Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

PostHeaderIcon Ορφανός ο Ροζ Πάνθηρας

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο πρωτομάστορας του αμερικανικού σλάπστικ, Μπλέικ Έντουαρντς. Η φιλμογραφία του περιλαμβάνει ορισμένες από τις πιο αγαπημένες κωμωδίες των τελευταίων δεκαετιών,όπως τον «Ροζ Πάνθηρα» και τις συνέχειές του, το «10» και το «Βίκτορ, Βικτόρια».
Ο Έντουαρντς ξεκίνησε την καριέρα του γράφοντας σενάρια για το ραδιόφωνο. Συνεργάστηκε, μάλιστα, με τον Όρσον Ουέλες στη ραδιοφωνική εκπομπή του "Πολέμου των Κόσμων", τη διαβόητη φάρσα που έβγαλε το 1938 στους δρόμους τους Αμερικανούς, καθώς τους έπεισε ότι δέχονται εισβολή από Αρειανούς.

Μεταπήδησε στην τηλεόραση, όπου έγραψε ιστορίες με ντετέκτιβ και υπέγραψε, το 1958, την αστυνομική σειρά "Πίτερ Γκαν". Εκεί συνεργάστηκε για πρώτη φορά με το συνθέτη Χένρι Μαντσίνι, που θα γινόταν τις επόμενες δεκαετίες το άλτερ έγκο του, γράφοντας τη μουσική για τις μεγάλες επιτυχίες του.
Το 1961 σκηνοθέτησε το "Πρόγευμα στο Τίφανις", την κινηματογραφική μεταφορά της νουβέλας του Τρούμαν Καπότε, μια ταινία που έκανε την Όντρει Χέμπορν σταρ και διαχρονικό πρότυπο κομψότητας.
Δύο χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε ο Ροζ Πάνθηρας. Ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία του, η ταινία που απογείωσε την καριέρα του και η αρχή μιας θυελλώδους συνεργασίας με τον Πίτερ Σέλερς.
Έντουαρντς και Σέλερς έδωσαν ζωή στο γκαφατζή επιθεωρητή Κλουζό ακόμη έξι φορές, ενώ συνεργάστηκαν και στο "Πάρτι", το 1968. Ο Έντουαρντς έβρισκε ανυπόφορα τα ξεσπάσματα του κυκλοθυμικού και ανασφαλή Σέλερς, γνώριζε όμως ότι η κινηματογραφική χημεία τους ήταν συνταγή επιτυχίας.
Μεταξύ σοβαρού και αστείου, είχε κάποτε πει ότι ο μοναδικός φόβος που έχει για την κόλαση είναι πως αν υπάρχει, θα τον περιμένει εκεί ο Πίτερ Σέλερς.
Ήταν παντρεμένος από το 1969 με την ηθοποιό, Τζούλι Άντριους.
Πηγή: enet.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin