Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Σταδιακή απόσυρση της ΕΡΤ από την διαφημιστική αγορά

 
Μέσα στον Ιανουάριο η κυβέρνηση θα επιχειρήσει τομή στον ευρύτερο χώρο των ΜΜΕ ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης ο οποίος διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να συρρικνωθούν τα κανάλια της κρατικής τηλεόρασης.
Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης η κρίση στο χώρο δεν αφήνει πολλά περιθώρια για εσφαλμένες κινήσεις και ολιγωρίες, επιδεινώνοντας προβλήματα όπως "ότι λειτουργούν περισσότερα ΜΜΕ από όσα πραγματικά μπορεί να αντέξει ο τόπος και ακόμη ότι λειτουργούν σε ένα άναρχο περιβάλλον".
Η πολιτεία δεν παρεμβαίνει στην ελεύθερη αγορά είπε ο κ Χυτήρης και συμπλήρωσε: «ο ρόλος της είναι ρυθμιστικός και υπηρετώντας τον θα φροντίσει να τακτοποιήσει το συντομότερο δυνατό το πεδίο των ΜΜΕ διορθώνοντας τόσο τα κακώς κείμενα, όσο και διευκολύνοντας τη μετάβαση στο νέο ψηφιακό περιβάλλον. Για το σκοπό αυτό ερχόμαστε σε συνεννόηση με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη -ιδιοκτήτες, δημοσιογράφους, συναρμόδια υπουργεία- και πολύ σύντομα θα θέσουμε τα σχέδια μας σε δημόσια διαβούλευση».

Ήδη στο τέλος του Ιανουαρίου, θα τεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο με ρυθμίσεις τόσο για την ψηφιακή τηλεόραση -όπως ο διαχωρισμός του παρόχου περιεχομένου από τον πάροχο δικτύου - όσο και για την ευρύτερη λειτουργία της τηλεοπτικής αγοράς, αφού θα υπάρξουν ρυθμίσεις για να καταστεί δυνατή η συγχώνευση και η δυνατότητα ευρείας συνεργασίας, μεταξύ ραδιοτηλεοπτικών επιχειρήσεων.

"Εμείς από την πλευρά μας - τόνισε ο κ. Χυτήρης - και όπου απαιτείται σε συνεργασία και με τα άλλα υπουργεία, όπως το υπουργείο Μεταφορών και Δικτύων - για τις κεραίες και την ψηφιακή - καθώς και το υπουργείο Οικονομικών - για την ΕΡΤ και άλλους τομείς - και βέβαια το υπουργείο Εσωτερικών - για το θέμα των δημοσιεύσεων - είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε άμεσα στην τακτοποίηση του χώρου των Μέσων, με τις αδειοδοτήσεις των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, με προγράμματα επιδότησης για άνεργους δημοσιογράφους, αλλά και με την ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης».

Σταδιακή απόσυρση από την διαφημιστική αγορά

Ειδικότερα όσον αφορά το θέμα της ΕΡΤ, ο κ. Χυτήρης ξεκαθάρισε ότι στόχος της κυβέρνησης, είναι να μην επαναληφθούν τα προβλήματα του παρελθόντος, τα οποία είχαν τεράστιο κόστος για το κράτος. «Η δημόσια ραδιοτηλεόραση, έχει διαφορετικό χαρακτήρα από την ιδιωτική και οφείλει να παρουσιάζει ένα πρόγραμμα για όλους τους Έλληνες, που δεν θα βασίζεται στους κανόνες της αγοράς (τηλεθέαση και διαφήμιση). Για το λόγο αυτό αποτελεί απόφαση της κυβέρνησης, η ΕΡΤ να βγει σταδιακά από τη διαφημιστική αγορά» δήλωσε ο κ. Χυτήρης.

Σχετικά με το χρονικό ορίζοντα που θα γίνει αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, ανέφερε ότι σε μια διετία, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας θα έχει αποσυρθεί από την διαφημιστική αγορά.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ανταποδοτικό τέλος. Ο κ Χυτήρης είπε ότι «ανήκει στην ΕΡΤ, η οποία με τα χρήματα αυτά θα μπορεί πλέον να παρέχει αξιόλογο περιεχόμενο και υπηρεσίες στους πολίτες». Παράλληλα, τόνισε ότι το ύψος του, είναι το 5ο χαμηλότερο σε ολόκληρη την Ευρώπη και επισήμανε ότι από τα 300 εκατ. ευρώ της ετήσιας εισφοράς, τα 120 εκατ. ευρω, τελικά επιστρέφουν στο κράτος με τη μορφή φόρου.

"Δεν θα συρρικνωθεί η ΕΡΤ"

Σε ότι αφορά τα σενάρια συρρίκνωσης των καναλιών της ΕΡΤ, ο κ Χυτήρης ήταν κατηγορηματικός, απαντώντας ότι κάτι τέτοιο για την ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3, δεν πρόκειται να συμβεί. Όσο για τις υπόλοιπές δραστηριότητες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, δήλωσε ότι μέσα στο μήνα θα γίνει ένα επιχειρησιακό σχέδιο (Business plan) με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας της ΕΡΤ και βέβαια την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της, όπου απαιτείται και κυρίως στην περιφέρεια, όπου υπάρχει και μεγάλος αριθμός περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών.

Ο κ. Χυτήρης κατέστησε πάντως σαφές ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει θέμα περιορισμού του προσωπικού, αλλά καλύτερης κατανομής δραστηριοτήτων με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία.

Σε ότι αφορά τις παραγωγές της ΕΡΤ, ο κ Χυτήρης, τάχθηκε κατά των μικτών παραγωγών, με τις οποίες «στο παρελθόν έχουν γίνει σημεία και τέρατα» όπως χαρακτηριστικά είπε και ανέφερε ότι καλό είναι, όπου αυτό είναι εφικτό, να γίνονται εσωτερικές παραγωγές.

Μιλώντας για τη διαφήμιση είπε ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μείνει μακριά από τις στρεβλώσεις του παρελθόντος, όσον αφορά την κρατική διαφήμιση, τις δημοσιεύσεις και τους λοιπούς τρόπους που τα προηγούμενα χρόνια κατά κόρον χρησιμοποιήθηκαν για να "πριμοδοτηθούν" αδίκως διάφορα ΜΜΕ του κέντρου, αλλά και της περιφέρειας".

Διευκρίνισε πάντως, ότι δεν πρόκειται βέβαια να σταματήσουν οι δημοσιεύσεις και η κρατική διαφήμιση, αλλά πλέον αυτό θα γίνεται με βάσει συγκεκριμένους κανόνες για να προστατεύονται εκτός των άλλων και τα ίδια τα μέσα, τα οποία λειτουργούν με κανόνες διαφάνειας.

πηγή : theinsider

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin