Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

PostHeaderIcon Γυναίκα στο ανώτατο δικαστικό αξίωμα


Για πρώτη φορά από το 1834 που ιδρύθηκε ο Αρειος Πάγος τα ηνία του περνούν σε γυναίκα, καθώς χθες το Υπουργικό Συμβούλιο προήγαγε την αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Ρένα Ασημακοπούλου, που θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος Αρείου Πάγου, για τα προσεχή δύο χρόνια.

Το υπουργικό επέλεξε επίσης για πρώτη φορά γυναίκα και ως Γενική Επίτροπο Διοικητικών Δικαστηρίων την επί πενταετία επίτροπο Ελένη Διακομανώλη. Παράλληλα προήγαγε σε αντιπροέδρους Αρείου Πάγου τους αρεοπαγίτες Αθ. Κουτρομάνο και Γ. Χρυσικό, σε αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας το Σύμβουλο Επικρατείας Αν. Γκότση και σε αντιπροέδρους Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ) τον Μ. Ζυμή και την Ευφ. Κραμποβίτη.

Αδικίες
Η κυβέρνηση αποκατέστησε εν μέρει αδικίες του πρόσφατου παρελθόντος και αδικαιολόγητες ανατροπές της επετηρίδας, αν και η προαγωγή των 7 ανώτατων δικαστικών λειτουργών παραλείφθηκαν συνολικά 17 δικαστές, ανάμεσα στους οποίους και ο εισηγητής στην oλομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα οποιασδήποτε νομοθεσίας συμβάλλει στη διατήρηση και μη κατεδάφιση των αυθαιρέτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η προαγωγή της Ρ. Ασημακοπούλου, που αποκαθιστά την επετηρίδα που άλλαξε αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια ξεκαθάρισε το τελευταίο διάστημα, αφού σημαντικές πιθανότητες είχε και ο νεότερος αντιπρόεδρος Μ. Θεοχωρίδης, που είχε γραφτεί ότι θα προτεινόταν από τον Χ. Καστανίδη, αν παρέμενε υπουργός Δικαιοσύνης.
Εισήγηση
Το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου δέχθηκε την εισήγηση του Μ. Παπαϊωάννου που χαρακτήρισε τη επιλογή της Ρ. Ασημακοπούλου ορόσημο για τον Αρειο Πάγο, αφού πρώτη φορά αναλαμβάνει πρόεδρος γυναίκα δικαστής, ενώ τη χαρακτήρισε ακέραιο άνθρωπο με μακρά σημαντική διαδρομή και βαθύ γνώστη των θεμάτων της δικαιοσύνης.
Βιογραφικά

Ρ. Ασημακοπούλου (πρόεδρος Αρείου Πάγου): Γεννήθηκε το 1946 στη Χατζή Πυλίας της Μεσσηνίας και αποχωρεί το 2013. Σπούδασε στη Νομική Αθηνών, μπήκε στο σώμα το 1969, προήχθη σε αρεοπαγίτη το 2005 και πέρσι σε αντιπρόεδρο Αρείου Πάγου. Ανήκει σε εκείνους που πιστεύουν ότι οι δικαστές πρέπει να μιλάνε μόνο με τις αποφάσεις τους και έχει δοθεί ολοκληρωτικά στη δικαιοσύνη. Μειοψήφισε σε πολλές μεγάλες υποθέσεις, κάποιες από τις οποίες είχαν ξεσηκώσει και πολιτικές αντιδικίες.
Ετσι, στάθηκε απέναντι στις παραπεμπτικές προτάσεις του τ. Εισαγγελέα Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά για τους κατηγορούμενους στις υποθέσεις ΔΕΚΑ και του Κτηματολογίου, ενώ διαφώνησε και στην υπόθεση των συμβασιούχων. Ηταν η μόνη που μειοψήφησε στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου, υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματική η προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο. Στο παρελθόν συμμετείχε στη σύνθεση του τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που καταδίκασε τον Γ. Κοσκωτά. Μειοψήφισε δύο φορές υποστηρίζοντας ότι έπρεπε να τεθεί σε αργία ο τ. ανακριτής στο σκάνδαλο Siemens.
Ελ. Διακομανώλη (Γενική Επίτροπος Διοικητικών Δικαστηρίων): Γεννήθηκε το 1949 στην Κω, μπήκε στο σώμα το 1975, διορίστηκε αντεπίτροπος το 2004 και το 2005 προήχθη σε επίτροπο.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin