Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

PostHeaderIcon Το κάλιο «αντίβαρο του αλατιού»

Εδώ και χρόνια ακούμε τους ειδικούς να συμβουλεύουν να μειώσουμε το αλάτι που προσθέτουμε στο φαγητό, γιατί η υπερβολική κατανάλωση νατρίου συμβάλλει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης.  
Όπως αποδείχθηκε δεν αρκεί να κρύψουμε την αλατιέρα, καθώς το 75% του αλατιού που παίρνουμε «κρύβεται» στα τρόφιμα που τρώμε καθημερινά, τα οποία δεν είναι απαραίτητο να έχουν αλμυρή γεύση.  
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η μέση κατανάλωση αλατιού στην Ελλάδα να κυμαίνεται στα 9-10 g ημερησίως, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει κάτω από 5 g την ημέρα, δηλαδή 1 κουταλάκι του γλυκού.  


Σε κάποια μέρη μάλιστα, όπως η Μεγάλη Βρετανία και ο δήμος της Νέας Υόρκης, τον τελευταίο χρόνο έχει κηρυχθεί δημόσιος πόλεμος εναντίον του αλατιού και οι αρχές ζητούν επίμονα από τα εστιατόρια και τη βιομηχανία τροφίμων να μειώσουν τις ποσότητες αλατιού που χρησιμοποιούν στα προϊόντα τους. Παράλληλα, εκπαιδεύουν και παρακινούν τους πολίτες να διαβάζουν στις ετικέτες τροφίμων την περιεκτικότητα σε αλάτι ή νάτριο.  
Ήδη την τελευταία πενταετία μεγάλες εταιρείες τροφίμων έχουν θέσει τη μείωση αλατιού στις προτεραιότητές τους εμπλουτίζοντας τα προϊόντα τους με κάλιο, το οποίο βοηθάει στη φροντίδα της αρτηριακής πίεσης.  
Το κάλιο είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο της διατροφής, το οποίο αποβάλλει την περιττή ποσότητα αλατιού από τον οργανισμό μας. Γι’ αυτόν το λόγο οι επιστήμονες συχνά το ονομάζουν «αντίβαρο του αλατιού». Το κάλιο δεν αποθηκεύεται στο σώμα μας και άρα η καθημερινή του κατανάλωση είναι απαραίτητη. Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) γνωμοδότησε ότι η πρόσληψη καλίου μέσω της διατροφής βοηθάει στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων αρτηριακής πίεσης.  
Πώς μπορούμε να μειώσουμε το αλάτι  
- Απομακρύνουμε την αλατιέρα από το τραπέζι
- Ξεπλένουμε τις κονσερβοποιημένες τροφές που είναι σε άλμη και ξαλμυρίζουμε τη φέτα και τις ελιές
-  Δίνουμε γεύση στα φαγητά με αρωματικά βότανα και μπαχαρικά
- Διαβάζουμε προσεκτικά την περιεκτικότητα των προϊόντων σε αλάτι ή νάτριο
- Επειδή δεν είναι πάντα εύκολο να ελέγξουμε το αλάτι που καταναλώνουμε, αυξάνουμε την πρόσληψη καλίου στο διαιτολόγιό μας.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin