Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

PostHeaderIcon Έκθεση : Η Γεωμετρία στην τέχνη και την επιστήμη

Σπάνια επιστημονικά όργανα σχεδίου και μέτρησης, τα εργαλεία των μαθηματικών και της γεωμετρίας ειδικότερα, τα οποία χρησιμοποίησαν οι άνθρωποι μέσα στους αιώνες προκειμένου να υπολογίσουν, να αποδείξουν πρακτικά ή έστω να προσεγγίσουν ένα ζητούμενο παρουσιάζονται στην έκθεση του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών με τίτλο «Κίρκινος: Η Γεωμετρία στην τέχνη και την επιστήμη». 


Ο στόχος της έκθεσης, την επιμέλεια της οποίας έχει η Δρ Κατερίνα Καρέλλα είναι να αναδειχθούν οι σχέσεις ανάμεσα στην ιστορία των επιστημών και την ιστορία των τεχνών εστιάζοντας στη γεωμετρία και στον ρόλο της στη σύλληψη και την εκτέλεση δημιουργικού σχεδίου. 

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, τα όργανα εκτίθενται ως η πρακτική εφαρμογή μιας μαθηματικής θεωρίας, με σκοπό να καθοδηγηθεί ο επισκέπτης τόσο στις τεχνικές σχεδίου όσο και στα εικαστικά πρότυπα και τον τρόπο σκέψης σε διάφορους τομείς, όπως για παράδειγμα η κλασική αρχιτεκτονική. Χωρίς τα μαθηματικά άλλωστε δεν θα υπήρχε αρχιτεκτονική (ούτε οι περίλαμπροι ναοί της αρχαιότητας ούτε τα θέατρα) αλλά ούτε καν το εμπόριο! 

Το υλικό της έκθεσης παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και προέρχεται από την ιδιωτική συλλογή του κ. Θανάση Κουτρουβέλη. Οσο για τον Κίρκινο, που χαρίζει το όνομά του στον τίτλο της, ας σημειωθεί ότι πρόκειται κατά την παράδοση για τον εφευρέτη του διαβήτη και ανιψιό του Δαίδαλου. Το όνομα του μάλιστα φέρει ένας αστερισμός που έχει σχήμα διαβήτη και είναι ορατός από το νότιο ημισφαίριο. Στην πραγματικότητα πάντως ο διαβήτης (διαβαίνω: στέκομαι όρθιος με ανοικτά πόδια), θεωρείται επινόηση του Θεόδωρου από τη Σάμο ενώ ο Θέων ο Αλεξανδρεύς ονομάζει το ίδιο όργανο αλφάριον και μετέπειτα αλφάδιον.

Η έκθεση διοργανώνεται από το Πρόγραμμα Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Διδακτικής των Επιστημών και της Τεχνολογίας του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στο πλαίσιο του προγράμματος Hephaestus της ΕυρωπαϊκήςΕνωσης.
Πού και Πότε

Eθνικό Ίδρυμα Ερευνών( λεωφ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, τηλ. 210 7273501 +516). «Κίρκινος: Η Γεωμετρία στην τέχνη και την επιστήμη». Διάρκεια έκθεσης ως 30 Ιανουαρίου


Πηγή : tovima

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin