Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

PostHeaderIcon Εξάρθρωση κυκλώματος τοκογλύφων στη Θάσο

Τραπεζικοί υπάλληλοι και επιχειρηματίες του τουρισμού εμπλέκονται σε παρατράπεζα που έχει στηθεί τα τελευταία σχεδόν δέκα χρόνια στη Θάσο, δανείζοντας με τοκογλυφικούς όρους άτομα που δεν έχουν πρόσβαση στο νόμιμο τραπεζικό δανεισμό.

Εξάρθρωση κυκλώματος τοκογλύφων στη Θάσο
Τραπεζικοί υπάλληλοι και επιχειρηματίες του τουρισμού εμπλέκονται σε παρατράπεζα που έχει στηθεί τα τελευταία σχεδόν δέκα χρόνια στη Θάσο, δανείζοντας με τοκογλυφικούς όρους άτομα που δεν έχουν πρόσβαση στο νόμιμο τραπεζικό δανεισμό.
 
Την υπόθεση ερευνά η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ και το ΣΔΟΕ. Εσωτερικές έρευνες πραγματοποιούν οι διοικήσεις τριών τραπεζών που έχουν αποστείλει κλιμάκια ελέγχου στο νησί.

Στέλεχος υποκαταστήματος μεγάλης τράπεζας στη Θάσο, που φέρεται ως ο ιθύνων νους της παρατράπεζας, προσέγγιζε τους υποψήφιους δανειολήπτες που δεν μπορούσαν να δανειστούν είτε λόγω χαμηλού εισοδήματος είτε λόγω "Τειρεσία" και τους υποσχόταν πως θα μεσολαβούσε ?με το αζημίωτο- για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης. Κατάφερνε να εκταμιεύει το διπλάσιο ποσό απ' αυτό που ζητούσε ο δανειολήπτης, παρακρατώντας ως δική του αμοιβή το 40% του ποσού.

Το συγκεκριμένο τραπεζικό στέλεχος έχει μετατεθεί προσωρινά σε υποκατάστημα της Καβάλας, ενώ διεξάγεται έρευνα για να διαπιστωθεί η προέλευση του πολύ υψηλού ποσού (σύμφωνα με πληροφορίες υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ) που βρέθηκε σε τραπεζικό λογαριασμό συγγενικού του προσώπου.

Το ΣΔΟΕ, που έκανε "έφοδο" στη Θάσο, αλλά και κλιμάκια άλλων δύο τραπεζών που διατηρούν υποκαταστήματα στο νησί, ελέγχουν τον βαθμό εμπλοκής άλλων δύο τραπεζικών υπαλλήλων.

Για δανειολήπτες που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις τραπεζικού δανεισμού, αλλά είχαν ανάγκη άμεσης ρευστότητας, τα μέλη της παρατράπεζας είχαν συνεργασία με επιχειρηματίες του τουρισμού που δραστηριοποιούνται στο νησί. Αυτοί τους εξασφάλιζαν "ζεστό" χρήμα, με τοκογλυφικά επιτόκια που ακούγεται πως ξεπερνούσαν το 3% τον μήνα, από τα οποία έδιναν προμήθεια και στους τραπεζικούς που τους σύστηναν τους υποψήφιους "πελάτες". Ο δανεισμός γινόταν με "προσημείωση" ακινήτου του δανειολήπτη.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin