Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

PostHeaderIcon Δημιουργική απασχόληση: Τα παιδία παίζει... στο Μουσείο



Χρώματα που αναμιγνύονται στις πιο αδόκιμες συνθέσεις. Σχήματα χωρίς προσδιορισμό, που σχεδιάζουν χέρια μικρά και τρυφερά, καλύπτουν κάθε εκατοστό λευκών επιφανειών. Ο λόγος για κάποια διαφορετικά ατελιέ όπου δεν επικρατεί η σιωπή της περισυλλογής του καλλιτέχνη αλλά χαρούμενες φωνές και τσιρίγματα από παιδιά που ανακαλύπτουν την τέχνη, παίρνοντας τα πρώτα τους μαθήματα, διασκεδάζοντας και παίζοντας.


Ο λόγος για τα παιδικά εργαστήρια που βρίσκονται υπό την στέγη σημαντικών μουσείων και γκαλερί και βαφτίζουν στην κολυμπήθρα των εικαστικών τους Βενιαμίν καλλιτέχνες. Το έργο που αφήνουν πίσω τους έχει μία διαφορετική οπτική από αυτήν της ακαταστασίας. Άλλωστε, όπως σημείωνε ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα, ο Πολ Κλέε, «οι εικόνες που ζωγραφίζει ο μικρός μου Φέλιξ είναι καλύτερες απ’ τις δικές μου».

Αυτό το αυτοφυές ταλέντο χάνεται όσο μεγαλώνει το παιδί, και αναγκαστικά αρχίζει να υπακούει σε κανόνες. Όμως επειδή η παρότρυνση είναι σημαντική για να μείνει η σπίθα αναμμένη, και αυτό χρειάζεται ειδική παιδεία, σας παραθέτουμε έναν κατάλογο διευθύνσεων για παιχνίδι με τις τέχνες σε πνεύμα γιορτινό.

Μουσείο ΜπενάκηΠαιδιά κάθε ηλικίας γνωρίζουν την τέχνη στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου Μπένακη:

* Οι μικροί φιλότεχνοι μπορούν να γνωρίζουν τον γλύπτη Γιάννη Παππά, τα μυστικά της τέχνης του και τη γλυπτική του. Συγκεκριμένα, στο εργαστήριο του καλλιτέχνη στου Ζωγράφου (Ανακρέοντος 38) τα παιδιά θα γνωρίσουν το έργο του μέσα από μία περιήγηση με πολλά παιχνίδια και δημιουργικές δραστηριότητες. Το πρόγραμμα αφορά παιδιά Νηπιαγωγείου και πραγματοποιείται κάθε Τρίτη (10:30 -12:00) * Τα αντικείμενα της Νεοελληνικής συλλογής ανακαλύπτουν μέσα από παραμύθι, θεατρικό παιχνίδι και δημιουργική απασχόληση στο πλαίσιο του προγράμματος «Η ιστορία ενός Ελληνόπουλου». Το πρόγραμμα αφορά παιδιά Νηπιαγωγείου και πραγματοποιείται κάθε Πέμπτη (11.15-12.45) στο Κεντρικό Κτήριο του Μουσείου Μπενάκη (Κουμπάρη 1)
* Σε μία "Περιήγηση" καλούνται να πάρουν μέρος τα παιδιά στους πρώτους αιώνες της καλλιτεχνικής δημιουργίας των ανθρώπων που έζησαν στον ελλαδικό χώρο και τα νησιά του Αιγαίου, με σύντομους σταθμούς στα πιο χαρακτηριστικά αντικείμενα της προϊστορικής εποχής. Στο τέλος του προγράμματος προβλέπεται δημιουργική απασχόληση με τη συμπλήρωση ενός εκπαιδευτικού εντύπου. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται Τετάρτη και Παρασκευή (11.15-13.00) στο Κεντρικό Κτήριο του μουσείου Μπενάκη (Κουμπάρη 1) και
αφορά παιδιά της τρίτης Δημοτικού. 

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Στο γιορτινό πνεύμα, το «Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης» προσκαλεί τα παιδιά την Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου να γνωρίσουν ένα μύθο της παράδοσης. Πρόκειται για τους καλικάντζαρους, που κάθε Χριστούγεννα ανεβαίνουν από τα έγκατα της γης και προσπαθούν να κόψουν το τεράστιο δέντρο που την κρατάει. Μέσα από τον αυτοσχεδιασμό, τα παιδιά θα φτιάξουν και θα στήσουν μια χριστουγεννιάτικη ιστορία. Θα μπουν σε ρόλους, θα κατασκευάσουν τα σκηνικά και τα κοστούμια με διάφορα υλικά, και θα περάσουν ένα πρωινό στον κόσμο των καλικάντζαρων.

Επίσης κάθε Σάββατο στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης πραγματοποιείται ένα ψυχαγωγικό-εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει γνωριμία με τα εκθέματα του μουσείου, εργαστήρια, θεατρικά παιχνίδια και διάφορες άλλες παιδαγωγικές δραστηριότητες. Τα παιδιά θα γνωρίζουν τον κόσμο του Μουσείου με φαντασία και δημιουργικότητα. Σε ένα από αυτά τα πρόγράμματα, ο ζωγράφος Διονύσης Καμπόλης και η παιδαγωγός Γκέλυ Τζαμουράνη υποδέχονται τα παιδιά στο εργαστήρι ζωγραφικής για να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα εμπνευσμένα από τις μόνιμες συλλογές και τις περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Επίσης, σε ένα άλλο θεματικό έργαστήριο, παιδιά 5-10 ετών δημιουργούν έργα με απλά υλικά με την εικαστικό Νιόβη Σταυροπούλου: για παράδειγμα, κατασκευάζουν ειδώλια από πηλό με αφορμή την περιοδική έκθεση για το νεολιθικό πολιτισμό. Μαθαίνουν την τεχνική της χαρακτικής, δημιουργούν αντίγραφα αρχαίων παιχνιδιών, και παίρνουν μέρος σε ένα διαδραστικό εργαστήριο όπου εικονογραφούν τα δικά τους βιβλία.

Τέλος το Σάββατο 8 Ιανουαρίου τα παιδιά θα «πλάσουν» τον δικό τους πήλινο κόσμο και θα μάθουν την τεχνική της πρόσθεσης και αφαίρεσης. Στον φανταστικό αυτό κόσμο τα ειδώλια, τα πήλινα ζωάκια, ακόμα και τα αγγεία του Μουσείου θα βρουν τη θέση τους.


πηγή : in2life.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin