Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

PostHeaderIcon Ο Έλληνας που θέλει να αλλάξει το Ίντερνετ

 

«Το Ίντερνετ μας επιτρέπει να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και να χτίσουμε ένα πιο ευοίωνο μέλλον. Γι’ αυτό θεωρώ ότι η πρόσβαση στο Διαδίκτυο αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα. Οραματίζομαι μια μέρα όπου ο κάθε πολίτης θα ανοίγει τον υπολογιστή του και θα βρίσκει δωρεάν δίκτυο. Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό και αισιοδοξώ ότι σύντομα θα δώσουμε σε όλους σχεδόν τους κατοίκους του πλανήτη τη δυνατότητα να είναι online».

Τον Φεβρουάριο του 2004 ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ένας 20χρονος φοιτητής του Χάρβαρντ, επινόησε έναν τρόπο να επικοινωνούμε με τους φίλους μας από την οθόνη του υπολογιστή μας: το Facebook. Τον Δεκέμβριο του 2009 ένας 24χρονος επιστήμονας του MIT, ο Κώστας Γραμμάτης, σκέφτηκε μια μέθοδο που θα δώσει στο 95% των ανθρώπων τη δυνατότητα να μπαίνουν στο Facebook -και σε οποιοδήποτε άλλο site- χωρίς κανένα κόστος. «Σήμερα, περίπου 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Θέλουμε να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση, γι’ αυτό ξεκινήσαμε την προσπάθεια να εξαπλώσουμε το Ίντερνετ παντού», λέει  ο Ελληνοαμερικανός Κώστας Γραμμάτης, ερευνητής στο Εργαστήριο Πολυμέσων του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT Media Lab) και ιδρυτής του ahumanright.org.

Η ιδέα γεννήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, σε ένα think tank καινοτομίας στο Βερολίνο, το «Palomar 5». Τριάντα άτομα κάτω των 30 ετών συζητούσαν αναζητώντας ιδέες που θα κάνουν τον κόσμο καλύτερο. «Αυτό που μας ενέπνευσε ήταν η ιστορία του Ουίλιαμ Καμκαγουάμπα, από το Μαλάουι. Το 2001 ο 14χρονος Αφρικανός αποφάσισε να φτιάξει έναν ανεμόμυλο για να ηλεκτροδοτήσει το σπίτι του. Αργότερα, όταν κάποιος του έδειξε το Google, έμεινε άφωνος: ‘’Μα, πού ήταν όλον αυτό τον καιρό;’’, είπε. Σκεφτείτε πόσοι άνθρωποι αναγκάζονται να εφεύρουν ξανά τον τροχό, επειδή απλά δεν έχουν την απαραίτητη πληροφόρηση και παραμένουν καθηλωμένοι».

Πώς θα λειτουργήσει
Το ahumanright.org δημιουργήθηκε με σκοπό να προωθήσει «τη δίκαιη και ίση πρόσβαση στο Ίντερνετ» και να βρει τη λύση που θα επιτρέπει σε όλους τους ανθρώπους να δικτυωθούν. «Έχουμε φτιάξει μια εκπληκτική ομάδα με περισσότερους από 100 εθελοντές από όλο τον κόσμο. Δυστυχώς, κανένας δεν είναι Έλληνας, κάτι που θα ήθελα πολύ να αλλάξω!», τονίζει ο κ. Γραμμάτης και εξηγεί τη λειτουργία του προγράμματος. «Ένας στόλος τηλεπικοινωνιακών μικροδορυφόρων, που θα σταλούν στο διάστημα από χαμηλού κόστους οχήματα εκτόξευσης, θα δώσει πρόσβαση στο Διαδίκτυο στο 95% της Γης, μέσω επίγειων σταθμών. Το μόνο που θα χρειάζεται να έχουν οι χρήστες είναι μια συσκευή που θα μπαίνει ασύρματα στο δίκτυό μας».

Σύμφωνα με τον ερευνητή του MIT, το σύστημα «θα εξασφαλίζει εντελώς δωρεάν Ίντερνετ σε χαμηλές ταχύτητες, υπηρεσίες τηλεφωνίας, SMS και δεδομένων. Προαιρετικά, όσοι καταβάλλουν ένα μικρό ποσό, θα αποκτούν πρόσβαση στο ‘’γρήγορο’’ Ίντερνετ». «Μια μέρα, πολύ σύντομα, το τηλέφωνο και το laptop σας θα λέει ‘’Δωρεάν Δίκτυο: Ενεργοποιημένο’’, όπως σήμερα λέει ‘’GPS: Ενεργοποιημένο’’. Θα γνωρίζετε ότι όπου κι αν είστε θα μπορείτε απλά να μεταβείτε στο ελεύθερο δίκτυό μας και να το χρησιμοποιήσετε».

Το κόστος
Για να γίνουν όλα αυτά πραγματικότητα, απαιτείται ένα δισεκατομμύριο δολάρια. «Έχουμε ήδη λάβει χρηματοδότηση από την Deutsche Telekom, ενώ πολλοί οργανισμοί προσφέρουν υπηρεσίες σε είδος. Επίσης, βρισκόμαστε σε συζητήσεις με μεγάλες επιχειρήσεις, επενδυτές, κυβερνήσεις και φιλανθρωπικές οργανώσεις για την εξασφάλιση των απαραίτητων κεφαλαίων». Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από επιστήμονες του ερευνητικού κέντρου Ames της NASA. Ο Κώστας Γραμμάτης υπολογίζει ότι, αν όλα πάνε καλά, θα έχει υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2014. «Θεωρώ ότι πρόκειται για μια ανθρωπιστική αποστολή, που θέτει νέα όρια. Προκαλούμε κάθε οργανισμό και κάθε κυβέρνηση να ενωθούν μαζί μας για να δημιουργήσουμε από κοινού το μέλλον».

Επτά στους 10 χωρίς Ίντερνετ
Περισσότεροι από επτά στους δέκα κατοίκους του πλανήτη δεν έχουν σερφάρει ούτε μια φορά στο Ίντερνετ. «Σκεφτείτε ότι η Παπούα Νέα Γουινέα έχει ποσοστό διείσδυσης 2,1% επί του πληθυσμού της. Στην Ινδονησία το ποσοστό είναι 12,3%. Ακόμη και στην Αμερική, το 38% των νοικοκυριών με εισόδημα μικρότερο από 25.000 δολάρια δεν έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο», σημειώνει ο κ. Γραμμάτης. Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι καλύτερα: η διείσδυση του Ίντερνετ φτάνει το 46,2%. Ωστόσο μόλις 3 στους 10 (31%) έχουν ευρυζωνική σύνδεση.
Ο ιδρυτής του ahumanright.org πιστεύει ότι το Ίντερνετ αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος του προγράμματός του. «Το Διαδίκτυο έχει αλλάξει το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος. Έχουμε λογαριασμούς στο Facebook, το Twitter και το Gmail, είμαστε συνδεδεμένοι με τους φίλους, την οικογένεια και τους συνεργάτες μας. Δεδομένου ότι η ελευθερία διακίνησης πληροφοριών αποτελεί παγκόσμιο δικαίωμα, το Διαδίκτυο πρέπει να θεωρείται το ίδιο ένα ανθρώπινο δικαίωμα». «Ορισμένες κυβερνήσεις προσπαθούν να περιορίσουν την πρόσβαση στο Ίντερνετ», σημειώνει ο κ. Γραμμάτης, θεωρώντας ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί. «Όλοι οι άνθρωποι θα έχουν τη δυνατότητα να είναι online. Φανταστείτε ένα μέλλον όπου ο καθένας πάνω στη Γη θα έχει μια φωνή που μπορεί να ακουστεί παντού».

Οι «υπολογιστές των φτωχών»
Πώς όμως οι κάτοικοι των αναπτυσσόμενων χωρών, που στερούνται βασικών αναγκών, θα αγοράσουν υπολογιστές για να μπαίνουν στο Ίντερνετ; «Σχέδια όπως το One Laptop Per Child (OLPC) θα κληθούν να καλύψουν αυτή την ανάγκη», υποστηρίζει ο κ. Γραμμάτης. Το OLPC, η οργάνωση του Ελληνοαμερικανού ερευνητή του MIT Νίκολας Νεγκροπόντε, είχε στόχο να διανείμει στα παιδιά του αναπτυσσόμενου κόσμου το «laptop των 100 δολαρίων». Τελικά, ο υπολογιστής κόστιζε 200 δολάρια και ο αρχικός στόχος δεν επετεύχθη πλήρως. Παρόλα αυτά, το OLPC διέδωσε διεθνώς την πλατφόρμα του netbook και οδήγησε τη βιομηχανία της τεχνολογίας στην παραγωγή φορητών υπολογιστών χαμηλότερου κόστους. Τον περασμένο Ιούλιο η κυβέρνηση της Ινδίας παρουσίασε τον «φθηνότερο υπολογιστή του κόσμου», που θα διατίθεται από το 2011 προς 35 δολάρια, με στόχο η τιμή να πέσει στα 10 δολάρια. Δύο μήνες νωρίτερα, η οργάνωση OLPC είχε ανακοινώσει τη δημιουργία της «ταμπλέτας των 100 δολαρίων».

Ο 25χρονος επιστήμονας δεν κρύβει ότι επιδιώκει να συνεργαστεί με τον Νεγκροπόντε -τον οποίο αποκαλεί «οραματιστή»- και αποκαλύπτει ότι πριν από λίγες εβδομάδες τον συνάντησε στη Βοστώνη. «Με κέρασε φαγητό και μου αγόρασε μια ομπρέλα για να πάω σπίτι, διότι έβρεχε πολύ!». «Έμαθα να ακολουθώ τα όνειρά μου» Ο Κώστας Γραμμάτης γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1985 στην Καλιφόρνια και μεγάλωσε στα προάστια του Λος Άντζελες. «Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου πάντα προσπαθούσα να δημιουργήσω κάτι ή ήμουν χωμένος σε κάποιο επιστημονικό βιβλίο. Είχα πάρα πολλή ενέργεια και μεγάλωσα με την ιδέα να ακολουθώ τα όνειρά μου». Αν και, όπως λέει, δεν ήταν ιδιαίτερα καλός στα μαθήματα, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο CSUCI της Καλιφόρνιας με πτυχίο στην Αγγλική Φιλολογία, τις Τέχνες και τη Μηχανολογία. Σήμερα εργάζεται ως επισκέπτης ερευνητής στο Εργαστήριο Πολυμέσων του MIT. Ο ίδιος αυτοσυστήνεται ως «ένα άτομο που ενσαρκώνει το πνεύμα του ‘’όλα είναι δυνατά’’» και προσθέτει: «Γι’ αυτό βρίσκομαι διαρκώς στο δρόμο, κυνηγώντας μέρα-νύχτα την ιδέα μου». «Χρωστάω στον πατέρα μου ένα ελληνικό νησί!»
Ο Κώστας δεν μιλά ελληνικά. «Ήξερα όταν ήμουν παιδί, αλλά τώρα πέρασε καιρός και τα έχω ξεχάσει», δικαιολογείται. Η μητέρα του είναι Αμερικανίδα και ο πατέρας του γεννήθηκε στο Βόλο. «Όταν ήμουν μικρός έχασα ένα στοίχημα που είχα βάλει μαζί του και τώρα του χρωστάω ένα ελληνικό νησί! Αμφιβάλλω αν θα είμαι ποτέ σε θέση να του το αγοράσω, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα απολάμβανε ένα σπίτι στην Αθήνα». Η γιαγιά του Κώστα -που πέθανε πρόσφατα- μεγάλωσε στο χωριό Καΐτσα (Μακρυρράχη) στο Δομοκό Φθιώτιδας. «Θα ήθελα πολύ να περάσω λίγο χρόνο εκεί και να καταλάβω πώς ήταν η ζωή της», μας λέει, συμπληρώνοντας ότι «η Ελλάδα έχει μια πλούσια ιστορία και απίστευτα ικανούς ανθρώπους». Όταν τον ρωτάμε για την οικονομική κρίση, απαντά χωρίς δισταγμό: «Επικροτώ όσους επιλέξουν να μείνουν και να συμμετάσχουν στην ανασυγκρότηση αυτού που θα είναι πάντα μια σπουδαία χώρα». Κάθε χρόνο και μια εφεύρεση!

Ο 25χρονος από την Καλιφόρνια είναι στην κυριολεξία πολυμήχανος και έχει αποσπάσει πλήθος διακρίσεων και βραβείων για τις εφευρέσεις του. Το 2007 δημιούργησε το «TheBalloon Project», ένα… εναέριο επιστημονικό εργαστήριο, που κρεμόταν από ένα τεράστιο μπαλόνι, το οποίο αποτέλεσε μια πρωτοποριακή πλατφόρμα περιβαλλοντικής έρευνας και βραβεύτηκε σε δύο επιστημονικούς διαγωνισμούς στις ΗΠΑ. Ένα χρόνο αργότερα εργάστηκε στην SpaceExplorationTechnologies ως επικεφαλής μηχανικός ενός πειραματικού δορυφόρου που εκτοξεύθηκε με επιτυχία στο διάστημα, συνδέοντας τα διαστημόπλοια με τους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους. Πέρυσι σχεδίασε το «Eyeborg», ένα βιονικό μάτι που λειτουργεί με ασύρματη βιντεοκάμερα και αποκαθιστά μερικώς την όραση σε ασθενείς με τύφλωση, το οποίο βραβεύτηκε από το περιοδικό «TIME» ως μία από τις«Καλύτερες Εφευρέσεις του 2009».

Το Ίντερνετ σε αριθμούς
- 1.966.514.816 χρήστες του Ίντερνετ σε όλο τον κόσμο (1)
- 4.879.095.144 δεν έχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ (1)
- 3 στους 10 (28,7%) κατοίκους του πλανήτη έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο (1)
- 475,1 Ευρωπαίοι σερφάρουν στο Ίντερνετ (58,4% επί του ευρωπαϊκού πληθυσμού) (1)
- 42% των χρηστών παγκοσμίως κατοικεί στην Ασία (1) - 24,2% αντιστοιχεί στους χρήστες από την Ευρώπη (1)
- 27,3% των χρηστών μιλά αγγλικά και 22,6% κινεζικά (1)
- 61% των χρηστών του Διαδικτύου «σερφάρει» καθημερινά (2)
- 124.580.569 διευθύνσεις (domainnames) λειτουργούν στο Web(3) - 247 δισ. email στέλνονται κάθε μέρα (4)
- 81% από αυτά είναι spam(4)

Στην Ελλάδα
- 4.970.700 χρήστες του Ίντερνετ (46,2% επί του πληθυσμού) (1)
- 39% έχει σύνδεση στο σπίτι (5)
- 31% διαθέτει ευρυζωνικό Ίντερνετ (5)
- 95% των παιδιών 9-16 ετών χρησιμοποιεί το Ίντερνετ (6)
- 2.976.740 χρήστες με προφίλ στο Facebook(7)






πηγή : hellasontheweb

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin