Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

PostHeaderIcon Κοκκινοσκουφίτσα - Ενα παραμύθι ακατάλληλο δι' ανηλίκους

Κοκκινοσκουφίτσα - Ενα παραμύθι ακατάλληλο δι' ανηλίκους 
Ενας τίτλος όπως «Κοκκινοσκουφίτσα», το πρώτο πράγμα που φέρνει στο μυαλό είναι εικόνες από παραμύθι που έλεγαν τα παλιά χρόνια οι γιαγιάδες στα μωρά για να κοιμηθούν: ένα αθώο κοριτσάκι ντυμένο στα κόκκινα ,πηγαίνει προς το σπίτι της γιαγιάς της και πέφτει στην παγίδα του κακού λύκου. Και βεβαίως, η ιστορία πάντα τελείωνε πάντα με το κλασικό «και πέρασαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα…»

Όλα αυτά όμως σήμερα, ανήκουν στο παρελθόν. Στην κινηματογραφική εκδοχή του παραμυθιού ,την οποία υπογράφει η Κάθριν Χάρντγουϊκ, επηρεασμένη, σαφώς από την επιτυχία του πρώτου θρίλερ της σειράς «Λυκόφως» («Twilight») που σκηνοθέτησε η ίδια, η «Κοκκινοσκουφίτσα» της Χάρντγουϊκ αποκτά hardcore διαστάσεις, ένα παραμύθι ,ακατάλληλο δια ανηλίκους…

«Οι περισσότεροι από μας μεγαλώσαμε με μια αποστειρωμένη εκδοχή της Κοκκινοσκουφίτσας, αλλά το πρωτότυπο παραμύθι έχει πολύ πιο σκοτεινά στοιχεία που το καθιστούν ιδιαίτερα ενδιαφέρον» αναφέρει η Χάρντουϊκ για την ταινία που αναμένεται στις ελληνικές αίθουσες την Πέμπτη 28 Απριλίου. «Ένα κορίτσι προχωρά στο δάσος μόνο του και ένας λύκος το ακολουθεί και πιάνει κουβέντα μαζί του... Αυτή η ιστορία κρύβει πολύ μυστήριο και αιχμαλωτίζει τη φαντασία σε πολλά επίπεδα. Όσο κάποιος είναι παιδί, η ιστορία μπορεί να σημαίνει ένα μόνο πράγμα, αλλά όταν την ξανασκεφτόμαστε ως έφηβοι ή ενήλικοι, την αντιλαμβανόμαστε με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο.»

Εν ολίγοις, αν το βασικό δίδαγμα το παραμυθιού της Κοκκινοσκουφίτσας είναι ότι δεν πρέπει να μιλάς σε ξένους, τι γίνεται όταν ο λύκος αποδεικνύεται ότι είναι κάποιος που γνωρίζεις, κάποιος που εμπιστεύεσαι, κάποιος που ενδεχομένως να αγαπάς; Αυτή είναι η παράμετρος που εξετάζει η ταινία.

Οπως άλλωστε υποστηρίζει ο σεναριογράφος της ταινίας Ντέιβιντ Λέσλι Τζόνσον, ο αρχικός μύθος, από γενιά σε γενιά αλλάζει ανάλογα με το χρόνο και τον τόπο. «Πολύ πριν παρουσιαστεί σαν παιδικό παραμύθι, περιείχε κάποιες εικόνες και τρομακτικές λεπτομέρειες, τέτοιες που εν τέλει δεν θα το χαρακτήριζες και τόσο ‘ελαφρύ’. Μου άρεσε η ιδέα του να ψάξουμε στις ρίζες της ιστορίας για να εντείνουμε την αίσθηση του κινδύνου, της αγωνίας και της περιπέτειας.»

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνούμε το ρομαντικό στοιχείο της ιστορίας. Ο κεντρικός χαρακτήρας, η Βάλερι/ Κοκκινοσκουφίτσα (Αμάντα Σέιφριντ) βρίσκεται ανάμεσα σε δύο όμορφους άντρες, τον Πίτερ που αγαπά από παιδί και του Χένρι του ανθρώπου που οι γονείς της έχουν επιλέξει για να παντρευτεί (τους υποδύονται αντιστοίχως οι Σίλο Φερνάρντεζ και Μαξ Αϊρονς). Σαν να μην έφτανε αυτό το ερωτικό δίλημμα, τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο όταν συναντιέται με τον λυκάνθρωπο και συγκλονισμένη συνειδητοποιεί ότι έχει μαζί του μια μοναδική και πολύ προσωπική σχέση.

Χαρακτηριστικούς ρόλους στην ταινία κρατούν επίσης ο Γκάρι Ολντμαν και η Τζούλι Κρίστι, στους ρόλους αντιστοίχως του πάστορα αποφασισμένου να σκοτώσει το τέρας και της γιαγιάς της Κοκκινοσκουφίτσας.

Η ταινία «Η Κοκκινοσκουφίτσα» θα προβάλλεται στις αίθουσες την Πέμπτη 28 Απριλίου



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin