Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

PostHeaderIcon Φωτιά πήραν οι τιμές στα καύσιμα


Φαινόμενα αισχροκέρδειας καταγγέλλουν οι πρατηριούχοι



Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνουν τα φαινόμενα κερδοσκοπίας στην αγορά υγρών καυσίμων, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι πρατηριούχοι, με αποτέλεσμα οι τιμές να έχουν πάρει την ανιούσα, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό.


Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι με ιδιαίτερη αγανάκτηση διαπιστώνει ότι η χρήση των παράνομων μηχανισμών παρέμβασης στις αντλίες των καυσίμων, με σκοπό τις ελλειμματικές παραδόσεις στους καταναλωτές, έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις τους τελευταίους μήνες.

Η διαπίστωση αυτή κατά την ΠΟΠΕΚ προκύπτει από σωρεία πληροφοριών που διακινούνται στην αγορά καυσίμων, και από καταγγελίες καταναλωτών που έπεσαν θύματα ελλειμματικών αγορών. Όμως, όπως προσθέτει, αν ισχύει η παροιμία ότι «δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά», τότε το συμπέρασμα είναι ότι οι φήμες έχουν βάση.

Η ΠΟΠΕΚ κάνει λόγο για κυκλώματα που είναι συνδεδεμένα με ηλεκτρονικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας στις αντλίες πρατηρίων για να επηρεάζουν ελλειμματικά την παραδιδόμενη ποσότητα. Σημειώνεται δε ότι οι σποραδικοί έλεγχοι του αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης έχουν εντοπίσει δύο τέτοιους παράνομους μηχανισμούς γι’ αυτό και ζητούν από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας : Να βρει τρόπο να αντιμετωπίσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε ευρεία κλίμακα, σε βάρος των καταναλωτών, των λειτουργούντων στα πλαίσια της νομιμότητας πρατηρίων υγρών καυσίμων και της απώλειας δημοσίων εσόδων από την εκτεταμένη φοροδιαφυγή.
Στο μεταξύ οι πρατηριούχοι αναμένουν νέα αύξηση της τιμής των καυσίμων, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου του Συνδέσμου Εμπόρων Πρατηριούχων Αττικής κ. Γ. Ασμάτογλου σε αναφορές του σε δημοσιογράφους.
Όπως είπε: «1,20 ευρώ είναι η διυλιστηριακή τιμή και μεσολαβεί η εταιρεία εμπορίας και το μεταφορικό. Είμαστε ήδη στο 1,50 ευρώ για το νομό Αττικής, και θα διαμορφωθούν οι τιμές και πιο ψηλά από τις σημερινές τιμές στο 1,65 και 1,70, μετά και την αύξηση των τιμών του πετρελαίου» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ασμάτογλου.

Επίσης ανέφερε ότι η μείωση της κατανάλωσης στα πρατήρια κυμαίνεται από 15% έως και 50% και κατά την άποψή τους είναι τόσο πιεσμένες οι συνθήκες στην αγορά που «δεν μπορεί να υπάρξει λύση για τη συγκράτηση των τιμών».
Ανοδικά εξακολουθούν να κινούνται στη χώρα μας οι τιμές των καυσίμων σύμφωνα και με έρευνα της ΕΛΠΑ για τις τιμές ντίζελ και βενζίνης στην Ευρώπη το Δεκέμβριο. Για τη βενζίνη 95 οκτανίων η τιμή της στη χώρα μας διαμορφώνεται στο 1.573 €/λ και το ντίζελ στο 1.364 €/λ.

Σύμφωνα με την έρευνα οι υψηλότερες τιμές στο ντίζελ σημειώθηκαν στην χώρα μας με 1,364 €/λ, την Ιρλανδία: 1,329 €/λ, την Ολλανδία: 1,301 €/λ, το Βέλγιο: 1,298 €/λ, τη Γερμανία: 1,284 €/λ, τη Γαλλία: 1,233 €/λ κα και τη χαμηλότερη στην Ανδόρα: 1,010 €/λ, το Λουξεμβούργο: 1,056 €/λ, το Κόσοβο: 1.08 €/λ κα.

Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στις άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως αναφέρεται στο Δελτίο Τιμών Καυσίμων της ΕΛΠΑ.
Με βάση τη δειγματοληψία αυτή, οι υψηλότερες τιμές αμόλυβδης βενζίνης ( με αριθμό οκτανίου 95) σημειώθηκαν στις χώρες: Ολλανδία: 1,62 €/λ, Ελλάδα: 1, 573 €/λ, Βέλγιο: 1,511 €/λ, Γερμανία: 1,451 €/λ, Φινλανδία: 1,482 €/λ, Πορτογαλία : 1,468 €/λ, Iταλία: 1,42 €/λ, Ιρλανδία: 1399 €/λ κα, ενώ οι χαμηλότερες στο Κόσσοβο : 1,10€/λ, το Λουξεμβούργο:1,213 €/λ, το Μαυροβούνιο: 1,23 €/λ, την Ισπανία: 1,24 €/λ, την Αυστρία: 1,241 €/λ, την Σλοβακία: 1,31 €/λ κα.

Πηγή: newsbeast.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin