Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

PostHeaderIcon Χαμομήλι ...από την φύση...για την ηρεμία και την ομορφιά

Η μονοετής πόα, (Ματρικάρια το χαμαίμηλον) της οικογένειας των Συνθέ­των, είναι φυτό αρωματικό και φαρμακευτικό, ύψους μέχρι 35 εκατοστά, με λείο βλαστό, πολύκλαδο και όρθιο. Τα φύλλα είναι φτεροσχιδή και τα άνθη έχουν ασπροκίτρινα ακραία κεφάλια. Αυτοφύεται σε χέρσα και καλλιεργη­μένα μέρη και η άνθηση που αρχίζει τον Απρίλιο διαρκεί μέχρι και τον Ιούνιο. Μία από τις κοινές του ονομασίες, «βοτάνι της ταπεινοφροσύνης», αναφέ­ρεται στην ιδιότητά του να θεριεύει όταν πατηθεί.
Οι θεραπευτικές δυνάμεις του χαμομηλιού προστατεύουν τον άν­θρωπο από την αυγή του πολιτισμού. Οι Αιγύπτιοι ιερείς το θεωρούσαν ιερό. Το χρησιμοποιούσαν για να θεραπεύσουν το ρίγος, τον πυρετό, το κρυολό­γημα, τους περισσότερους πόνους, καθώς και γυναικολογικές παθήσεις. 

Οι Ρωμαίοι το θεωρούσαν αντίδοτο στο δάγκωμα του φιδιού. Χάρη στις κατα­πραϋντικές του ιδιότητες, το αφέψημα του βοτάνου χρησιμοποιούνταν για την αντιμετώπιση της υστερίας, της αϋπνίας, των πεπτικών διαταραχών, της κατάθλιψης. Στα τέλη του 19ου αιώνα χορηγούνταν ως υποκατάστατο του κινίνου κατά της ελονοσίας και θεωρούνταν ωφέλιμο για τους πάσχο­ντες από φυματίωση να κάθονται κοντά σε παρτέρια με χαμομήλι και να ανα­πνέουν το άρωμά του. Κάπνιζαν ή ρουφούσαν τα τριμμένα φύλλα του φυτού ως θεραπεία της αϋπνίας και του άσθματος. Όταν το βοτάνι εισήχθη στη Βό­ρεια Αμερική, χρησιμοποιήθηκε ως κατάπλασμα στις πληγές για την αποφυγή της γάγγραινας.

Ποικιλίες του χαμομηλιού καλλιεργούνται, γιατί το αφέψημά του έχει κατα­πραϋντικές και θεραπευτικές, στις τοπικές φλογώσεις, ιδιότητες. Τα άνθη επίσης θεωρούνται αντιπυρετικά, χολαγωγά, σιελογόνα, εμμηναγωγά, σπα­σμολυτικά, αντιαλλεργικά, επουλωτικά, καταπραϋντικά των νεύρων, αερα­γωγά, ορεκτικά. Χάρη στο γλυκό του άρωμα, το χαμομήλι ήταν ένα από τα πιο αγαπητά βότανα για τον αρωματισμό του σπιτιού και των χώρων γαμή­λιων συνεστιάσεων. Επιπλέον, σε πολλές χώρες το έβραζαν μαζί με φλούδα πορτοκαλιού και χρησιμοποιούσαν το αρωματισμένο νερό για τον καθαρισμό του προσώπου και του σώματος. Έχει συστηματικά χρησιμοποιηθεί για να «ανοίξει» το χρώμα των μαλλιών και να τους προσδώσει λάμψη. Επίσης, θεω­ρούνταν ότι προστατεύει από το κακό.

«Το άγριο χαμομήλι είναι μικρό, αλλά έν­δοξο λουλούδι. Σπάνια προβάλλει το κεφάλι, κι όμως πυργώνεται σαν γιγάντιο κάστρο, αναγκάζοντας τον ύπουλο πυρετό να υποχωρήσει…» Άμπρααμ Κό­ουλυ, συγγραφέας , 17ος αιώνας.

Συνταγές

Για μάτια που λάμπουν: 

2-3 κουταλάκια άνθη χαμομηλιού
600 ml βραστό νερό

Ρίξτε το νερό στα λουλούδια και αφήστε το να κρυώσει. Ρίξτε το αφέψημα στην παγοθήκη και παγώστε το. Όποτε τα μάτια σας είναι κουρασμένα, παίρνετε ένα παγάκι και το περνάτε απαλά γύρω από τις οφθαλμικές κόγχες, από τα βλέφαρα και τα φρύδια.
Βυθίστε μερικά σακουλάκια χαμομηλιού σε βραστό νερό και πάρετε βαθιές εισπνοές των υδρατμών, για να ανακουφιστείτε από την αλλεργική οξεία ρινίτιδα, την επιπεφυκίτιδα ή τη βουλωμένη μύτη.


Καταπολέμηση του στρες:

Αν έχετε πρόβλημα στον ύπνο μετά από μια κουραστική μέρα, προμηθευτείτε μια απλή (και χαμηλού κόστους) συσκευή αρωματοθεραπείας και "κάψτε" ένα μείγμα αποσταγμάτων από 3 σταγόνες λεβάντα, 3 σταγόνες χαμομήλι και 3 σταγόνες λεμόνι. Η υπέροχη μυρωδιά του μείγματος θα σας ηρεμήσει, θα διώξει το στρες και έτσι θα απολαύσετε έναν αδιατάραχτο ύπνο που θα σας αναζωογονήσει.


Αναζωογονητική μάσκα προσώπου:

Για να διαγράψετε τα σημάδια του προσώπου μετά από μια κουραστική μέρα, βράστε για λίγη ώρα μια κουταλιά αποξηραμένο χαμομήλι σε μια μικρή κατσαρόλα με λίγο νερό, προσθέστε λίγο γιαούρτι και ανακατέψτε καλά. Απλώστε το μείγμα στο πρόσωπο σας και θα δείτε ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του χαμομη­λιού θα "ηρεμήσουν" το δέρμα και θα αναζωογονήσουν τα κουρασμένα μάτια σας.


Ενυδάτωση και περιποίηση σώματος:

Ο συνδυασμός από γάλα και χαμομήλι θα ενυδατώσει και θα περιποιηθεί το δέρμα σας. Αφήστε για 15 λεπτά, 5 φακελάκια ρόφημα χαμομήλι σε μισό λίτρο καυτό νερό. Προσθέστε μισό λίτρο γάλα και ρίξτε το μείγμα στο νερό της μπανιέρας σας. Το γάλα θα ενυδατώσει το δέρμα σας και το χαμομήλι θα το κάνει ακόμα πιο απαλό.

πηγή : fysi-farmakeio

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin