Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

PostHeaderIcon Κομισιόν : Ναι στην ανταλλαγή ισχύος της ΔΕΗ αφού πρώτα "τεστάρουμε" ότι υπάρχει ενδιάφέρον...

 
Σύμφωνη με την ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ της ΔΕΗ και ξένων εταιρειών, εμφανίζεται η Κομισιόν, με τον όρο όμως πρώτα του "market testing", δηλαδή μιας έρευνας ολίγων εβδομάδων στην ευρωπαϊκή αγορά ώστε να διαπιστωθεί και έμπρακτα το ενδιαφέρον ξένων εταιρειών.

 Στο μοντέλο αυτό μοιάζει να καταλήγουν Βρυξέλλες και κυβέρνηση, δύο μόλις εβδομάδες πριν από την λήξη της προθεσμίας για το άνοιγμα της αγοράς του λιγνίτη, χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαρίσει, όπως λένε οι πληροφορίες, ποια θα είναι η εναλλακτική λύση αν οι διαγωνισμοί της ανταλλαγής (energy swaps), δεν περπατήσουν...

Όσο για την ποσότητα της ενέργειας που θα ανταλλαγεί, έχει περίπου συμφωνηθεί : Πρόκειται για 900 MW τον 1o χρόνο, δηλαδή το 2011, και συνολικά 1.500-1.600 ως το τέλος του 2013, ώστε να φτάσει στο 40% της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ στις αρχές του 2014. Ο υπολογισμός έχει γίνει με δεδομένο ότι η επιχείρηση θα έχει κλείσει ως τότε γύρω στις 3 μονάδες της.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι επαφές Μπιρμπίλη- Κομισιόν έχουν πυκνώσει, οι δύο πλευρές έχουν ανταλλάξει αρκετά έγγραφα και επιστολές, και παρ’ ότι ακόμη δεν έχει κλείσει οριστικά το θέμα, όλα δείχνουν πως οδηγείται προς την πιο πάνω κατεύθυνση.
Τι είναι το "market testing"…
Η μέχρι τώρα συζήτηση γίνεται στη βάση ότι αμέσως μόλις συμφωνηθεί πως προχωράμε στην λύση της ανταλλαγής, η Κομισιόν θα "τεστάρει" την ευρωπαϊκή αγορά, δημοσιεύοντας τη συμφωνία στην ιστοσελίδα της, και κάνοντας παράλληλα επαφές με τις εταιρείες ηλεκτρισμού που ενδιαφέρονται για την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Κομισιόν δεν προτίθεται να επιτρέψει μεγάλο χρονικό περιθώριο στη διαδικασία του market testing, παρά 2-3 εβδομάδες το πολύ, ώστε αμέσως μετά να αποφασίσει αν θα προχωρήσει η συγκεκριμένη λύση.

Ανοικτό ακόμη το εναλλακτικό σενάριο…

Αυτή είναι η λογική των μέχρι τώρα συζητήσεων, και όσο για το εναλλακτικό σενάριο, δηλαδή για το «τι γίνεται σε περίπτωση που οι διαγωνισμοί ανταλλαγής δεν περπατήσουν», παραμένει ακόμη ανοικτό, λένε οι πληροφορίες, χωρίς να έχει συμφωνηθεί κάτι το οριστικό μεταξύ Βρυξελλών και Αθήνας. Η Κομισιόν φαίνεται να επιμένει στη λύση της ενοικίασης ενέργειας, ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι σε μια τέτοια περίπτωση «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, ακόμη και η πώληση μονάδων», κάτι το οποίο έχει καταστήσει σαφές ότι προτιμά από την ενοικίαση.
Η οριστικοποίηση του παραπάνω σεναρίου θα γίνει μάλλον την επόμενη φορά που θα επισκεφτεί την Αθήνα η τρόικα, δηλαδή στα μέσα Ιανουαρίου. Όμως μέχρι τότε πρέπει να έχει υπάρξει οριστική συμφωνία με την Κομισιόν, αφού η τρόικα θα δώσει απλώς το δικό της «οκέυ».

πηγή : energypress.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin