Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Atenistas, Thessalonistas, Minoistas, Paguristas!

http://www.faretra.gr/images/atenistas1_862174762.jpg 

Εβαλαν γάντια. Πήραν πινέλα και µπογιές. Σακούλες για να µαζέψουν τα σκουπίδια. Αλλά κυρίως είχαν µαζί όρεξη και κέφι. Ετσι, µέσα σε λίγη ώρα η παιδική χαρά πίσω από την κεντρική πλατεία στα Γιάννινα, στο Υποθηκοφυλακείο, έγινε σαν καινούργια. Αυτοί που έβαψαν και καθάρισαν την παιδική χαρά το πρωινό της 5ης ∆εκεµβρίου ήταν οι Paguristas. Μία οµάδαπολιτών από τα Γιάννινα.

«Εκλεψαν», όπως λένε, την ιδέα από τους Αtenistas στην Αθήνα. Πριν από δύο µήνες οργανώθηκαν µέσα από το Ιντερνετ – βοήθησαν το facebook και τα mails – και ξεκίνησαν δράσεις για να βελτιώσουν την πόλη τους.

Την αρχή την έκαναν οι Atenistas το περασµένο φθινόπωρο. Με σύνθηµα «Αθηναίοι στην πράξη» άρχισαν να αλλάζουν τα στραβά και ανάποδα της πρωτεύουσας. Το µότο αλλά και τις πράξεις τους υιοθέτησαν οµάδες πολιτών σε όλη την Ελλάδα. Χωρίς αρχηγούς, συνδροµές και περιορισµούς καθαρίζουν πλατείες, παραλίες και παιδικές χαρές. ∆ίνουν ξανά ζωή σε εγκαταλειµµένα πάρκα και παρατηµένες γειτονιές. Ευαισθητοποιούν τους συµπολίτες. Κάνουν δεντροφυτεύσεις. Ετσι, στην Κέρκυρα δηµιουργήθηκαν οι Kantounistas, στο Ηράκλειο της Κρήτης οι Minoistas και στην Πάτρα οι Patrinistas. Απόδειξη των παραπάνω, οι δράσεις που πραγµατοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο που πέρασε σε πέντε διαφορετικές πόλεις της χώρας: την Κυριακή οι Minoistas καθάρισαν από τα σκουπίδια το παραλιακό µέτωπο δίπλα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Ηράκλειο Κρήτης.
Στην Αθήνα, το Σάββατο, οι Αtenistas συγκέντρωσαν δύο φορτηγά ρούχα και κουβέρτες για τους άστεγους και άλλους ανθρώπους που υποφέρουν. Στον Πειραιά, η οµάδα «Pire-A-ctive» προχώρησε σε ανάπλαση του χώρου πρασίνου δίπλα από το 22ο και το 24ο ∆ηµοτικό Σχολείο.

Οι Κερκυραίοι Κantounistas ενηµέρωσαν τους συµπολίτες τους για την κατάληψη των πεζοδρόµων της πόλης από αυτοκίνητα και µηχανές και στη Θεσσαλονίκη οι Thessalonistas έκαναν δεντροφύτευση στο δάσος του Σέιχ Σου. Σηµαντικοί σύµµαχοι των οµάδων στη µάχη µε τις «τερατουπόλεις» αναδεικνύονται το Ιντερνετ και τα µέσα κοινωνικής δι κτύωσης (facebook, twitter). Εκεί ανακοινώνονται οι δράσεις. Ανταλλάσσουν ιδέες. Λύνουν απορίες.
«ΤΗΝ ΊΔΕΑ ΤΗΝ πηραμε από τους «Αtenistas» στην Αθήνα. Ολοι µας θέλαµε να κάνουµε κάτι για να βελτιώσουµε την πόλη. Οι δράσεις των «Αtenistas» µας έδωσαν το έναυσµα»,λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Θανάσης Παπαχριστόδουλος από την οµάδα των Paguristas (www.
paguristas.gr, σηµ.: «παγουράδες» είναι το παρατσούκλι των Γιαννιωτών). Οι πρώτες επαφές έγιναν τον Νοέµβριο.

Και σιγά σιγά ξεκίνησαν οι δράσεις, όπως η ευαισθητοποίηση για τα δικαιώµατα των πεζών πριν από λίγες ηµέρες. «Τέτοιες δράσεις σίγουρα τις είχε ανάγκη η πόλη», λέει ο κ. Παπαχριστόδουλος. Οµως στόχος των Paguristas, τονίζει, είναι να περάσουν και το µήνυµα ότι «οι πολίτες µπορούν µόνοι τους να βελτιώσουν τη ζωή γύρω τους. Ακόµη και χωρίς να χρειαστεί να οργανωθεί µία δράση. Οι γείτονες, για παράδειγµα, µπορούν να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους και να αλλάξουν πράγµατα». Στα «συν» της οµάδας, η ποικιλία των δράσεων. «∆εν είναι µονοθεµατικές και έτσι οι πολίτες δεν βαριούνται», σηµειώνει ο κ. Παπαχριστόδουλος.

«Είναι ένα ξεκούνηµα ανθρώπων από τον καναπέ»

«Ο Κοσμος έχει βαρεθεί τις πολύωρες συναντήσεις, τις οµιλίες, τα προγραµµατισµένα. Θέλει να κάνει κάτι δηµιουργικό. Να περάσει στις πράξεις», λέει στα «ΝΕΑ» ο υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων, επίκουρος καθηγητής στο Τµήµα Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης Ηλίας Γιαννίρης για τις οµάδες πολιτών που ξεπηδούν στις πόλεις.
Το γεγονός ότι τέτοιες οµάδες πολλαπλασιάζονται σε όλη την Ελλάδα σηµατοδοτεί ότι προβλήµατα δεν υπάρχουν µόνο στην Αθήνα, αναφέρει.

Οπως προσθέτει, «είναι ένα ξεκούνηµα ανθρώπων από τον καναπέ που οι πολίτες το έχουν πολύ ανάγκη». Για τους Αtenistas τονίζει πως έχουν µια φρεσκάδα γιατί µε χιουµοριστικό τρόπο φέρνουν στο προσκήνιο καθηµερινά προβλήµατα που όλοι ξέρουµε, αλλά που οι Πολιτεία ή οι δήµοι δεν τα λύνουν. «Πρωτότυπο είναι και τ’ όνοµά τους. Αν τους λέγαµε... αναδασωτές πόλης, δεν θα ήταν το ίδιο». Ελκυστικό είναι, συµπληρώνει, ότι τέτοιες οµάδες δεν έχουν σύνδεση µε κάποιον κοµµατικό σχηµατισµό και ο κόσµος δεν έχει αναστολες για να συµµετέχει στις δράσεις τους.
εδώ και έναν µήνα (http:// kantounistas.blogspot.com/). «ανέκαθεν όµως υπήρχε προβληµατισµός µερίδας πολιτών για την πόλη τους», αναφέρει ο φωτογράφος Κώστας Τσιριγγάκης, από τους συνιδρυτές τηςοµάδας. Και προσθέτει: «οι πολίτες πιστεύουν πια ότι πρέπεινα κάνουν πράγµατα µόνοι τους. Ή ότι πρέπει να δώσουν µία ώθηση στις αρχές. ∆εν µπορείς να τα περιµένεις όλα από τον βουλευτή ή τον πρωθυπουργό...».

ΟΙ ΟΜΑ∆ΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

36.030 Είναι τα likes που έχουν οι Atenistas, η οµάδα από την αθήνα, στο facebook 4.418

Είναι τα likes που έχουν οι Thessalonistas, το γκρουπ από τη Θεσσαλονίκη, στο facebook 959
Είναι τα likes που έχει το γκρουπ των Patrinistas, από την Πάτρα, στο facebook 933
Είναι τα likes που έχει το γκρουπ Paguristas, από τα Ιωάννινα, στο facebook 667
Είναι τα likes που έχει το γκρουπ Minoistas, από το Ηράκλειο της Κρήτης, στο facebook 528
Είναι τα likes που έχει στο facebook το γκρουπ PireA-ctive, που δραστηριοποιείται στον Πειραιά 121
Είναι τα µέλη του γκρουπ Kantounistas στο facebook


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin