Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon «Zελατινοποιημένα» μικρομόρια για την ανάπτυξη νέας γενιάς φαρμάκων

Συμπτυγμένα, εύκαμπτα μικρομόρια, που δημιουργούνται όπως τα ερυθρά αιμοσφαίρια, μπορεί να κρατούν το κλειδί για την ανάπτυξη φαρμάκων που θα έχουν μεγαλύτερη χρονική δράση και καλύτερη στόχευση, ενώ θα μπορούσαν να ανοίξουν ακόμη και το δρόμο για τη δημιουργία συνθετικού αίματος, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. 
Οι ερευνητές γνωρίζουν ήδη ότι η δομή των μορίων έχει επιπτώσεις στο πόσο καλά ένα φάρμακο διανέμεται σε όλο το σώμα και πόσο καιρό κυκλοφορεί στα αιμοφόρα αγγεία. Τα μικρότερα μόρια τείνουν να κυκλοφορούν περισσότερο επειδή μπορούν να εισχωρήσουν ευκολότερα μέσω των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων, για παράδειγμα. Στην πλειονότητά τους οι σχετικές έρευνες εστιάζουν στο μέγεθος και τη μορφή των μορίων.


Διαφορά
 
Πλέον, με τη δημιουργία μικρομορίων που μιμούνται τα ερυθρά αιμοσφαίρια, μια ομάδα στο πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ καταδεικνύει ότι τη διαφορά την κάνει η ευελιξία. Ο Τίμοθι Μέρκελ, απόφοιτος χημείας, σε συνεργασία με το χημικό Τζόσεφ ΝτεΣιμόν και τους συναδέλφους τους δημιούργησαν «ζελατινοποιημένα» μικρομόρια με χαρακτηριστικά που διαμορφώθηκαν ανάλογα με τα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος των ποντικιών.

Χρησιμοποιώντας μια τεχνική που αναπτύσσεται στο εργαστήριο το «ζελατοποιημένο» υλικό μπήκε σε φόρμες έτσι ώστε να δημιουργηθούν δισκία διαμέτρου μόλις 6 μικρομέτρων (ένα μικρόμετρο ισούται με ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Με την ποικιλία της χημικής σύνθεσης των μορίων, οι ερευνητές δημιούργησαν απομιμήσεις των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος με τέσσερις διαφορετικούς βαθμούς ικανοτήτων. Εδώ και καιρό οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ικανότητα των μορίων επηρεάζει τη χρονική διάρκεια που κυκλοφορούν και κατανέμονται στο σώμα. 

Σε δύο αναλύσεις που πραγματοποίησαν σε ποντίκια ο Μέρκελ και οι συνάδελφοί του διαπίστωσαν ότι τα πιο εύκαμπτα μόρια κυκλοφόρησαν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πλειοψηφία των πιο εύκαμπτων μικρομορίων κατέληξε στο σπλήνα, κατά ένα μεγάλο μέρος παρακάμπτοντας το συκώτι. Αυτό θα μπορούσε να έχει χρήσιμες επιπτώσεις, δεδομένου ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός φαρμάκων που έχει μεγάλη τοξικότητα στο συκώτι. Η αποφυγή της λήψης από το συκώτι θα μπορούσε να ανοίξει ένα μεγάλο θεραπευτικό παράθυρο.

Ερευνα
 
«Αυτή η μελέτη μπορεί να συντελέσει στο να διεξαχθεί πολύ περισσότερη έρευνα σε αυτό τον τομέα των σχεδιασμένων μικρομορίων για την παράδοση φαρμάκων» λεει ο Πάτρικ Ντόιλ χημικός μηχανικός στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης. Ο ΝτεΣιμόν υπογραμμίζει ότι εάν οι μελλοντικές μελέτες επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε διάφορους τομείς όπως η κατασκευή συνθετικού αίματος, η ανάπτυξη φαρμάκων που θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια δράσης και ακόμη που πιθανά θα χρησιμοποιηθούν στην αφαίρεση επιβλαβών ουσιών όπως η χοληστερόλη.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin