Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Ερευνα Το 61% των Ελλήνων ηλικίας 18-30 ετών ζουν με τους γονείς τους λόγω κρίσης


Σε ποσοστό 46% των νέων ενηλίκων ηλικίας 18-34 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθούν να ζουν τουλάχιστον με έναν από τους γονείς τους ενώ φαίνεται ότι οι νέοι Έλληνες (61%), Ούγγροι (64%) και Πορτογάλοι (62%) έχουν την τάση να προβάλλουν ως αιτία την έλλειψη οικονομικών πόρων ακόμη πιο συχνά από ό,τι οι νέοι σε άλλα κράτη μέλη, σημειώνει η επίτροπος για θέματα Πολιτισμού, Εκπαίδευσης, Νεολαίας και Πολυγλωσσίας κα. Α. Βασιλείου, έπειτα από ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου για την αδυναμία οικονομικής ανεξαρτητοποίησης των νέων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. 


Όσον αφορά στους λόγους για τους οποίους οι νέοι δεν εγκαταλείπουν το πατρικό σπίτι τους, η πλειονότητα των νέων Ευρωπαίων προβάλλει λόγους υλικής φύσης: το 44% πιστεύει ότι οι νέοι ενήλικοι δεν διαθέτουν τα οικονομικά μέσα για να φύγουν από το σπίτι των γονέων τους, ενώ το 28% είναι της γνώμης ότι υπάρχει έλλειψη στέγης σε προσιτές τιμές. Επιπλέον, το 16% έχει την τάση να προσάπτει στους νέους εγωισμό, συμφωνώντας με την παρατήρηση ότι οι νέοι σήμερα θέλουν όλες τις ανέσεις του σπιτιού χωρίς να χρειάζεται να φέρουν το βάρος των ευθυνών.

Ο κ. Παπανικολάου τόνισε ότι η οικονομική κρίση, ιδίως στον ευρωπαϊκό νότο, εντείνει το φαινόμενο της στέγασης των νέων σχετικά μεγάλης ηλικίας στο σπίτι των γονιών τους ενώ η αύξηση της ανεργίας στις νεανικές ηλικίες αυξάνει και το φαινόμενο της εγκατάλειψης της αυτόνομης οικίας και της επανεγκατάστασης των νέων στο σπίτι των γονιών τους. Συμμεριζόμενη την άποψη του Έλληνα ευρωβουλευτή, η κα. Βασιλείου ανέφερε πως ενώ οι σημαντικές διαφορές μεταξύ των βόρειων ευρωπαϊκών κρατών μελών και ορισμένων από τα νότια κράτη της Ευρώπης μπορούν να εξηγηθούν κυρίως από τις οικονομικές συνθήκες, υπάρχουν και κάποιοι πολιτισμικοί παράγοντες, όπως η σημασία που αποδίδεται στον οικογενειακό πυρήνα ή ο διαφορετικός τρόπος ζωής που επιτρέπει στους νέους να είναι πιο ανεξάρτητοι. 

Οι παράγοντες αυτοί είναι, ωστόσο, δύσκολο να εκτιμηθούν.
Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: «Είναι εμφανές ότι η οικονομική κρίση δημιουργεί συνθήκες οικονομικής εξάρτησης των νέων από τους γονείς τους. Δυστυχώς αντί να εντατικοποιούνται πολιτικές που θα ενισχύουν επιχειρηματικά και εργασιακά το πιο παραγωγικό και ελπιδοφόρο ηλικιακό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, η Ελλάδα σήμερα δεν έχει εκπονήσει ούτε ένα ολοκληρωμένο έργο που να συνδέεται με την στήριξη της επιχειρηματικότητας, δεν έχει αξιοποιήσει ούτε ένα ευρώ για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού στην έρευνα και την καινοτομία, παρά τα πάνω από 500 εκ. ευρώ κοινοτικών πόρων που διαθέτονται στη χώρα μας για τους δύο παραπάνω σκοπούς στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ 2007 – 2013».

πηγή : tovima

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin