Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Βάλτε το μωρό σας για ύπνο: Προϊόντα που βοηθάνε

 baby-386.jpg
«Κοιμάται αρκετά το μωρό σας τα βράδια;» Είναι μια αθώα ερώτηση, εκτός αν έχετε ένα μωρό που κλαίει κάθε φορά που πιάνετε το τηλεκοντρόλ ή προσπαθείτε να πάτε για ύπνο. Αν ανήκετε σε αυτή την περίπτωση, μην ανησυχείτε. Αυτές οι άυπνες νύχτες δεν θα κρατήσουν για πάντα. Μάθετε πώς μπορείτε διδάξετε στο μωρό σας να κοιμάται όλο το βράδυ, καθώς και τα προϊόντα που θα σας βοηθήσουν σε αυτό.
Δημιουργήστε μια ρουτίνα

Αμέτρητα βιβλία έχουν γραφτεί για τα μωρά και τον ύπνο, αλλά όλα καταλήγουν σε ένα πράγμα: τη ρουτίνα. «Συνήθως συνιστώ μια σειρά από τρεις ή τέσσερις δραστηριότητες που θα ηρεμούν το μωρό σας και που θα επαναλαμβάνονται κάθε βράδυ» λέει η Jodi A. Midell, διευθύντρια του Κέντρου Προβλημάτων Ύπνου στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας και συγγραφέας του βιβλίου Sleeping Through The Night: How Infants, Toddlers and Their Parents Can Get a Good Night’s Sleep («Ύπνος όλη νύχτα: Πώς τα νεογέννητα, τα μωρά και οι γονείς τους μπορούν να έχουν έναν ευχάριστο ύπνο). Οι δραστηριότητες που απαρτίζουν την καθημερινή σας ρουτίνα δεν είναι (σε κάποιο βαθμό) τόσο σημαντικές. Αυτό που μετράει είναι να τις ακολουθείτε καθημερινά. Για παράδειγμα, μπορείτε να το κάνετε μπάνιο, μετά ένα μασάζ και μετά να του διαβάσετε μια ιστορία. Ή μπορείτε να το ταΐσετε, να το αγκαλιάσετε, να παίξετε λίγο μαζί του και να του τραγουδήσετε κάτι πριν το βάλετε στο κρεβατάκι του.

«Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι τα μωρά δεν μπορούν να σας πουν τι ώρα είναι, αλλά έχουν ένα εσωτερικό ρολόι. Το να διατηρείτε ένα πρόγραμμα τόσο κατά τον απογευματινό όσο και κατά το βραδινό ύπνο του μπορεί να το βοηθήσει να κοιμάται γρήγορα και άνετα» προσθέτει η Jodi A. Midell. «Επίσης, αν αργήσετε πολύ να πάτε το μωρό σας για ύπνο, μπορεί να κουράσει τόσο πολύ που μετά να του είναι ακόμη πιο δύσκολο να κοιμηθεί».

Τι βοηθάει:
Ωραία παραμυθάκια. Τα καλύτερα παραμύθια για το βράδυ είναι αυτά που έχουν ρυθμό και πολλές επαναλήψεις. Αυτά που και εσείς θυμόσαστε εύκολα και τα τραγουδάτε σχεδόν στο μωρό σας ( τα παραμυθάκια αυτά μπορούν να νανουρίσουν και εσάς!).
Μαλακές πετσέτες μπάνιου. Το να τυλίγεται το μωράκι σας σε αυτές μετά από ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να αποτελέσει μια πολύ ωραία βραδινή ρουτίνα.
Για να το κάνετε ακόμη πιο απολαυστικό για το μωρό σας, βάλτε τις πετσέτες πάνω στο καλοριφέρ πριν κάνετε μπάνιο το μωρό σας.
Μια κουνιστή καρέκλα ή πολυθρόνα. Είναι ένα από τα αντικείμενα του παιδικού εξοπλισμού που θα χρησιμοποιήσετε πάρα πολύ και μπορεί να γίνει μέρος της βραδινή σας ρουτίνας, είτε καθόσαστε με το παιδί σας είτε κινήστε ρυθμικά ή διαβάζετε την αγαπημένη σας ιστορία . Μια καλή κουνιστή καρέκλα θα τη χρησιμοποιείτε για χρόνια, όταν το ριλάξ, το πορτμπεμπέ και το καθισματάκι του φαγητού –όπως και η βραδινή ρουτίνα- θα έχουν πλέον… αποσυρθεί.

Συμβουλή: Διαβάστε τα παραμυθάκια στο παιδικό δωμάτιο. Έτσι, το τελευταίο πράγμα της βραδινής ρουτίνας, θα γίνεται στο δωμάτιο του.

Αφήστε το μωρό σας να χουζουρεύει
Μερικά μωρά κοιμούνται ασχέτως με τη φασαρία γύρω τους, άλλα πάλι ξυπνάνε με το πέσιμο μιας βελόνας. Δεν μπορείτε να κάνετε απόλυτη ησυχία όποτε το μικρό σας κοιμάται ούτε να σταματήσετε όλες τις δουλειές. Αλλά αν έχετε ένα μωρό που κοιμάται ελαφρά, μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τη φασαρία γύρω του. Μην μπείτε στο δωμάτιό του όσο εκείνο κοιμάται και προσπαθήστε να βρείτε τρόπους να νανουρίζεται με τη φασαρία.

Τι βοηθάει:
Ένα παιδικό μόνιτορ. Μπορείτε να διαλέξετε από το πιο απλό μέχρι το πιο εντυπωσιακό μοντέλο. Τα απλά μεταφέρουν μόνο τον ήχο από το παιδικό δωμάτιο στο δωμάτιο όπου βρίσκεστε εσείς. Άλλα μοντέλα έχουν και μια οθόνη για να μπορείτε να δείτε το μωρό σας χωρίς να μπαίνετε στο δωμάτιό του και ένα ενσωματωμένο θερμόμετρο δωματίου. Αν έχετε ένα μεγάλο ή πολυώροφο σπίτι, διαλέξτε ένα μοντέλο με δύο ακουστικά ώστε να βάλετε το ένα στην κρεβατοκάμαρά σας και το άλλο στην κουζίνα ή στο σαλόνι.

Κατευναστικοί ήχοι. Ο μονότονος ήχος ενός μηχανήματος, όπως ένας ανεμιστήρας ή ένας υγραντήρας, μπορεί να βοηθήσει να μειώσει άλλους ενοχλητικούς θορύβους - τον ήχο από το κουδούνι, το τηλέφωνο, έναν σκύλο που γαβγίζει. «Σε πολλά μωρά αρέσουν οι ήχοι που επαναλαμβάνονται» λέει η Jodi A. Midell. Μπορείτε να αγοράσετε κάποιο μηχάνημα που να αναπαράγει, για παράδειγμα, τον ήχο της θάλασσας ή το χτύπο της καρδιάς. Μερικά μάλιστα βρίσκονται μέσα σε αρκουδάκια και αναπαράγουν έναν ήχο παρόμοιο με αυτόν που άκουγαν τα μωρά στη κοιλιά σας.

Συμβουλή: Αν έχετε κάποιο μηχάνημα μέσα στο παιδικό δωμάτιο που κάνει κάποιο θόρυβο, είναι προτιμότερο να το αφήσετε όλη τη νύχτα παρά να το ρυθμίσετε να κλείσει μετά από κάποια ώρα. «Αν το μωρό σας συνηθίσει να κοιμάται με κάποιον ήχο, μπορεί να δυσκολευτεί να ξανακοιμηθεί αν ξυπνήσει τη νύχτα και δεν τον ακούσει» λέει η Jodi A. Midell.

Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του δωματίου
«Πιστέψτε το, το μωρό σας δεν χρειάζεται ένα πολύ ζεστό δωμάτιο για να κοιμηθεί. Και το πιο δροσερό μπορεί να είναι πολύ βολικό και αυτό συστήνω και εγώ» τονίζει η Jodi A. Midell. Δεν υπάρχει μία θερμοκρασία που να βολεύει όλα τα παιδιά, αλλά αν το παιδί σας ξυπνήσει με παγωμένα χεράκια ή ποδαράκια ή αντιθέτως με ιδρωμένα χεράκια, θα πρέπει να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία αναλόγως.

Ντύστε το μωρό σας όπως ακριβώς θα ντυνόσαστε και εσείς, και σκεφτείτε ότι δεν θα να είναι σκεπασμένο από πάνω ως κάτω με σεντόνια και παπλώματα, οπότε η πιτζάμα του πρέπει να το κρατάει ζεστό. Και κάτι ακόμη! Τα πολλά παπλώματα, σεντόνια και κουβερτάκια έχουν συνδεθεί με το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου στα νεογέννητα και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε παιδιά κάτω του ενός έτος.

Τι βοηθάει:
Ένας υπνόσακος. Αν νομίζετε ότι το μωρό σας χρειάζεται πολλές κουβέρτες για να κοιμηθεί, δοκιμάστε τον υπνόσακο. Είναι σχεδιασμένος να κρατάει ζεστό το μωρό σας, αλλά τα χεράκια του είναι ελεύθερα. Συν το ότι το κάτω μέρος του κουμπώνει, κάτι που σας εξασφαλίζει ότι όσο και να κουνάει τα ποδαράκια του δεν μπορεί να τον διώξει από πάνω του, αλλά ούτε μπορεί να πάει πάνω από το κεφαλάκι του (κάτι που οδηγεί πολλές φορές σε θάνατο). Υπνόσακοι με φερμουάρ στο κάτω μέρος διευκολύνουν την αλλαγή της πάνας του τη νύχτα. Φορέστε στο μωρό σας μια πιτζάμα με μακριά μανικάκια κάτω από τον υπνόσακο ώστε τα χεράκια του να είναι καλυμμένα τη νύχτα, εκτός βέβαια αν κάνει ζέστη.

Συμβουλή: Για να μην τρομάξει το μωρό σας όταν το ξαπλώσετε σε μια παγωμένη κούνια, γεμίστε ένα μπουκαλάκι με ζεστό (όχι καυτό )νερό και τοποθετήστε το στη κούνια 20 λεπτά πριν πάτε το μωρό σας για ύπνο. Έτσι, θα κοιμηθεί σε ένα ωραίο ζεστό κρεβατάκι. Ένα φανελένιο σεντόνι προσφέρει επίσης ζεστασιά.

Κρατήστε το μωρό κοντά σας
Για τους πρώτους μήνες, πολλοί γονείς προτιμούν να κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο με το μωρό τους. Διευκολύνει το νυχτερινό τάισμα και είναι καθησυχαστικό να ξέρεις ότι το μωρό βρίσκεται δίπλα σου. Μόλις μεγαλώσει λίγο, μπορείτε να το μεταφέρετε στο παιδικό δωμάτιο.

Τι βοηθάει:
Μια καλαθούνα, ιδανικη για νεογέννητα. Μπορείτε να την τοποθετήσετε στο δωμάτιό σας ή όπου αλλού θέλετε. Μπορείτε να αγοράσετε και ένα κρεβατάκι που ενώνεται με το δικό σας κρεβάτι. Έτσι, θα υπάρχει χώρος ανάμεσα σε εσάς και το μωρό σας, αλλά δεν θα χρειάζεται να σηκωθείτε από το κρεβάτι για να το χαϊδέψετε ή να το ταΐσετε.

Συμβουλή: Τοποθετήστε όλα τα απαραίτητα για την αλλαγή πάνας στην κρεβατοκάμαρά σας, όπως και καθαρές πιτζάμες. Έτσι, δεν θα χρειάζεται να το πάτε στο δωμάτιό του για να το αλλάξετε.

Βοηθήστε το μωρό σας να αποκοιμηθεί μόνο του
Οι ειδικοί στον ύπνο, όπως η Midell, επιμένουν σε αυτό: Βάλτε το μωρό σας για ύπνο όταν νυστάζει αλλά είναι ακόμη ξύπνιο. Αν έχετε τη συνήθεια να το κουνάτε στην αγκαλιά σας μέχρι να κοιμηθεί, καλά θα κάνετε να τη σταματήστε. Διαφορετικά, θα μάθει να κοιμάται μόνο στην αγκαλιά σας και δεν θα μπορεί να το πάρει ο ύπνος μόνο του. Για να κάνετε πιο ομαλή τη μετάβαση από την αγκαλιά σας στην κούνια, μπορεί να υπάρχει ένα αντικείμενο που θα κοιτάει το μωρό σας.

Τι βοηθάει:
Μομπιλέ ή φωτάκι νυκτός. Τα μωρά λατρεύουν να κοιτάζουν κάτι από την κούνια τους. Υπάρχουν αμέτρητα προϊόντα που θα διασκεδάσουν το μωρό σας στο κρεβατάκι του από φωτιζόμενα ενυδρεία (εκτός βέβαια αν μπορείτε να τοποθετήσετε ένα αληθινό ενυδρείο κοντά στο κρεβατάκι του) μέχρι φωτάκια νυκτός που δείχνουν αστεράκια και τα κλασικά μομπιλέ που γυρνάνε πάνω από την κούνια και παίζουν κάποια μουσική.

Συμβουλή: Όταν το μωρό σας μπορεί και κάθεται μόνο του, πρέπει να βγάλετε το μομπιλέ πάνω από την κούνια του. Κρεμάστε το στο ταβάνι ή στο τραπεζάκι που του αλλάζεται τις πάνες, ώστε να μην μπορεί να το φτάσει αλλά να το βλέπει ακόμα.

πηγή : mybabysworld

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin