Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Να βάλει λουκέτο στον τάφο του Τουταγχαμόν σκέφτεται η Αίγυπτος

 

Λουκέτο θα βρίσκουν σε λίγο όσοι αποφασίσουν να φτάσουν ώς τον τάφο ενός από τους πιο διάσηµους φαραώ της αρχαίας Αιγύπτου, του Τουταγχαµόν. Αν και η συγκεκριµένη λύση δεν είναι προς το παρόν επίσηµη, θεωρείται χωρίς αµφιβολία δραστική και αρκετή για να προκαλέσει θόρυβο και αντιδράσεις, δεδοµένου ότι αφορά ένα από τα µνηµεία µε τη µεγαλύτερη επισκεψιµότητα παγκοσµίως.

«Αν δεν προνοήσουµε, σε 200 χρόνια τόσο ο συγκεκριµένος όσο και άλλοι τάφοι θα καταστραφούν εντελώς από την υγρασία που παράγεται από την αναπνοή και από τον ιδρώτα, και τα χρώµατα στις τοιχογραφίες θα ξεθωριάσουν» εξηγεί ο γενικός γραµµατέας του Ανώτατου Συµβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου δρ Ζάχι Χαουάς. Ο τάφος του Τουταγχαµόν, που ανέβηκε στην εξουσία σε ηλικία εννέα ετών και πέθανε στα δεκαοκτώ, δεν είναι ο µοναδικός που θα κλείσει. Ήδη κλειστοί για το κοινό είναι οι τάφοι του Σέτιδος Α’, πατέρα του Ραµσή του Β’, που κράτησε την εξουσία µεταξύ των ετών 1314 και 1304 πΧ, και της Νεφερταρί, συζύγου του Ραµσή Β’.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, πόλεµος έχει ξεσπάσει και µόνο στην ιδέα της απαγόρευσης εισόδου στον τάφο του Τουταγχαµόν. Όχι τόσο από όσους θα ήθελαν να επισκεφθούν το µνηµείο, αλλά κυρίως από όσους εξαρτώνται οικονοµικά από την επισκεψιµότητά του.

Ο πολυµήχανος Ζάχι Χαουάς όµως έχει τη λύση στο συρτάρι.

«Ο µόνος τρόπος για να σωθεί το µνηµείο από την υγρασία, τους µύκητες και τον ανεπαρκή εξαερισµό είναι να παραµείνει προσιτό µόνο σε λίγους επαγγελµατίες αρχαιολόγους, οι οποίοι και θα καταβάλλουν υψηλό αντίτιµο για την είσοδό τους, και για το ευρύ κοινό να φτιάξουµε αντίγραφο» λέει σε πρόσφατες δηλώσεις του.

Για τον λόγο αυτόν έχει ήδη επιστρατευθεί οµάδα ειδικών επιστηµόνων που µε τη βοήθεια της τεχνολογίας -και ειδικά των λέιζερ- έχουν αποδυθεί σε αγώνα καταγραφής όχι µόνο των τοιχογραφιών, αλλά και των επιγραφών.

«Θα µπορούσε να είναι µια προσωρινή λύση» υποστηρίζει η ειδική στην αιγυπτιολογία στο Πανεπιστήµιο της Πίζας Μαριλίνα Μπετρό. «?εν πρόκειται για µια πρωτοποριακή ιδέα. Έχει ήδη εφαρµοστεί στην Αλταµίρα. Όµως το αυθεντικό απέχει πολύ από το αντίγραφο».

«Η προστασία της ιστορίας µας είναι πιο σηµαντική από τον τουρισµό» επιµένει ο Ζάχι Χαουάς. 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin