Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

PostHeaderIcon Με τη θηλιά στο λαιμό 250.000 νοικοκυριά


Περισσότερα από 250.000 νοικοκυριά αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή πρόβλημα τακτοποίησης των δανειακών τους υποχρεώσεων προς τις τράπεζες.
Όπως μάλιστα εκτιμάται αρμοδίως, πρόκειται για μια μάλλον συντηρητική εκτίμηση της κατάστασης, αφού κατ' άλλους ο αριθμός αυτών που έχουν "σηκώσει τα χέρια ψηλά" είναι πάνω από 300.000.

Κανείς δεν μπορεί -και δεν θέλει- να κάνει έστω και εκτίμηση για το πως θα διαμορφωθεί αυτό το νούμερο, όταν η ύφεση στην ελληνική οικονομία φτάσει στην κορύφωσή της.
Ήδη, αρμόδιες τραπεζικές διευθύνσεις, αναθεωρούν την αρχική τους πρόβλεψη ότι το 2011 το ύψος των επισφαλειών, στην ελληνική αγορά, θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 12% και ανεβάζουν το ποσοστό υψηλότερα.
Από την Τράπεζα της Ελλάδας, που ως πρόσφατα θεωρούσαν αυτές τις εκτιμήσεις υπερβολικές, τώρα τηρούν στάση αναμονής, μέχρι να δουν πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση μέσα στο πρώτο κρίσιμο τρίμηνο.
Πάντως, το τέλος του 2010 βρίσκει το φράγμα του 10% σπασμένο προς τα πάνω, γεγονός που ενισχύει τους φόβους για νέο ξέσπασμα μέσα στο 12μηνο που έρχεται. Κι αυτός είναι ο βασικός λόγος που οι ίδιες οι τράπεζες δεν περιμένουν πλέον τις όποιες νομοθετικές ρυθμίσεις, για να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση δανείων, αλλά σπεύδουν να πάρουν μόνες τους τα ...μέτρα τους. Αν η κατάσταση εκτραχυνθεί, ζημιογόνοι θα βγουν όλοι κι αυτό το γνωρίζουν τα αρμόδια τραπεζικά επιτελεία καλύτερα από τον καθένα.
Γι' αυτό αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για να ανακόψουν την αύξηση των επισφαλειών, είτε ουσιαστικά είτε τεχνηέντως. Άλλωστε, επίκειται και νέο, πανευρωπαϊκό, στρες τεστ, οπότε θα πρέπει να ετοιμασθούν για κάθε ενδεχόμενο.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin