Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Ακαδημία Αθηνών: εξετάστε την πυρηνική επιλογή για ηλεκτρική ενέργεια

 
Τη σοβαρή εξέταση της πυρηνικής ενέργειας ως επιλογή για την κάλυψη των μελλοντικών ενεργειακών αναγκών της χώρας προτείνει η Ακαδημία Αθηνών.
Αφορμή στάθηκε η διαπίστωση ότι οι αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες της χώρας θα οδηγήσουν σε ενεργειακό έλλειμμα ως το 2020, το οποίο δεν είναι εφικτό να καλυφθεί από τις ΑΠΕ.

Αντίθετα, η Ελλάδα θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και λιθάνθρακα για τη λειτουργία των εγχώριων μονάδων.

Στο σχετικό κείμενο που εξέδωσε η Ακαδημία πάνω στο ζήτημα αναφέρεται πως η χρήση της πυρηνικής ενέργειας παρουσιάζει πλεονεκτήματα όπως η ενεργειακή ασφάλεια και μείωση των αερίων θερμοκηπίου, η ηλεκτρική ενεργειακή επάρκεια, η ενεργειακή ασφάλεια (τα πυρηνικά εργοστάσια μπορούν να αποθηκεύσουν καύσιμο έως 5 έτη), η ευελιξία στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (η πυρηνική ενέργεια μπορεί εύκολα να αναβαθμιστεί), η διαφοροποίηση καυσίμου για ηλεκτροπαραγωγή, η μείωση των αερίων θερμοκηπίου (αντικαθιστώντας τα ορυκτά καύσιμα και η εξασφάλιση μεγαλύτερων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας σε χαμηλότερο κόστος.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στου κινδύνους της χρήσης πυρηνικής ενέργειας όπως η διαχείριση των καταλοίπων και υψηλό αρχικό κόστος που απαιτείται για τα συστήματα ασφάλειας και αποτροπής τρομοκρατικών ενεργειών (κίνδυνοι ασφάλειας, τρομοκρατίας, διασποράς πυρηνικών υλικών, διαχείρισης ραδιενεργών καταλοίπων, και το υψηλό (2.500-4.500 ευρώ ανά KW) αρχικό κόστος κατασκευής του πυρηνικού σταθμού).

H Ακαδημία Αθηνών εισηγείται τη διοργάνωση, από κυβερνητικούς και μη-κυβερνητικούς φορείς, διαλόγου για την ένταξη ή μη της πυρηνικής ενέργειας στον ελληνικό χώρο.

Επίσης καλεί τους αρμοδίους κρατικούς φορείς να εξετάσουν την ένταξη της πυρηνικής επιλογής στον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της Ελλάδος.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin