Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

PostHeaderIcon Οι πύλες της κολάσεως: ένα περίεργο φαινόμενο

 
Η περιοχή Derweze στην έρημο Καρακούμ στο Τουρκμενιστάν είναι πλούσια σε φυσικό αέριο. Ενώ πραγματοποιούσαν γεωτρήσεις το 1971, οι γεωλόγοι που αποκάλυψαν τυχαία μια υπόγεια σπηλιά γεμάτη με φυσικό αέριο. Το έδαφος κάτω από την εξέδρα γεώτρησης πετρελαίου κατέρρευσε, αφήνοντας μια μεγάλη τρύπα με διάμετρο περίπου 70 μέτρα (η πόρτα προς την κόλαση).


 Για να αποφευχθούν οι διαρροές δηλητηριώδους αερίου (δεν υπήρχε η τεχνογνωσία της σημερινής εποχής), οι υπεύθυνοι αποφάφισαν να βάλουν φωτιά στο αέριο. Οι γεωλόγοι θεώρησαν ότι η φωτιά θα σβήσει σε λίγες μέρες, αλλά, αν και έχουν περάσει σχρδόν 40 χρόνια, συνεχίζει να καίει εώς σήμερα! Οι ντόπιοι έχουν ονομάσει το σπήλαιο «πόρτα προς την κόλαση».
 

Μπορεί να ακούγεται σαν οικολογικό έγκλημα, αλλά επιστήμονες επισημάινουν ότι η καύση είναι ασφαλέστερη και φιλικότερη προς το περιβάλλον από την απελευθέρωση του μεθανίου στην ατμόσφαιρα, καθώς το μεθάνιο είναι ένα σχετικά ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου.
Το θέαμα πάντως είναι αναπανάληπτο, ειδικά το βράδυ. Μπορεί το σπήλαιο να μην οδηγεί στην κόλαση, αλλά αν η κόλαση υπάρχει μπορεί κάπως έτσι να είναι η …είσοδος.

 πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin