Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon 9 απαντήσεις για τη δωρεά αίµατος και µυελού των οστών

 blood-386
Η ευκαιρία να σώσουµε έναν ή περισσότερους συνανθρώπους µας είναι ίσως πολύ πιο εύκολη απ’ ό,τι πιστεύουµε. Αρκεί να γίνουµε δότες αίµατος ή και µυελού των οστών.

Ποιος µπορεί να γίνει δότης;
Εθελοντής αιµοδότης µπορεί να γίνει οποιοσδήποτε υγιής άντρας ή γυναίκα από 18 έως 62 χρόνων (µε βάρος άνω των 50 κιλών). Όσον αφορά στη δωρεά µυελού των οστών, ο δότης µπορεί να είναι από 18 έως 55 ετών.
Ποιος δεν µπορεί να δώσει αίµα και αιµοποιητικά κύτταρα;
• Ασθενείς και φορείς του AIDS, της ηπατίτιδας B και C και της ελονοσίας.
• Πάσχοντες από χρόνια νοσήµατα ή κακοήθεια.
• Εθισµένοι σε ναρκωτικές ουσίες και αλκοόλ.
• Όσοι αντιµετωπίζουν σοβαρά αλλεργικά προβλήµατα.
• Έγκυες.
• Όσοι έχουν επίπεδο αιµοσφαιρίνης κάτω από 12 gr/dl (µόνο στην αιµοδοσία).
• Όσοι την περίοδο που πρόκειται να δώσουν αίµα ακολουθούν φαρµακευτική αγωγή.

Κινδυνεύω αν γίνω δότης;
Όχι. Η αιµοδοσία είναι µια απολύτως ασφαλής και σχεδόν τελείως ανώδυνη διαδικασία, ενώ ούτε η λήψη αιµοποιητικών κυττάρων είναι επικίνδυνη, απλώς πιο περίπλοκη.

«Χάνω» το αίµα µου;
Σε καµία περίπτωση. Ο όγκος του αίµατος αναπληρώνεται σε 10 λεπτά και του πλάσµατος σε 12 ώρες, ενώ τα ερυθρά αιµοσφαίρια αναπληρώνονται µέσα σε ένα µήνα. Παράλληλα ωφελείται συνολικά ο οργανισµός, αφού κινητοποιείται ο µυελός των οστών για την παραγωγή νέων κυττάρων αίµατος.

Πόσο κρατάει η αιµοδοσία;
Η απλή αιµοληψία διαρκεί περίπου 10 λεπτά και µπορεί να επαναλαµβάνεται κάθε 3-4 µήνες. Αν πρέπει να γίνει αιµοπεταλιοαφαίρεση (λήψη µόνο αιµοπεταλίων µε τη βοήθεια ειδικού µηχανήµατος), η διαδικασία διαρκεί περίπου µία ώρα και µπορεί να επαναλαµβάνεται ανά 15 ηµέρες.

Η λήψη αιµοποιητικών κυττάρων θέλει χειρουργείο;
Καταρχήν λαµβάνεται µια µικρή ποσότητα αίµατος (15 ml) και ο δότης καταγράφεται ανώνυµα στα ειδικά εθνικά και διεθνή αρχεία προκειµένου να κληθεί σε περίπτωση συµβατότητας µε κάποιον ασθενή. Μόνο αν βρεθεί συµβατός υποβάλλεται στη λήψη αιµοποιητικών κυττάρων, η οποία γίνεται µε δύο τρόπους. Αν πρέπει να ληφθούν κύτταρα από το µυελό των οστών, γίνεται παρακέντηση στα οστά της λεκάνης και λαµβάνεται περίπου το 5% του µυελού, που όµως αναγεννιέται γρήγορα. Ο δότης επιστρέφει στο σπίτι του την επόµενη µέρα. Αν χρειάζονται κύτταρα περιφερικού αίµατος, τότε µε ειδική αγωγή προκαλείται αύξηση των προγονικών αιµοποιητικών κυττάρων και ύστερα από λίγες ηµέρες πραγµατοποιείται η λήψη τους µε τρόπο παρόµοιο της αιµοπεταλιοαφαίρεσης.

Πού µπορώ να δώσω αίµα;
Η αιµοδοσία γίνεται σε όλα τα νοσοκοµεία στα οποία λειτουργούν κέντρα ή σταθµοί αιµοδοσίας από τις 8 π.µ. έως τις 8 µ.µ.

Τι πρέπει να προσέξω πριν από την αιµοδοσία;
Ο αιµοδότης πρέπει να είναι ξεκούραστος και να µην έχει καταναλώσει αλκοόλ από το προηγούµενο βράδυ. Πριν από την αιµοδοσία επιβάλλεται ένα ελαφρύ γεύµα (π.χ. τοστ ή φρούτο). Επίσης φροντίστε από την προηγούµενη µέρα να µην έχετε πάρει κάποιο φάρµακο όπως ισχυρό παυσίπονο κ.λπ.

Τι γίνεται µετά;
Το προσωπικό του νοσοκοµείου προσφέρει στον αιµοδότη µια πορτοκαλάδα και ελαφρύ γεύµα και τον ενηµερώνει για το πότε µπορεί να αποχωρήσει. Έχετε επίσης υπόψη ότι πρέπει να καταναλώνετε αρκετά υγρά γιατί βοηθούν στην αποκατάσταση του χαµένου όγκου του αίµατος.

Η αιµοδοσία σε αριθµούς
Ξεπερνούν τις 620.000 οι µονάδες αίµατος που έχει ανάγκη η χώρα µας. Κάθε µονάδα ισοδυναµεί µε λιγότερο από µισό λίτρο.
54% του προσφεροµένου αίµατος προέρχεται από συγγενείς και φίλους του ασθενή.
1 στους 7 που εισάγονται σε νοσοκοµείο έχει ανάγκη αίµατος.
11.000.000 καταγεγραµµένοι δότες αιµοποιητικών κυττάρων υπάρχουν στο ∆ιεθνές Αρχείο. Στην Ελλάδα ο αριθµός παραµένει εξαιρετικά χαµηλός (περίπου 21.000 δότες).
1 στους 15.000 εθελοντές δότες αιµοποιητικών κυττάρων θα κληθεί να βοηθήσει ασθενή.

πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin