Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Μουσείο Ιστορίας Υπολογιστών στην Καλιφόρνια

Μουσείο Ιστορίας Υπολογιστών στην Καλιφόρνια 

Σ’ ένα ταξίδι στο χρόνο, στην ιστορία της τεχνολογίας στέλνει τους επισκέπτες του το ανακαινισμένο Μουσείο της Ιστορίας των Υπολογιστών στην Καλιφόρνια.
Το ταξίδι μας γυρίζει πίσω στο χρόνο, περίπου 2.000 χρόνια πριν, στα πρώτα τεχνολογικά βήματα του ανθρώπου.

Υπάρχουν άνθρωποι για τους οποίους η τεχνολογία είναι ένα θέμα εξωτικό, το οποίο προτιμούν να αγνοούν και να παραβλέπουν την αναγκαιότητά του στη ζωή μας. Μόνο όμως γνωρίζοντας την τεχνολογία, μπορούμε να κατανοήσουμε αυτό που αναγνωρίζουμε ως πολιτισμό: Φωτιά, ρόδα, κατασκευή σπιτιού, ρουχισμός, αποθήκευση και μεταφορά πληροφοριών, όπλα, ιατρική, πλοήγηση, μεταφορές, τηλεπικοινωνίες και ο κατάλογος συνεχίζεται χωρίς τέλος.
Μην ξεχνάτε ότι ζούμε σ' έναν κόσμο που έχει κατασκευαστεί από μηχανικούς. Ακόμη και αυτή τη στιγμή καθόσαστε μπροστά σε μία μηχανή, της οποίας η ύπαρξη και η λειτουργία βασίζεται πάνω στις γνώσεις και τις ανακαλύψεις δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, που έζησαν δεκάδες αιώνες πριν από μας.
Μόνο όμως όταν κοιτάζουμε το παρελθόν μπορούμε να αντιληφθούμε την εξέλιξη της τεχνολογίας. Κοιτώντας τα πρώτα ψυγεία, μίξερ, ηλεκτρικά και μηχανικά παιχνίδια, καθώς και τις πρώτες ηλεκτρικές μηχανές που κατασκευάστηκαν τις προηγούμενες μόλις δεκαετίες, αντιλαμβανόμαστε την πορεία αυτής της εξέλιξης. Αρχικά μας αγγίζουν συναισθηματικά, καθώς μας θυμίζουν συγκεκριμένες εποχές στη ζωή μας. Αυτός είναι και ο σκοπός αυτών των μουσείων, να μας θυμίσουν πόσο η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας άλλαξε τη ζωή μας και πως η ψηφιακή επανάσταση θα καθορίσει την ονομασία της περιόδου που ζούμε.
Ταξίδι στον χρόνο

Στο εξωτερικό υπάρχει η αντίληψη για τη σημασία της εξέλιξης αυτής και μουσεία τεχνολογίας λειτουργούν εδώ και δύο δεκαετίες. Το Μουσείο Ιστορίας των Υπολογιστών στο Μάουντεν Βιού της Καλιφόρνια ιδρύθηκε το 1996. Τα πρώτα μουσειακά εκθέματα κάλυπταν την εποχή μέχρι τη δεκαετία του 1970. Το μουσείο όμως εμφανίζει πλέον μία πολύ πιο σύνθετη εκδοχή, καθώς ανακαινίστηκε για 19 εκατομμύρια δολάρια και εκτίνεται πλέον μία επιφάνεια 2.300 τετραγωνικών μέτρων και η καινούργια πτέρυγα παρουσιάζει τη έκθεση με τίτλο: «Επανάσταση: Τα πρώτα 2.000 χρόνια των υπολογιστών».

Η έκθεση καλύπτει μία περίοδο που ξεκινάει από τον Άβακα (το 1100 π.Χ.) μέχρι τον υπερυπολογιστή Cray. Το μουσείο ξεχωρίζει για την ποιότητά του, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρίσκεται πάνω στη πηγή, στην Καλιφόρνια.

Το Μουσείο Ιστορίας των Υπολογιστών ξεχωρίζει για τη συλλογή που παρουσιάζει τη δραματική εξέλιξη μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ορισμένα από τα εκθέματα, που χρονολογούνται από το δεκαετία του 1940 και 1950, τα μετάφεραν από γειτονικές επιχειρήσεις. Υπερυπολογιστές που καταλάμβαναν ολόκληρα δωμάτια με τα ογκώδη, μηχανήματά τους, μας θυμίζουν την αρχαϊκή περίοδο των υπολογιστών, με δυνατότητες που σήμερα αποδίδει ένα μικρο-τσιπ. Το μουσείο είναι μία γιορτή, μία αποθέωση των τεχνολογικών και πολιτισμικών επιδόσεων της Σίλικον Βάλεϊ. Ένας πραγματικός ναός της λατρείας των Η/Υ.

πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin