Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

PostHeaderIcon Τρόφιμοι Γκουαντάναμο, ετών 14 έως 89

guantanamo-inmates-kneel-008 
Τα Guantanamo Files αποκαλύπτουν τη συχνά εύθραυστη φυσική και πνευματική κατάσταση των νεότερων και γηραιότερων κρατούμενων στο Γκουαντάναμο, που περιλαμβάνουν από 89χρονους γέροντες έως 14χρονα παιδιά.


Το 2002, οι κρατούμενοι περιγράφονταν ως “οι χειρότεροι από μία πολύ κακή ομάδα” από τον Ντικ Τσένι (Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ). “Είναι πάρα πολύ επικίνδυνοι. Έχουν αφιερώσει τον εαυτό τους στο σκοπό της δολοφορίας εκατομμυρίων Αμερικανών, αθώων Αμερικανών, και είναι πανέτοιμοι να πεθάνουν στην προσπάθειά τους”.
Όμως, τα εσωτερικά αρχεία περιγράφουν μία εντελώς διαφορετική πραγματικότητα για ορισμένους κρατούμενους. Το 2002 η αξιολόγηση του γηραιότερου κρατούμενου στο Γκουαντάναμο, Μοχάμεντ Σακίντ, ηλικίας τότε 89 ετών, αναφερόταν σε άνοια, κατάθλιψη και άλλες σωματικές ασθένειες: «Η παρούσα κλινική του εικόνα περιλαμβάνει βαρύτατη καταθλιπτική διαταραχή, γεροντική άνοια και οστεοαρθρίτιδα, για τα οποία λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή». Είχε επίσης διαγνωστεί καρκίνος του προστάτη στον αφγανικής υπηκοότητας κρατούμενο.
Στο φάκελο του Σακίντ αναφέρεται ότι κρατήθηκε εξαιτίας των ύποπτων εγγράφων που φέρονται να ανήκουν στο γιο του και βρέθηκαν κατά τη διάρκεια εισβολής στο σπίτι του. Πέταξε στο Γκουαντάναμο τέσσερις μήνες αργότερα. Οι ανακρίσεις ολοκληρώθηκαν έξι εβδομάδες μετά την άφιξή του και κατέληγαν στη διαπίστωση ότι “δεν σχετίζεται με την Αλ-Κάιντα“, δεν είναι αρχηγός των Ταλιμπάν και “δεν προσφέρει άλλες αξιόλογες πληροφορίες στις ΗΠΑ”. Επαναπατρίστηκε μετά από τέσσερις επιπλέον μήνες.
Ένας ακόμη γηραιός και αθώος κρατούμενος βρέθηκε οτι έπασχε από γεροντική άνοια με την άφιξή του στο Γκουαντάναμο. Ο Χάτζι Φαϊζ Μοχάμεντ, τότε 70 ετών, μεταφέρθηκε στη βάση το 2002, αφού απήχθη από αμερικάνικα στρατεύματα στο Αφγανιστάν. “Δεν υπάρχει κανένας λόγος μεταφοράς του και κράτησης στη βάση του Γκουαντάναμο”, έγραφε ο φάκελος της αξιολόγησής του.
Οι φάκελοι ρίχνουν φως και στις μεθόδους με τις οποίες παιδιά μεταφέρονταν στα κλουβιά της Κούβας. Ο Νακίμπ Ούλα, ήταν περίπου 14 ετών όταν συνελήφθη το 2003 και έμεινε ένα χρόνο κρατούμενος στο Γκουαντάναμο.
Ο φάκελος του Νακιμπ αποκαλύπτει ότι τον απήγαγαν ένοπλοι που διέσχιζαν το χωριό του, τον κακοποίησαν και τον στρατολόγησαν στους Ταλιμπάν. Όπως δήλωσε ο ίδιος, όταν οι αμερικάνικες δυνάμεις πλησίασαν το στρατόπεδό τους, οι περισσότεροι μαχητές τράπηκαν σε φυγή αφήνοντας πίσω ελάχιστους να πολεμήσουν. Ανάμεσά τους κι ο Νακίμπ, ο οποίος βρέθηκε κρατώντας ένα όπλο -σύμφωνα πάντα με το φάκελό του- που όμως δεν είχε χρησιμοποιηθεί.
Οι ανακριτές δέχτηκαν την εκδοχή του Νακιμπ για τα γεγονότα. “Ο κρατούμενος ήταν θύμα απαγωγής και υποχρεώθηκε να στρατευτεί με την τοπική φυλή που σχετιζόταν με τους Ταλιμπάν. Παρόλο που ενδέχεται να μπορεί να προσφέρει κάποιες επιπλέον πληροφορίες, αυτές αξιολογούνται ως λιγότερο σημαντικές από την ανάγκη εξόδου αυτού του εφήβου από το περιβάλλον του και της δυνατότητας να ανατραφεί έξω από το φανατικό εξτρεμισμό”. Ο Νακιμπ επέστρεψε σπίτι του το 2004.
Ένας άλλος νεαρός κρατούμενος είχε χειρότερη τύχη. Ο Ομάρ Κάντρ15 ετών τότε, είναι γιος ενός φερόμενου ηγέτη της Αλ Κάιντα στον Καναδά. Σκότωσε έναν Αμερικανό στρατιώτη με χειροβομβίδα κατά τη διάρκεια μάχης σε στρατόπεδο του Αφγανιστάν, για το οποίο υπήρχε υποψία ότι ήταν βάση των Ταλιμπάν. Ως αποτέλεσμα, ο Καντρ παρέμεινε σχεδόν εννιά χρόνια στην Κούβα.
Η αξιολόγησή του, το 2004, τονίζει την υψηλή αξία του λόγω των οικογενειακών του δεσμών. “Βάσει του φακέλου του και των διαδοχικών ανακρίσεων, ο κρατούμενος αποτελεί σημαντική πηγή πληροφόρησης για τις ΗΠΑ. Ο κρατούμενος συνεχίζει να προσφέρει πολύτιμα στοιχεία για τους συνεργάτες του πατέρα του και τις ΜΚΟ όπου απασχολούνταν υποστηρίζοντας την Αλ Κάιντα, όπως και πολλοί άλλοι διαμεσολαβητές αμερικάνικου ενδιαφέροντος”.
Ο Καντρ ομολόγησε την ενοχή του για εγκλήματα πολέμου στο στρατοδικείο που έγινε τον Οκτώβρη του 2010 και με αυτόν τον τρόπο έγινε ο πρώτος ανήλικος που καταδικάστηκε για τέτοια κατηγορία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ομολογία του ήταν προϊόν συμφωνίας, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να μεταφερθεί στον Καναδά και να εκτίσει τα υπόλοιπα οκτώ χρόνια της ποινής του.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin