Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Genghis Khan, ο "Οικολόγος" κατακτητής

Τι σχέση μπορεί να έχει άραγε ο Μογγόλος κατακτητής Genghis Khan, ένας από τους σκληρότερους που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα, με την οικολογία; Φαινομενικά καμία, μέχρι που το αποτέλεσμα πρόσφατης έρευνας έδειξε διαφορετικά πράγματα. 
Συμφωνά λοιπόν με αυτά η εκστρατεία του κατά τον 13ο και 14ο αιώνα, αποτέλεσε την πρώτη περίπτωση ανθρωπογενούς επιρροής με μαζικό τρόπο στη μεταβολή του κλίματος. 
Και μπορεί η εκστρατεία αυτή κάθε αυτή να χαρακτηρίστηκε από σκληρότητα, το αποτέλεσμα όμως στο περιβάλλον ήταν άκρως ευεργετικό μιας και συνέβαλε στη μείωση της ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας.
Φυσικά και δεν υπήρξε κάτι τέτοιο στο μυαλό του Μογγόλου κατακτητή όταν καταλάμβανε το 22% περίπου της παγκόσμιας έκτασης, αλλά η εξόντωση 40 περίπου εκατομμυρίων ανθρώπων και η ερημοποίηση που αυτό επέφερε σήμανε την επιστροφή αμέτρητων καλλιεργήσιμων εκτάσεων στη δασική τους μορφή. 
Ως αποτέλεσμα αυτού ήταν ούτε λίγο ούτε πολύ η εξαφάνιση 700 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου  του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Αυτή η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα σήμερα απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα ετησίως από τη χρήση της βενζίνης και μόνο.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow by Email

Follow my blog with bloglovin