Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

PostHeaderIcon Ο λόρδος Βύρων στο παζάρι

Ο λόρδος Βύρων στο παζάρι 
 
Ένα αφιερωματικό βιβλίο, στο οποίο αποτίνουν μεταθανάτιο φόρο τιμής στον λόρδο Βύρωνα (1788-1824) και που για χρόνια είχε χαθεί απ' τον οικογενειακό τάφο του φιλέλληνα ρομαντικού ποιητή, βρέθηκε σε φιλανθρωπικό παζάρι στη Σαβάνα της Τζόρτζια των ΗΠΑ.
Με επίγραμμα «στην αθάνατη και ξακουστή φήμη του λόρδου Βύρωνα, του μεγαλύτερου ποιητή της εποχής του», το βιβλίο αυτό στη μνήμη του περιέχει εγκωμιαστικά σχόλια απ' τους πιο διάσημους ανθρώπους εκείνης της περιόδου, απ' τον αμερικανό συγγραφέα Ουάσινγκτον Ίρβινγκ μέχρι τον Ιρλανδό ποιητή Τομ Μουρ αλλά και τον μετέπειτα Πρόεδρο των ΗΠΑ Μάρτιν Βαν Μπούρεν. Το βιβλίο βρισκόταν στον οικογενειακό τάφο του Νότινγχαμσάιρ, όπου ενταφιάστηκε το σώμα του ποιητή μετά την επιστροφή του απ' την Ελλάδα το 1824, και ήταν γεμάτο με αφιερώσεις οκτακοσίων και πλέον ανθρώπων μέχρι το 1834.
Ύστερα τα ίχνη του βιβλίου χάθηκαν σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Σκωτίας, με μια αναφορά του 1849 να υποστηρίζει ότι ο ενοριακός ιερέας της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής στο Χάκναλ Τόρκαρντ το έδωσε σ' ένα φίλο ενώ μια άλλη του 1890 αντιπρότεινε ότι το βιβλίο ταξίδεψε στην Αμερική μαζί με μια οικογένεια που πήγε εκεί.
Τελικά το βιβλίο επανεμφανίστηκε, στο φιλανθρωπικό παζάρι της Επισκοπικής Εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη το 2008 στη Σαβάνα των ΗΠΑ, φθαρμένο και χωρίς το εξώφυλλό του. Εκεί το άφησε ένα άγνωστο άτομο. Οι ντόπιοι, όπως φαίνεται, δεν το πρόσεξαν καλά ώσπου μια συνταξιούχος λογοθεραπεύτρια, η Μέριλιν Σολάνα το έκανε δικό της πληρώνοντας 35 δολάρια. Η ίδια, αντιλαμβανόμενη πως μπορεί να επρόκειτο για κάτι σημαντικό, έκανε τη σχετική έρευνα στο διαδίκτυο, επικοινώνησε με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Σκωτίας και ο επιμελητής Ντέιβιντ ΜακΚλέι κατέληξε στο ότι μπορεί όντως να είναι έτσι. Ακολούθως η Σόλανα δώρισε το βιβλίο στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Σκωτίας, η οποία διατηρεί, σε συνεργασία με το «Αρχείο Τζον Μάρεϊ», τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του λόρδου Βύρωνα στον κόσμο.

Το «Αρχείο Τζον Μάρεϊ» σχεδιάζει να δημοσιοποιήσει εικόνες του βιβλίου στο διαδίκτυο. Ο Τζον Μάρει ο δεύτερος (1778-1843) ανέλαβε τον εκδοτικό οίκο όταν ο συνονόματος πατέρας του πέθανε. Ο γιος, που έκανε τον εκδοτικό οίκο έναν απ' τους πιο σημαντικούς της Βρετανίας εκδίδοντας, μεταξύ άλλων, έργα της Τζέιν Όστιν και του σερ Γουόλτερ Σκοτ, ήταν φίλος του Βύρωνα, κριτικός και σύμβουλος εκδόσεων. Ο Τζον Μάρει εξέδωσε τα κυριότερα έργα του ποιητή και πλήρωσε, την εποχή εκείνη, 20.000 στερλίνες για τα δικαιώματα. «Ξύπνησα ένα πρωί και ήμουν διάσημος» είχε πει ο Βύρων για τον εκδότη του…
«Είναι ένα αξιοσημείωτο εύρημα που μας προσφέρει μια εξαιρετική ιδέα για να καταλάβουμε τη μεταθανάτια φήμη του Βύρωνα» είπε ο ΜακΚλέι στην εφημερίδα Guardian. Ο γενικός διευθυντής της Βιβλιοθήκης Μάρτιν Γουέιντ είπε πως ήταν «ειλικρινά ευγνώμων» στη Σολάνα που δώρισε το βιβλίο, το οποίο περιέγραψε ως «πολυχρησιμοποιημένο στη διάρκεια των χρόνων αλλά γενικώς γερό, σε καλή κατάσταση». «Θα χρειαστεί να το συντηρήσουμε φυσικά, κι απ' τη στιγμή που γίνει αυτό, το κοινό θα μπορεί να το βλέπει και για τα επόμενα εκατό χρόνια» κατέληξε ο Γουέιντ.
Μεταξύ αυτών που έχουν γράψει σημειώματα στο βιβλίο είναι ο φίλος του Βύρωνα, ο φιλέλληνας ιταλός κόμης Πιέτρο Γκάμπα, ο Δούκας του Σάσεξ, ο Τζον Μάρεϊ ο τρίτος αλλά και ο Λαλεμάν, στρατηγός του Ναπολέοντα. Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Σκωτίας τονίζει ότι το βιβλίο αποκαλύπτει την άνθηση του λογοτεχνικού τουρισμού (και της ταξιδιωτικής λογοτεχνίας) ως ένα πολιτισμικό φαινόμενο.
  

πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin