοίκια υψηλά, δεν διστάζουν να κλείσουν τα καταστήματα.

Εν τω μεταξύ, δεν είναι λίγες οι εταιρείες που αποχωρούν από ακίνητα, τα οποία βρίσκονται σε κεντρικά σημεία με υψηλά ενοίκια και μεταφέρουν τα γραφεία τους σε περιφερειακές περιοχές, όπου τα ενοίκια είναι χαμηλότερα. Μάλιστα, ορισμένες πολυεθνικές προχωρούν σε κλείσιμο καταστημάτων ή γραφείων που διαθέτουν σε ορισμένα αστικά κέντρα, αναθέτοντας στους εργαζόμενούς τους να εργαστούν από το σπίτι.

Πηγή: newsbeast.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin