Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

PostHeaderIcon Η Ευρωζώνη κινείται από την τραγωδία στη φάρσα


Ως μία παράσταση που έκανε έναρξη με μία ελληνική τραγωδία και ρίχνει αυλαία με μία ευρωπαϊκή φάρσα παρομοιάζεται σε άρθρο της Wall Street Journal Europe η κατάσταση που επικρατεί στην Ευρωζώνη.

Γερμανίας... επιτρέποντος, η Ευρωζώνη απάντησε στα προβλήματα που αντιμετώπισαν η Ελλάδα, που συνειδητοποίησε ότι δεν μπορεί να πληρώσει τους πιστωτές της, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, που πίστευαν ότι μπορούν αλλά δεν μπορούν, με μία "αστεία υπόσχεση".
Ο Irwin Stelzer στο άρθρο του επισήμανε ότι το 2010 υπήρξε μία χρονιά αφύπνισης κυρίως των αγορών που συνειδητοποίησαν ότι υφίστανται σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών μελών του νότου και του βορρά και πως οι οικονομίες με πολύ υψηλά ελλείμματα δεν μπορούν να δανείζονται με τους ίδιους όρους όπως η Γερμανία.

Από τη χρονιά αυτή, όπως σημείωσε, δικαιώνονται οι ευρωσκεπτικιστές που υποστήριζαν ότι μία νομισματική ένωση δίχως δημοσιονομική ένωση δεν είναι βιώσιμη σε μακροχρόνιο διάστημα. Φυσικά αποτέλεσε και μία νίκη για εκείνους που πάντοτε έβλεπαν τη δημιουργία του ευρώ ως του πρώτου απαραίτητου βήματος στην πορεία προς την πολιτική ένωση.

Το 2010 κλείνει με τη Γερμανία να αναδεικνύεται σε κάτι περισσότερο από ηγετική δύναμη μεταξύ των εταίρων της, με τους περισσότερους να υποχωρούν μπροστά στις επιθυμίες της Καγκελαρίου της Γερμανίας, Άγκελας Μέρκελ, επειδή είναι αυτή που καλείται να πληρώσει το τίμημα.

Μελλοντικά, ο συντάκτης εκτιμά ότι η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους τους, ενώ οι επενδυτές θα πρέπει να προσέχουν, καθώς κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν στο μέλλον σε περίπτωση ανάλογων περιπτώσεων.

«Όταν αυτές οι υπερχρεωμένες χώρες προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση του χρέους τους, όχι μόνο οι δικές τους τράπεζες αλλά και οι εκείνες της Γερμανίας και άλλων χωρών θα πρέπει να διαγράψουν μέρος του δικού τους χρέους, γεγονός που θα μειώσει τη δυνατότητα δανεισμού», επισημαίνει ο Irwin Stelzer.

Στο τέλος, επισημαίνει ότι η "ευρωφάρσα" έχει να κάνει περισσότερο με την πορεία της Ευρώπης ως ηγετικής δύναμης στο παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό, κάτι που αποτυπώνεται και σε έκθεση της Ε.Ε. «Η Ευρώπη δεν είναι πλέον ο βασικός στρατηγικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Η Αμερική αναζητά ολοένα και περισσότερο νέους συμμάχους για να αντιμετωπίσει παλιά και νέα προβλήματα», σημειώνεται σε μία έκθεση της Ε.Ε.

Πηγή: cosmo.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin