Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2010

PostHeaderIcon ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1941 - Xριστούγεννα στην πεινασμένη Αθήνα ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1941

Τα παιδιά, τα μεγάλα θύματα της κατοχικής πείνας

 Tα Χριστούγεννα του 1941 ήταν από τα πιο τραγικά στη σύγχρονη ελληνική Ιστορία. Μια χώρα κατακτημένη. Κάτω από την μπότα της τριπλής κατοχής, γερμανικής, ιταλικής, βουλγαρικής. Κι ένας λαός, νικητής μόλις πριν από ένα χρόνο εκεί στα βουνά της Αλβανίας, τώρα ταπεινωμένος και πεινασμένος. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά, κυρίως παιδιά, άφηναν την τελευταία τους πνοή στα πεζοδρόμια της πρωτεύουσας μπροστά στα μάτια των ανήμπορων περαστικών που δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα γιατί κι αυτοί πεινούσαν…


Οι πρώτες ελλείψεις και τα σημάδια της πείνας εμφανίστηκαν αμέσως μετά τη γερμανική εισβολή. Το φθινόπωρο οι περισσότεροι Αθηναίοι και οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων βλέπουν τους μισθούς και τις συντάξεις να εκμηδενίζονται. Οι αρχές Κατοχής απορροφούν μεγάλο μέρος της παραγωγής για τις ανάγκες των στρατευμάτων τους. Χρήματα, τρόφιμα, πρώτες ύλες λεηλατούνται. Ακόμη πολλοί εύποροι αγρότες κρύβουν τη σοδειά τους. Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και ο κλοιός που έχουν σχηματίσει γύρω από όλη την κατεχόμενη Ευρώπη και την Ελλάδα οι βρετανικές δυνάμεις αποκλείοντας τη μεταφορά κάθε εμπορεύματος. 

Στις αρχές Νοεμβρίου στην Αθήνα, στις άλλες μεγάλες πόλεις και τα νησιά εμφανίζονται τα πρώτα αποκρουστικά σημάδια της πείνας. Και το Δεκέμβριο αρχίζει η μεγάλη τραγωδία, αφού μαζί με την πείνα θερίζει και το πρωτοφανές κύμα ψύχους σε μια πρωτεύουσα που δεν έχει τρόπο για να ζεστάνει τους κατοίκους της. Εκείνο τον τραγικό χειμώνα του 1941-1942 η Ελλάδα πλήρωσε ακριβά τη ναζιστική κατοχή με χιλιάδες νεκρούς και με μεγάλα θύματα τα μικρά ελληνόπουλα. Σήμερα η «Π+13» αφιερώνει τις ιστορικές σελίδες της σε εκείνη τη μεγάλη τραγωδία. 

Με κείμενα και φωτογραφίες: Από το πολύτιμο λεύκωμα του δημοσιογράφου και εκδότης της εφημερίδας «Ελεύθερος Κήρυκας» Κώστα Παράσχου «Η Κατοχή-Φωτογραφικά τεκμήρια 1941-1944» (εκδόσεις Ερμής, Αθήνα 1979), μια μοναδική φωτογραφική μαρτυρία για την Αθήνα της Κατοχής. Από το μοναδικό και με εκατοντάδες κείμενα-μαρτυρίες και φωτογραφίες λεύκωμα του Κώστα Ν. Χατζηπατέρα και της Μαρίας Φαφαλιού Δραγώνα «Μαρτυρίες 41-44. 

Η Αθήνα της Κατοχής» (τόμος Α’, εκδόσεις Κέδρος, Αθήνα 2002). Και σκίτσα του μεγάλου γελοιογράφου μας του Φωκίωνα Δημητριάδη από το λεύκωμα «Σκιά πάνω από την Αθήνα» (με πρόλογο του Άγγελου Τερζάκη, εκδόσεις Μαρή, Αθήνα 1970). Οι φωτογραφίες του Κώστα Παράσχου και τα σκίτσα του Φωκ. Δημητριάδη συνοδεύονται από τις λεζάντες που οι ίδιοι έγραψαν για τα λευκώματά τους. Σημείωση (όπως έγραφαν και στις παλιές ταινίες): κάθε ομοιότητα με σκηνές που αρχίζουν να γίνονται όλο και πιο συχνές στο κέντρο της Αθήνας είναι απολύτως συμπτωματική.

πηγή : paraskevi13

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow by Email

Follow my blog with bloglovin